Topdrukte bij pauselijke kapsalon

Daklozen verdringen zich maandag voor het Sint-Pietersplein voor een douche en scheerbeurt met de complimenten van de paus. Franciscus hoopt dat zij eenmaal fris geschoren en welriekend eenvoudiger aan werk kunnen komen, zei zijn aalmoezenier Konrad Krajewski.

De pauselijke kapsalon is ondergebracht in de openbare toiletruimte vlak bij de zuilengang van Bernini. Kappers hebben hun vrije maandag opgeofferd om er daklozen bij te knippen, maar ook leerlingen van een opleiding voor lichaamsverzorging in de buurt, nonnen en andere vrijwilligers steken er tijd in. Het project wordt betaald uit giften en de verkoop van door de paus gezegende perkamenten.

Mauro Casubolo was maandag een van de eerste klanten van Franciscus' daklozenkapper. Hij kwam voor het eerst in drie weken met gladde kaken naar buiten. Zijn kin was wat rood uitgeslagen, maar hij toonde zich dankbaar. "Het is iets prachtigs wat hij voor ons heeft gedaan, vooral voor degenen die op straat leven, want als je werk wil zoeken kun je hier komen en een douche nemen", zei Casubolo.

De 49-jarige dakloze houdt zijn hoofd boven water met wat giften van lokale hulporganisaties, maar hij wil het allerliefst een baan. "Ook al moet ik ergens trappen schrobben of wc's, dat kan me niets schelen", zei hij. "Zo lang ik maar een salaris heb waarmee ik het eind van de maand haal, red ik het wel. Dan kan ik een huis zoeken en een leven leiden zoals iedereen."