Merkel blijft voorzichtig over Oekraïne

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland blijft zeer behoedzaam over de situatie in het oosten van Oekraïne. Zij erkende maandag dat de toestand in het gebied breekbaar blijft en dat de weg naar een allesomvattende vrede "bijzonder moeilijk" blijft. "De situatie is broos. In het bijzonder met betrekking tot Debaltseve is dat niet onverwacht", zei de bondskanselier tegen journalisten in Berlijn.

Merkel sloot donderdag na urenlang onderhandelen met de presidenten van Rusland, Oekraïne en Frankrijjk een akkoord over het oosten van Oekraïne. Het staakt-het-vuren, dat in de nacht van zaterdag op zondag inging, wordt vooral bij het spoorwegknooppunt Debaltseve voortdurend geschonden.

Dinsdag moeten de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger beginnen met de terugtrekking van de zware wapens. Beide partijen toonden zich maandag bereid dat te doen, mits de andere partij het voorbeeld geeft. Zij beschuldigden elkaar van het schenden van het bestand.

Overigens zei de Duitse politicoloog en Merkel-kenner Christian Hacke zondag in Nieuwsuur dat Merkel ondanks haar vele wikken en wegen een duidelijke kans heeft laten liggen. "Als het bestand van Minsk mislukt, en die kans is groot, kan het verder escaleren. Ze had in Minsk moeten aandringen op een neutrale status van heel Oekraïne. Oekraïne als brug tussen Oost en West. Open naar het Oosten en open naar het Westen toe. Alleen dat zou voor alle partijen acceptabel zijn."

Merkel blijft voorzichtig over Oekraïne
Merkel blijft voorzichtig over Oekraïne (Foto: ANP)