Joss Whedon gaat na Avengers II rust nemen

Regisseur Joss Whedon gaat na twee Avengers-films een lange, lange periode rust nemen. Dat vertelde de filmmaker voor de Europese première van het tweede deel in Londen tijdens een ontmoeting met de pers.

"Ik ga nu eerst rust nemen, en daarna nog meer rust nemen", lachte hij. "Ik heb helemaal geen plannen. En dat is eigenlijk de beste zin die ik ooit in mijn leven heb uitgesproken." De regisseur was de afgelopen jaren dag en nacht bezig met zijn twee Avengers-films. Het eerste deel was twee jaar terug een enorme hit en bracht wereldwijd meer dan 1 miljard dollar op. "Dat is natuurlijk geweldig, maar daar moet je niet aan denken als je aan een volgende film bezig bent. Er is geen knop op je computer waar je op kan drukken om nog een film te maken die zo'n enorm succes wordt."

Het filmuniversum van stripproducent Marvel breidt zich in hoog tempo verder uit: er staan de komende jaren nog zeker tien films met Iron Man, Captain America, de Hulk en Thor in de planning. "De kracht van Marvel is dat ze elk verhaal behandelen alsof ze een nieuw idee in handen hebben, zonder de druk van het succes van de voorgangers. Marvel is geen formule. Dat is ook de manier waarop geestelijk vader Stan Lee al meer dan een halve eeuw zijn comis benadert."

In Avengers II nemen de helden het op tegen superschurk Ultron, een androïde die de mensheid wil uitroeien. "Nog voordat we de eerste film gingen draaien, wist ik dat ik Ultron als bad guy in het vervolg wilde hebben", vertelt hij. "Hij is groot, sterk, eng en van metaal - wat wil je als maker nog meer? En zeker de fans van de strips weten dat hij al heel lang heel kwaad is. Daar moest ik iets mee doen in de filmserie." Het draaien van de sequel was een feestje, bevestigt de regisseur de positieve verhalen van alle acteurs. "Al was het fijn dat er ook wat nieuwe namen in de cast zaten: die letten tenminste wél op als ik iets probeerde uit te leggen."