Woerden nog niet gerust over gaswinning

Redactie

Woerden is nog niet gerustgesteld over mogelijke olie- en gaswinning onder de woonwijk Molenvliet. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei dinsdag weliswaar dat er een nieuw winningsplan ingediend moet worden, maar hij zette nog geen streep door de locatie onder het Papekopveld. De door de gemeente georganiseerde informatiebijeenkomst woensdagavond gaat dan ook gewoon door, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Wethouder Tymon de Weger en de lokale partij STERK Woerden, die de gasboringen op de agenda zette, noemen het woensdag goed nieuws dat Kamp het bestaande winningsplan van productiebedrijf Vermilion Energy van tafel heeft geveegd. ,,Maar hij houdt de weg nadrukkelijk open voor een nieuwe aanvraag'', aldus De Weger.

Vermilion kreeg in 2009 toestemming om olie en gas te winnen onder het Papekopveld. Kamp liet de Tweede Kamer dinsdag weten dat er een nieuwe aanvraag moet komen, die zal worden beoordeeld aan de hand van de recente inzichten over de gevolgen van de boringen in Groningen. Hij zal de gemeenten Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en Oudewater bij een nieuwe beoordeling om advies vragen. Daarmee komt de minister tegemoet aan een van de eisen die Woerden en Oudewater kortgeleden stelden.

Het Canadese productiebedrijf wilde in 2017 aan de slag gaan onder het Papekopveld. Er wordt nu een nieuw winningsplan gemaakt, zei een woordvoerder woensdag. De inwoners van het Groene Hart hebben hun hoop gevestigd op het Kamerdebat over de brief van Kamp.