Veiligheidsraad eist vertrek rebellen in Jemen

Redactie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist dat de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen onmiddellijk afstand doen van de macht in het land. Ook moeten de rebellen aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Dat staat in een resolutie die zondag unaniem werd aangenomen door de Veiligheidsraad.

De Houthi's namen vorig jaar grote delen van het land in. In september trokken ze de hoofdstad Sanaa binnen. De werkelijke machtsgreep vond enkele weken geleden plaats, toen overheidsgebouwen werden omsingeld en president Abed Rabbo Mansour Hadi onder huisarrest werd geplaatst. Hadi trad af nadat de rebellen het parlement hadden ontbonden. Hadi en diens voormalige kabinet staan echter nog steeds onder huisarrest en de Veiligheidsraad eist dat hier onmiddellijk een einde aan komt.

Het is de eerste resolutie van de Veiligheidsraad sinds de crisis in Jemen begon. "Het was duidelijk dat de wereld zat te wachten op een krachtige boodschap van de VN-Veiligheidsraad", zei de Britse ambassadeur Mark Lyall Grant. "De Houthi's moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun handelen en ophouden geweld en dwang te gebruiken (...)."

Een aantal Arabische landen uit de regio had op een krachtigere resolutie gehoopt. De resolutie valt niet onder Hoofdstuk 7 van het VN-handvest, wat betekent dat naleving ervan niet gewapenderhand kan worden afgedwongen. De zes leden van de Golf Samenwerkingsraad, een regionaal samenwerkingsverband van overwegend soennitische landen, hebben laten weten dat als de wereld niet ingrijpt, zij dat zullen doen om de veiligheid en stabiliteit in de regio te beschermen. Wat ze daarmee precies bedoelen zeiden de landen niet.