FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 februari 2015

UvA wil actievoerders dinsdag weg hebben

De actievoerders die al sinds vrijdag het Bungehuis in Amsterdam bezetten, moeten daar voor dinsdag 12.00 uur weg zijn. Gebeurt dat niet, dan stapt de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar de rechter voor een kort geding. De bezetters hopen nog op een gesprek met het bestuur van de universiteit voor die tijd, maar er is nog geen afspraak gepland.

De actievoerders van De Nieuwe Universiteit (DNU) bezetten een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen in het centrum van Amsterdam. Het gaat om"een honderdtal" studenten van verschillende universiteiten en een docent. Ze vinden dat de inspraak van studenten en docenten nu minimaal is en willen meer openbaarheid van het financieel management en volledige openbaarheid van bestuur.

De UvA wil dat ze naar een ander gebouw verkassen en wil daar met ze in debat gaan. De universiteit heeft een ander onderkomen aangeboden "in het centrum van Amsterdam", maar de actievoerders willen niet weg. Ze zeggen dat ze pas gaan als ze concrete toezeggingen op papier hebben. Het bestuur heeft al aangifte gedaan bij de politie wegens huisvredebreuk.

De studenten worden gesteund door ongeveer twintig wetenschappelijk medewerkers van de faculteit der geesteswetenschappen van de UvA. In een door hen ondertekende verklaring stellen zij te sympathiseren met de studenten. "We steunen niet de bezetting, maar wel de zorgen van de bezetters", legt filosoof Yolande Jansen uit.

Net als de studenten vinden de medewerkers dat er te veel belang wordt gehecht aan de kwantiteit en dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de kwaliteit van het wetenschappelijke werk. Ze vinden de bestuursstructuur van de universiteit te ondemocratisch.

Maandag hebben de bezetters overleg gehad met de ondernemingsraad van de UvA. "Ze staan niet achter onze methode, maar ze willen wel bemiddelen en helpen een gesprek aan te gaan met het college van bestuur", aldus een woordvoerster van de bezetters.

UvA wil actievoerders dinsdag weg hebben
UvA wil actievoerders dinsdag weg hebben (Foto: ANP)

Roda JC in blessuretijd naast Jong Ajax

Roda JC heeft maandag op het nippertje een punt overgehouden aan het uitduel met Jong Ajax. De formatie uit Kerkrade keek na een kwartier aan tegen een achterstand van 3-0, maar kwam in blessuretijd nog op gelijke hoogte dankzij Hicham Faik: 3-3.

Desondanks wordt het er in de strijd om de titel in de Jupiler League niet spannender op. De voorsprong van N.E.C. op achtervolger Roda JC is na 25 duels veertien punten.

Voor Jong Ajax scoorden Richairo Zivkovic (twee keer) en Jairo Riedewald. Faik deed in de 26e minuut iets terug. In de tweede helft verkleinde Anco Jansen uit een strafschop de achterstand naar 3-2, waarna Faik in blessuretijd met zijn tweede van de avond Roda alsnog aan een punt hielp.

12 dagen zonder moorden in NY; Een record

De Amerikaanse stad New York heeft een opvallend record geboekt. In februari zijn twaalf dagen op rij geen moorden gepleegd, berichtte CNN maandag. De langste moordvrije periode in de recente geschiedenis van de stad kwam eind vorige week ten einde. Toen overleed een man na een schietpartij.

Politiebaas Bill Bratton weigerde afgelopen vrijdag in een praatprogramma nog over de afwezigheid van dodelijk geweld te praten. Dat brengt ongeluk, grapte Bratton. Het gaat in elk geval om de langste periode zonder moorden sinds 1994. In dat jaar begon de politie in de stad de statistieken bij te houden met een computerprogramma.

New York was ooit berucht om hoge criminaliteitscijfers, maar lijkt steeds veiliger te worden. The New York Times berichtte eerder dat er nooit zo weinig moorden zijn gepleegd als in 2014. Vorig jaar werden 328 mensen om het leven gebracht in de stad. In 'recordjaar' 1990 vielen in New York nog 2245 dodelijke slachtoffers.

Zangeres Lesley Gore overleden

De Amerikaanse zangeres Lesley Gore is vandaag op 68-jarige leeftijd overleden. Gore stierf in een ziekenhuis in Manhattan aan de gevolgen van longkanker. De zangeres had in 1963 een grote hit met het liedje 'It's My Party (And I Cry If I Want To)', waarvan meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank gingen.

Lesley Gore, die in het dagelijkse leven luisterde naar de naam Lesley Sue Goldstein, werd als tiener ontdekt door Quincy Jones en werd ondergebracht bij het label Mercury Records. Naast de millionseller 'It's My Party' had Gore ook hits met liedjes zoals 'Judy's Turn to Cry', 'She's a Fool' en 'You Don't Own Me'. Laatstgenoemde titel werd in Nederland vooral bekend door de coverversie van Andre Hazes, getiteld 'Zeg Maar Niets Meer'.

 

Ook was Lesley Gore in 1965 in de film The Girls on the Beach te zien en had ze tweemaal een gastrol in de tv-serie Batman. In 1980 ontving de zangeres een Oscar-nominatie voor haar aandeel aan het liedje 'Out Here on My Own' in de film Fame.

Ex-leider Sharia4Belgium gaat in hoger beroep

Voormalig Sharia4Belgium-voorman Fouad Belkacem legt zich niet neer bij zijn veroordeling tot twaalf jaar cel en duizenden euro's boete. De advocaat van Belkacem zei maandag tegen De Standaard dat zijn cliënt in hoger beroep gaat.

Belkacem ontkent dat het inmiddels opgedoekte Sharia4Belgium een terroristische groep was, zoals de rechter vorige week oordeelde. "Laten we zeggen dat we op die punten van mening verschillen met de benadering van de eerste rechter", zei de advocaat.

Volgens de rechter pleegde de islamitische beweging weliswaar geen aanslagen, maar streefde de groep dat wel na. Daarom zou sprake zijn geweest van een terroristische organisatie. Belkacem was niet enige verdachte in de zaak; tientallen personen stonden terecht.

Manchester United worstelt zich langs Preston North End in FA Cup

Manchester United heeft zich ten koste van Preston North End geplaatst voor de kwartfinale van de FA Cup. Het ging met pijn en moeite voor de Engelse grootmacht. Het werd 1-3 voor de bezoekers uit Manchester. 

Trainer Louis van Gaal besloot een sterk gewijzigd elftal de wei in te sturen. De oefenmeester gunde Paddy McNair, Jonny Evans, Adnan Januzaj en Robin van Persie rust. Voor hen in de plaats traden Antonio Valencia, Chris Smalling, Luke Shaw, Marouane Fellaini en Ander Herrera aan.

Van Gaal had, zoals gewoonlijk dit seizoen, ruimte gemaakt voor Daley Blind op het middenveld. De Nederlander kreeg de opdracht mee om het spel te verdelen, maar had moeite om de ban te breken. Zijn passes werden telkens onderschept door spelers van Preston North End.

Vlak na de rust resulteerde het moeizame spel van Manchester United erin dat Preston North End op voorsprong kwam. Linksbuiten Scott Laird schoot snoeihard binnen en doelman David De Gea kon de bal alleen nog met zijn vingertoppen beroeren. Een ingreep van Van Gaal bleek beslissend voor het wedstrijdbeeld. Hij haalde de zwak spelende Radamel Falcao naar de kant voor Ashley Young. De vlugge aanvaller stond niet veel later aan de basis van de gelijkmaker, waarachter Ander Herrera zijn handtekening zette.

Niet veel later zorgde Fellaini ervoor dat United met de schrik vrij kwam. De Belgische middenvelder kreeg de bal op een presenteerblaadje van Valencia, leek al binnen te koppen, maar had de rebound nodig om zijn ploeg op 1-2 te zetten. Pas in de 88ste minuut wist United zeker dat het zich zou plaatsen. Wayne Rooney verzilverde een penalty en zorgde daarmee voor een onoverbrugbare afstand met Preston North End.

Manchester United zal in de kwartfinale thuis aantreden tegen Arsenal zo bleek uit de loting voorafgaand deze wedstrijd. De kwartfinales staan gepland voor 7 en 8 maart. 

Zaak tegen Strauss-Kahn lijkt geklapt

De zaak tegen voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn lijkt te zijn geklapt. Vijf van de zes klaagsters in het Franse prostitutieproces tegen hem hebben hun aanklachten maandag ingetrokken. Strauss-Kahn heeft toegegeven dat hij orgies heeft bijgewoond, 'ruw' is geweest in zijn seksuele 'veroveringen' en met een uitzonderlijke frequentie behoefte had aan seks, maar dat dit allemaal niet in strijd was met de wet.

Strauss-Kahn staat in Lille terecht op beschuldiging van pooierschap in verband met een reeks seksfeesten in Frankrijk, Washington en Brussel. Hij is een van veertien personen die worden beschuldigd van betrokkenheid bij een prostitutiebende geleid vanuit het Carlton hotel in Lille.

Strauss-Kahn houdt vol dat hij niet wist dat de vrouwen op de seksfeesten prostituees waren. Twee van zijn medeverdachten zeggen dat zij de vrouwen zelf ronselden en betaalden, maar daar tegen DSK niets over hadden gezegd.

Advocaten van vier van de prostituees en een vereniging die klachten tegen DSK hadden ingediend lieten maandag weten dat zij van verdere vervolging afzagen. De vijf handhaafden hun beschuldigingen tegen andere beklaagden in het proces, maar willen nu alleen nog maar een symbolische schadevergoeding van een euro. Alleen een groep met de naam Nid (nest) die prostitutie wil afschaffen handhaaft de aanklachten tegen DSK en zijn dertien medeverdachten.

Dat kan voor het panel van drie rechters nog altijd genoeg zijn om tot een veroordeling te komen. Maar zelfs de aanklager geeft toe dat de bewijzen waarschijnlijk te mager zijn.

Nederlandse toeriste verdronken in Suriname

Een Nederlandse toeriste is zondag verdronken in de Surinamerivier in het binnenland van Suriname. Dat heeft de Surinaamse politie maandag bekendgemaakt. Leeftijd en woonplaats van de vrouw zijn niet vrijgegeven.

Volgens de politie was de vrouw met twee andere Nederlanders aan het recreëren op enkele rotsblokken in de rivier, vlak bij een stroomversnelling bij het dorp Gunsi. Toen ze ging zwemmen, bleek de kracht van het water te sterk en sleurde de rivier haar mee. Kort daarna werd haar lichaam aan de oever van de rivier gevonden en geborgen.

Een van de andere toeristen raakte ook in de problemen in het water, maar kon op het droge geholpen worden, aldus de politie.

Nederlandse toeriste verdronken in Suriname
Nederlandse toeriste verdronken in Suriname (Foto: ANP)

Armstrong moet miljoenenbonus teruggeven

Lance Armstrong moet een miljoenenbonus die hij kreeg voor zijn Tourzeges terugbetalen. Dat heeft eiser SCA Promotions maandag bekendgemaakt na een uitspraak van de arbitragecommissie van de rechtbank van Dallas. Het gaat om een bedrag van 10 miljoen dollar (8,8 miljoen euro).

Het verzekeringsbedrijf keerde de Amerikaanse wielrenner in 2006 als schikking 7,5 miljoen dollar uit. Armstrong moest daarvoor wel naar de rechter. SCA weigerde in eerste instantie tot uitbetaling over te gaan wegens de aanhoudende geruchten dat er doping in het spel was. De Texaan ontkende dat toen bij hoog en bij laag en werd in het gelijk gesteld.

In 2013 kwam de waarheid alsnog naar buiten. Armstrong erkende ook misleiding van SCA. Dat spande daarop een zaak aan wegens een 'aaneenschakeling van internationale meineed, fraude en samenzwering die zijn weerga niet kent'.

Geinige tweet levert ontslag op

Justine Sacco zal zich voortaan wel twee of meer keer bedenken voordat ze weer een leuk bedoelde opmerking op twitter zal zetten. Vlak voordat ze in Londen op een vliegtuig richting Kaapstad stapte, twitterde ze: "Going to Africa. Hope I don't get AIDS. Just kidding. I'm white!" Achteraf was dat misschien niet zo handig.

Want een aantal retweets van haar 170 trouwe volgers zorgde voor een ware twitterstorm. Dit alles terwijl Justine nietsvermoedend in het vliegtuig zat. Bij aankomst was het internet zo'n beetje ontploft. Ze haalde onmiddellijk de flauwe grap weg, maar helaas was het kwaad al geschied.

Het grapje kwam haar op doodsbedreigingen, scheldpartijen en haatberichten te staan. Ook ontbrak uiteraard het woordje 'racist' niet. Medewerkers van het hotel dat de dame geboekt had, dreigden met een staking als Justine daadwerkelijk zou inchecken. In arren moede brak ze haar vakantie maar af.

Ze had in Afrika -zoals voorspeld- inderdaad geen AIDS opgelopen, maar wel ontslag. Haar werkgever was namelijk not amused over haar ondoordachte actie. Ondertussen ging de digitale lynchpartij vrolijk verder.

"Ik heb mijn lichaamsgewicht eruit gehuild in de eerste 24 uur na de tweet", verklaart de aangeslagen Justine. "Enkel een gek denkt dat blanken geen aids kunnen krijgen. Ik had niet met de mogelijkheid rekening gehouden dat iemand dit letterlijk zou nemen. Het was een bijzonder traumatische ervaring. Je slaapt niet meer en indien je toch de slaap vat, schrik je middenin de nacht wakker en weet je niet meer waar je bent."

Nu, twee jaar later, heeft ze haar verhaal kunnen doen aan Ron Jonson. Deze schrijver werkt momenteel aan een boek dat handelt over digitale schandpalen. Justine is naar de overkant van de grote plas -New York- gevlucht. Ze vond daar een nieuwe baan, maar hield aan het verhaal een posttraumatische depressie over en talloze slapeloze nachten.

Excuses mochten niet baten.

Lady Gaga gaat trouwen

Lady Gaga gaat trouwen met haar vriend, acteur Taylor Kinney. Hij heeft Gaga op Valentijnsdag ten huwelijk gevraagd, schrijft Us Weekly.

Nadat Taylor zijn belangrijke vraag had gesteld, ging het verloofde koppel uit eten in het restaurant van Gaga's familie, Joanne Trattoria in New York.

De 28-jarige Stefani Germanotta werd maandag met een brede grijns op haar gezicht gefotografeerd. Ze hield de hand waar een verlovingsring aan zou moeten zitten, verborgen onder haar paarse jas.

De twee geliefden leerden elkaar in 2011 kennen op de set van een van Gaga's muziekvideo's. Ze dateten een tijdje, gingen in 2012 even uit elkaar en zijn sindsdien weer samen. In een interview liet Gaga al eens weten ja te zeggen als ze ten huwelijk zou worden gevraagd door Taylor.

Masmeijer maand langer in voorarrest

Oud-presentator Frank Masmeijer zit nog een maand langer in voorarrest in België. Het openbaar ministerie heeft de verlenging aangevraagd en een onafhankelijke rechter heeft dat verzoek maandag gehonoreerd. Dat bevestigt een woordvoerder van het Belgische Openbaar Ministerie.

In België kan het voorarrest telkens met een maand worden verlengd en moet het daarna opnieuw worden aangevraagd. De woordvoerder vertelt dat het hem gezien de ernst van de feiten niet zou verbazen dat het nog even kan duren voor Masmeijer vrijkomt.

De Nederlandse ex-presentator van de NCRV wordt verdacht van de smokkel van 400 kilo cocaïne. Met de opbrengst van de drugs zou Masmeijer, die al jaren in België woont, forse schulden hebben willen aflossen. Zijn feestzaal in het Belgische Sint-Niklaas ging in 2013 failliet.

Interstellar keert terug in de bioscoop

Christopher Nolan's Interstellar zal voor heel even terugkeren naar de bioscoop, met 12 minuten aan extra materiaal. Dit melden IMDb en The Playlist.

Deze 12 minuten zullen alleen geen nieuw materiaal uit de film zelf zijn, maar vooral een kijkje achter de schermen bij de spektakelfilm. Interstellar was afgelopen najaar een redelijk groot succes in de bioscopen. De film zal op 21 februari (het weekend voor de uitreiking van de Oscars) in IMAX te bewonderen zijn.

Het is niet bekend of bioscopen in Nederland het initiatief zullen gaan overnemen, tot nu toe zijn er alleen Amerikaanse bioscopen met het bericht naar buiten gekomen.

Zimbabwe krijgt weer EU-geld

Voor het eerst sinds jaren kan Zimbabwe weer rekenen op Europees geld. Maandag besloten de lidstaten van de EU om ontwikkelingsgeld, dat jaren was bevroren, te gaan vrijgeven.

Het gaat om 234 miljoen euro Europees geld. Volgens de EU-ambassadeur in Zimbabwe zal de helft van het geld dit jaar worden uitgekeerd, de rest verspreid tot aan 2020, meldde persbureau Reuters.

De EU had sancties ingesteld sinds 2002. Veel daarvan zijn al geleidelijk opgeheven omdat het straatarme Afrikaanse land steeds democratischer wordt. Een wapenembargo is echter nog steeds van kracht, evenals onder meer reisrestricties voor president Robert Mugabe en zijn vrouw.

Het geld is bedoeld voor verbetering van onder meer de gezondheidssector en op landbouw gebaseerde economische ontwikkeling.

Misbruikpriesters in Spanje niet vervolgd

Een rechter in het Zuid-Spaanse Granada heeft maandag de aanklachten tegen negen priesters en twee lekenwerkers in een misbruikzaak laten vervallen. Alleen een priester wordt nog vervolgd op verdenking van misbruik van tienerjongens in een parochiehuis tussen 2004 en 2007.

De elf die niet meer worden vervolgd werden verdacht van minder zware delicten, die inmiddels zijn verjaard.

De misbruikzaak baarde in november opzien toen paus Franciscus een van de slachtoffers, van wie hij een brief had ontvangen, opbelde om hem te zeggen dat hij persoonlijk aangifte moest doen bij het bisdom.

Sainz: geen moeite met aandacht voor Verstappen

Carlos Sainz jr. heeft er geen moeite mee dat zijn Toro Rosso-teamgenoot Max Verstappen vrijwel alle aandacht krijgt. Beide coureurs debuteren komend seizoen in de Formule 1 na vorig jaar indruk te hebben gemaakt in respectievelijk de World Series by Renault en de Formule 3.

Sainz jr. sprak met F1i.com over Verstappen. "Ik maak me er helemaal niet druk om dat alle media-aandacht naar Max gaat, want ik heb zo juist wel een lekker rustige winter gehad." Veel wordt geschreven over de leeftijd van Verstappen (pas 17 jaar oud, red.), maar Sainz jr. is geboren in 1994. "Je zou er haast door vergeten dat ik zelf ook nog heel jong ben, want in verhouding tot Max lijk ik wel een oudje."

De Spanjaard denkt met zijn titel in de World Series by Renault en allerlei andere records op zak goed voorbereid te zijn op de Formule 1. Hij denkt op een gelijk niveau te zitten met Verstappen. "Ze verwachten van ons dat we aan elkaar gewaagd zullen zijn. Zodra de rode lichten doven in Melbourne, vergeet iedereen ook hoe oud we zijn en gaat het erom dat we presteren."

Contador koerst nog twee jaar, denkt hij

Alberto Contador beëindigt zeer waarschijnlijk eind 2016 zijn wielercarrière. Dat zegt de Spaanse ronderenner maandag in de krant El Mundo. "Zoals ik het nu zie, fiets ik nog dit en volgend jaar", aldus de 32-jarige renner van Tinkoff-Saxo.

Van een definitief besluit is nog geen sprake. "Er kan van alles tussenkomen. Stel dat ik val in de Tour de France van 2016 en de ronde moet verlaten, dan zal ik nog geen afscheid nemen", aldus de tweevoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk en drievoudig winnaar van de Ronde van Spanje.

Contador wil stoppen op een hoogtepunt. "Ik heb al vaker gezegd dat ik pas stop na het winnen van een belangrijke ronde." De Spanjaard gaat dit jaar een grote uitdaging aan; hij wil zowel in de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk triomferen.

Hoogland, Haak en BŁchli rijden teamsprint op WK baanwielrennen

Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Matthijs Büchli komen woensdag tijdens de openingsdag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Parijs uit op de teamsprint. Bondscoach René Wolff heeft besloten om Nils van 't Hoenderdaal niet in te zetten. Hij is reserve op het onderdeel.

Hoogland krijgt van Wolff de voorkeur boven Van 't Hoenderdaal, omdat hij tijdens een test op de wielerbaan over 250 meter de snelste tijd klokte. "Met Hoogland, Haak en Büchli ben ik overtuigd dat de sterkste samenstelling aan de start verschijnt. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met dit trio mooie resultaten kunnen neerzetten", aldus de Duitser.

Mogelijk Man United tegen Arsenal in kwartfinale FA Cup

Maandagavond werd geloot voor de kwartfinales van de FA Cup. De winnaar van het duel tussen Preston North End (3) en Manchester United zal voor een plekje bij de laatste vier thuis spelen tegen Arsenal. PNE en United spelen nu tegen elkaar in de achtste finale. 

Liverpool zal in de kwartfinale thuis spelen tegen Blackburn Rovers (2). Bradford City (3) treft Reading (2) en Aston Villa werd gekoppeld aan West Bromich Albion. De kwartfinales van de FA Cup staan gepland op 7 en 8 maart.

Tieners opgepakt voor vernieling joodse graven

Vijf tieners zijn maandag door de Franse politie verhoord in verband met de vernieling van honderden joodse graven in het stadje Sarre-Union in het oosten van Frankrijk. Een van de vijf had zichzelf aangegeven.

De vijf zijn tussen de 15 en 17 jaar oud. Volgens Philippe Vannier, officier van justitie in de regio Bas-Rhin, zijn alle vijf afkomstig uit de omgeving. Ze zijn ook niet eerder in aanraking gekomen met justitie.

Van de vierhonderd grafstenen op de joodse begraafplaats in Sarre-Union waren er 250 vernield, zei Vannier.

Afperser John de Mol 3 maart voor de rechter

De 70-jarige afperser van de familie De Mol komt op 3 maart voor de rechter. Dat meldt RTL Boulevard.

De man uit Zeist werd 3 december opgepakt en zit sindsdien achter de tralies. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van afpersing en bedreiging. De Zeistenaar terroriseerde ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij een groot geldbedrag eiste.

De man heeft kort na zijn arrestatie bekend, maar is tot nu toe niet duidelijk over het motief achter zijn actie. Hij leek het geëiste geld niet echt nodig te hebben. De afperser heeft overigens nooit geld ontvangen van de familie De Mol.

Portugal mag IMF-lening versneld aflossen

Portugal mag zijn leningen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vervroegd terugbetalen. Dat zei directeur Christine Lagarde van het IMF maandag.

Het land leunde sinds 2011 op de financiële steun van Europa en het IMF. Die voorzagen Portugal voor in totaal 78 miljard euro aan noodkredieten.

Portugal heeft met succes miljarden opgehaald door de verkoop van staatsbezittingen, zoals het postbedrijf CTT-Correios de Portugal en activiteiten op het gebied van energie, verzekeringen en vliegvelden. Ook kan het weer geld ophalen op de financiële markten tegen gunstige tarieven en beschikt het over voldoende financiële reserves.

Eurogroep zet in op verlenging steunprogramma

De eurogroep blijft vasthouden aan een verlenging van het huidige steunprogramma voor Griekenland. Dat maakte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maandagavond duidelijk na afloop van overleg in Brussel tussen alle ministers van Financiën van de eurolanden. Dat overleg eindigde veel vroeger dan gedacht, zonder akkoord over de Griekse schuldenkwestie.

Volgens Dijsselbloem kunnen er binnen het huidige programma aanpassingen plaatsvinden die de Grieken graag willen. Maar Griekenland zou niet op eigen houtje eerder gemaakte hervormingen en bezuinigingen mogen terugdraaien zonder toestemming van de geldschieters. "Wij zijn bereid verder te praten met de Grieken. Het is nu aan hen om te besluiten wat ze willen."

De nieuwe Griekse regering won de jongste verkiezingen met de belofte een einde te maken aan het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid. Athene wil af van het huidige programma en heeft dan ook een verlenging steeds afgewezen.

Aanhouding in Nederland voor kasteelmoord

In Nederland is een man opgepakt in verband met de kasteelmoord in België. Dat maakte het parket in Brugge, die de zaak onderzoekt, maandag bekend. Wanneer de man is opgepakt of waar, is niet duidelijk. Justitie in België wil verder geen mededelingen doen. Ook niet over welke rol de opgepakte man mogelijk speelde in de kasteelmoord.

Op 31 januari 2012 kwam de vrouw van kasteelheer Stijn Saelens thuis en trof een bloedspoor en een kogelhuls aan. Van haar man ontbrak toen elk spoor. Twee weken later werd zijn lijk gevonden in een nabijgelegen bos. De moord hield België weken bezig.

Nog steeds is er veel onduidelijk over de kasteelmoord, maar één ding weet justitie zeker: de moord op Saelens is gepleegd door de inmiddels overleden Nederlander, Ronnie van B. Zijn DNA werd gevonden in de hal van het kasteel. Er werd nog een DNA-spoor gevonden, van een tweede vermoedelijke dader.

'Schutter Kopenhagen geen onderdeel van cel'

De 22-jarige Deen die de aanslagen van afgelopen weekeinde in Kopenhagen pleegde maakte waarschijnlijk geen deel uit van een cel. Dat heeft de Deense premier Helle Thorning-Schmidt maandag gezegd.

De man, Omar Abdel Hamid El-Hussein, had een verleden van geweldpleging en lidmaatschap van bendes. Hij was net twee weken weer op vrije voeten na geruime tijd in voorarrest te hebben gezeten. Volgens een bron had de gevangenisdienst de Deense veiligheidsdienst PET gewaarschuwd vanwege 'zorgelijke veranderingen' in zijn gedrag.

Volgens de Deense veiligheidsdienst was El-Hussein mogelijk geïnspireerd door de aanslagen van vorige maand in Parijs die aan zeventien mensen het leven kostten. Hij opende zaterdag het vuur op een discussiebijeenkomst over kunst en vrijheid van meningsuiting en schoot later bij een synagoge. Twee mannen van 55 en 37 jaar kwamen om het leven en vijf politieagenten raakten gewond. Zondagochtend werd hij in een vuurgevecht met de politie gedood.

Thorning-Schmidt zei dat de keuze van doelwitten doet denken aan terroristische aanvallen. "Wij hebben in dit stadium geen aanwijzingen dat hij deel uitmaakte van een cel. Maar wij zullen uiteraard in de komende tijd onze strijd tegen radicalisering evalueren. Wij doen al veel."

Onderzoekers gaven maandag meer informatie vrij over de gangen van de schutter tussen de twee aanvallen. Zo bezocht hij zaterdagavond laat, ongeveer 6,5 uur na de beschieting van het cultureel centrum, een internetcafé. De politie deed zondag een inval in het café waarbij vier personen werden opgepakt. Twee van hen werden maandag voorgeleid, de twee anderen vrijgelaten. Volgens de advocaat van een van de verdachten worden de mannen ervan verdacht de schutter onderdak te hebben geboden en een wapen van hem te hebben gedumpt.

De politie liet nieuwe beelden van de verdachte zien en vroeg mensen die hem hebben zien komen of gaan om contact op te nemen. "Wij willen natuurlijk weten of hij alleen was en of hij iets bij zich had en in welke richting hij vertrok", zei politiewoordvoerder Jörgen Skov.

Bij overheidsgebouwen in Kopenhagen hingen de vlaggen maandag halfstok. Mensen legden bloemen en ontstaken kaarsen bij het cultureel centrum waar de 55-jarige documentaire filmmaker Finn Nörgaard de dood vond en bij de synagoge waar de 37-jarige bewaker Dan Uzan werd doodgeschoten. Er lagen ook bloemen op de plek waar de schutter door de politie werd gedood. Ozlem Cekic, parlementslid van de Socialistische Volkspartij, noemde het 'een grove belediging van de Deense bevolking'.

In Denemarken zijn verschillende terreuraanslagen verijdeld sinds de publicatie in 2005 van twaalf karikaturen van Mohammed door de krant Jyllands Posten. De tekeningen leidden tot rellen in verschillende islamitische landen en oproepen tot wraak door islamitische extremisten.

"Ik wil onderstrepen dat dit niet een conflict is tussen de Islam en het Westen", zei Thorning-Schmidt. "Dit is geen conflict tussen moslims en niet-moslims. Dit is een conflict tussen de kernwaarden van onze samenleving en gewelddadige extremisten."

Een van de deelnemers aan de discussie over vrije meningsuiting was de Zweedse tekenaar Lars Vilks, die in 2007 Mohammed tekende als hond. Vilks, die door zijn beveiligers werd weggeleid en ongedeerd bleef, denkt dat hij het doelwit was van de aanslag. Andere deelnemers verklaarden dat zij op de grond waren gedoken en dekking zochten toen het schieten begon. De schutter ging het pand niet binnen, maar besproeide het van buiten met kogels.

Trailer voor Guillermo del Toro's Crimson Peak

Over Guillermo del Toro's nieuwe film, Crimson Peak, is tot nu toe voornamelijk veel gesproken; er is bijzonder weinig te zien geweest van de film waarover de filmmaker al enthousiast, onder andere in een gesprek met FOK!, vertelde dat het geen spookhuisfilm, maar een gothic romance is. Tot dit weekend, want de eerste trailer voor de film is inmiddels verschenen.

De trailer noemt het verhaal het ultieme meesterwerk van Del Toro: de lat wordt blijkbaar hoog gelegd. In Crimson Peak, dat zich in het noordwesten van Engeland in de negentiende eeuw afspeelt, ontdekt de jonge auteur Edith Cushing (Mia Wasikowska) dat haar charmante echtgenote Sir Thomas Sharpe (Tom Hiddleston) niet is wie hij lijkt. In de trailer is aardig wat te zien van het huis, het interieur en de omgeving en als één ding duidelijk is, is het dat Del Toro zijn herkenbare stijl weer ruimschoots uit de kast heeft gehaald.

Crimson Peak verschijnt op 15 oktober. Andere castleden zijn Jessica Chastain, Burn Gorman en Leslie Hope.

Thaise zakenman wil AC Milan kopen

In navolging van Internazionale valt mogelijk ook stadgenoot AC Milan in Aziatische handen. Volgens onbevestigde berichten in Thailand heeft zakenman Bee Thaechaubol een bod van 1 miljard euro neergelegd bij Silvio Berlusconi, de eigenaar van de Italiaanse voetbalclub. De schatrijke Thai zou minimaal de helft van de aandelen willen overnemen, maar hij ambieert geen volledige controle over de zevenvoudig kampioen van Europa.

De voormalige Italiaanse premier Berlusconi is via zijn investeringsmaatschappij Fininvest al bijna dertig jaar eigenaar van de Rossoneri. De 78-jarige mediatycoon vierde met zijn club grote successen, maar de laatste jaren presteert AC Milan teleurstellend. Al langere tijd gaan geruchten dat Berlusconi zijn aandelen wil verkopen, al ontkent hij dat zelf. Inter, die andere club uit Milaan, kwam in 2013 in handen van de Indonesische zakenman Erick Thohir.

Bij AC Milan staan de Nederlandse middenvelders Nigel de Jong en Marco van Ginkel onder contract.

Heerenveen contracteert doelman Sietsma

SC Heerenveen heeft de selectie voor volgend seizoen versterkt met Wieger Sietsma. De 19-jarige doelman komt over van FC Groningen, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Hij krijgt bij de Friese club een driejarig contract, dat op 1 juli ingaat.

Sietsma, momenteel keeper van het Groningse beloftenteam, maakte vorig jaar zijn debuut in Oranje onder 19.  De in Groningen geboren Sietsma is blij met de kans die sc Heerenveen hem biedt. "Ik zie het helemaal zitten. Ik heb een goed gesprek gehad met de club en het feit dat ik een langdurig contract krijg, spreekt veel vertrouwen uit." De doelman zijn naam doet vermoeden dat hij van Friese afkomst is, maar dat is niet het geval. "Ik ben een geboren Groninger, mijn opa en oma zijn wel Friezen, mijn roots liggen dus in Friesland."

Hockeyselectie zonder De Goede en Drost

Bondscoach Sjoerd Marijne van de Nederlandse hockeysters heeft maandag de nieuwe trainingsgroep bekendgemaakt die hij gaat voorbereiden op de Hockey World League (HWL) in België. Op de lijst van 24 speelsters ontbreken de namen van Roos Drost en Eva de Goede. De laatste is nog altijd niet hersteld van de liesblessure die haar vorige maand ook al weghield bij de stage in Spanje.

Drost maakte nog wel deel uit van de Oranjeselectie voor de Champions Trophy in Argentinië eind vorig jaar, maar werd daarna niet meer uitgenodigd. Marijne heeft opnieuw de jeugdige Ginella Zerbo van SCHC als stagiaire toegevoegd aan de ploeg. Larissa Meijer keert daarin terug als derde keepster naast Joyce Sombroek en Anne Veenendaal.

De HWL begint 20 juni in Brasschaat. Daar liggen de eerste olympisch startbewijzen klaar. In augustus staat voor Oranje het EK in Londen op het programma.

De complete selectie:
Naomi van As (Laren)
Willemijn Bos (Laren)
Frederique Derkx (Oranje Zwart)
Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC)
Margot van Geffen (Den Bosch)
Ellen Hoog (Amsterdam)
Kelly Jonker (Amsterdam)
Marloes Keetels (Den Bosch)
Caia van Maasakker (SCHC)
Valerie Magis (Oranje Zwart)
Larissa Meijer (GK) (Oranje Zwart)
Laura Nunnink (Oranje Zwart)
Maartje Paumen (Den Bosch)
Michelle van der Pols (SCHC)
Jacky Schoenaker (Amsterdam)
Sabine van Silfhout (Hurley)
Joyce Sombroek (GK) (Laren)
Anne Veenendaal (GK) (Amsterdam)
Charlotte Vega (Amsterdam)
Maria Verschoor (Amsterdam)
Xan de Waard (Kampong)
Lidewij Welten (Den Bosch)
Lieke van Wijk (MOP)

Vrouw heeft seks met 3000 mannen tijdens huwelijk

De Britse Marie Calvert heeft tijdens haar huwelijk met circa 3000 andere mannen de lakens gedeeld. Ze is inmiddels 63 jaar oud, en had tot haar 28ste alleen nog maar seks gehad met haar man, zegt ze tegen The Guardian.

"Mijn echtgenoot vindt het allemaal prima. Voor mij gaat het alleen maar om de seks. Voor ons zijn seks en liefde twee aparte dingen", aldus Marie. Wel heeft ze spijt dat ze er niet al vroeger aan begonnen is.

"Pas toen ik seks had met veertien verschillende mannen tijdens één nacht, begon ik me af te vragen met hoeveel mannen ik al naar bed was geweest. Toen ik het met een kleine rekensom uitrekende kwam ik uit op zo’n 3000. Het kunnen er ook meer geweest zijn. Maar ik schat dat ik de laatste 30 jaar, jaarlijks met honderd mannen seks had. Ik ben nu 63 en doe het wat rustiger aan, een klein beetje maar" lacht Marie.

"Waarom ik met zoveel mannen seks heb? Omdat het mijn hobby is. Ik ben geen prostituee, want ik heb geen seks tegen betaling."

De Britse is nog altijd gelukkig getrouwd. Ze was vijftien toen ze haar huidige echtgenoot leerde kennen, en trouwde toen ze negentien waren. Intussen hebben ze samen twee kleinkinderen. Van jaloezie is geen sprake, haar man doet naar eigen zeggen precies hetzelfde, maar dan met vrouwen.

Jongen (11) steekt in op twee leeftijdgenoten

Een 11-jarige jongen uit het Limburgse Landgraaf is aangehouden omdat hij twee andere jongens met een steekwapen zou hebben verwond. Dat meldde de politie maandag.

Het incident vond plaats op de Bosheide. De twee slachtoffers, beiden dertien jaar, zijn met ambulances naar het ziekenhuis gebracht. Welke verwondingen ze precies hebben opgelopen, is niet bekend. De verdachte is naar een politiebureau gebracht, waar hij wordt verhoord.

Peersman vijf duels geschorst, Nijland mag twee duels toekijken

FC Dordrecht kan voorlopig niet beschikken over Marvin Peersman. De verdediger is voor vijf wedstrijden geschorst vanwege zijn rode kaart in de wedstrijd tegen FC Utrecht van zondag. De aanklager betaald voetbal van de KNVB stuurde hem maandag het pittige strafvoorstel, dat de speler onmiddellijk accepteerde.

Peersman ging opzichtig in de fout in de slotfase van het duel in de Galgenwaard, dat FC Dordrecht met 6-1 verloor. Hij maakte een harde tackle van achteren op de enkels van Utrecht-speler Rubio Rubin en kreeg meteen rood. De aanklager betitelde zijn overtreding als ernstig gemeen spel.

De speler van FC Dordrecht kreeg eerder dit seizoen al ook een rode kaart in het duel met Feyenoord. Hij werd toen voor drie wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk. FC Dordrecht mist ook verdediger Josimar Lima in de volgende wedstrijd, op bezoek in Eindhoven bij PSV. Hij moest het duel met FC Utrecht na twee gele kaarten voortijdig beëindigen en is daardoor voor één wedstrijd geschorst.

PEC Zwolle-aanvaller Stef Nijland zal twee duels moeten toekijken. De 26-jarige spits maakte kort na rust in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles een slaande beweging naar verdediger Jop van der Linden, waarna arbiter Danny Makklie hem wegstuurde. Na Nijland werd ook PEC-trainer Ron Jans weggestuurd door Makkelie na aanmerkingen op de arbitrage. Hij kreeg slechts een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd.

ItaliŽ wil grondaanval tegen IS in LibiŽ

Italië sluit militaire actie in Libië niet uit als diplomatieke pogingen om te voorkomen dat de extremistische beweging Islamitische Staat voet aan de grond krijgt niet slagen. Dat heeft het Italiaanse ministerie van defensie maandag gezegd. De Italiaanse premier Matteo Renzi benadrukte echter dat Italië nog niet heeft toegezegd om een militair offensief onder de vlag van de Verenigde Naties te beginnen.

Renzi zei dat het plan is om te wachten 'zodat de Veiligheidsraad iets meer druk kan uitoefenen op Libië'. De voorzitter van de defensiecommissie van de Italiaanse senaat zei dat als diplomatie faalt, 'militaire maatregelen' worden overwogen, maar dat er geen oorlog wordt gevoerd.

Eerder maandag zei minister van defensie Roberta Pinotti dat het land klaar is om leiding te geven aan een internationale coalitie om de opmars van IS te stuiten. "Als we naar Afghanistan vijfduizend man stuurden, dan kan onze inzet voor een missie in een land als Libië, dat veel dichter bij huis ligt en waar het voor Italië veel ernstiger is als de situatie verslechtert, wel eens veel groter zijn, ook in aantal." Italië neemt volgens haar 'met genoegen' deze rol op zich om 'geografische, economische en historische redenen'. Ook Pinotti benadrukte dat een interventie vooralsnog een theoretisch scenario is.

Marokko zet Franse journalisten uit om visum

De Marokkaanse autoriteiten hebben twee Franse journalisten het land uitgezet, omdat ze filmopnames maakten zonder dat ze daar de juiste papieren voor hadden. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken maandag laten weten.

Volgens het ministerie zijn de camera's van de mannen in beslag genomen, omdat ze zich 'verdacht en illegaal' hebben gedragen. Bovendien hebben ze de wet overtreden waarin staat hoe videojournalisten zich dienen te gedragen. Franse media meldden dat het om Jean-Louis Perez en Pierre Chautard gaat die een documentaire maakten voor tv-zender France 3.

In een verklaring van het Marokkaanse ministerie van communicatie staat dat de mannen nooit toestemming hebben gekregen om te filmen en zelfs nooit een verzoek daartoe hebben ingediend. In Marokko is het verplicht om bij de autoriteiten toestemming te vragen.

President ArmeniŽ wil af van verzoening met Turkije

Armenië wil het verzoeningsakkoord met Turkije niet ratificeren. President Serge Sarkisian is boos omdat Turkije allerlei 'voorwaarden' verbindt aan ratificatie van het akkoord en wil er nu zelf vanaf.

Sarkisian heeft de voorzitter van het parlement maandag gevraagd zijn handtekening onder de in 2009 gesloten overeenkomst in te trekken. Met het akkoord hoopten de twee buurlanden de onderlinge betrekkingen te herstellen. Het gold destijds als een doorbraak.

Ankara en Jerevan spraken in 2009 onder meer af dat ze hun onderlinge grens zouden openen. Die was sinds 1993 dicht.

De toenadering tussen Armenië en Turkije lijkt al langer op haar retour. De Turkse minister van buitenlandse zaken maande de regering in Jerevan onlangs haar troepen uit de opstandige enclave Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan terug te trekken. Turkije en Azerbeidzjan zijn bondgenoten.

Darksiders 2 komt naar PlayStation 4

Darksiders 2, het tweede deel in de populair hack and slash-serie van het inmiddels failliete THQ, komt hoogstwaarschijnlijk naar de PlayStation 4. Op Amazon is een pagina verschenen waar de zogenaamde Definitive Edition wordt verkocht voor 40 dollar.

 Uitgever Nordic Games heeft nog geen reactie gegeven op de verschenen pagina, maar het lijkt erop dat samen met Darksiders 2 er ook meerdere titels op de PlayStation 4 gaan verschijnen die vroeger van THQ waren. Onder andere Legend of Kay HD, Arcania - The Complete Tale, MX vs ATV: Supercross Encore Edition en The Book of Unwritten Tales 2 hebben een pagina op Amazon gekregen.

Darksiders 2 kwam op 14 Augustus 2012 uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Later kwam op 30 November 2012 ook nog een versie voor de Wii U uit. De datum van uitgave die op de Amazonpagina staat is 31 December 2015.

Darksiders man!
Darksiders 2 komt naar PlayStation 4

Boko Haram bedreigt buurlanden Nigeria opnieuw

Boko Haram heeft maandag opnieuw dreigementen geuit aan het adres van Niger en Tsjaad. Strijders van de terreurbeweging zouden klaarstaan om zelfmoordaanslagen te plegen in landen die Nigeria helpen Boko Haram te bevechten.

De terreurgroep hekelde de Nigerese regering, die door haar besluit de strijd met Boko Haram aan te binden 'in een moeras van duisternis' zou worden gezogen. De afgelopen tien dagen hebben de moslimextremisten meermalen de plaats Diffa aangevallen. De hoofdstad Niamey lieten ze echter ongemoeid.

"Als jullie doorgaan met de agressie en met de alliantie met de regering van Tsjaad, dan geven we jullie de blijde boodschap dat het land Niger gemakkelijker is dan het land Nigeria en dat onze eerste reactie op agressie zal zijn om de oorlog diep in jullie steden te brengen", zo luidt de verklaring die Boko Haram maandag uitbracht. Strijders die popelen om martelaar te worden zouden 'wachten op het bevel' om zelfmoordaanslagen te ondernemen. De verklaring is vertaald door de Amerikaanse jihadismeonderzoekers van SITE Intelligence Group.

Vertegenwoordigers van de Nigerese regering en van een aantal buurlanden vergaderen maandag in de Kameroense hoofdstad Yaoundé over een gezamenlijke militaire aanpak van Boko Haram. Nigeria en vier buurlanden willen samen optrekken tegen de extremistische beweging.

Merkel blijft voorzichtig over OekraÔne

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland blijft zeer behoedzaam over de situatie in het oosten van Oekraïne. Zij erkende maandag dat de toestand in het gebied breekbaar blijft en dat de weg naar een allesomvattende vrede "bijzonder moeilijk" blijft. "De situatie is broos. In het bijzonder met betrekking tot Debaltseve is dat niet onverwacht", zei de bondskanselier tegen journalisten in Berlijn.

Merkel sloot donderdag na urenlang onderhandelen met de presidenten van Rusland, Oekraïne en Frankrijjk een akkoord over het oosten van Oekraïne. Het staakt-het-vuren, dat in de nacht van zaterdag op zondag inging, wordt vooral bij het spoorwegknooppunt Debaltseve voortdurend geschonden.

Dinsdag moeten de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger beginnen met de terugtrekking van de zware wapens. Beide partijen toonden zich maandag bereid dat te doen, mits de andere partij het voorbeeld geeft. Zij beschuldigden elkaar van het schenden van het bestand.

Overigens zei de Duitse politicoloog en Merkel-kenner Christian Hacke zondag in Nieuwsuur dat Merkel ondanks haar vele wikken en wegen een duidelijke kans heeft laten liggen. "Als het bestand van Minsk mislukt, en die kans is groot, kan het verder escaleren. Ze had in Minsk moeten aandringen op een neutrale status van heel Oekraïne. Oekraïne als brug tussen Oost en West. Open naar het Oosten en open naar het Westen toe. Alleen dat zou voor alle partijen acceptabel zijn."

Merkel blijft voorzichtig over Oekraïne
Merkel blijft voorzichtig over Oekraïne (Foto: ANP)

Varoufakis: wij spelen geen blufpoker

De onderhandelingen over een alternatieve oplossing voor de financiële problemen van Griekenland zijn geen strategisch spelletje. Dat schrijft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis in een maandag gepubliceerd opiniestuk in The New York Times.

Volgens Varoufakis wordt de harde opstelling van Griekenland ten opzichte van zijn schuldeisers door sommigen omschreven als blufpoker. "Niets ligt verder af van de waarheid", schrijft hij. Het land wil slechts zijn gesprekspartners overtuigen dat het de problemen op een eerlijkere manier wil aanpakken, aldus de bewindsman.

Griekenland probeert volgens de minister niet onder afbetaling van zijn schulden uit te komen. "Wij vragen alleen een paar maanden van financiële stabiliteit waarin wij hervormingen ter hand kunnen nemen die de brede Griekse bevolking kan dragen", aldus Varoufakis.

Kabinet ziet niets in flexibele AOW

Het kabinet voelt niets voor een flexibele AOW, waarbij mensen hun AOW eerder of later kunnen opnemen. Het bedrag dat iemand ontvangt, zou dan moeten afhangen van het moment waarop de oudedagsvoorziening ingaat.

Zo'n systeem is duurder dan het huidige en ingewikkelder in de uitvoering. Ook pakt het negatief uit voor de arbeidsdeelname, heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Ze reageert op een motie die eind 2013 werd aangenomen.

Volgens Klijnsma zal een deel van de bevolking door een flexibele AOW eerder met werken stoppen. Dat is ongunstig voor de overheidsfinanciën. De staatssecretaris wijst er ook op dat eerder ophouden met werken niet voor iedereen is weggelegd. Alleen wie genoeg financiële middelen heeft, kan zich dat permitteren. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat eerder met AOW gaan zorgt voor een hoger beroep op de bijstand, schrijft ze.

Minder straatcriminaliteit in Amsterdam

Het aantal straatroven en gevallen van zakkenrollerij in Amsterdam is vorig jaar flink gedaald ten opzichte van 2013. Ook waren er minder overvallen en woninginbraken. Vorig jaar waren er tien liquidaties, tegen acht in 2013. Verder lijkt de zogenoemde Top600-aanpak te werken. Dat is maandag bekendgemaakt op een bijeenkomst van de driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef) in het stadhuis.

Het aantal straatroven daalde met 20 procent, zakkenrollerij met 17 procent, overvallen met 32 procent en woninginbraken met 19 procent. In totaal vielen er vorig jaar 25 geweldsdoden (waarvan dus tien liquidaties), tegen 23 in 2013. In twee van de tien liquidatiezaken zijn verdachten aangehouden. Alle zaken zijn nog in onderzoek. Het baart de politie zorgen dat er steeds zwaardere wapens worden gebruikt.

De zogenoemde Top 600-aanpak van veelplegers werpt vruchten af. Deze lijst brengt criminele jongeren in beeld zodat ze met begeleiding op maat weer op het goede pad kunnen komen. Die aanpak zorgt ervoor dat jongeren minder vaak opnieuw in crimineel gedrag vervallen. Bij ongeveer de helft van de mensen op deze lijst zien gemeente, politie en justitie een gedragsverandering en een beter functioneren. Steeds meer mensen van die lijst worden naar werk of school begeleid.

Zorgen om komst omstreden imams naar Rijswijk

In de gemeente Rijswijk is overleg gaande over de komst van omstreden imams volgende maand naar een gala daar. Ook in de Tweede Kamer is onrust aan het ontstaan over het aanstaande evenement. D66-Kamerlid Gerard Schouw bijvoorbeeld wil weten wat minister Lodewijk Asscher (Integratie) gaat doen tegen de komst de imams. Schouw heeft maandagmiddag Kamervragen ingediend.

"Minister Asscher kondigde in augustus vorig jaar aan zogenoemde haatimams te willen weren uit Nederland door bijvoorbeeld een visum te weigeren. Hij zei dat hij haatimams het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk zou maken. Ook willen we de feiten horen waarom dit evenement wel of geen doorgang kan vinden", aldus Schouw.

Schouw wil ook weten of sindsdien haatpredikers het land zijn uitgezet of er de toegang tot Nederland is geweigerd.

Terreurverdachten opgepakt in Denemarken

De Deense politie heeft zondag twee mannen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de terreuraanslagen in Kopenhagen afgelopen weekeinde. De mannen blijven in ieder geval de komende tien dagen vastzitten, zei de advocaat van een van hen maandag.

De verdachten zouden de man die zaterdag een cultureel centrum en een synagoge onder vuur nam hebben geholpen. Volgens de advocaat van een van de verdachten worden de mannen ervan verdacht de schutter onderdak te hebben geboden en een wapen van hem te hebben gedumpt.

Volgens de advocaat vroegen de aanklagers de rechter om de twee mannen vier weken lang in afzondering vast te houden, maar ging de rechter daar niet in mee. Dit toont volgens de advocaat aan dat de Deense autoriteiten geen sterke zaak hebben tegen de mannen.

In het cultureel centrum sprak op het moment van de aanval cartoonist Lars Vilks over de vrijheid van meningsuiting. Vilks tekende in het verleden cartoons van de profeet Mohammed en wordt sindsdien beveiligd. Hij overleefde de aanslag, maar een 55-jarige man kwam om.

Na middernacht op zaterdagochtend werd een man gedood die buiten een synagoge de wacht hield en raakten twee agenten gewond. De schutter ging er daarna te voet vandoor. Hij keerde terug naar een adres dat door de politie in de gaten werd gehouden en werd gedood in een vuurgevecht met een arrestatieteam.

Einde aan Australisch avontuur Jaliens

Aan het Australische voetbalavontuur van Kew Jaliens is een einde gekomen. De 36-jarige verdediger heeft maandag zijn contract bij Newcastle Jets in overleg met de clubleiding laten ontbinden. Jaliens verhuisde in 2013 naar Australië, waar hij zelfs een tijdje fungeerde als aanvoerder van Newcastle Jets.

Met slechts één overwinning in zeventien wedstrijden presteert de ploeg dit seizoen teleurstellend in de Australische A-League. Jaliens zou met enkele andere spelers tevergeefs hebben geprobeerd de trainer eruit te werken, maar moet als gevolg daarvan nu zelf vertrekken.

Jaliens speelde eerder voor Sparta Rotterdam, Willem II, AZ en Wisla Krakow. Met AZ werd de tienvoudig international, die meedeed aan het WK van 2006, in 2009 landskampioen. Twee jaar later pakte Jaliens met Robert Maaskant als trainer in Polen de titel met Wisla Krakow.

Topdrukte bij pauselijke kapsalon

Daklozen verdringen zich maandag voor het Sint-Pietersplein voor een douche en scheerbeurt met de complimenten van de paus. Franciscus hoopt dat zij eenmaal fris geschoren en welriekend eenvoudiger aan werk kunnen komen, zei zijn aalmoezenier Konrad Krajewski.

De pauselijke kapsalon is ondergebracht in de openbare toiletruimte vlak bij de zuilengang van Bernini. Kappers hebben hun vrije maandag opgeofferd om er daklozen bij te knippen, maar ook leerlingen van een opleiding voor lichaamsverzorging in de buurt, nonnen en andere vrijwilligers steken er tijd in. Het project wordt betaald uit giften en de verkoop van door de paus gezegende perkamenten.

Mauro Casubolo was maandag een van de eerste klanten van Franciscus' daklozenkapper. Hij kwam voor het eerst in drie weken met gladde kaken naar buiten. Zijn kin was wat rood uitgeslagen, maar hij toonde zich dankbaar. "Het is iets prachtigs wat hij voor ons heeft gedaan, vooral voor degenen die op straat leven, want als je werk wil zoeken kun je hier komen en een douche nemen", zei Casubolo.

De 49-jarige dakloze houdt zijn hoofd boven water met wat giften van lokale hulporganisaties, maar hij wil het allerliefst een baan. "Ook al moet ik ergens trappen schrobben of wc's, dat kan me niets schelen", zei hij. "Zo lang ik maar een salaris heb waarmee ik het eind van de maand haal, red ik het wel. Dan kan ik een huis zoeken en een leven leiden zoals iedereen."

PSV verwacht Rekik snel terug

PSV kan waarschijnlijk snel weer beschikken over Karim Rekik. De hamstringblessure die de verdediger vrijdag opliep in de gewonnen competitiewedstrijd tegen AZ (2-4) valt mee, zo bleek maandag uit een MRI-scan. Volgens de medische staf gaat het om een verrekking in het rechterbovenbeen van Rekik. Naar verwachting is de twintigjarige Hagenaar binnen één tot twee weken hersteld.

Rekik moet daardoor donderdag wel het eerste duel met Zenit Sint-Petersburg in de Europa League aan zich voorbij laten gaan. PSV, de trotse koploper van de eredivisie, speelt drie dagen later in Eindhoven tegen hekkensluiter FC Dordrecht. Rekik viel tegen AZ kort voor rust uit en werd vervangen door Jeffrey Bruma, die vanwege de naweeën van een heupblessure op de bank was begonnen. Bruma vormde de rest van de wedstrijd het defensieve centrum met Nicolas Isimat.

Vrijspraak voor notaris in vastgoedfraudezaak

Een notaris uit Almere is door de rechter in Utrecht maandag vrijgesproken van fraude met vastgoed, witwassen van geld en deelnemen aan een criminele organisatie. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de notaris wist dat hij een valse akte liet passeren.

De notaris uit Almere is een van de zeventien verdachten in de zogenoemde Peseta-zaak. Deze zaak draait om grootschalige vastgoedfraude en het vervalsen van papieren.

Tegen de notaris was een jaar celstraf en een beroepsverbod van vier jaar geëist. Voor de rechtbank bleek echter dat de man op vakantie in het buitenland was toen diverse verdachte aktes werden opgemaakt en getekend.

Een tweede notaris uit Bergen kreeg maandag wel een jaar celstraf. In de zaak staat ook een vrouwelijke advocaat uit Amsterdam terecht. De rechtbank in Utrecht denkt maandag aan het eind van de middag klaar te zijn met alle uitspraken.

40 dagen geen alcohol

Nederlanders zijn steeds meer gewend geraakt om bij meer gelegenheden, dus vaker in de week te drinken. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de ondervraagde vrouwen, ouder dan 50 jaar en liefst 50% van de mannen in die leeftijd op minimaal 4 dagen in de week drinken. Ook jongeren drinken frequent. 20% drinkt minimaal 10 keer per maand, dus zeker zo’n 3 keer in de week.

Vanaf woensdag begint er de actie '40 dagen geen alcohol'. Oftewel 40 dagen 0,0 biertje, wijntje, breezertje drinken. Je lever zal weer blij worden en je zal opeens keigoed slapen (zeggen ze he!).

Nu wil ik ook deze uitdaging aangaan met jou, ja jij FOK!kertje! Ik doe mee. Topic is geopend. Wie durft?

Update: Er is nu ook een groep aangemaakt op de site van Ik Pas, daar kan je je aanmelden als FOK!ker: KLIKKK!!

Op dit moment aangemeld: Beavis, Toto69, wietparkiet, quinoahipster, Leatherneck, Beach, Hamergek, inspireme, BYM, AbUnoDisceOmnes, BarendWubboJagermanJansen, love_sharon, BB-King, mvdejong, Stokken_en_stenen, EggsTC, HPLC, reteppd, no_comment, Njosnavelin en Paul

Snowboarder (8) gezocht door politie

De Oostenrijkse politie is op zoek naar een achtjarige snowboarder, waarschijnlijk uit Nederland. Hij knalde zondag hard tegen een skiester en ging er na de botsing vandoor. "De zoektocht naar de onbekende wordt voortgezet", verklaarde de Oostenrijkse politie.

De jonge snowboarder was zondagmiddag bezig op een piste in Sankt Margarethen im Lungau in de deelstaat Salzburg. Hij botste tegen een 58-jarige Oostenrijkse. Die viel en raakte gewond aan een knie. De jongen stopte even, sprak met de vrouw en ging vervolgens verder, zonder zijn gegevens door te geven. De vrouw moest per slee en ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht.

Weer grootste containerschip naar Rotterdam

De Rotterdamse haven verwacht maandag 2 maart opnieuw een grootste containerschip ter wereld. In januari werd de haven al aangedaan door de CSCL Globe, toen 's werelds grootste. Maar dat schip wordt inmiddels overklast door de in Zuid-Korea te water gelaten MSC Oscar.

De MSC Oscar is 396 meter lang, 59 meter breed en kan 19.224 containers vervoeren. Het schip is daarmee een fractie groter de CSCL Globe.

De laatste tijd wordt het ene na het andere megaschip te water gelaten. Een woordvoerster van het Havenbedrijf Rotterdam weet te vertellen dat een nog groter containerschip dan de MSC Oscar al in de maak is.

Onlangs meerde ook nog een ander reuzenschip af in Rotterdam: de Pioneering Spirit, voorheen Pieter Schelte. Dit schip voor offshore diensten is 382 meter lang en wel 124 meter breed. Het vaartuig wordt in Nederland afgemonteerd en blijft de komende maanden bij de Tweede Maasvlakte liggen.

Groei containerschepen, Vox.com
Groei containerschepen, Vox.com

Meer Egyptische luchtaanvallen op IS in LibiŽ

Het Egyptische leger heeft maandag een tweede ronde luchtaanvallen uitgevoerd in Libië op extremisten die banden hebben met terreurbeweging Islamitische Staat. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

De bombardementen waren gericht op de oostelijke stad Darna, net als de luchtaanvallen van eerder op de dag. Hoeveel doden er vielen bij de nieuwste bombardementen is nog onbekend. Een Libische bron zei eerder op de dag dat de eerste bommen tientallen levens hadden geëist.

Het offensief is een reactie op de moord op 21 koptische christenen uit Egypte. Videobeelden van de executies verschenen zondagavond op internet. De kopten werden omgebracht door extremisten die trouw hebben gezworen aan IS.

Zeldzame Romeinse munten te zien in Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden toont vanaf dinsdag een zeldzame Romeinse muntenschat. Het gaat om 162 zilveren munten uit de tweede en derde eeuw. Dat maakte het museum maandag bekend. "Een heel bijzondere vondst, voor zover ik weet de grootste ooit uit deze periode in Nederland", zegt Paul Beliën, conservator van De Nederlandsche Bank, die de collectie aankocht en beheert.

Twee amateurarcheologen vonden de munten vorig jaar in de modder van een uitgebaggerde sloot in de omgeving van Buren (Gelderland). Destijds lag dit langs het noordelijke grensgebied van het Romeinse rijk. De munten zijn waarschijnlijk door iemand in de grond gestopt om zijn kapitaal veilig te stellen.

De zilveren denarii en antoniniani, de Romeinse munteenheden, zijn tot en met 29 maart te bewonderen in de centrale hal van het museum.

Bundesbank: groei Duitse economie sterker

De Duitse economie groeit dit jaar waarschijnlijk aanzienlijk sterker dan eerder werd gedacht. Dat schrijft de Duitse centrale bank in zijn maandag gepubliceerde maandrapport.

Volgens de Bundesbank heeft de grootste economie van Europa de zwakke periode veel eerder achter zich gelaten dan gedacht, vooral dankzij de hogere consumentenbestedingen. Voor dit jaar denkt de centrale bank dat de economie ook kan profiteren van de goedkope euro. Verder zorgt de gedaalde olieprijs voor meer koopkracht bij consumenten en meer ruimte voor investeringen door bedrijven.

In het vierde kwartaal van 2014 ging de economie van Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, met 0,7 procent vooruit, wat aanzienlijk beter is dan economen hadden verwacht.

Meer mobieltjes doorzocht op Schiphol

De marechaussee op Schiphol heeft vorig jaar bijna 40 procent meer mobiele telefoons doorzocht dan in het jaar ervoor. Het aantal doorzoekingen van gsm's en simkaarten van onder anderen reizigers steeg van 1642 naar 2276.

Rejo Zenger van stichting Freedom Inc had het ministerie van Defensie om de cijfers gevraagd, met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Het aantal doorzoekingen van andere gegevensdragers, zoals harde schijven, is juist afgenomen.

Volgens Zenger is dat een logische ontwikkeling. Telefoons worden volgens hem steeds slimmer en vervangen zo andere apparaten.

Regels maken dronebezorging bijna onmogelijk

De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA wil commercieel gebruik van drones toestaan, maar onder zulke strenge voorwaarden dat het vrijwel onmogelijk wordt om de onbemande vliegtuigjes in te zetten om spullen aan huis te bezorgen. Dat meldden verscheidene Amerikaanse media maandag.

Zo mag een drone tot slechts een beperkte hoogte worden gebruikt en alleen zolang de bestuurder het apparaat zelf kan zien. De mogelijke actieradius wordt daardoor wel heel beperkt. Rond luchthavens zijn drones helemaal niet welkom en vliegen boven plekken waar veel mensen komen is evenmin toegestaan.

De voorgestelde regels zijn een streep door de rekening voor webwinkelbedrijven als Amazon en Alibaba, maar ook voor bijvoorbeeld pizzaboeren en krantenuitgevers. Zij zagen drones als een mogelijkheid om in de toekomst snel en efficiënt hun klanten te bedienen.

45 miljoen voor banenplan Groningen

Voor een banenplan voor de arbeidsmarktregio Groningen komt 45 miljoen euro beschikbaar. Werkgevers en vakbonden in de regio investeren zelf 27 miljoen euro. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken draagt 18 miljoen euro bij, maakte hij maandag bekend.

In de arbeidsmarktregio Groningen is het gemiddelde opleidingsniveau laag, terwijl er steeds meer vraag is naar hoger opgeleiden. Vraag naar geschoolde werknemers is er in de bouw (door het aantrekken van de woningmarkt en herstelwerkzaamheden), de energiesector (windenergie) en de chemiesector. Het banenplan speelt daar op in. Zo komt er een mobiliteitscentrum in de stad Groningen waar onder meer ruim 1000 mensen worden begeleid naar ander werk en ruim 4500 werknemers worden om- of bijgeschoold. Ook komen er 475 extra leerbanen voor jongeren.

Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor banenplannen. Voorwaarde is dat bonden en werkgevers in een regio of sector minstens eenzelfde bedrag op tafel leggen.

Nederlander gedood bij overval in BraziliŽ

Een Nederlander (60) die aan het zeilen was aan de noordkust van Brazilië, is gedood bij een overval op zijn zeilboot. Dat meldden Braziliaanse media zondagavond (lokale tijd).

De partner van de Nederlander vertelde de politie dat ze in de nacht van zaterdag op zondag het alarm op de boot hoorden afgaan. De man ging kijken wat er aan de hand was en liep twee gewapende mannen tegen het lijf. Na een woordenwisseling werden er twee schoten afgevuurd. Een ervan raakte de Nederlander.

De partner van de Nederlander trachtte met hem in een reddingsbootje roeiend aan de kust te komen, maar slaagde daar niet in. Ze sprong van het bootje en zwom naar het strand. Daar werd ze opgevangen door politiemensen. De Nederlander overleefde het niet. De daders sloegen op de vlucht in een klein bootje zonder iets te hebben gestolen.

Twee jaar geleden gebeurde iets soortgelijks met een Amerikaanse toerist. De zes daders werden volgens de politie veroordeeld, maar waren weer op vrije voeten. Zij zijn nu de belangrijkste verdachten.

Tony belooft Tony Hawk Pro Skater

Tony Hawk heeft met Valentijn beloofd dat we dit jaar nog Tony Hawk Pro Skater 2 mogen verwachten. De fans weten dat Tony Hawk Pro Skater 2 uitkwam in 2000 en dat het eigenlijk Tony Hawk Pro Skater 5 moet heten. We wachten rustig af.

Paus veroordeelt executies kopten door IS

Paus Franciscus heeft maandag de executie van Egyptische kopten door terreurbeweging IS veroordeeld. Volgens hem werden de kopten 'vermoord, alleen maar omdat ze christen waren'.

Franciscus deed zijn uitspraken in een audiëntie met een Schotse oecumenische afvaardiging. "Ze hebben alleen gezegd 'Jezus, help mij'. Het bloed van onze christenbroeders is een hartekreet. Of je nou katholiek, orthodox, koptisch of luthers bent, het maakt niet uit: het zijn christenen", aldus de kerkvader.

Zondag verscheen een video op internet waarin de vermoedelijke onthoofding van de koptische christenen te zien is. De kopten waren enkele weken geleden in Libië ontvoerd door IS. De brute moorden hebben geleid tot onrust in Italië, dat niet ver van Libië ligt. In de video zegt een van de strijders dat ze van plan zijn om 'Rome te veroveren'.

Stuttgart steunt radeloze Stevens

De clubleiding van VfB Stuttgart houdt het volste vertrouwen in Huub Stevens, ook al is de Nederlandse trainer naar eigen zeggen radeloos vanwege de teleurstellende prestaties van zijn ploeg. Stevens moest zaterdag met Stuttgart op bezoek bij Hoffenheim weer een nederlaag incasseren, door een doelpunt diep in blessuretijd (2-1). Na afloop kreeg de zichtbaar geïrriteerde Limburger de vraag of hij radeloos is. "Ja, dat kan je wel stellen", antwoordde Stevens.

Het wierp in Duitsland de vraag op of Stevens nog wel een manier weet om Stuttgart aan de praat te krijgen. De Schwaben staan met achttien punten onderaan in de Bundesliga. Het verschil met de veilige vijftiende plek is vier punten. Stuttgart heeft dit jaar drie van de vier wedstrijden verloren, steeds nipt. "Zo'n nederlaag in blessuretijd komt extra hard aan, zeker bij mensen als Huub die keihard werken", zei technisch directeur Robin Dutt maandag. "We kunnen wel heel veel praten, maar de antwoorden moeten op het veld komen. Het woord is aan de spelers."

Bezwaren verkoop woningen Vestia ongegrond

Bezwaren van vijf gemeenten tegen de verkoop van 1333 woningen van Vestia aan het Duitse Patrizia Wohnmodul zijn ongegrond verklaard. Dat heeft minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst maandag aan de Tweede Kamer laten weten. De gemeenten kunnen de beslissing nu nog bij de rechter aanvechten.

Arnhem, Aalten, 's-Hertogenbosch, Leusden en Dongen maakten bezwaar tegen de verkoop, onder meer omdat de woningen niet aan een lokale instelling worden verkocht. Volgens Blok zijn corporaties in de betrokken gemeenten wel op de hoogte gebracht, maar hebben ze op één na geen bod uitgebracht. En het ene bod was veel te laag.

Vestia verkoopt in twee pakketten in totaal 5490 woningen aan het Duitse bedrijf voor 577 miljoen euro. Patrizia is beursgenoteerd en actief op de vastgoedmarkt in meer dan tien landen. Vestia, de grootste corporatie van ons land, kwam in 2012 in de problemen door de handel in derivaten, risicovolle financiële producten. Het bedrijf ging voor 2 miljard het schip in.

'Geen nieuwe ebola meer binnen 60 dagen'

Guinee, Liberia en Sierra Leone streven ernaar dat het aantal nieuwe ebolapatiënten binnen zestig dagen tot nul is teruggebracht. Dat hebben de drie West-Afrikaanse landen maandag laten weten.

De ebola-epidemie brak eind 2013 uit in Guinee en verspreidde zich naar de twee buurlanden. Bijna alle gevallen deden zich in de drie West-Afrikaanse landen voor. In totaal zijn ongeveer 23.000 mensen ziek geworden. Meer dan 9000 patiënten zijn overleden.

Het aantal nieuwe gevallen verminderde in de eerste weken van dit jaar, maar daarna was er weer een stijging. Vorige week liet de Wereldgezondheidsorganisatie weten dat er in de week van 1 tot 8 februari 144 nieuwe gevallen waren geregistreerd. Dat waren er twintig meer dan in de week ervoor, toen er ook al sprake van een stijging was.

'Geen nieuwe ebola meer binnen 60 dagen'
'Geen nieuwe ebola meer binnen 60 dagen' (Foto: ANP)

Inbreker Helmond blijkt carnavalsvierder in boevenpak.

Het klinkt logisch. Een als boef verklede man werd voor een boef aangezien. Dat de politie ervoor uitrukt is opmerkelijker. De blauwe brigade van Oost-Brabant doet op Twitter het verhaal uit de doeken.

Een oplettende inwoner in het Brabantse Helmond dacht dat er bij de buren ingebroken werd. Hij zag namelijk een boef binnendringen. Hij aarzelde geen moment en belde de politie. Toen de politie echter ter plaatse was gekomen, bleek de gemelde inbreker de in een boevenpak gestoken zoon des huizes te zijn. Door het pak en de pruik werd de carnavalvierder niet herkend door de wellicht iets té alerte buur. 

Voor de leeuwen

Mijn hoofd duizelde. Tijdens het overleg vlogen vaktermen over tafel waar ik nog nooit van gehoord had: 'CMS', 'CRM', 'USP', 'ROI' en nog meer van zulke afkortingen. Ik noteerde ze stuk voor stuk. In de trein onderweg weg naar huis zocht ik op wat het allemaal betekende. Ik stond op het punt om in een groot avontuur te stappen. Na een vast dienstverband van ruim veertien jaar in een productieomgeving was ik toe aan iets anders. Een baan die mij meer uit zou dagen.

Negentien nieuwe namen op EU-sanctielijst OekraÔne

De Europese Unie heeft nog eens negentien mensen die betrokken zouden zijn bij de strijd in Oost-Oekraïne sancties opgelegd. Onder hen zijn de Russische onderminister van defensie Anatoli Antonov en vier andere Russen. De EU straft ook negen zogeheten entiteiten.

De EU gaf de namen van de personen die aan de zwarte lijst zijn toegevoegd maandag vrij. De ministers van buitenlandse zaken van de unie besloten vorige week tot de uitbreiding van de strafmaatregelen. De ministers schortten de uitvoering op omdat ze de uitkomst van de onderhandelingen in Minsk wilden afwachten.

Behalve Antonov, een uitgesproken criticaster van de regering in Kiev, straft de EU nog vier andere prominente Russen. Twee van hen hebben zitting in de Doema en twee zijn verbonden met het leger. De twee gestrafte parlementariërs bepleitten vorig jaar de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim. Een van hen, Josif Kobzon, maakte ook naam als zanger.

De zwarte lijst telt nu 151 personen en 37 entiteiten, waar bijvoorbeeld bedrijven onder vallen. Voor de personen geldt een reisverbod en hun tegoeden zijn bevroren. De entiteiten zijn andere strafmaatregelen opgelegd. Onder de nieuwe 'entiteiten' op de lijst zijn acht gewapende groepen die strijden voor de losmaking van Oost-Oekraïne en een Russische organisatie die die opstand steunt.

De strijdende partijen kwamen donderdag in Minsk een wapenstilstand overeen. Ze betichten elkaar inmiddels echter al weer om het hardst van het schenden van dat bestand.

Zeilers Brunel slaan kloof met gewaagde keuze

Het Nederlandse zeiljacht Brunel van schipper Bouwe Bekking heeft met een gewaagde keuze de leiding genomen in de vierde etappe van de Volvo Ocean Race. Net als de vrouwenboot SCA besloot Brunel in de etappe, die leidt van de Chinese stad Sanya naar Auckland in Nieuw-Zeeland, af te wijken van de kortste route langs de Filipijnen. Brunel en SCA kozen bij Taiwan voor een noordelijke koers waarbij ze weliswaar meer zeemijlen moesten varen, maar wel een gunstigere wind te pakken hadden.

Die risicovolle keuze pakte voor Bekking en zijn bemanning goed uit. Toen Brunel weer op dezelfde koers lag als de andere boten, bleek het Nederlandse jacht een flinke voorsprong te hebben gepakt. De organisatie van de Volvo Ocean Race meldde maandag dat Brunel liefst 80 zeemijlen voor ligt op de eerste achtervolger, Abu Dhabi Racing Team. Brunel moet nog zon 3250 zeemijlen (ongeveer 6000 kilometer) varen naar Auckland. Het ommetje heeft SCA geen succes opgeleverd. De vrouwenboot ligt voorlopig op de laatste plaats.

Bahrein stuurt straaljagers naar JordaniŽ

De regering van Bahrein heeft gevechtsvliegtuigen naar Jordanië gestuurd om van daaruit deel te nemen aan de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Verdere details gaf de regering niet.

Bahrein maakt net als Jordanië deel uit van de door de Verenigde Staten geleide coalitie die luchtaanvallen uitvoert op IS. Koning Hamad bin Isa Al Khalifa bracht vorige week een bezoek aan Jordanië en zijn regering liet zondag weten ook militairen naar Jordanië te sturen.

Parlement Zuid-Korea stemt in met premierskandidaat

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft zich maandag geschaard achter de door de president voorgedragen nieuwe premier. Dat ging niet vanzelf, want Lee Wan Koo heeft volgens de oppositie geen onbevlekt blazoen.

De Nationale Vergadering in Seoul stemde met een meerderheid van 148 tegen 128 stemmen in met de voordracht door president Park Geun-hye. Haar partij heeft een comfortabele meerderheid in de volksvertegenwoordiging. Omdat Lee, een collega-parlementariër, beticht wordt van onder meer vastgoedspeculatie, plagiaat en het ontduiken van de dienstplicht, had zijn benoeming toch heel wat voeten in de aarde. Bovenal een uitgelekte opname van een gesprek met verslaggevers waarin hij opschepte over zijn invloed op hun hoofdredacties, die hem zouden beschermen, speelde hem parten.

De oppositie overwoog de stemming over Lee te boycotten of te verstoren om zo een stokje voor de benoeming te steken. Over andere machtsmiddelen beschikt de oppositie nauwelijks. Ze zag daar echter op de valreep van af, mogelijk uit angst dat de kiezers hun zo'n dwarsboomactie niet in dank zouden afnemen.

Twee eerdere premierskandidaten trokken zich terug nadat het parlement vraagtekens had geplaatst bij hun integriteit. De vorige premier, Chung Hong-won, diende vorig jaar zijn ontslag in na het vergaan van een veerboot, waarbij meer dan driehonderd mensen omkwamen. Doordat de een na de ander van zijn kandidaat-opvolgers sneuvelden bleef hij nog geruime tijd aan.

De macht ligt in Zuid-Korea grotendeels bij de president. De premier vervangt het staatshoofd echter zo nodig.

SP wil Kamerdebat over verkoop Reaal

De SP wil zo snel mogelijk een Kamerdebat over de verkoop van Reaal. De partij wil uitleg van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de verkoop van verzekeraar Vivat (vroeger Reaal) aan de Chinese branchegenoot Anbang.

SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt dat de burger weer 'moet lappen voor de problemen in de financiële sector'. Vivat wordt namelijk voor een veel lager bedrag verkocht dan waar de Staat bij de nationalisatie twee jaar geleden op hoopte. Dat komt onder meer door een onlangs ontdekte boekhoudfout eind jaren negentig bij Reaal.

"Voor de aankoop in 2013 zouden de boeken van SNS grondig zijn onderzocht. Hoe is het dan mogelijk dat deze zaken nu toch weer naar boven komen? De beerput die zich twee jaar geleden openbaarde, blijkt nog groter te zijn dan al gedacht", aldus Merkies.

Zuid-Afrika hekelt aanprijzen apartheid in Japan

Zuid-Afrika heeft een Japanse krant die een column afdrukte waarin apartheid als voorbeeld werd aangeprezen een protestbrief gestuurd. De Zuid-Afrikaanse ambassadeur houdt de conservatieve columniste Ayako Sono in de ingezonden brief voor dat apartheid een misdaad tegen de menselijkheid is. Rassenscheiding mag in de 21e eeuw niet worden gerechtvaardigd, stelt ambassadeur Mohau Pheko.

In de column, die woensdag verscheen in de rechtse krant de Sankei Shimbun, bepleit Sono het aantrekken van gastarbeiders. Die zouden nodig zijn omdat de Japanse bevolking krimpt. Net als onder het apartheidsbewind in Zuid-Afrika moeten gastarbeiders echter gescheiden worden van de inheemse Japanse bevolking, stelde Sono.

De bekende columniste ontkent dat ze in het gewraakte cursiefje een apartheidsbeleid voor Japan voorstaat. "Ik schreef slechts, vanuit mijn eigen waarneming, dat het moeilijk is voor mensen met verschillende leefgewoonten om samen te leven", schreef ze zaterdag in haar krant.

Redactiechef Takeshi Kobayashi liet weten dat de Sankei Shimbun apartheid en rassendiscriminatie ontoelaatbaar acht. De column van Sono geeft slechts haar mening weer, zei hij.

NBA All Stars uit het westen verslaan het oosten

De beste basketballers uit de Western Conference hebben zondag in New York hun collega's uit het oosten verslagen in de jaarlijkse All Star-wedstrijd. Onder aanvoering van Russell Westbrook zegevierde het westen in Madison Square Garden met 163-158. Daarmee ging de 64e All Star Game de boeken in als de meeste productieve ooit. De 26-jarige point guard van Oklahoma City Thunder maakte 41 punten en werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd (MVP).

Westbrook kwam één punt tekort om Wilt Chamberlain te evenaren als topscorer van de All Star-wedstrijd. Chamberlain zette in 1962 een record neer met 42 punten. Westbrook overtrof wel Michael Jordan, die 40 punten maakte in 1988. "Het is een grote eer om mijn naam tussen deze twee grootheden te vestigen", zei de Amerikaan.

Bij de ploeg van de Eastern Conference was LeBron James topscorer met dertig punten.

Dragon Age: Inquisition krijgt mega-patch

Bioware maakt zichzelf mateloos populair door te luisteren naar opbouwende kritiek. Ze verontschuldigen zich dat deze vijfde patch zo lang op zich liet wachten, door te melden dat alle veranderingen eerst gecertificeerd moeten worden voor alle platforms.

Er komt een mega-patch voor Dragon Age: Inquisition waarna je jouw geliefde spulletjes kunt opbergen in een kluis. Dan hoef je dus niet constant alles mee te sjouwen. Of je hiermee je spullen kunt delen met jouw andere personages is nog niet duidelijk.

The Black Emporium

De geliefde winkel The Black Emporium van Dragon Age 2 komt ook weer terug. Hier kun je episch wapentuig en pantser kopen, vette accessoires, nieuwe bouwschema’s, materialen en meer. In The Black Emporium staat ook de Mirror of Transformation. Hier kan je je uiterlijk en zelfs je stem aanpassen.

Mirror of Transformation

De kleinere aanpassingen zijn een auto-aanval knop voor de verhaalmodus, het kunnen aanpassen van de grootte van de ondertitels en meer grafisch tweak materiaal. Ook kun je met de nieuwe item tinter de kleur van je pantser veranderen.

Kleurtjes

Deze mega-patch wordt eerst uitgegeven aan een select groepje pc-gamers. Je kunt je hiervoor binnenkort opgeven in de Keep.

In de volgende patch wil Bioware het mogelijk maken om je muisknoppen aan te passen.

5000 Feyenoord-supporters mee naar Rome

Liefst 5000 supporters van Feyenoord zitten donderdag in het Stadio Olimpico van Rome om de Rotterdamse club te steunen tijdens de confrontatie met AS Roma in de Europa League. Met 4700 fans in het uitvak en naar verwachting enkele honderden in de vakken daaromheen, is het een van de grootste uittochten van Nederlandse voetbalfans in de afgelopen jaren.

Feyenoord staat er ook bij binnenlandse uitwedstrijden om bekend veel supporters mee te nemen, maar vaak schiet de capaciteit van de uitvakken tekort om van een echt massale invasie te spreken. Die ruimte is er wel in de Italiaanse hoofdstad, waar Feyenoord mag spelen omdat het voor het eerst in tien jaar is overwinterd in een Europees toernooi.

"Dit is waar veel supporters jarenlang naar hebben gehunkerd", zegt Ron Smit, voorzitter van de Feyenoord Supporters Vereniging (FSV). "We zijn in het verleden wel vaker met dit soort aantallen of zelfs meer naar Europese uitwedstrijden geweest, vooral naar Duitsland en Frankrijk, maar dat is alweer even geleden."

Smit hoopt qua wedstrijd en entourage op een herhaling van de trip naar Milaan in 2002, waar Feyenoord het opnam tegen Internazionale in de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi dat uiteindelijk werd gewonnen. "Net als nu hadden weinig mensen gedacht dat we daar zouden winnen. Maar hoewel we niet de bovenliggende partij waren, wonnen we daar wel met 1-0. Ook in de stad was het de hele dag één groot feest."

De Feyenoorders reizen per vliegtuig, trein of auto naar Rome. De meesten gaan één of twee dagen of vliegen zelfs dezelfde dag weer terug. De FSV heeft drie vliegtuigen gecharterd en laat twee bussen rijden, de meeste andere fans gaan op eigen gelegenheid. "Het wordt 15 graden, dus dat is een mooi vooruitzicht. Op de wedstrijddag zullen de meeste supporters zich verzamelen op de pleinen van de stad. Waarschijnlijk zullen vooral de Spaanse Trappen populair worden."

Die beroemde locatie is vlak bij het Park Villa Borghese, waarvandaan bussen rijden om de supporters naar het stadion te brengen. En dat is nu net een punt van wrevel onder de fans, omdat deze buscombi volgens Feyenoord verplicht is. "Wij snappen het idee van de autoriteiten vanuit veiligheidsoverwegingen, maar het lijkt ons beter om de keus aan supporters te laten. De ervaring leert dat veel supporters liever met z'n allen lopen."

Problemen met de aanhang van de Italianen verwacht Smit niet. "Natuurlijk moet je altijd een beetje opletten, maar ik ga ervan uit dat onze supporters hun gezonde verstand gebruiken en er gewoon een groot feest van maken."

Robben op zijn hoede voor Shakhtar Donetsk

Arjen Robben waakt bij Bayern München voor onderschatting van Shakhtar Donetsk, de komende tegenstander in de Champions League. Volgens de Nederlandse aanvaller ligt het gevaar op de loer dat de Duitsers de confrontatie met de Oekraïense kampioen te makkelijk opnemen.

"Ik heb het gevoel dat veel mensen Shakhtar een beetje onderschatten. Dat moeten we niet doen, want het is echt een heel goede ploeg", zei Robben. Bayern München treft Sjachtar dinsdag in Lviv, een stad in het westen van Oekraïne, omdat het in de oostelijke stad Donetsk veel te gevaarlijk is om te voetballen.

Met Luiz Adriano heeft Sjachtar Donetsk de topschutter van de Champions League in huis. De Braziliaanse spits scoorde liefst negen keer in vijf wedstrijden. "Ze hebben voorin een paar snelle en gevaarlijke Brazilianen rondlopen", weet Robben. "Daar zullen we voor moeten oppassen. We moeten het beste in onszelf naar boven halen, anders wordt het niets. Sjachtar zit niet voor niets bij de laatste zestien in de Champions League."

Walkthrough van The Order: 1886

Al weken zijn er geruchten dat je The Order: 1886 in enkele uren uit kunt spelen. Omdat dit steeds overtuigend werd weerlegd, is er op Fok! nog geen melding van gemaakt.

Ook zijn er eerder gameplayvideo’s en walkthroughs verschenen, maar die werden steeds heel snel verwijderd. Nu is er een serie van 18 filmpjes van PlayMeThrough die het hele spel laten zien. Het lukt hen om het spel uit te spelen binnen vijf en een half uur, maar dat is niet met alle achievements of geheimen. Dit is recht toe, recht aan door het spel sprinten.

The Order: 1886 komt 20 februari exclusief voor PlayStation 4 uit.

Veiligheidsraad eist vertrek rebellen in Jemen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist dat de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen onmiddellijk afstand doen van de macht in het land. Ook moeten de rebellen aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Dat staat in een resolutie die zondag unaniem werd aangenomen door de Veiligheidsraad.

De Houthi's namen vorig jaar grote delen van het land in. In september trokken ze de hoofdstad Sanaa binnen. De werkelijke machtsgreep vond enkele weken geleden plaats, toen overheidsgebouwen werden omsingeld en president Abed Rabbo Mansour Hadi onder huisarrest werd geplaatst. Hadi trad af nadat de rebellen het parlement hadden ontbonden. Hadi en diens voormalige kabinet staan echter nog steeds onder huisarrest en de Veiligheidsraad eist dat hier onmiddellijk een einde aan komt.

Het is de eerste resolutie van de Veiligheidsraad sinds de crisis in Jemen begon. "Het was duidelijk dat de wereld zat te wachten op een krachtige boodschap van de VN-Veiligheidsraad", zei de Britse ambassadeur Mark Lyall Grant. "De Houthi's moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun handelen en ophouden geweld en dwang te gebruiken (...)."

Een aantal Arabische landen uit de regio had op een krachtigere resolutie gehoopt. De resolutie valt niet onder Hoofdstuk 7 van het VN-handvest, wat betekent dat naleving ervan niet gewapenderhand kan worden afgedwongen. De zes leden van de Golf Samenwerkingsraad, een regionaal samenwerkingsverband van overwegend soennitische landen, hebben laten weten dat als de wereld niet ingrijpt, zij dat zullen doen om de veiligheid en stabiliteit in de regio te beschermen. Wat ze daarmee precies bedoelen zeiden de landen niet.

Japanse economie toont herstel

De economie van Japan is in het vierde kwartaal van 2014 met 2,2 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder, waarmee de economie uit de recessie kwam. Dat maakte de Japanse overheid maandag bekend.

De economie van het Aziatische land profiteerde vooral van de gestegen bestedingen van bedrijven. In het tweede kwartaal van 2014 kromp de op twee na grootste economie van de wereld met 6,7 procent als gevolg van een btw-verhoging en in de periode daarna werd een neergang gemeld met een bijgestelde 2,3 procent. Daarmee belandde Japan formeel in een recessie.

Economen hadden gemiddeld verwacht dat de Japanse economie in het afgelopen kwartaal een groei zou laten zien van 3,7 procent op jaarbasis. Op kwartaalbasis bedroeg de economische groei 0,6 procent, na een achteruitgang met 0,6 procent in de voorgaande periode.

Kiev en rebellen zwartepieten over schenden bestand

De Oekraïense regering en de door Rusland gesteunde rebellen betichten elkaar van het schenden van de wapenstilstand die zondag inging. Horlivka, een Oost-Oekraïense stad die door de opstandelingen is ingenomen, is zondagnacht met geschut beschoten. Het bestand was toen al van kracht.

Maandag gaf separatistenwoordvoerder Edoeard Basoerin het regeringsleger de schuld van het bombardement op Horlivka. De regering in Kiev beschuldigde op haar beurt de rebellen. Zij zouden de aanval op touw hebben gezet om het staakt-het-vuren te ondermijnen.

Beide kampen herhaalden dat ze de wapenstilstand van harte steunen. Ze kwamen het bestand vorige week overeen bij topoverleg in Minsk, waarbij onder meer ook Rusland, Duitsland en Frankrijk aanschoven.

Dijsselbloem: goed nieuws voor verzekerden

De verkoop van het genationaliseerde Vivat aan de Chinese verzekeraar Anbang is goed nieuws voor de miljoenen polishouders bij Vivat, het vroegere Reaal. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat maandag in een toelichting op zijn besluit Vivat aan Anbang te verkopen.

"Het bedrijf wordt gered en de Chinezen steken er fors nieuw geld in. Dat betekent dat de 4000 medewerkers weer een toekomst hebben en de miljoenen polishouders met veel meer zekerheid een eventuele uitkering tegemoet kunnen zien", aldus Dijsselbloem.

De minister had wel te maken met een tegenvaller van 700 miljoen euro, als gevolg van een boekhoudfout binnen Reaal eind jaren negentig. Dit lijk uit de kast werd pas duidelijk, ruim nadat Dijsselbloem SNS Reaal in februari 2013 voor 3,7 miljard had genationaliseerd.

Carmageddon: Reincarnation-bŤta nu beschikbaar op Steam

Stainless Games heeft per 14 februari de bèta van Carmageddon: Reincarnation beschikbaar gemaakt op Steam. Dat werd bekendgemaakt op de website van Carmageddon.

In onderstaande trailer van het nieuwe deel uit de Carmageddon-serie is te zien dat het qua graphics nog erg gedateerd is, maar dat het qua physics, vering en schademodellen er flink op vooruit is gegaan. Verder ziet het er allemaal erg vertrouwd uit met bekende auto's en andere bekende elementen. Ook zijn er tal van nieuwe gamemodi te zien. Een versie voor Xbox One, PlayStation 4, Mac OS X en Linux zit in de pijplijn.

Het originele Carmageddon kwam in 1997 uit voor pc. Het spel zorgde voor veel controverse vanwege het gewelddadige karakter van de gameplay. Zo kon je extra punten verdienen door voetgangers op stijlvolle manier dood te rijden, door ze bijvoorbeeld tussen je auto en een lantaarnpaal te pletten ('piledriver bonus'), of door ze met dermate hoge snelheid aan te rijden dat ze uit elkaar spatten ('splatter bonus'). In Duitsland en Engeland werden op last van de overheid de voetgangers vervangen door zombies met groen bloed.

Justin Bieber: plezier is niet belangrijk

Justin Bieber is nog steeds bezig met pogingen zijn reputatie op te schonen. Nadat hij spijt betuigde van zijn wangedrag afgelopen jaren, laat hij nu poëtisch weten wat hij echt belangrijk vindt in het leven.

"Het gaat niet om plezier hebben in het leven. Het gaat om voldoening", schrijft de zanger over een plaatje van de Golden Gate op Instagram. "Niks geeft meer plezier dan je doel te kennen en gemotiveerd worden doordat je de moeite neemt iemand anders te helpen."

De afgelopen tijd bekende Bieber in interviews met Ellen DeGeneres en video's die hij zelf deelde dat hij eerder niet zichzelf was en spijt had van sommige dingen die hij heeft gedaan. Ook keerde hij zich regelmatig tot zijn geloof. Ook in zijn nieuwste gedachtespinsel klinkt de christelijke Bieber door. "We hebben allemaal een licht: gaan we dat laten schijnen of verbergen we het onder een masker? Ik kies ervoor om mijn licht te laten schijnen!"

Voormalig Reaal verkocht aan Chinese verzekeraar

De genationaliseerde verzekeraar Vivat, voorheen Reaal, komt in handen van de Chinese branchegenoot Anbang. Die betaalt 150 miljoen euro voor de aandelen en steekt daarnaast nog een zo'n 1,3 miljard euro in versterking van de balans en aflossing van interne leningen binnen de groep SNS Reaal.

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag aan de Tweede Kamer laten weten. In totaal waren 86 partijen geïnteresseerd in een overname van Vivat, dat twee jaar geleden in staatshanden kwam.

VS: barbaarsheid IS is grenzeloos

De Amerikaanse regering heeft met afschuw gereageerd op de executie van 21 Egyptenaren door extremisten in Libië die banden hebben met terreurbeweging Islamitische Staat. Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest sprak van een 'walgelijke laffe' daad en zei dat de barbaarsheid van de groep geen grenzen kent.

In een video die zondagavond werd verspreid is te zien hoe 21 koptische christenen uit Egypte worden onthoofd op een strand. De makers van de beelden presenteren zich als de Provincie Tripoli van IS. De Egyptische kopten werden al weken vastgehouden.

Volgens Earnest zijn de executies een herinnering aan de noodzaak van een politieke oplossing voor het conflict in Libië. Sinds de val van dictator Moammar Gadhafi in 2011 maken milities veelal de dienst uit en de enige die van die situatie profiteert zijn terreurbewegingen, aldus Earnest.

Steeds vaker digitaal in beroep tegen boete

Steeds vaker gaan mensen via internet in beroep tegen een verkeersboete. Dat is mogelijk sinds januari 2014 en sindsdien heeft het Openbaar Ministerie ruim 86.000 beroepen binnengekregen, vooral in de afgelopen drie maanden. Dat aantal zal nog verder toenemen, verklaarde justitie maandag.

Het Openbaar Ministerie weet niet of digitale beroepen vaker worden toegewezen dan papieren klachten.

Elk jaar worden ongeveer 370.000 bekeuringen aangevochten. Meer dan 100.000 beroepen worden ingediend door autoverhuurbedrijven. Die zijn als kentekenhouder aansprakelijk wanneer huurders bijvoorbeeld foutparkeren of te hard rijden. Om de bekeuring door te kunnen rekenen aan de klant, moet de verhuurder in beroep gaan. "Dat kan nog niet goed digitaal. Als we de verhuurders daarom buiten beschouwing laten, wordt een op de drie bekeuringen die digitaal kan worden aangevochten inderdaad zo aangevochten", aldus een woordvoerder.

Inval in motorclubhuis Ede

De politie heeft maandagochtend vroeg een inval gedaan in het clubhuis van motorclub de Black Sheep in Ede. Tientallen agenten doorzoeken het terrein. "We hadden informatie dat er mogelijk wapens in het pand zouden zijn", aldus een politiewoordvoerster.

Het is nog niet bekend of de wapens zijn gevonden. Het zoeken kan nog de hele ochtend duren. Op het moment van de inval was niemand aanwezig in het clubhuis. Er is nog niemand opgepakt.

Black Sheep is een relatief kleine motorclub, met afdelingen in Ede, Lelystad, Wolvega, Heerenveen en Delfzijl. De vereniging ontstond begin 2014 en heeft enkele tientallen leden, aldus een rapport van de politie.

Egypte bombardeert IS in LibiŽ

De Egyptische krijgsmacht heeft maandag luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van Islamitische Staat in Libië. De bombardementen zijn een reactie op de executie van 21 koptische christenen die al weken werden gegijzeld door extremisten in Libië. Beelden van de executies verschenen zondagavond op internet.

Egyptische straaljagers namen wapendepots en trainingskampen onder vuur, zei een woordvoerder op de staatsradio. De aanvallen waren bedoeld 'om het bloedvergieten te wreken en als vergelding tegen de moordenaars', aldus de woordvoerders. "Laat iedereen ter wereld weten dat Egyptenaren worden beschermd door een schild." De gevechtsvliegtuigen zijn veilig teruggekeerd.

The Walking Dead weigert celebrity-zombies

Onder de miljoenen fans van de tv-serie The Walking Dead bevinden zich ook filmsterren die graag een gastverschijning als zombie willen maken. De makers van de serie zien dat echter niet zitten, meldt E! News.

'Er zijn er veel die het hebben gevraagd', vertelt producent Gale Anne Hurd over beroemdheden die op willen treden als walker, zoals de zombies in de serie worden genoemd. 'Maar als we daar aan beginnen gaan mensen zeggen: Zoek mij! Ik ben een walker in The Walking Dead! Dat zou afleiden van het verhaal waarin de walkers niet de focus zouden moeten zijn.'

Southland-ster Ben McKenzie is een van de fans uit Hollywood die een verschijning als zombie wel ziet zitten. 'Dat zou ik zeker doen!', zegt hij in een gesprek met E! News en voormalig Southland-collega Michael Cudlitz, die momenteel de rol van Abraham vertolkt in The Walking Dead. 'Michael kennende zal hij me willen onthoofden.'

Nederlandse tennissers uit top 100 wereldranglijst

Voor het eerst in jaren ontbreken de Nederlandse tennissers in de top honderd van de wereldranglijst. Robin Haase, die sinds augustus 2010 altijd bij de eerste honderd stond, is op de nieuwste ranking van maandag twaalf plaatsen gezakt naar plek 102. Igor Sijsling moest liefst 44 posities inleveren en duikelde van de 89e naar de 133e plaats.

Haase en Sijsling verloren afgelopen week veel punten voor de wereldranglijst. De 27-jarige Hagenaar bereikte een jaar geleden de kwartfinales in Buenos Aires, maar verloor nu al in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Sijsling was vorig jaar halvefinalist in Ahoy, maar verloor veel punten omdat hij afgelopen week in Memphis in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Lose yourself in het Britse Lagerhuis

In de Tweede Kamer gaat het er meestal niet zo vrolijk aan toe. Stijfkutten die allemaal een eigen agenda hebben, en schijt aan de burger, gaan daar in debat over onbenulligheden zonder echt iets te zeggen.

Dat is in Engeland niet anders, maar humor hebben ze er wel. En als je er een Eminem-muziekje onder zet, is het net een rap-battle. Van mij zou het in de Tweede Kamer meer op dit mogen lijken. 

Politie doodt 16-jarige verdachte gezinsmoord

Een zestienjarige jongen die zaterdag door de politie in de Amerikaanse staat Maryland werd doodgeschoten, wordt verdacht van het doden van zijn vader, moeder en zus. Dat meldden Amerikaanse media zondag. De drie werden dood gevonden in hun woning in Corbin (Kentucky), zo'n 900 kilometer van de plek waar de jongen werd gedood.

Dat gebeurde volgens The Baltimore Sun nadat hij tijdens een achtervolging het vuur had geopend op agenten in de buurt van Baltimore, niet ver van Washington. De tiener sloeg met zijn auto op de vlucht toen hij een stopteken kreeg. Wat hij in de buurt van Baltimore deed en welke route hij heeft afgelegd, is voor de politie een raadsel.

De lichamen van de familieleden van de jongen werden zaterdag ontdekt. Ze hadden meerdere schotwonden. De politie denkt dat de moorden woensdag zijn gepleegd.

V&D en bonden tegenover elkaar voor rechter

V&D moet maandag voor de rechter verschijnen vanwege de loonsverlaging die het winkelbedrijf heeft doorgevoerd. De vakbonden eisen in een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam dat de warenhuisketen de eenzijdig doorgevoerde verslechteringen voor het personeel terugdraait.

V&D leek afgelopen weken op omvallen te staan. Dit kon begin vorige week op de valreep worden voorkomen, dankzij een akkoord met de verhuurders, banken en eigenaar Sun Capital. Maar met de bonden is V&D er nog niet uit.

De directie wil eenzijdig de salarissen van de circa 5000 medewerkers met bijna 6 procent verlagen. Ook versobert het bedrijf onder meer het aantal vakantie- en seniorenuren. De vakbonden weigeren akkoord te gaan, te meer omdat V&D geen enkele garantie geeft voor het behoud van werkgelegenheid.

Het winkelbedrijf zei afgelopen week meerdere malen open te staan voor overleg met de bonden. Die gingen daar alleen niet op in, omdat V&D in hun ogen niet van plan was om voldoende water bij de wijn te doen.

Eurogroep weer in de slag met Grieken

De ministers van Financiën van de eurolanden praten maandag verder over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem. De kans op een akkoord lijkt daarbij nog altijd klein.

Sinds de overwinning van het radicaal-linkse Syriza bij de Griekse verkiezingen is de economische toekomst van Griekenland ongewis. Syriza won met de belofte een einde te maken aan de bezuinigingen die Europa en het IMF de afgelopen jaren in ruil voor hun noodkredieten afdwongen. Het land kan financieel echter nog niet op eigen benen staan en blijft daarom afhankelijk van overeenstemming met zijn geldschieters.

De eurolanden willen Griekenland laten instemmen met een verlenging van het huidige steunprogramma, dat eind deze maand afloopt. De Grieken weigeren dat vooralsnog en blijven op zoek naar nieuwe afspraken. De Griekse premier Alexis Tsipras zei zondag de onderhandelingen met vertrouwen tegemoet te zien. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet vrijdag echter al weten heel pessimistisch te zijn over de kansen op een akkoord op maandag.

Afsplitsingen willen in commissie-Stiekem

Tweede Kamerfracties die zijn ontstaan door afsplitsingen moeten ook zitting krijgen in de commissie-Stiekem, de Kamercommissie waarin fractievoorzitters vertrouwelijk worden bijgepraat over veiligheidskwesties. De Kamerleden Norbert Klein (Groep Klein) en Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) zeggen dat naar aanleiding van een bericht van de Persdienst van maandag.

In de commissie-Stiekem mogen alleen fracties zitten die bij de verkiezingen zijn gekozen. Afsplitsingen zijn niet welkom. Klein, die zich afsplitste van 50PLUS, noemt het vreemd dat een deel van de Kamer niet wordt bijgepraat over de nationale veiligheid. "Dat moet geen partijpolitieke kwestie zijn." En Bontes zegt: "We zijn nu niet op de hoogte van bepaalde zaken over de veiligheid van de Staat, terwijl dat op dit moment issue nummer 1 is. Zo is het moeilijk de controlerende taak uit te voeren." De Groep Bontes/Van Klaveren is een afsplitsing van de PVV.

In totaal hebben deze regeerperiode zich zes Kamerleden afgesplitst. Zij vormen met elkaar vier fracties.

Nederlands vastgoed in trek bij belegger

Nederlands vastgoed is zeer in trek bij investeerders. Vorig jaar bedroegen de investeringen ruim 9 miljard euro. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2013 en 2012, toen 5 en 4 miljard euro werd geïnvesteerd. Deze toename is voornamelijk het gevolg van toenemende interesse van buitenlandse investeerders. Dit concludeert ABN AMRO in een maandag gepubliceerd rapport.

Opvallend waren de transacties van vastgoedbeleggers PATRIZIA, Lone Star en Round Hill Capital, samen goed voor 1,7 miljard euro. Hoewel buitenlandse investeerders op de Nederlandse markt geen nieuw fenomeen zijn, zijn er duidelijke veranderingen merkbaar, zegt de bank.

,,Nederlands vastgoed biedt een aantrekkelijk rendement en investeerders hebben voordeel van de kredietverlening die het afgelopen jaar beter op gang is gekomen. Daarnaast hebben verschillende spelers aangegeven een grote Nederlandse woningportefeuille op te willen bouwen. ABN AMRO verwacht dat buitenlandse beleggers daarom prominent aanwezig blijven in de Nederlandse markt.

VS: onthoofding kopten gruwelijk en laf

Het Witte Huis heeft de onthoofding van 21 koptische christenen uit Egypte door strijders van Islamitische Staat (IS) veroordeeld. Een woordvoerder noemde het zondagavond een "laffe" daad. Hij zei dat een snelle politieke oplossing voor het conflict in Libië, waar de kopten werden onthoofd, noodzakelijk is. "Deze gruwelijke daad onderstreept opnieuw de dringende behoefte aan een politieke oplossing voor het conflict in Libië", zei Josh Earnest.

IS publiceerde zondag een video waarin de executie van de 21 koptische christenen te zien is. Ze zouden zijn ontvoerd in Egypte. Het was al bekend dat de Egyptische werklui waren gedood. IS claimde hun dood en de Libische overheid bevestigde zaterdag de massamoord.

De Egyptische overheid kondigde kort na de publicatie van de video zeven dagen van rouw af. Ook zei president Abdul Fatah al-Sisi van Egypte dat zijn land het recht heeft om te reageren op de moordpartij op een manier die passend wordt geacht.

Veel arme Egyptenaren reizen naar Libië in de hoop daar werk te vinden. Dat doen ze ondanks dat het land wordt verscheurd door strijdende groepen. Libië staat bekend als erg gevaarlijk.

ItaliŽ haalt ambassadepersoneel uit LibiŽ

Italië heeft zijn ambassadepersoneel zondag over zee uit Tripoli gehaald. Het heeft Italiaanse staatsburgers ook opgeroepen Libië te verlaten met het oog op de 'toenemende instabiliteit' in het Noord-Afrikaanse land. In Libië werken veel Italianen in de bouw en olie-industrie.

Premier Matteo Renzi verklaarde voor de Italiaanse staatstelevisie dat Italië bereid is om in het kader van een missie van de Verenigde Naties 'ons deel te doen om een idee van vrijheid en rechten te verdedigen' in het Middellandse Zeegebied.

SyriŽstrijders dreigen met aanslag Brussel

Twee gewapende mannen dreigen in een video met aanslagen in Brussel en Parijs, meldden Belgische media zondagavond. Het zouden Syriëstrijders zijn. Volgens omroep VTM is een van de mannen een Marokkaanse Belg uit Verviers die begin vorig jaar naar Syrië vertrok.

De andere man zegt in de video die VTM op de website heeft gezet dat de boodschap is gericht aan Frankrijk en België en aan "iedereen die Frans spreekt". "Met bomauto's komen we naar Parijs, geen probleem. Parijs, Brussel, als God het wil", zegt de man terwijl hij een groot mes en een zwaar wapen vasthoudt.

Het federaal parket in België onderzoekt de video.

Autoloods afgebrand in Heerlen

In een pand aan de Passartweg in Heerlen woedt zondagavond een zeer grote brand. Een woordvoerder van de brandweer kon nog geen bijzonderheden geven. Diverse brandweerkorpsen uit plaatsen in de omgeving van Heerlen zijn opgeroepen.

Update 00.56 uur:
Inmiddels is er meer nieuws bekend over de brand in Heerlen. Rond 22.15 uur gisteravond brak de brand uit in een voormalige autohandel die dienst deed als een opslagloods voor auto's en caravans. Zowel het pand als de gestalde voertuigen kunnen als verloren worden beschouwd. Voor zover bekend zijn er bij de brand geen slachtoffers gevallen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Evenmin is het duidelijk of er bij de brand giftige stoffen zijn vrijgekomen. Een tiental woningen in de omgeving zijn uit voorzorg ontruimd.

IS onthoofdt 21 christenen in LibiŽ

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft een video naar buiten gebracht, waarop te zien is hoe 21 koptische christenen worden onthoofd. Het zou gaan om Egyptische werklieden die een aantal weken geleden in Libië werden ontvoerd.

De video kwam via twitter naar boven, deze zou afkomstig zijn van een website die solidair is met IS. Op de video is te zien hoe de slachtoffers in oranje overalls gelijktijdig worden onthoofd. De boodschap in de video is gericht aan de kerk in Egypte, zo maakt een beul in de video uitspraken als: "Veiligheid voor jullie kruisvaarders is iets wat jullie alleen maar kunnen wensen".

Het is nog niet duidelijk of het om een authentieke video gaat, maar de slachting is wel bevestigd door de leider van de koptische gemeenschap in Egypte. Het land heeft na het verschijnen een nationale rouw van zeven dagen afgekondigd. De Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi heeft gezegd dat zijn land recht heeft om passende maatregelen te treffen tegen IS.

De video zou opgenomen zijn aan het strand in de buurt van Tripoli, dit zou betekenen dat IS ook daar grond heeft kunnen veroveren. Afgelopen maand stormden in Tripoli twee gewapende mannen een hotel binnen en maakten daarbij negen slachtoffers. Ook heeft de groepering Ansar al-Sharia, welke loyaal is aan IS, afgelopen week in Sirte een aantal tv- en radiostations overgenomen.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.