Zaak tegen Strauss-Kahn lijkt geklapt

De zaak tegen voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn lijkt te zijn geklapt. Vijf van de zes klaagsters in het Franse prostitutieproces tegen hem hebben hun aanklachten maandag ingetrokken. Strauss-Kahn heeft toegegeven dat hij orgies heeft bijgewoond, 'ruw' is geweest in zijn seksuele 'veroveringen' en met een uitzonderlijke frequentie behoefte had aan seks, maar dat dit allemaal niet in strijd was met de wet.

Strauss-Kahn staat in Lille terecht op beschuldiging van pooierschap in verband met een reeks seksfeesten in Frankrijk, Washington en Brussel. Hij is een van veertien personen die worden beschuldigd van betrokkenheid bij een prostitutiebende geleid vanuit het Carlton hotel in Lille.

Strauss-Kahn houdt vol dat hij niet wist dat de vrouwen op de seksfeesten prostituees waren. Twee van zijn medeverdachten zeggen dat zij de vrouwen zelf ronselden en betaalden, maar daar tegen DSK niets over hadden gezegd.

Advocaten van vier van de prostituees en een vereniging die klachten tegen DSK hadden ingediend lieten maandag weten dat zij van verdere vervolging afzagen. De vijf handhaafden hun beschuldigingen tegen andere beklaagden in het proces, maar willen nu alleen nog maar een symbolische schadevergoeding van een euro. Alleen een groep met de naam Nid (nest) die prostitutie wil afschaffen handhaaft de aanklachten tegen DSK en zijn dertien medeverdachten.

Dat kan voor het panel van drie rechters nog altijd genoeg zijn om tot een veroordeling te komen. Maar zelfs de aanklager geeft toe dat de bewijzen waarschijnlijk te mager zijn.