MLB 15: The Show

Rob (Fathom)

In Nederland is honkbal nog steeds niet heel populair en zal dat ook nooit helemaal gaan worden. Jammer, want de laatste jaren is het Nederlandse honkbalteam zeer goed bezig met de inzet van honkballers van de Caribische eilanden. De sport die vooral in Amerika en Japan bij de topsporten hoort krijgt qua games wel altijd veel aandacht. MLB The Show 15 is de nieuwst uitgekomen honkbalgame.

mlb

Het spel heeft twee inhoudelijke aspecten. Ten eerste heb je het leiding nemen over het honkbalteam en alle facetten die daarbij komen kijken: van sponsoring tot spelers ruilen of kopen. Uiteraard heb je ook nog gewoon het honkballen zelf. Het eerste dat mij opviel is dat de manier waarop je slaat vrij uniek aangepakt is. Je hebt de volledige controle over de slarichting, en door een nieuwe optie 'directional hitting' richt de camera zich op het gedeelte waarop je doelt. Dit geeft je meer controle over de manier waarop je wilt slaan en hoe je na je slag verder moet gaan.

mlb

Naast de bal slaan moet er ook nog gegooid worden en ook hier merk je dat het spel al een tijdje meedraait. Nieuw in dit deel is de pitch trail. Dit zorgt ervoor dat je meer controle over het verloop van de bal hebt nadat je gegooid hebt. Het voelt allemaal heel natuurlijk aan en niet als een robotachtige worp. De manier en opties die je hebt om mensen uit te gooien zijn goed en makkelijk te leren.

Franchise mode is het andere deel van het spel. Hier gaat het vooral om het leiden van je team als geheel. Nieuw dit jaar is de sponsoring van echte merken. Niet alleen zorgen deze merken ervoor dat je budget verhoogd wordt, maar kunnen ze ook daadwerkelijk ingezet worden als teamkleding. In de vorige delen had je nog geen merkgerelateerde outfits.

mlb

Grafisch is het spel echt heel erg mooi. De sfeer die bij een wedstrijd hangt en de emotie die erbij komt kijken is geweldig gedaan. Wat je ook merkt is dat men gebruik kan maken van de huidige rekenkracht door emotie bij spelers meer te laten tonen. Als je een tegenstander nu uitgooit reageren ze allemaal zeer verschillend en sommige kunnen goed boos worden. Op zich lijken dit nietszeggende details, maar het geeft je een beter gevoel wanneer dit nu gebeurt. Een ander nieuw ding is de manier waarop het publiek reageert op de wedstrijd. Mooi om te zien dat ontwikkelaars deze optie nu hebben. Je krijgt steeds meer het idee dat alles om je heen daadwerkelijk meedoet aan het spel en daarmee vergroot je de game-ervaring alleen maar meer in mijn ogen.

mlb

Iets waar ik me wel aan erger is de manier waarop het commentaar gedaan is. Merk je bij andere sportspellen dat ze veel tijd en energie gestoken hebben om dat vloeiender en natuurlijker over te laten komen, heb ik hier nog het idee dat we tien jaar geleden leven. Het is totaal niet dynamisch en natuurlijk. Je merkt echt dat de zinnetjes los ingesproken zijn en als een cassettebandje afgespeeld worden. Het is jammer, maar ook weer niet zo storend dat hierdoor het hele spel naar beneden getrokken wordt. Daarentegen is de geïntegreerde tv-show wel weer up-to-date en komt deze realistisch over. Alle laatste informatie qua spelers, blessures, etc. klopt. Dit is echter wel alleen te vinden in de franchise-modus. Ik heb er nu één seizoen op zitten en dat is mij vrij makkelijk afgegaan. In het verleden had ik vaak moeite om een compleet seizoen uit te spelen met een bepaald type games omdat ik er de ervaring of kennis niet van had. Bij MLB is dat niet het geval.

mlb 

Al met al is MLB The Show een geweldig spel. Als een kleine fan van de sport heb ik erg genoten van het spel en zal ik het voorlopig ook wel even blijven spelen. In het verleden speelde ik met dit soort games af en toe even een potje om er vervolgens weer klaar mee te zijn. Met de franchise-modus ben ik blijven hangen in het spel en dat is een goed teken. Enig nadeel was dus het houterige commentaar en de laadtijden. Al blijken deze in verhouding tot het vorige deel vele malen korter te zijn. Als je een beetje van honkbal houdt is het spel een absolute aanrader en zal je er vele uurtjes vermaak voor terugkrijgen.


Pluspunten
Minpunten
  • Verslavend
  • Gooien en slaan goed gedaan
  • Sfeer tijdens de games
  • Commentaar slecht
  • Laadtijden
Alleen verkrijgbaar op PlayStation 4, PlayStation 3 en PS Vita