Minder straatcriminaliteit in Amsterdam

Redactie

Het aantal straatroven en gevallen van zakkenrollerij in Amsterdam is vorig jaar flink gedaald ten opzichte van 2013. Ook waren er minder overvallen en woninginbraken. Vorig jaar waren er tien liquidaties, tegen acht in 2013. Verder lijkt de zogenoemde Top600-aanpak te werken. Dat is maandag bekendgemaakt op een bijeenkomst van de driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef) in het stadhuis.

Het aantal straatroven daalde met 20 procent, zakkenrollerij met 17 procent, overvallen met 32 procent en woninginbraken met 19 procent. In totaal vielen er vorig jaar 25 geweldsdoden (waarvan dus tien liquidaties), tegen 23 in 2013. In twee van de tien liquidatiezaken zijn verdachten aangehouden. Alle zaken zijn nog in onderzoek. Het baart de politie zorgen dat er steeds zwaardere wapens worden gebruikt.

De zogenoemde Top 600-aanpak van veelplegers werpt vruchten af. Deze lijst brengt criminele jongeren in beeld zodat ze met begeleiding op maat weer op het goede pad kunnen komen. Die aanpak zorgt ervoor dat jongeren minder vaak opnieuw in crimineel gedrag vervallen. Bij ongeveer de helft van de mensen op deze lijst zien gemeente, politie en justitie een gedragsverandering en een beter functioneren. Steeds meer mensen van die lijst worden naar werk of school begeleid.