CD: Het Universumpje - De Grenzen Van Het Toelaatbare

Meestal heb je bij het lezen van een bandnaam wel een idee in welke richting we de geproduceerde muziek moeten gaan zoeken zonder hun plaat gehoord te hebben. Een goede uitzondering op deze regel vormt de Nederlandse band Het Universumpje. Bij het lezen van die naam zou je wellicht aan een nederhopachtig gezelschap denken maar niets is minder waar. Het Universumpje is namelijk een band die zich het beste laat omschrijven als een Nederlandstalige stonerrockband met vage maar eveneens diepzinnige teksten. Stel je voor dat Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh de teksten zouden hebben geschreven voor een nieuwe plaat van Queens of the Stone Age en je hebt een beeld van de muziek van dit fijne gezelschap, waarvan de afgelopen week het verrassende debuutalbum De Grenzen Van Het Toelaatbare is verschenen.

Het Universumpje - De Grenzen Van Het Toelaatbare

Veelkleurigheid grijpt me soms naar de keel.
In de woestijn is gewoon alles geel.
Een aasgier vraagt me waarom ik hier ben.
Ik houd mijn mond omdat ik hem niet ken.
(uit 'Een Zwijgende In De Woestijn')

Het Universumpje is een band die halverwege 2014 werd opgericht door zanger en gitarist Jacob van de Water, drummer Nicky Hustinx, bassist Merijn van de Wijdeven, een drietal heren die we ook kennen van de begeleidingsband van Eefje de Visser, en gitarist Gijs Loots (ex-The Bent Moustache, ex-Bullerslug). Met Het Universumpje laten de mannen zich van een geheel andere kant van het muzikale universum beluisteren. Op De Grenzen Van Het Toelaatbare horen we een groep aan het werk die zich voor hun muziek duidelijk heeft laten inspireren door bands als Screaming Trees, Queens of the Stone Age en Foo Fighters. Tekstueel zit de groep echter weer meer in de richting van artiesten zoals de al eerder genoemde Boudewijn de Groot en Spinvis. Van die teksten die in eerste instantie alleen maar wazig klinken, maar die aan inhoud winnen als je ze nog eens rustig terugleest tijdens het beluisteren van dit indrukwekkende debuutalbum.

Ik maak een grap ik maak 'm af.
Terwijl jij lacht weet ik mij laf.
De zool is Half.
De raap is gaar.
(uit 'Het Tandeloze Leeuwendeel')

Het Universumpje - De Grenzen Van Het Toelaatbare 2

Voor De Grenzen Van Het Toelaatbare werden alle teksten geschreven door zanger en gitarist Jacob van de Water, die ook de taak van producer van deze plaat op zich nam. Of het nou gaat om 'Groene Bananen', een uit de kluiten gewassen sprinkhaan of 'Bladerdeeg', Van de Water weet er wat diepzinnigs over te melden in zijn scherpzinnige teksten. Ook horen we op het album muzikale gastbijdrages voorbijkomen van onder meer Eefje de Visser ('Er Knaagt Iets Aan de Tempelwand') en Bob Fosko ('Ze Zeggen'). Al met al kunnen we concluderen dat Het Universumpje met De Grenzen Van Het Toelaatbare een zeer grensverleggende eerste plaat heeft afgeleverd, die bij de liefhebbers van de hierboven genoemde artiesten zeker in de smaak zal vallen.