FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 februari 2015

Uitslagen Champions League 17/02/2015

Vanavond werden de eerste wedstrijden in de achtste finales van de Champions League gespeeld. Chelsea speelde uit tegen Paris Saint-Germain met 1-1 gelijk terwijl het duel tussen Sjachtar Donetsk en Bayern München in 0-0 eindigde.

Branislav Ivanovíc kopte Chelsea na 36 minuten op voorsprong. Edinson Cavani, eveneens met het hoofd, bracht de thuisploeg na 54 minuten op gelijke hoogte. Paris Saint-Germain was vooral na rust de betere ploeg. De regerend kampioen van Frankrijk slaagde er echter niet nog eens een de uitstekende doelman Thibaut Courtois van Chelsea te passeren.

Namens Bayern was Arjen Robben, de man in vorm, ijverig maar onderscheidde zich vooral met assists. Die waren niet besteed aan onder anderen Thomas Müller. Bayern speelde de laatst 25 minuten met tien man. De Spaanse routinier Xabi Alonso kreeg in zijn honderdste Europese wedstrijd op dit niveau twee keer geel van zijn landgenoot Alberto Undiano.

Hulplijn radicalisering staat 100 mensen bij

De hulplijn radicalisering van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) heeft na ruim een maand meer dan honderd personen en instanties geholpen. In dertig gevallen worden families ondersteund waarvan een kind is geradicaliseerd. Veertien van die kinderen zijn afgereisd naar het gebied van Islamitische Staat.

Deze cijfers heeft SMN dinsdag bekendgemaakt. In de dertig gevallen gaat het om zeventien mannen en dertien vrouwen, van wie zestien meerderjarig zijn en twaalf minderjarig. Van twee gevallen is de afkomst en leeftijd onbekend. In zeventien gevallen gaat het om Marokkaanse Nederlanders.

Ook radicaliseerden acht autochtone Nederlanders, zo blijkt uit de gegevens van SMN. Verder gaat het om één persoon uit voormalig Joegoslavië, één Turks-Nederlandse en een jongere van Somalische afkomst met een Nederlands paspoort. "De hulplijn voorziet in een duidelijke behoefte. Niet alleen ouders en familieleden, maar ook moskeeën, gemeenten en andere instellingen vragen om advies en ondersteuning", zegt SMN-woordvoerder Farid Azarkan.

"Zij hebben interesse in samenwerking en willen in sommige gevallen ondersteuning of advies in de aanpak van radicalisering. Scholen en jeugdinstellingen willen bijvoorbeeld vooral weten hoe zij met jongeren het gesprek over radicalisering kunnen aangaan."

Koenders: IS kan probleem voor Europa worden

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken begrijpt dat Italië zich bedreigd voelt door de opmars van de terreurgroep IS in Libië. Dat kan ook een probleem voor heel Europa worden. Koenders zei dat dinsdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Over een eventueel militair ingrijpen toonde Koenders zich behoedzaam. Egypte wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties militair ingrijpt in Libië. Koenders vindt dat bij militaire actie goed naar alle consequenties moet worden gekeken. Uiteindelijk moet er een politieke oplossing komen.

Koenders noemde de situatie in Libië "heel zorgelijk". Na de val van het regime van dictator Khadaffi is het land in chaos vervallen, waardoor groeperingen als IS hun kans konden grijpen.

Koenders: IS kan probleem voor Europa worden
Koenders: IS kan probleem voor Europa worden (Foto: ANP)

Verkeer krijgt last van dichte mist

Het verkeer krijgt woensdagochtend te maken met dichte mist met minder dan 200 meter zicht. Daarvoor waarschuwt het KNMI. Bovendien vriest het licht waardoor gladheid kan ontstaan door aanvriezende mist.

Het KNMI heeft voor heel Nederland code geel voor gevaarlijk weer afgekondigd. Pas in de loop van de ochtend zal de zon de mist verdrijven en klaar het vrijwel overal op.

Op rijkswegen die zijn voorzien van een spitsstrook, kunnen files ontstaan. Bij mist zijn de spitsstroken niet bruikbaar. Cameras kunnen niet zien of er bijvoorbeeld gestrande voertuigen staan.

Bij mistig weer wordt onderscheid gemaakt tussen mist (minder dan 1000 meter zicht), dichte mist (minder dan 200 meter) en zeer dichte mist (minder dan 50 meter). Mist is een wolk kleine zwevende waterdruppeltjes op of vlak boven het aardoppervlak, aldus het KNMI.

Dave Roelvink zat ondergedoken op camping

Dave Roelvink zat afgelopen oktober ondergedoken op de camping van zijn oma. De zoon van Dries was vier maanden geleden voor een paar dagen spoorloos verdwenen, maar onthulde dinsdagavond in de realityshow De Roelvinkjes waar hij verbleef.

Dave trok alle media-aandacht niet die hij kreeg nadat hij in opspraak was geraakt door een wilde nacht in de villa van Melissa Pach. Na dat feestje bleek dat er horloges, juwelen en andere spullen waren verdwenen. Ook belandde een seksvideo van Dave en Melissa op internet.

"Ik denk dat dat wel de zwartste dag was voor mij, dat hij naast me zat met tranen in zijn ogen en zei: 'pap ik kan dit niet meer'", aldus Dries. "Hij zei: 'ik wil weg. Ik weet niet waar naartoe, maar ik wil alleen zijn'."

Dave vluchtte naar de camping, naar het huisje van zijn oma. "Dat was de eerste keer dat ik er om gehuild heb. Die momenten heb je ook", vertelt de 20-jarige realityster. "Daar ben ik tot rust gekomen, want ik zat er echt even doorheen."

27 FOK!kers drinken vandaag het laatste drankje

- Paul
- Beavis
- Toto69
- wietparkiet
- quinoahipster
- Leatherneck
- Beach
- Hamergek
- inspireme 
- BYM
- AbUnoDisceOmnes
- BarendWubboJagermanJansen
- love_sharon
- BB-King
- mvdejong
- Stokken_en_stenen
- reteppd
- no_comment
- HPLC
- EggsTC
- Njosnavelin
- sneakydesert
- DjinN
- babipangang
- John_Gotti2
- MotherFoker
- Mani89

Dit zijn ze, de helden van FOK! 

Deze eindbazen blijven 40 dagen van elk alcoholisch drankje af! Want ze doen mee met 'Ik Pas'. Bij deze actie zal je vanaf as-woensdag 40 dagen lang geen drank meer drinken. 

Waarom? Omdat ze alcoholverslaafd zijn, of gewoon eens willen zien wat er gebeurt als je zolang niets drinkt. Of een leuke uitdaging. Wil je ook meedoen? Meld je dan ook aan in het topic

UPDATE: DjinN, John_Gotti2, MotherFoker, Mani89 en babipangang DOEN OOK MEE! 27 mensen dus tot nu toe

Athene: nieuwe regels voor detentie asielzoekers

De nieuwe radicaallinkse regering in Griekenland heeft dinsdag beloofd de regels voor het opsluiten van immigranten te versoepelen. Ook wordt een asielzoekerscentrum nabij Athene gesloten na kritiek van mensenrechtenorganisaties over de omstandigheden in het centrum. Dat heeft het Griekse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

Bij het asielzoekerscentrum in Amygdaleza wordt ondertussen al dagen geprotesteerd. Eerder deze week pleegde in het centrum een 28-jarige Pakistaan zelfmoord. Het asielzoekerscentrum wordt volgens Athene gesloten en er wordt gezocht naar alternatieven voor het detineren van asielzoekers. Migranten die langer dan achttien maanden in het centrum zitten worden vrijgelaten, net als minderjarigen en mensen met een zwakke gezondheid.

Griekenland is een belangrijk doorvoerpunt voor mensen die illegaal Europa proberen binnen te komen. De detentiecentra werden door de vorige conservatieve regering geopend.

Identiteit moordverdachten bekendgemaakt

De van moord verdachte Cengiz Akin en Ugur Demir zijn dinsdag op de Nationale Opsporingslijst van de politie geplaatst. De twee zouden betrokken zijn geweest bij de moord op de 29-jarige Amsterdammer Hamdi Bilir in een eethuis aan de Mathenesserweg in Rotterdam.

Akin is de vermoedelijke schutter, meldde het tv-programma Opsporing Verzocht dinsdagavond. Demir wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij overdag in het drukke eethuis.

Cengiz Akin wordt ook wel Cengo genoemd. Hij is geboren op 8 april 1981 en staat bekend als vuurwapengevaarlijk. Ugur Demir is van 8 augustus 1994. Op zijn rug zou 'Omerta' staan, de zwijgplicht vanuit de Italiaanse maffia. Hij bezit mogelijk een vuurwapen.

Aboutaleb: bied perspectief en stel grenzen

Perspectief bieden aan jongeren en tegelijkertijd grenzen stellen aan je burgers en die ook bewaken. Deze boodschap gaf de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdag in het Witte Huis aan president Obama. Aboutaleb was in Washington op uitnodiging van Obama voor een conferentie over de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme.

In zijn toespraak noemde hij het van cruciaal belang dat hij in de stad voor alle bewoners zichtbaar en aanspreekbaar is. Niet alleen om vertrouwen te winnen, maar ook om spanningen snel te kunnen signaleren.

Aboutaleb ziet het als een belangrijke taak van de lokale overheid om jongeren perspectief te bieden, zodat zij minder ontvankelijk zijn voor extremistisch gedachtegoed. "Uitsluiting en discriminatie maakt jongeren kwetsbaar voor de boodschap van ronselaars. Een goede opleiding is belangrijk om een goede baan te kunnen vinden. En een betaalde baan is de beste remedie tegen armoede en een leven in de marge van de samenleving."

Tegelijkertijd stelt hij dat er ook grenzen moeten worden gesteld en bewaakt. "Als eerste burger van de stad is het mijn primaire taak om te binden. Maar het is net zo goed mijn verantwoordelijkheid om grenzen te stellen." Tijdens naturalisatieceremonies op het stadhuis wijst hij nieuwkomers die de Nederlandse nationaliteit krijgen niet alleen op hun rechten, maar ook op hun plichten.

Hij vindt het paspoort geen reisdocument, maar een opdracht. "Een opdracht om niet alleen te profiteren van de rechten en vrijheden die de grondwet u biedt, maar deze actief na te leven en uit te dragen. Als u daartoe niet bereid bent, wees dan zo eerlijk om uw paspoort in te leveren en te vertrekken."

Vanuit Washington benadrukte Aboutaleb dat hij niet alleen in het Witte Huis is om zijn visie over het voetlicht te krijgen. "Ik wil ook graag van anderen horen hoe zij op straat- en wijkniveau proberen aanslagen te voorkomen." In Rotterdam hebben zich geen grote problemen voorgedaan. Aboutaleb prijst de manier waarop alle Rotterdammers omgaan met de problematiek. "Wij duiken niet weg, maar verwerken ellendige kwesties met elkaar."

Hacker Drinkman in VS voorgeleid

De afgelopen week door Nederland aan de Verenigde Staten uitgeleverde Rus Vladimir Drinkman is dinsdag voorgeleid aan een federale rechter in de staat New Jersey. Drinkman wordt in de VS verdacht achter een van de grootste datadiefstallen ooit te zitten. Mogelijk zijn bij de hack de gegevens van 160 miljoen creditcards gestolen.

De 34-jarige verdachte werd geboeid en gekleed in een gele overall het gerechtsgebouw in Newark binnengeleid. De Rus werd in 2012 in Amsterdam gearresteerd. Hem hangt in de VS een lange gevangenisstraf boven het hoofd.

Ook Rusland wil Drinkman hebben. Daar wordt hij verdacht van hacks bij Russische bedrijven.

Poetin: VS sturen wapens naar OekraÔne

De Verenigde Staten hebben al wapens geleverd aan Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd.

Op een persconferentie met de Hongaarse premier Viktor Orban zei Poetin, gevraagd naar de mogelijke consequenties als de VS wapens leveren aan Oekraïne, dat 'volgens onze informatie er al wapens worden geleverd'. Nieuwe wapens voor Oekraïne kunnen ertoe leiden dat het aantal slachtoffers oploopt, maar 'het resultaat blijft hetzelfde'. "Dat is onvermijdelijk", aldus de Russische president.

Kanye is vrienden kwijtgeraakt door Kim

Kanye West was jaren geleden goed op weg om zijn naam te vestigen in de modewereld, totdat hij begon te daten met Kim Kardashian. Door de realityster verloor de rapper heel wat vrienden in die business, vertelt hij aan Style.com.

"Modemensen waren heel erg tegen realitysterren toen wij begonnen te daten. De vrienden die ik een beetje had gemaakt, keerden haar en mij de rug toe", onthult Kanye. "De zogenaamde erkenning die ik kreeg in de wereld van haute couture, was in één klap verdwenen."

Maar West ziet het niet als een negatieve ervaring. "Ik kreeg eindelijk de kans om naar school te gaan. Elke dag was ik in mijn moeders (Kris Jenners red.) huis, in mijn broers kamer, in Robs oude kamer, om een Céline-rok te passen, een Saint Laurent-jas te passen."

Kanye en Kim hebben veel aan elkaar gehad in die periode. "Elke dag leerden we iets nieuws, we werden beter. We keken samen naar foto's en zij verbeterde mijn stijl, we verbeterden elkaar."

De rapper, die vorige week zijn collectie voor Adidas presenteerde, noemt zijn vrouw zijn muze. Toch durft Kanye zichzelf geen ontwerper te noemen. "Ik wil designers niet beledigen en mezelf een designer noemen. Ik heb gewoon een visie van wat ik wil doen."

Rusland wil dat V-raad stemt over OekraÔne-resolutie

Rusland heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dinsdag gevraagd om te stemmen over een concept-resolutie die vorige week door Moskou werd rondgestuurd. Dat heeft China, dat op dit moment de Veiligheidsraad voorzit, bekendgemaakt. In de resolutie wordt steun uitgesproken voor de wapenstilstand in Oekraïne. Ook worden alle strijdende partijen opgeroepen om het akkoord volledig na te leven.

De verwachting was dat er afgelopen weekeinde over de resolutie zou worden gestemd. De stemming werd echter vertraagd, omdat enkele landen er bij Rusland op hadden aangedrongen een passage op te nemen over de ramp met vlucht MH17. Leden van de Veiligheidsraad zeiden er voor te willen zorgen dat de 298 slachtoffers van de ramp niet worden vergeten.

De laatste versie van de resolutie, die dinsdag werd rondgestuurd, bevat een passage waarin wordt opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de ramp en het vervolgen van de daders.

Jongen (8) gewond door uit raam gegooide fles

In Den Haag is maandagmiddag een 8-jarig jongetje gewond geraakt door een uit een raam gegooide fles.

Toen de politie een onderzoek instelde, werd op dezelfde plek opnieuw een fles uit het raam gegooid. Zo kwam de politie op het spoor van een vrouw (52) en een man (67) onder invloed van alcohol in een woning op de derde etage.

De vrouw heeft een bekentenis afgelegd en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden, aldus de politie dinsdagavond. Het jongetje, dat met zijn moeder onderweg was, kwam door de fles 'vanuit het niets' ten val en raakte lichtgewond. Hij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Wilders: geklungel van amateurs van kabinet

PVV-leider Geert Wilders is blij dat de visa van drie moslimpredikers zijn ingetrokken, maar spreekt wel van 'ongelofelijk amateurisme' van het kabinet. Het intrekken gebeurde volgens hem onder zware druk van de Tweede Kamer. De visa hadden 'nooit en te nimmer' verstrekt mogen worden.

"Nederland wordt bestuurd door amateurs", aldus Wilders. "In België worden jihadisten tot lange celstraffen veroordeeld. In Nederland worden ze vrijgesproken, worden lukraak megamoskeeën gebouwd en visa aan haatimams verstrekt, die later dan gelukkig weer worden ingetrokken. Geklungel van amateurs van dit kabinet dus."

Boko Haram valt legerbasis in Kameroen aan

Een legerbasis in Kameroen is dinsdag aangevallen door honderden strijders, die vermoedelijk horen bij de extremistische beweging Boko Haram. Dat heeft het Kameroense leger gezegd. De legerbasis in Waza werd geplunderd en er werd brand gesticht bij tientallen huizen rondom de basis. Na hun daad vluchtten de strijders terug naar Nigeria.

In totaal kwamen bij de aanval vijf militairen om het leven, nog eens acht raakten gewond. Terwijl de aanval gaande was, voerden staatshoofden uit Centraal-Afrikaanse landen overleg in de Kameroense hoofdstad Yaoundé overleg over de oprichting van een gezamenlijke troepenmacht die de strijd met Boko Haram aan moet gaan.

Boko Haram is een van oorsprong Nigeriaanse beweging en strijd daar al ruim vijf jaar tegen de regering. Kortgeleden heeft de beweging ook in buurlanden Kameroen, Niger, Tsjaad en Benin aanslagen gepleegd. Als gevolg van het geweld zijn zo'n 157 duizend mensen Nigeria ontvlucht. In Nigeria zelf zijn bijna een miljoen mensen ontheemd geraakt.

Rijswijk bezorgd over onrust om 'imamgala'

Burgemeester Michel Bezuijen van Rijswijk is bezorgd over de maatschappelijke onrust die is ontstaan over het benefietgala dat gepland staat voor 8 maart, aldus de Zuid-Hollandse gemeente dinsdagavond. Critici hekelen dat er haatimams zouden spreken.

Burgemeester, politie en Openbaar Ministerie hebben maandagavond een 'ndringend, open en transparant gesprek' gehad met het bestuur van de Stichting Rohamaa, de organisator van het evenement. De regering heeft de visa van drie van de omstreden imams ondertussen ingetrokken. Voor dinsdagavond gepland nieuw overleg in dezelfde samenstelling gaat desondanks door, aldus een gemeentewoordvoerster dinsdagavond.

Het gemeentebestuur wijst erop dat het volgens de wet een evenement alleen kan verbieden als openbare orde of veiligheid in het geding zijn. Uit de nu beschikbare informatie blijkt niet dat er aanwijzingen zijn dat er op 8 maart strafbare uitspraken worden gedaan.

Ferrari presenteert futuristische bolide

Ferrari heeft de Formule 1-wagen voor de toekomst alvast getekend. De Italiaanse renstal presenteerde dinsdag het futuristische ontwerp op de website. De bolide oogt uitzonderlijk aerodynamisch en voldoet volgens Ferrari toch aan de huidige technische regels van de koningsklasse in de autosport.

Een commissie van de Formule 1 buigt zich dinsdag in Genève over toekomstige regelwijzigingen. De raceklasse moet zich voortdurend vernieuwen, zeker nu wereldwijd de publieke belangstelling afneemt. Er zijn minder tv-kijkers en ook de toeschouwersaantallen op de circuits lopen terug. Ferrari meent dat het uiterlijk van de bolide ook een rol speelt.

McLaren en Red Bull hebben ook auto's voor de toekomst bedacht, maar daar is geen beeldmateriaal van beschikbaar. Ferrari zou met zijn ontwerp het meest revolutionair zijn. De renstal presteerde afgelopen jaar ondermaats en jaagt komend seizoen met viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel nieuwe successen na.

Frankrijk volgt honderden 'slapende' terroristen

Frankrijk volgt honderden mensen die vermoedelijk behoren tot 'slapende cellen' van terreurorganisaties. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve dinsdag gezegd.

In een interview met AP zei Cazeneuve dat het voor inlichtingendiensten steeds prangender wordt een antwooord te vinden op de vraag wanneer iemand van een ontevreden crimineel verandert in een terrorist. Een andere belangrijke vraag is hoe de radicalisering van mensen kan worden bestreden.

Cazeneuve pleit voor nieuwe wetgeving die de inlichtingendiensten meer ruimte geeft electronische communicatie af te luisteren. De minister gaat deze week naar de Verenigde Staten voor overleg met enkele internetgiganten over het indammen van online propaganda.

Wolff krijgt testdag in F1-auto Williams

Susie Wolff zal komende donderdag tijdens de eerste dag van de Formule 1-wintertest in Barcelona in actie gaan komen. De Schotse test- en reservecoureur zal in Spanje gaan rijden met de nieuwe Williams FW37, zo heeft het team bekendgemaakt.

Op de vrijdag zal vaste rijder Felipe Massa het stuur van Wolff overnemen. De zaterdag is gereserveerd voor Valtteri Bottas, waarna Massa en Bottas op de zondag de auto moeten delen, waarbij Bottas in de ochtend rijdt en Massa in de middag.

Tijdens de test in Barcelona zal Force India voor de eerste maal deze winter in actie gaan komen. Het met financiële problemen kampende team uit Silverstone zal rijden met de 2014-bolide, waarna de nieuwe auto tijdens de laatste wintertest haar debuut zal moeten gaan maken.

Anglicanen willen politiek betrokken christenen

De Anglicaanse Kerk in Groot-Brittannië heeft er dinsdag bij christenen op aangedrongen in aanloop naar de verkiezingen actief deel te nemen aan de politiek. Het land heeft in deze tijden van desillusies behoefte aan een frisse zedelijke visie, zeggen anglicaanse bisschoppen in een 52 pagina's tellende brief.

Steeds vaker wordt de mening verkondigd dat stemmen zinloos is, zeggen de bisschoppen. Maar volgens hen is het de plicht van iedere christen 7 mei zijn stem uit te brengen.

Belangrijke vraagstukken volgens de bisschoppen zijn de nucleaire afschrikkingskracht van Groot-Brittannië en het voorkomen dat een nieuwe generatie een 'leeggeroofde en uitgeputte planeet' erft. Een ander heikel punt voor de bisschoppen is de denigrerende wijze waarmee over uitkeringsgerechtigden wordt gesproken.

Koenders trekt visa omstreden imams in

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de visa van drie moslimpredikers ingetrokken die waren uitgenodigd voor een bijeenkomst op 8 maart in het Zuid-Hollandse Rijswijk.

,,De intrekking volgt op basis van vandaag verkregen nadere informatie van de NCTV en past in het kader van het actieprogramma jihadisme", liet de minister dinsdag weten.

Koenders trekt visa omstreden imams in
Koenders trekt visa omstreden imams in (Foto: ANP)

Merckx tipt Wiggins voor Parijs-Roubaix

Eddie Merckx acht Bradley Wiggins (34) de grote favoriet voor Parijs-Roubaix. Deze klassieker en het werelduurrecord zouden van de Britse Tourwinnaar in zijn laatste voorjaar bij Sky een compleet wielrenner maken.

"Hij is bergop misschien niet meer zo goed als vroeger, maar kan prima over kasseien rijden en heeft de kracht. In Parijs-Roubaix is het ieder voor zich. Reken maar dat hij er staat en als hij wint en ook nog het uurrecord pakt, is hij echt een groot kampioen", zei de Belgische legende dinsdag in Qatar tegen Cyclingnews.

De drievoudig winnaar ziet uiteraard concurrenten voor Wiggins, Tom Boonen en een gemotiveerde Fabian Cancellara bijvoorbeeld. "Maar je hebt ook nog Lars Boom, die sterk is, Niki Terpstra, Philippe Gilbert, Alexander Kristoff en de wereldkampioen, Michal Kwiatkowski. Toch geloof ik in Wiggins. Je kunt niet om hem heen."

Umbro gaat PSV kleden

Umbro is vanaf volgend seizoen vijf jaar lang shirtsponsor van PSV. Het sportmerk gaat alle elftallen van de club uit Endhoven kleden. Umbro is de opvolger van Nike, dat na twintig jaar afscheid van de huidige koploper van de eredivisie neemt. Umbro kleedt ook clubs als Everton, Hull City, het Brazilaanse Grêmio en Vasco da Gama en Gamba Osaka uit Japan.

Marcel Brands, technisch manager van PSV, keek dinsdag tevreden vooruit naar de samenwerking met Umbro. "Onze technische staf is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de besluitvorming over een nieuwe kledingpartner en was direct onder de indruk van de manier waarop dit voetbalmerk zich presenteerde. De aanpak van Umbro heeft onze verwachtingen op zowel technisch, functioneel vlak als qua design overtroffen. We gaan een mooie periode tegemoet met unieke, authentieke PSV-tenues van topkwaliteit."

Heracles ruim een maand zonder Te Wierik

Mike te Wierik kan vier tot zes weken niet in actie komen voor Heracles Almelo. De verdediger werd maandag succesvol geopereerd aan een buikwandblessure, meldde de eredivisieclub dinsdag op Twitter.

De 22-jarige verdediger is basisspeler bij Heracles, dat momenteel zestiende staat. Die plek betekent aan het einde van het seizoen nacompetitievoetbal. Het gat met de veilige vijftiende plaats van Go Ahead Eagles is drie punten, de voorsprong op de directe degradatieplek van FC Dordrecht is acht punten.

Striptekencursus afgelast na Kopenhagen

De Rotterdamse boekhandel Donner heeft een spoedcursus cartoontekenen die zondag zou worden gegeven, afgelast. De directie nam het besluit na de aanslagen van afgelopen weekend in Kopenhagen. "We kunnen de veiligheid niet garanderen", zegt directeur Leo van de Wetering.

"Het opstellen van een veiligheidscordon zou buitenproportioneel zijn", vervolgt hij. De cursus was voor alle leeftijden en had als onderwerp vrijheid van meningsuiting, 'maar het was allemaal luchtig bedoeld en niet als provocatie'.

De cursus zou worden gegeven door cartoonisten Guido de Groot en Vincent in t Hout. 'Het extremisme te lijf' en 'bewapend met HB-potlood' stond te lezen in de aankondigingstekst. "Achteraf had ik die tekst misschien anders moeten stellen, maar toen hadden we Denemarken nog niet gehad", aldus Van de Wetering.

Deense ambassade krijgt veel condoleances

De ambassade van Denemarken in Den Haag heeft maandag en dinsdag veel blijken van medeleven ontvangen naar aanleiding van de aanslagen in Kopenhagen. Zeventig mensen kwamen het condoleanceregister tekenen. Daarnaast ontving de diplomatieke vertegenwoordiging een 'aanzienlijk aantal e-mails' uit heel Nederland.

Dit heeft een woordvoerder van de ambassade dinsdagmiddag laten weten. Namens de Nederlandse regering kwam een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken het condoleanceregister tekenen. Politici zijn niet langsgegaan aan de Koninginnegracht, waar de ambassade gevestigd is.

Een 22-jarige man opende afgelopen weekeinde het vuur op een cultureel centrum en een synagoge in de Deense hoofdstad. Bij de aanslagen vielen twee doden en vijf gewonden.

IS verbrandt 45 mensen levend in Irak

Haatbaardenclub Islamitische Staat (IS) heeft 45 mensen levend verbrand in de West-Iraakse stad Al-Baghdadi. Dat meldt de BBC vandaag op gezag van een lokale politiechef.

Het is niet bekend wie de slachtoffers zijn, ze zouden hebben samengewerkt met Irakeese troepen. De plaatselijke chef Qasim al-Obeidi zegt dat het leden van Irakeese veiligheidsdiensten waren, maar dat is nog niet bevestigd. Het stadje ligt op slechts 8 kilometer van een vliegbasis waar Amerikaanse mariniers zijn gestationeerd, en werd vorige week ingenomen door enkele volgelingen van Allah.

Al-Obeidi roept de Iraakse regering en de internationale gemeenschap om de burgers van Al-Baghdadi te hulp te schieten.

De videoproducties van IS lopen op volle toeren. Eerder al publiceerden ze een video waarop te zien was hoe een Jordaanse piloot levend werd verbrand. Dit leidde tot een reeks vergeldingsbombardementen van Jordanië. Daarnaast werd ook nog een video gemaakt waarin 21 Egyptische koptische christenen aan zee werden onthoofd.

Politieproef tegen overlast verwarde personen

De Amsterdamse politie begint dit jaar een proef om de overlast van ernstig verwarde personen te verminderen. De bedoeling is dat wijkagenten in samenwerking met zorgpartners al in een vroeg stadium de signalen herkennen van mensen met wie het niet goed gaat.

Dit zegt Frans van Gelderen van de politie Amsterdam-Amstelland. Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg maakte deze week bekend dat het aantal incidenten met verwarde personen is toegenomen van 6400 in 2013 naar 6700 in 2014.

Volgens Van Gelderen, regionaal coördinator problematische personen, is de politie al volop bezig om de cijfers naar beneden te krijgen. "We trekken daarin op met de GGD, de GGZ en de Ambulancedienst. De eerste stappen voor de proef zijn gezet", zegt Van Gelderen.

Asscher: geen Nederland denkbaar zonder joden

"Er is geen Nederland denkbaar zonder Nederlandse joden. Onze geschiedenis is verbonden, onze toekomst zal dat ook zijn." Vicepremier Lodewijk Asscher heeft dat dinsdag laten weten.

Asscher reageert daarmee, bij afwezigheid van premier Mark Rutte, op een oproep van de Israëlische president Benjamin Netanyahu, die na de aanslagen in Kopenhagen zondag Europese joden opriep naar Israël te komen.

Dinsdag riepen ook de Belgische premier Charles Michel en de Franse president François Hollande de joden in hun land op om niet naar Israël te vertrekken. Europa zonder de joden is Europa niet meer, zei Michel.

Dragon Ball Z: Extreme Butoden aangekondigd

Dragon Ball: Xenoverse is nog niet uit of de volgende Dragon Ball-game is alweer aangekondigd. Dragon Ball Z: Extreme Butoden is een 2D-fighting game en kent meer dan honder speelbare personage. De game verschijnt deze zomer in Japan exclusief voor Nintendo 3DS.

In de screenshot hieronder is te zien dat de game een support systeem kent, waarbij verschillende personages je te hulp schieten tijdens een gevecht. Onder andere Mr. Satan, Chichi en Bulma zijn support personages. Verder is er nog niet veel bekend, behalve dat er 1 vs 1 en team battles aanwezig zullen zijn.

Over een release in Europa is nog niets bekendgemaakt.

Dragonball Extreme Butoden

Griepepidemie duurt al elf weken

De griepepidemie is nog steeds niet voorbij. Het aantal zieken neemt zelfs nog steeds elke week toe. "Wij zijn ook verbaasd dat de epidemie nu al elf weken duurt", aldus een epidemioloog van onderzoeksinstituut Nivel dinsdag.

Een gemiddelde griepepidemie duurt acht weken. "Twee jaar geleden duurde de griepgolf achttien weken, maar toen hadden we een heel strenge winter."

Afgelopen week gingen 160 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is een stijging ten opzichte van de week daarvoor. Toen ging het om 153 zieken.

Er is dit seizoen veel meer griep dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Het griepvaccin dat mensen in risicogroepen krijgen, is dit jaar niet goed werkzaam tegen de griepvariant die op dit moment rondwaart. Mensen die doorgaans de griepprik krijgen, worden daardoor geveld door griepachtige klachten.

Als twee weken achterelkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie.

Nepoverval valt slecht bij politie

In Rotterdam heeft de politie dinsdagochtend de handen vol gehad aan een overval die, naar later bleek, nep was. Studenten van een theaterschool zorgden voor opschudding toen ze in een winkel op de Oude Binnenweg voor een studieopdracht een overval naspeelden. Ze deden dat met bivakmuts op en met een balletjespistool in de aanslag.

Winkeliers die niet op de hoogte waren, sloegen alarm. Diverse politieauto's kwamen op de melding af. De straat werd door agenten aan beide kanten afgezet om te voorkomen dat de daders zouden wegkomen. Toen de jongeren de winkel uiteindelijk verlieten, werden ze gefouilleerd. De student met het nepwapen vertelde dat het was gebruikt voor een filmopname voor school. Omdat het bezitten van een balletjespistool in Nederland verboden is, werd hij aangehouden voor verboden wapenbezit.

De regionale omroep RTV Rijnmond meldt dat de politie nog met de docent van de theaterschool gaat praten.

Sportkoepel zet hoog in bij Europese Spelen

NOCNSF wil de komende zomer in Baku met een zo goed mogelijke afvaardiging bij de eerste Europese Olympische Spelen gaan strijden om de medailles. Dat maakte chef de mission Jeroen Bijl dinsdag in Amsterdam bekend. Hij gaat er vooralsnog vanuit dat Oranje met ruim honderd atleten meedoet. Onder hen zijn erkende internationale prijswinnaars als Marianne Vos (wielrennen) en Bas Verwijlen (schermen). Bovendien heeft de sportkoepel serieuze plannen de volgende editie van het evenement, in 2019, naar Nederland te halen.

"Wij nemen dit heel serieus en gelukkig denken veel andere landen én federaties er net zo over", zegt Bijl. De kwalificatie-eisen die NOCNSF stelt zijn vergelijkbaar met die van de echte Spelen. "Bovendien is er een duidelijke link", aldus Bijl. "Bij veel sporten kan men in Azerbeidzjan aan normen voor Rio 2016 voldoen."

Verstappen: "Pas in Melbourne moet ik snel zijn"

Max Verstappen heeft al 750 kilometer afgelegd in de Formule 1-bolide van Toro Rosso. De Limburger kwam begin deze maand in twee dagen tot 170 ronden op het circuit van Jerez. De jongste Formule 1-coureur aller tijden vervolgt zijn 'opleiding' donderdag op de eerste van vier testdagen in Barcelona.

De eerste kennismaking beviel Verstappen goed. "Ik heb lange runs gemaakt om vertrouwd te raken met de auto en vooral om goed te begrijpen hoe de banden zich houden. De motor deed het goed. Tijden waren niet belangrijk."

Tijden op de testdagen zeggen namelijk niks, meent Verstappen. "Omdat je niet weet hoe de andere teams hun auto hebben afgesteld en met hoeveel benzine ze rijden. Er komen ook updates, zodat je steeds weer in een andere auto rijdt. Eigenlijk blijft alleen de basis hetzelfde."

Tijden gaan pas tellen over een maand, wanneer de 17-jarige Verstappen in de Grand Prix van Australië zijn racedebuut maakt. "Pas in Melbourne moet ik snel zijn. De verwachtingen zullen wel groot zijn, maar ik denk er nog niet zo over na. Als ik zevende of achtste word, zal dat bij Toro Rosso wel voelen als een overwinning."

Justitie wil vrijspraak voor DSK

Justitie in Frankrijk heeft om vrijspraak gevraagd voor oud-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn. Het openbaar ministerie zegt onmogelijk te kunnen bewijzen dat DSK, zoals Strauss-Kahn ook genoemd wordt, zich schuldig maakte aan pooierschap.

Maandag trokken vijf van de zes klaagsters in het prostitutieproces hun aanklachten tegen DSK al in. Daarmee werd de zaak ernstig aan het wankelen gebracht. Strauss-Kahn staat in Lille terecht op beschuldiging van souteneurschap in verband met een reeks seksfeesten in Frankrijk, Washington en Brussel.

Strauss-Kahn houdt vol dat hij niet wist dat de vrouwen op de seksfeesten prostituees waren. Twee van zijn medeverdachten zeggen dat zij de vrouwen zelf ronselden en betaalden, maar daar tegen DSK niets over hadden gezegd.

Zeker twintig doden bij ongeluk carnaval HaÔti

Bij een carnavalsoptocht in Haïti zijn dinsdag zeker twintig mensen om het leven gekomen toen een praalwagen een elektriciteitskabel raakte. De slachtoffers werden geëlektrocuteerd, aldus de Haïtiaanse autoriteiten.

Het ongeluk gebeurde toen duizenden mensen in de hoofdstad Port-au-Prince de straat op waren gegaan om de optocht te bekijken. Hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen is niet duidelijk. Nadia Lochard van de dienst burgerbescherming sprak van zeker twintig doden en 46 gewonden.

Sommige slachtoffers kwamen direct om het leven, zeiden ooggetuigen. Andere mensen op de praalwagen sprongen in paniek van het voertuig. Dat leidde tot grote paniek onder de aanwezigen. "Ik zag de kabel vallen en ik zag vonken en begon te rennen voor mijn leven", zei de 22-jarige Natacha Saint Fleur.

Premier BelgiŽ wil dat joden blijven

De Belgische premier Charles Michel heeft de joden in België opgeroepen te blijven. "België zonder de joden is België niet meer", zo stelde hij dinsdag op de Vlaamse televisie. Mensen moeten ons land niet verlaten omdat ze bang zijn voor hun veiligheid, aldus de regeringsleider.

De oproep van Michel kwam nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de joden in Europa had aangespoord naar Israël te verhuizen. Netanyahu reageerde daarmee op de radicaalislamitische aanslagen in Brussel, Parijs en afgelopen weekeinde nog in Kopenhagen, waarbij joodse slachtoffers vielen.

De Israëlische regering trok zondag veertig miljoen euro uit om de emigratie van joodse Europeanen naar Israël te bevorderen. Het immigratieplan doelt vooral op joden uit Frankrijk, Oekraïne en België. Antwerpen heeft met ongeveer twintigduizend personen de grootste joodse gemeenschap van België.

Guardini wint eerste sprint Oman

De Italiaan Andrea Guardini heeft dinsdag de eerste etappe in de Ronde van Oman gewonnen. De renner van Astana versloeg in de massasprint de Belg Tom Boonen en de Italiaan Matteo Pelucchi. Ramon Sinkeldam eindigde als vierde in de 161 kilometer lange rit, net voor de Noor Alexander Kristoff.

Vanwege de bonificatieseconden die onder meer in tussensprints te verdienen waren heeft Guardini in het algemeen klassement nu vier seconden voorsprong op Boonen en vijf op de Oostenrijker Patrick Konrad. Sinkeldam staat achtste op tien seconden.

De zesdaagse Ronde van Oman eindigt zondag.

Belgische fiscus onderzoekt Rode Duivels

De belastingdienst in België onderzoekt de belastingconstructies van diverse topvoetballers, waaronder Eden Hazard, Thibaut Courtois, Divock Origi en Kevin Mirallas. Dat melden Belgische media dinsdag.

De internationals van de Rode Duivels hebben hun portretrechten ondergebracht in een Luxemburgse vennootschap, waardoor reclame-inkomsten gunstiger belast worden. Dat is op zich legaal, mits de voetballers kunnen bewijzen dat het werkelijke bestuur van de vennootschap in Luxemburg gebeurt.

"Als de fiscus kan aantonen dat de vennootschap bestuurd werd vanuit België of een ander land, kun je er vanuit gaan dat het geen Luxemburgse vennootschap is en mag je de winst dus ook in België belasten", zegt professor fiscaal recht Michel Maus tegenover Sporza. "Over 100.000 euro portretrechten moet in België 34.000 euro belasting worden betaald. In Luxemburg is 80 procent vrijgesteld, waardoor 20.000 euro wordt belast. Tegen een tarief van zon 20 procent is dat een kleine 4.000 euro. Dat is toch een groot verschil."

Terraria: Otherworld aangekondigd voor pc met teasertrailer

Terraria: Otherworld, een open wereld samenwerking tussen Re-Logic en Egine Software, is aangekondigd voor pc en mac.

De game speelt zich af in een alternatieve dimensie in het universum van de hit uit 2011 Terraria. Otherworld is geen vervolg, maar de opvolger van Terraria. De ontwikkelaar heeft een nieuwe, frisse aanpak van het openwereld genre belooft. De trailer laat wat van het verkennen en het vechten zien, interessant level design en een scherpe 2D wereld.

Schalke-spits Huntelaar terug tegen Real Madrid

Klaas-Jan Huntelaar keert terug in de basiself van Schalke 04 voor het duel met Real Madrid woensdag in de achtste finale van de Champions League. De spits ontbrak vorige week op de training vanwege een virus en was de laatste drie competitiewedstrijden geschorst. "We weten allemaal hoe belangrijk The Hunter voor ons is, dus zijn terugkeer is een groot voordeel", zei medespeler Tranquillo Barnetta.

Op doel debuteert de 19-jarige Timon Wellenreuther in de Champions League omdat keepers Fabian Giefer en Ralf Fährmann geblesseerd zijn.

Real Madrid moet het op jacht naar de tiende zege op rij in de Champions League stellen zonder de nog altijd geblesseerde verdediger Sergio Ramos, maar Pepe is naar verwachting wel op tijd fit. De langdurig geblesseerde James Rodríguez, Luka Modric, Fábio Coentrão, Sami Khedira en Abner ontbreken nog.

Titelverdediger Real Madrid reist met vertrouwen naar Gelsenkirchen na de 1-6-zege in dezelfde ronde vorig jaar. De thuiswedstrijd eindigde daarna in 3-1.

Veiligheidsraad woensdag bijeen om LibiŽ

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag bijeen om de crisis in Libië te bespreken. De Egyptische minister van buitenlandse zaken en de VN-gezant voor Libië lichten de Veiligheidsraad bij die gelegenheid in over de laatste ontwikkelingen.

Egypte wil dat de Veiligheidsraad actie onderneemt tegen de terreurgroep Islamitische Staat. Die plaatste eerder deze week een video op internet van de onthoofding van 21 Egyptische koptische christenen.

In een radio-interview dinsdag zei de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi dat een door de VN gesteunde coalitie de beste remedie is om Libië te ontdoen van extremistische IS-strijders.

NAVO bezorgd over situatie Debaltseve

De NAVO maakt zich zorgen over de situatie in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische rebellen bij de stad Debaltseve weigeren een staakt-het-vuren na te leven. De opstandelingen laten daar ook geen internationale waarnemers toe. Dat twitterde de hoogste militair van de NAVO, generaal Phil Breedlove, dinsdag.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) lieten eerder weten dat zij van de rebellen niet naar Debaltseve mogen. De pro-Russische rebellen willen deze strategisch belangrijke stad veroveren.

Drie mensen geŽlektrocuteerd bij carnaval in Rio

Bij een ongeluk met een carnavalsvoertuig in Rio de Janeiro zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Ze werden geëlektrocuteerd toen de wagen door een buitenwijk van de Braziliaanse miljoenenstad reed en een overhangende elektriciteitskabel raakte.

De slachtoffers stonden op de wagen die met een geluidsinstallatie op weg was naar een straatfeest in de plaats Nova Iguacu. Bij een vergelijkbaar ongeluk in Haïti kwamen dinsdag zeker twintig mensen om het leven. Ook daar werd een elektriciteitskabel geraakt door een praalwagen.

De elektriciteits- en lichtmaatschappij heeft drie dodelijke slachtoffers bevestigd. Volgens de brandweer is zeker een ander slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis en zijn drie personen ter plaatse behandeld. Geen van de gewonden verkeert in levensgevaar.

Rebellen claimen inname belangrijke stad Debaltseve

Pro-Russische separatisten hebben dinsdag de belangrijke stad Debaltseve ingenomen. Dat heeft een spreekbuis van de rebellen in Donetsk dinsdag gemeld. Volgens de minister van defensie van de opstandelingen hebben de rebellenstrijders de regeringstroepen verdreven uit Debaltseve en een groot deel van de stad ingenomen.

Dinsdag werd nog altijd zwaar gevochten, twee dagen nadat een staakt-het-vuren van kracht was geworden. Vooral rond Debaltseve ging het er hard aan toe. Beide partijen beweren dat de stad aan hun kant van het front ligt. Er zou een begin worden gemaakt met de terugtrekking van zware wapens van het front, maar volgens verslaggevers van AP is daar vooralsnog geen sprake van.

Taalkeuze in Final Fantasy Type-0 HD

Er is een trailer verschenen van Final Fantasy Type-0 HD. De trailer laat zien dat je in het spel kun je kiezen welke taal, Engels of japans, er wordt gesproken. Duits, Engels, Frans en Spaans zijn te kiezen als ondertiteling.

Daarnaast maakt Square Enix ook meer informatie bekend over de inhoud van de demo Final Fantasy XV: Episode Duscae en over de voorwaarden en instructies voor het verkrijgen van de demo.

De ondertitel van de demo, Episode Duscae, refereert aan de regio in de fictieve wereld waar de demo zich afspeelt. Hoewel de demo zich beperkt tot de Duscae-regio zal de volledige game veel meer regio’s hebben om te ontdekken in een gigantische wereld.

De demo wordt meegeleverd bij de eerste oplage van alle edities van Final Fantasy Type-0 HD (standaard editie, limited edition en collector’s edition) en is dus verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. De demo is speelbaar vanaf de dag van release.

Bij deze eerste oplage wordt een voucher voor het downloaden van de demo meegeleverd in de verpakking. De demo kan tot 20 maart 2016 worden gedownload via de PlayStation Store of Xbox LIVE Marketplace. Wanneer de demo eenmaal is gedownload naar de harddisk van de console zal de demo beschikbaar blijven tot deze wordt verwijderd door de gebruiker. De demo zal niet worden verwijderd door Square Enix. Een internetverbinding is noodzakelijk voor het downloaden van de demo.

Vanaf 20 maart 2015 kunnen wij eindelijk genieten van Final Fantasy Type-0 HD op PlayStation 4 en Xbox One.

Politie doorzoekt huizen 'bungabungavrouwen'

De Italiaanse politie heeft huizen doorzocht van vrouwen die aanwezig waren bij de zogenoemde bungabungafeesten van ex-premier Silvio Berlusconi. De doorzoekingen stonden in het teken van een onderzoek naar het beïnvloeden van getuigen in een proces tegen Berlusconi. Daarin werd hij in juli vrijgesproken van het betalen voor seks met een meisje van 17 jaar.

Tijdens dat proces kwamen verdenkingen aan het licht dat andere vrouwen die op de beruchte feesten een rol speelden mogelijk onder druk zouden zijn gezet om hun verklaringen aan te passen. Berlusconi, de 17-jarige Karima el-Mahroug met wie hij seks heeft gehad, beter bekend als Ruby, en de advocaten van Berlusconi staan onder verdenking, maar zijn niet officieel aangeklaagd.

Bij de invallen zijn de huizen van El-Mahrougs advocaat en meerdere andere 'bungabungavrouwen' doorzocht, zo verklaarde de Milanese aanklager Edmondo Bruti Liberati.

CMO: Actief optreden tegen discriminatie

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vindt de cijfers over discriminatie van moslims op middelbare scholen schrikbarend. "Een ding staat vast: scholen hebben een grote uitdaging om hier wat aan te doen. Niet alleen scholen maar de hele Nederlandse samenleving", zei een woordvoerder dinsdag.

Uit onderzoek van de Anne Frank Stichting en voormalig multicultureel instituut FORUM blijkt dat bijna twee derde van de leraren (61 procent) ziet dat moslims worden gediscrimineerd. Bijna allemaal (94 procent) zeggen ze in te grijpen als dat in de klas gebeurt.

"Beroerd, zo'n onderzoeksresultaat naar moslimdiscriminatie in de klas, reageert ook Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch via Facebook. De PvdA'er noemt het opzienbarend dat uit het rapport blijkt dat een grote meerderheid van de docenten het schelden, de bedreigingen en soms zelfs fysieke aanvallen voor hun neus ziet gebeuren.

Nederlandse meisjes op weg naar SyriŽ aangehouden

Twee Nederlandse meisjes van een jaar of 15 zijn afgelopen weekend in Turkije aangehouden. Ze zouden op weg zijn geweest naar Syrië. Een derde meisje, dat ook met hen mee was, wordt nog vermist, melden bronnen dinsdag aan de NOS.

Twee van de drie meisjes komen uit Zeist en zitten daar op school. Hulpverleningsorganisaties kennen de kinderen. Vorig jaar was er contact omdat ze na de zomervakantie in bedekkende kleding op school waren verschenen. Het andere meisje woont in Driebergen.

De twee aangehouden meisjes zijn inmiddels weer terug in Nederland. Waar het derde meisje momenteel verblijft, is niet duidelijk.

Autodiefstallen in twintig jaar niet zo laag

Het aantal gestolen auto's was niet eerder zo laag sinds de metingen begonnen in 1995. Vorig jaar zijn 10.712 aangiften van diefstal gedaan, duizend minder dan vijf jaar geleden. In 2000 lag dit aantal nog boven de 25 duizend. Dat bleek dinsdag uit een rapport over de diefstalcijfers 2014 van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

"De jarenlange samenwerking tussen partijen bij de aanpak van voertuigcriminaliteit blijkt zijn vruchten af te werpen", zegt Titus Visser, directeur van AVc. "Ook beveiligen autofabrikanten hun nieuwe modellen steeds beter tegen diefstal. De diefstalcijfers van de nieuwste modellen van Volkswagen, BMW en Mercedes zijn gedaald met 17 tot 25 procent ten opzichte van 2013.

De keerzijde hiervan is dat modellen tussen de twee en vijf jaar oud, die minder goed beveiligd zijn, momenteel het meest in trek zijn bij autodieven. De Volkswagen Golf werd vorig jaar het meest gestolen, ook Audis en BMWs waren gewild. Opvallend is de stijging van het diefstalrisico van de Land Rover Evoque. In totaal werden 88 van de 2615 (3,4 procent) van dit type gestolen in 2014.

"Veel van deze gestolen auto's worden getransporteerd naar landen in het Oostblok. In een derde van de gevallen worden de voertuigen gedemonteerd en in losse onderdelen verkocht, die komen ook weer op de Nederlandse markt terecht", zegt Visser.

Om het stelen van auto's minder aantrekkelijk te maken voor criminelen en om het aantal autodiefstallen verder terug te dringen hebben politie, RDW en Verzekeraars samen een speciaal aangiftepunt ingericht. Hierdoor zijn gestolen auto's al binnen één of twee uur na de aangifte geregistreerd en kan de opsporing beginnen.

"Maar autodieven zitten niet stil, over een of twee jaar hebben zij misschien weer foefjes gevonden om de laatste systemen te kraken", waarschuwt hij. "Criminelen opereren namelijk in internationale organisaties, die steeds professioneler worden."

EO biedt excuses aan voor kwetsen homo's

De Evangelische Omroep heeft zijn excuses aangeboden aan mensen die zich gekwetst voelen door het persoonlijke verhaal van de 19-jarige homoseksueel Thony. Jongerensite BEAM bracht vorige week het verhaal van deze Thony, die op basis van zijn geloof ervoor kiest geen relatie met een man aan te gaan.

Het verhaal van Thony, die ook in de talkshow van Eva Jinek zat, riep bij veel homoseksuele lezers van de jongerensite heftige emoties op. Volgens de EO-redactie was het nooit de bedoeling om homoseksuele lezers met het verhaal van Thony te veroordelen.

"Juist rond het onderwerp van homoseksualiteit proberen we zo goed mogelijk de diverse opvattingen een plek te geven, omdat we homoseksuele (christen)jongeren willen bemoedigen zichzelf te zijn", laat de EO dinsdag weten aan de BEAM-lezers. "Mochten we jou gekwetst hebben, dan spijt ons dat."

Honderden taxi's op Malieveld tegen uberPOP

Ongeveer driehonderd taxichauffeurs willen woensdagmiddag met hun auto's demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Dat heeft de hofstad dinsdag laten weten. Het protest is gericht tegen de snel groeiende app uberPOP. De chauffeurs komen uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In die steden is uberPOP actief.

Met uberPOP kunnen mensen een particulier laten voorrijden en tegen betaling meerijden. De chauffeurs hebben geen taxivergunning. De rechter heeft de dienst daarom verboden. Toch is Uber nog steeds actief. Afgelopen weekend kreeg het bedrijf daarom een dwangsom van 50.000 euro.

Uber, het bedrijf achter de app, maakte dinsdag bekend dat mensen in Utrecht voortaan ook gebruik kunnen maken van de app.

Aanhouding voor lekken aan VVD-partijgenoot

Een 43-jarige vrouw uit Maarssen is aangehouden omdat ze aan een VVD-partijgenoot informatie heeft gelekt uit de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Stichtse Vecht. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De vrouw zou de geheime informatie als lid van de vertrouwenscommissie in november en december 2014 hebben verstrekt.

De PvdA'er Marc Witteman werd in december voorgedragen als nieuwe burgemeester van Stichtse Vecht, een fusiegemeente in Utrecht.

Liquidatie vrouw lijkt persoonsverwisseling

Het lijkt er toch op dat een 60-jarige vrouw die in januari in Amsterdam Nieuw-West is doodgeschoten, slachtoffer is van een persoonsverwisseling. De politie heeft aanwijzingen dat de schutters het mogelijk op haar schoonzoon hadden voorzien, die geregeld op hetzelfde balkon zat te roken.

Deze man is vermoedelijk actief in het criminele milieu. De liquidatie komt dinsdagavond aan de orde in het tv-programma Opsporing Verzocht. De vrouw overleed ter plekke op het balkon van de woning aan de Pieter van der Werfstraat.

De politie zei eerder dat de vrouw niet het slachtoffer was van een persoonsverwisseling en dat er doelgericht op haar was geschoten. Ze was geen bekende van de politie.

UvA: ultimatum verstreken, studenten niet weg

De actievoerders die Bungehuis in Amsterdam bezetten, zitten nog steeds in het gebouw. Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam had hen een ultimatum gesteld: ze moesten dinsdag om 12.00 uur het gebouw ontruimd hebben, anders zou het bestuur naar de rechter stappen voor een kort geding.

"Wij gaan niet weg, we zien het kort geding tegemoet", zei een van de bezetters dinsdag kort na het verstrijken van het ultimatum.

De actievoerders van De Nieuwe Universiteit (DNU) bezetten al sinds vrijdagochtend het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen in het centrum van Amsterdam. Ze vinden dat de inspraak van studenten en docenten nu minimaal is. Ze willen meer openbaarheid van het financieel management en volledige openbaarheid van bestuur. De UvA wil dat ze naar een ander gebouw verkassen en daar met ze in debat gaan.

De studenten willen echter pas weg als ze concrete toezeggingen op papier hebben.

Hollande: Frankrijk zal Joden beschermen

Frankrijk zal er alles aan doen om de Joden in het land te beschermen. Dat beloofde president François Hollande dinsdag tijdens een bezoek aan de Joodse begraafplaats in Sarre-Union, waar in het weekeinde zeker driehonderd van de vierhonderd graven werden vernield. Het was de derde keer sinds 1988 dat de begraafplaats in het uiterste noordoosten van Frankrijk het doelwit van vandalisme was.

Hollande riep de Joden nogmaals op in Frankrijk te blijven en niet naar Israël te emigreren. "De mensen zijn Fransen, zij houden van Frankrijk en hun plaats is uiteraard in Frankrijk", zei de president. Hij zegde toe dat antisemitische en racistische daden onvermoeibaar worden vervolgd.

Fraudelijst detailhandel uitgebreid

De zwarte lijst van werknemers in de detailhandel die interne fraude pleegden, wordt uitgebreid. Ook frauderende medewerkers zonder een directe arbeidsrelatie met de benadeelde winkel, komen erop te staan. Dat meldde de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) dinsdag.

De stichting beheert het zogeheten Waarschuwingsregister met de namen van ex-medewerkers van winkels die zijn ontslagen omdat ze bijvoorbeeld een greep in de kas hebben gedaan. Bij de stichting aangesloten bedrijven, kunnen het register raadplegen als zij een sollicitant over de vloer krijgen. Vorig jaar werden 505 solliciterende fraudeurs via het register herkend, een verdubbeling ten opzichte van 2013.

Prijzen in Griekenland dalen verder

De prijzen in Griekenland zijn in januari nog sterker gedaald dan in de voorgaande maanden. Dat meldde het Griekse statistiekbureau dinsdag.

Het gemiddelde prijspeil zakte vorige maand met 2,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Die afname volgde op een daling met 2,6 procent in de laatste maand van vorig jaar. De inflatie, de maatstaf waarmee de prijsontwikkeling in een land wordt gemeten, ligt al sinds begin 2013 lager dan 0 procent. Dat betekent dat de prijzen al bijna twee jaar onafgebroken dalen.

De aanhoudende prijsdalingen, ook wel aangeduid als deflatie, zijn op zich goed voor de koopkracht van consumenten. Tegelijkertijd vormen ze echter een bedreiging voor de toch al zwakke Griekse economie. In een situatie van deflatie is de kans groot dat de lonen worden afgestemd op de dalende prijzen. Dat brengt vooral mensen met schulden in de problemen, omdat hun verplichtingen niet afnemen, terwijl hun loon wel daalt.

Kruidenmixen teruggeroepen om amandelen

Wie onlangs een kruidenmix van de merken Casa Fiesta of Santa Maria heeft gekocht, kan die misschien beter terugsturen. In de mixen kunnen amandeleiwitten zitten. Die horen er niet in en staan ook niet op het etiket.

Mensen die allergisch zijn, kunnen daardoor last krijgen.Tot nu toe zijn er nog geen klachten van klanten binnengekomen, liet de producent dinsdag weten.

Het gaat om kruidenmixes die in 2014 zijn verkocht. Wie zo'n potje of zakje heeft, kan die per post naar Santa Maria sturen. Het bedrijf stuurt dan een nieuwe mix toe. Mensen kunnen geen geld terug krijgen.

EenVandaag wordt mede mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum

Het duurt niet lang meer of we zien de boodschap “EenVandaag wordt mede mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum” voorbijkomen. Nu musea al een tijdje minder subsidies ontvangen en de publieke omroep nog steeds lichtelijk verzuurd zijn over hun strakkere inkomsten, lijkt het of ze elkaar op steeds minder subtiele manier de hand boven het hoofd willen houden. De publieke omroep maakt in de journalistiek reclame voor nieuwe tentoonstellingen in ruil voor een stagiaireklus om een nietszeggend itempje in elkaar te knutselen.

Arrestaties illegaal gokken voetbalwedstrijden

De FIOD heeft vijf verdachten aangehouden in een internationaal onderzoek naar illegaal gokken op voetbalwedstrijden. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De hoofdverdachten zijn een 34-jarige man uit Rijswijk, een 40-jarige man uit Hilversum en een 40-jarige Nederlander die woont op Cyprus, maar verbleef in Den Haag.

De drie worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die in Nederland op grote schaal en beroepsmatig weddenschappen aanbiedt.

CBS: 1 op de 5 verdachten is buitenlander

Bijna een op de vijf geregistreerde verdachten van een misdrijf was in 2013 een buitenlander. Ruim de helft van deze groep, een op de tien verdachten, heeft geen vast adres. Het gaat daarbij meestal om illegalen, rondreizende bendes, toeristen en seizoenarbeiders.

Er is vooral sinds 2007 een toename te zien van het aantal verdachten uit Oost-Europa. In 2013 gaat het om 31 duizend buitenlandse verdachten zonder vaste- of verblijfplaats, meldt dinsdag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlandse verdachten hebben slechts bij uitzondering geen vast adres.

Kans op slechte afloop Grieks drama groeit

Griekenland en de andere eurolanden zijn ook maandag niet dichterbij een akkoord over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem gekomen. Daardoor neemt de onzekerheid over de toekomst van Griekenland toe en kan de kans op een negatieve afloop zeker niet worden uitgesloten, concludeerden economen en bankiers dinsdag.

ING-econoom Carsten Brzeski vergeleek beide partijen dinsdag met ruziënde kinderen in de zandbak 'die niet bereid zijn ook maar een millimeter toe te geven'. Volgens Brzeski moet het normaal gesproken mogelijk zijn om tot een compromis te komen. Bijvoorbeeld door de tekortdoelen voor Griekenland te versoepelen, terwijl de Grieken met duidelijke plannen komen om de corruptie en belastingontduiking in eigen land aan te pakken.

"Maar de ratio is ver te zoeken", aldus de econoom. "Het gaat nu om de morele overwinning op de tegenstander." Daarmee dringt de kans op een vertrek van de Grieken uit de eurozone (ook wel aangeduid als Grexit) zich ook weer naar de voorgrond. Zo'n situatie is 'compleet onnodig' volgens Brzeski, maar kan 'per ongeluk' ontstaan als er op geen enkele manier een compromis valt te vinden.

Economen van Commerzbank gaven dinsdag aan dat de kans op een Grexit volgens hun is verdubbeld, tot 50 procent. De Britse bank Barclays waarschuwde dat Griekse banken mogelijk volgende week al van hun noodsteun worden afgesloten. Zo'n besluit kan een doemscenario voor de Grieken snel dichterbij brengen, concludeerde Deutsche Bank.

Bellende bacteriŽn in de Noordzee

In de Noordzee bevinden zich bacteriën die signalen doorsturen, op dezelfde manier als een telefoon dat doet. Dat blijkt uit een Nederlands-Belgische studie van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

De nieuwe studie toont aan dat bacteriën in staat zijn om over lange afstand te communiceren, door gebruik te maken van elektrische signalen met wisselende stroomsterkte. Het was al bekend dat micro-organismen door chemische signalen met elkaar 'praten', maar dat is dan altijd over een korte afstand.

"Nu hebben we ook ontdekt dat deze bacteriën hun stroomopwekking snel en drastisch aanpassen en daardoor informatie doorgeven in de zeebodem", aldus onderzoeker Filip Meysman van de VUB in het dinsdag verstuurde persbericht. "Zo weten andere organismen in de diepte of het bovenaan licht of donker is, en of veel of weinig zuurstof voorhanden is. Met deze informatie kunnen ze dan hun gedrag aanpassen."

Vijf auto's beschadigd bij achtervolging

Een automobilist heeft maandagavond in Heerlen vijf auto's beschadigd nadat hij zich aan een verkeerscontrole had onttrokken. Bij de daaropvolgende achtervolging werd ook een politieauto aangereden. De man is nog niet opgespoord.

De bestuurder reed op zijn vlucht voor de politie met een snelheid van 80 km/uur door diverse Heerlense straten. Daarbij raakte hij onder meer een voor hem rijdende auto. Deze botste op een geparkeerde auto, die vervolgens weer twee andere stilstaande voertuigen raakte.

De automobilist trok zich daarna evenmin iets aan van een dwars op de weg opgestelde politieauto, bedoeld om de vluchter te laten stoppen. Na de botsing rende de bestuurder te voet weg, daarbij een bijrijdster in de auto achterlatend. De politie hoopt via haar de man te kunnen inrekenen.

Leraren zien discriminatie moslims op scholen

Bijna twee derde van de leraren op middelbare scholen ziet dat moslims worden gediscrimineerd. Van de docenten was 61 procent vorig jaar getuige van incidenten in de klas die zij in verband brengen met moslimdiscriminatie. Het gaat in veruit de meeste gevallen om beledigingen en scheldpartijen, maar ook ernstige incidenten zoals vernielingen en mishandelingen komen voor. Het speelt zich vooral af buiten de grote steden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Anne Frank Stichting en het (inmiddels beëindigde) multicultureel instituut FORUM hebben laten verrichten. Zij wilden een actueel beeld krijgen van de aard en omvang van moslimdiscriminatie in het voortgezet onderwijs. Aan het onderzoek deden 498 docenten mee.

Leraren die getuige waren van incidenten geven veelal les in het praktijkonderwijs of op het vmbo. De daders zijn meestal autochtone jongens, de slachtoffers zijn vooral jongens van Marokkaanse of Turkse komaf.

Trainer Hjulmand ontslagen bij Mainz

FSV Mainz 05 heeft de Deense trainer Kasper Hjulmand dinsdag ontslagen. Hij wordt opgevolgd door de Zwitser Martin Schmidt, die sinds 2010 coach was van de beloften. De 47-jarige trainer zit zaterdag op de bank in de thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt.

Van de laatste dertien wedstrijden won Mainz er slechts één. De ploeg staat met 22 punten uit 21 wedstrijden op de veertiende plaats in de Bundesliga. Daarmee staat Mainz één punt boven de degradatieplaatsen, maar met slechts zeven punten tussen de plekken tien en achttien zijn de verschillen uiterst klein in het rechterrijtje.

Hjulmand kwam afgelopen zomer naar Mainz als opvolger van de opgestapte Thomas Tuchel. De 42-jarige coach had nog een contract tot medio 2017. Eerder trainde hij in zijn thuisland FC Nordsjælland en Lyngby BK.

Spookrijdster A58 overleden

De spookrijdster die maandagavond een ernstig ongeluk had veroorzaakt op de A58 is overleden. Het slachtoffer is een 76-jarige vrouw uit Roosendaal.

Ze reed ter hoogte van Rucphen in Noord-Brabant tegen het verkeer in en botste op een tegenligger. De politie spreekt dinsdag van een 'fatale vergissing'.

De vrouw werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, maar daar is ze bezweken aan haar verwondingen.

Douwe de Vries valt werelduurrecord aan

Schaatser Douwe de Vries valt volgende maand in Calgary het werelduurrecord aan. De stayer uit de LottoNL-Jumboploeg wil de 41,969 kilometer en 10 centimeter uit 2007 van Casper Helling verbeteren. "Een topsporter heeft soms wat uitdaging nodig en voor mij is dat een aanval op het werelduurrecord", zegt de schaatser dinsdag in De Telegraaf.

De Vries steekt in een goede vorm, getuige zijn bronzen medaille op de 5000 meter bij de afgelopen WK afstanden in Heerenveen. Ook haalde hij goud met de achtervolgingsploeg. Zijn recordpoging staat gepland voor vrijdag 13 maart, een week na de WK allround in het Canadese Calgary, waar De Vries ook aan meedoet.

Van Persie snel terug bij United

Robin van Persie is zaterdag weer inzetbaar voor Manchester United in de competitiewedstrijd tegen Swansea City. "Hij is dan weer fit", zei trainer Louis van Gaal maandag na de moeizame zege op Preston North End in de FA Cup (3-1).

De Nederlandse aanvaller ontbrak in de ploeg wegens een lichte blessure. Zijn positie in de spits werd overgenomen door Wayne Rooney. Manchester United treft in de volgende ronde van de FA Cup bekerhouder Arsenal.

Gratis content voor The Crew

The Crew racet nog altijd volop door en naast DLC die geld kost heeft Ubisoft nu een gratis download uitgebracht. Deze DLC met de naam Speed Live Update geeft een nieuwe PVP-modus, extra tuning mogelijkheden en nieuwe missies.

The Crew is een open wereld race-game waar de speler rond de Verenigde Staten kan racen. In het spel dient de speler een naam voor zichzelf te krijgen om het uiteindelijk tegen een bende illegale street racers in de omgeving van Detroit op te nemen.

Sony laat handelsmerk The Last Guardian vallen

Het spel The Last Guardian is al jaren in ontwikkeling, maar heeft nooit de eindstreep gehaald. Het spel dat in het begin in ontwikkeling was voor PlayStation 3 zou later weer uitkomen voor PlayStation 4. Nu blijkt dat Sony de handelsnaam heeft laten vallen in de Verenigde Staten.

Nu hoeft het niet te betekenen dat we het spel ook nooit meer zullen zien, maar het lijkt er op dat het niet meer met de huidige naam zal zijn. Ontwikkelaar Team Ico heeft nog niks van zich laten horen, dus voorlopig zal het project wel vaag blijven.

De trailer van heeeeel lang geleden.

'NSA verspreidt spyware'

De VS heeft een manier gevonden om spyware te verspreiden in het buitenland en gebruikt die ook actief. De spyware zou computers in Rusland, Iran, China en Pakistan als doelwit hebben. De spyware nestelt zich soms zo diep in het systeem dat zelfs de firmware van de harde schijven besmet kan raken. Internettoegang is dan niet eens nodig om gegevens uit te lezen.

Kaspersky, een grote speler op het gebied van computerveiligheid, maakte dit bekend in een presentatie afgelopen maandag. Het gaat om een hackersgroep genaamd "Equation Group", die banden zou hebben met de Amerikaanse overheid. Dit blijkt uit woorden die gebruikt zijn in de software, welke afkomstig zijn uit de Snowden-lekken. Daarnaast vertoont de software grote gelijkenissen met het Stuxnet-virus.

Het Stuxnet-virus schakelde ongeveer duizend centrifuges in Iraanse kerncentrales uit. Later bleek dat het virus afkomstig was van Israël en de Verenigde Staten. Het virus dat nu is gevonden toont dus grote gelijkenissen met Stuxnet. Momenteel is het virus ook onmogelijk om door virusscanners gedecteerd te worden, omdat het zich zo diep in de firmware van apparaten nestelt.

In veel gevallen biedt het virus ook toegang tot encryptiesleutels, die normaal gebruikt worden om een versleutelde harde schrijf te ontsleutelen. Zelfs het versleutelen van een harde schijf zou dus niet altijd een oplossing te bieden tegen surveillance door de NSA.

Documenten die door Snowden gelekt zijn laten zien dat de NSA ook computers die niet verbonden zijn met internet wil bespionieren. Ze onderscheppen hardware die verstuurd zou worden naar die landen en installeren daar de spyware op. Ze kunnen daarbij gebruikmaken van lage frequenties die de computers kunnen ontvangen, die dan verstuurd worden door de NSA. Een methode die ook gehanteerd wordt is het infecteren van USB-sticks.

Volgens de presentatie van Kaspersky is de "Equation Group" al bezig met het infecteren van computers sinds 2001, maar zijn ze in recentere jaren groter gaan opereren.

Nieuw-Zeeland zonder problemen langs Schotland op WK cricket

Nieuw-Zeeland heeft zonder al te veel energie te verspelen hun tweede groepswedstrijd op het wereldkampioenschap cricket weten te winnen. Nieuw-Zeeland versloeg in Dunedin Schotland met drie wickets. Het gastland gaat nu alleen aan kop in groep A.

Schotland mocht beginnen met batten en kwam al snel in de problemen omdat er na vijf overs al vier wickets verloren waren. De Schotten waren allemaal uit na 36.2 overs. Het land had toen 142 runs op het bord gezet, geen enkel probleem voor Nieuw-Zeeland.

Na 24.5 overs wist Nieuw-Zeeland deze score al te overtreffen, wel verloor het land zeven wickets. Nieuw-Zeeland speelt zaterdag haar derde wedstrijd tegen Engeland. Schotland zal Engeland over een kleine week treffen. Morgen gaat het WK verder met het duel tussen de debutanten van Afganhistan en Bangladesh.

Burgers dupe van hervormingen zorg

Door het overhevelen van zorgtaken naar gemeenten op 1 januari hebben veel mensen hogere kosten. Een kwart zegt minder zorg te krijgen. Een ruime meerderheid voelt zich onvoldoende geïnformeerd over de veranderingen. Dat heeft geleid tot gevoelens van onrust en machteloosheid.

Die cijfers komen naar voren uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van GroenLinks. Ze werd gehouden onder 251 mensen die voor de jaarwisseling vielen onder de WMO (ondersteuning van mensen die thuiswonen) en 250 personen die toen te maken hadden met de AWBZ (langdurige zorg).

Volgens het onderzoek zegt 48 procent van degenen die tot voor kort met de WMO te maken hadden, nu hogere kosten te hebben voor professionele zorg. Bij mensen die onder de AWBZ vielen is dat 39 procent. Een op de vier mensen verklaart minder zorg te krijgen. Circa 10 procent zegt niet meer thuis te kunnen blijven wonen.

Bijna de helft van de ondervraagden laat weten dat vrienden, familie of buurtgenoten de zorg die zij nodig hebben, niet kunnen leveren. Onder de lagere inkomens is dat percentage hoger. Slechts 10 procent van de ondervraagden voelt zich goed geïnformeerd over de veranderingen die op hen afkwamen. Een kwart is verontwaardigd en angstig. Vrijwel niemand is positief over de wijzigingen per 1 januari.

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks noemt de cijfers zorgelijk. "Vooral de laagste inkomens ondergaan de pijnlijke effecten van de miljardenbezuinigingen op de zorg. De rechtse bezuinigingsagenda heeft onrechtvaardige gevolgen."

GroenLinks wijst op de belofte van het kabinet dat de zorg door de hervormingen beter en meer op maat georganiseerd zou worden. "PvdA-leider Diederik Samsom gaf een jaar geleden zelfs een 'zorggarantie'."

Zware wapens nog altijd aan frontlinie OekraÔne

De strijdende partijen in Oekraïne zouden dinsdag beginnen met het terugtrekken van zwaar wapentuig, maar daar komt vooralsnog weinig van terecht. Zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische rebellen zeiden maandag hun zware materieel pas te zullen terugtrekken als de tegenpartij dat eerst doet.

De terugtrekking maakt deel uit van een overeenkomst die vorige week werd gesloten na overleg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Het moet de eerste stap worden richting een vredesovereenkomst. Rebellenleider Andrej Poergin zei tegen het Russische persbureau RIA Novosti dat hij later dinsdag over een mogelijke terugtrekking wil praten met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Pharrell maakt kinderboeken

Pharrell Williams gaat aan de slag als kinderboekenschrijver. Billboard meldt dat de Happy-zanger een contract heeft getekend met Putnam Books voor vier kinderboeken.

Volgens de website gaat het om prentenboeken en is het eerste boek geïnspireerd op zijn wereldhit Happy. Dit boek komt waarschijnlijk uit op 22 september, met een oplage van zo'n 250.000 boeken. Er komen foto's in te staan van kinderen over de hele wereld die laten zien wat het voor hen betekent om 'happy' te zijn.

Pharrell kreeg ruim een week geleden nog een Grammy voor Happy, namelijk voor die van beste videoclip.

De Bakker verslaat Clezar in ATP-toernooi van Rio de Janeiro

Tennisser Thiemo de Bakker heeft maandag (lokale tijd) Guilherme Clezar verslagen in de eerste ronde van de Rio Open. Hij versloeg de Braziliaan in drie sets: 5-7, 6-3, en 6-1.

De Bakker bereikte zondag het hoofdtoernooi in Rio de Janeiro. Hij versloeg Roemeen Adrian Ungur met 6-3 en 6-4. In de volgende ronde van het graveltoernooi, waar titelverdediger Rafael Nadal de plaatsingslijst aanvoert, treft De Bakker de winnaar van het Spaanse onderonsje tussen Daniel Gimeno-Traver en de als tweede geplaatste David Ferrer.

Op een niveau lager heeft Jesse Huta Galung de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi in het Poolse Wroclaw. Hij won versloeg in drie sets de als vijfde geplaatste Matthias Bachinger: 6-1, 6-7(5) en 6-3. In de volgende ronde wacht zeker een qualifier. Hij speelt dan tegen de Bosniër Mirza Basic of de Serviër Laslo Djere. 

Amiibo verkopen het best in Noord-Amerika

Amiibo verkopen het best in Noord-Amerika. In totaal zijn daar van de Nintendo-poppetjes met in-game mogelijkheden 63% verkocht van de totale hoeveelheid verscheepte eenheden (5.7 miljoen stuks).

Dit heeft Iwata tijdens een investor meeting laten weten. Andere leukigheden die aan bod zijn gekomen, zijn de amiibo die het moeilijkst te krijgen zijn per afzetmarkt. In Noord-Amerika is dit Marth, voor Europa gaat het om Little Mac, voor Japan is het Captain Falcon en Australië heeft moeite met het bemachtigen van Ike. Nintendo doet haar best zoveel mogelijk amiibo te herproduceren, maar geeft ook aan dat het afhangt van winkelruimte en de vraag vanuit consumenten.

Ten slotte: de populairste amiibo is, behalve in Australië, Link. In Australië is Mario de must-have amiibo.

Amiibo Little Mac (Foto: Nintendo)

Vecht voor Abraham Lincoln in Code Name: S.T.E.A.M.

Code Name: S.T.E.A.M. is de nieuwste game uit de stallen van Intelligent Design, de bedenkers van Fire Emblem. In het tijdperk van stoom wordt de wereld aangevallen door aliens. Aan jouw de taak om, onder leiding van Abraham Lincoln, deze invasie te stoppen.

Nintendo heeft van de game een nieuwe trailer vrijgegeven, die meer laat zien van het spel. Geniet van de beelden tot we zelf aan de slag kunnen met de exclusieve game voor Nintendo 3DS op 13 maart.

Inferno na ontsporing tankertrein in VS

Een trein met meer dan honderd olietankerwagons is maandag ontspoord tijdens een sneeuwstorm in de Amerikaanse staat West-Virginia. Zeker veertien tankers gingen in vlammen op en de enorme vuurbal die ontstond schoot zo'n honderd meter de lucht in. Zeker een van de tankers belandde in een rivier. Wonderlijk genoeg vielen er geen doden of zwaargewonden.

Honderden mensen in de omgeving zijn geëvacueerd en twee waterzuiveringscentrales in het gebied zijn stilgelegd omdat een deel van de olie in de rivier is beland. Negen uur na de ontsporing woedden de branden nog steeds. De nooddiensten laten de tankers die vlam hebben gevat gecontroleerd uitbranden. Voor de geëvacueerden zijn opvangcentra geopend.

David McClung woont op zo'n achthonderd meter van de plek des onheils en zei dat hij de hitte van de vlammenzee kon voelen. "Het was een beetje eng. Het was alsof er een atoombom afging", aldus McClung.

Het staatsbestuur had een waarschuwing afgegeven voor de hevige sneeuwstorm. Op sommige plekken viel ruim twaalf centimeter sneeuw. Toch is het nog niet duidelijk of het weer een rol speelde bij de ontsporing. Een onderzoek moet dat uitwijzen.

Zeven nieuwe vakantieparken in Zeeland

Roompot laat een paar nieuwe vakantieparken in Zeeland bouwen. Die komen in Breskens, Domburg, Ouddorp, Renesse, Dishoek en Nieuwvliet-Bad. Een project in Cadzand-Bad is al af. Met de bouw van de zeven terreinen is een bedrag van ruim zeshonderd miljoen euro gemoeid. De bouw levert werk op voor drieduizend mensen, de exploitatie van de parken biedt ongeveer zevenhonderd mensen een baan, aldus projectontwikkelaar Arcus en de provincie Zeeland dinsdag.

Op de parken komen in totaal 12.500 bedden. "Als alle nieuwe parken open zijn, geven de bezoekers jaarlijks negentig miljoen euro uit in de regio. Ook de zeven gemeentes profiteren van de uitbreiding: jaarlijks innen de nieuwe parken 2,8 miljoen euro toeristenbelasting bij hun gasten", verklaart Arcus.

TNT verwacht dit jaar geen verbetering

TNT werkt de komende jaren aan de versterking van de winstgevendheid, maar voorziet dit jaar nog geen verbetering optreden. Dat meldde het koeriersbedrijf dinsdag bij de presentatie van de resultaten van het vierde kwartaal.

TNT verwacht dat de moeilijke marktomstandigheden in 2015 aanhouden, vooral in de voor het bedrijf belangrijke West-Europese markt. In die moeilijke markt worden verschillende nieuwe logistieke faciliteiten geopend en wordt een begin gemaakt met de verdere hervorming van het bedrijf. Daarvoor worden flinke kosten gemaakt. Een verbetering in de resultaten wordt pas vanaf 2016 verwacht, zei topman Tex Gunning in een verklaring.

TNT zag de omzet vorig kwartaal met 1,6 procent stijgen naar 1,8 miljard euro. Daarop werd een nettoverlies geleden van 137 miljoen euro. Dat kwam onder meer door eenmalige lasten van 77 miljoen euro, die samenhangen met de verslechterde vooruitzichten in diverse markten.

Rechter blokkeert immigratieplannen Obama

Een Amerikaanse federale rechter heeft maandag een stokje gestoken voor de immigratieplannen van president Barack Obama, die hij in november aankondigde. Als de plannen zouden worden doorgevoerd zouden miljoenen illegalen niet langer bang hoeven te zijn voor deportatie. Obama haalde met de plannen de woede van de Republikeinen op de hals en 26 overwegend conservatieve staten spanden een rechtszaak aan. Door het vonnis van de rechter hebben die staten nu de tijd de rechtszaak tegen de regering te voeren.

Steun onder de Republikeinen voor de regering is tegenwoordig ver te zoeken, op haast elk beleidsterrein. Obama wilde het immigratiebeleid daarom aanpassen met een zogenoemde 'executive order', een soort decreet waarmee de regering het Congres kan omzeilen. Het Witte Huis wilde vanaf deze week jonge immigranten die als kind illegaal het land binnenkwamen niet meer uitzetten. Het andere deel van het plan bestaat eruit om de ouders van Amerikaanse staatsburgers - kinderen die in de VS worden geboren zijn automatisch staatsburgers, ook als hun ouders illegaal zijn - niet langer uit te zetten. Dat deel zou in mei ingaan.

De 26 staten, aangevoerd door het oerconservatieve Texas, menen dat Obama met de plannen zijn bevoegdheden overschrijdt. Daarnaast zeggen de staten dat de plannen de politie, het onderwijssysteem en de gezondheidszorg extra geld zullen kosten. "Rechter Hanens besluit stopt de plannen van de president terecht", aldus de gouverneur van Texas Greg Abbott.

De Republikeinen in het Congres hebben gezworen Obama's plannen te zullen tegenhouden door de financiering ervoor te schrappen in de begroting van het ministerie van binnenlandse veiligheid. Eerder dit jaar nam het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel aan om het ministerie tot het eind van het jaar te financieren, maar dan zonder de 'executive orders' van Obama. Het wetsvoorstel moet echter nog door de Senaat, waar de Republikeinen zonder steun van de Democraten niet over genoeg stemmen beschikken.

Het Witte Huis vindt dat Obama wel degelijk bevoegd is om te bepalen waar de nadruk wordt gelegd in het immigratiebeleid en zegt dat het Hooggerechtshof die bevoegdheid in het verleden meermaals heeft bevestigd. De regering gaat dan ook in beroep tegen het vonnis.

WeTransfer krijgt miljoeneninvestering

Het Nederlandse internetbedrijf WeTransfer krijgt 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) van een investeerder om te groeien in de Verenigde Staten. "We gaan meer campagnes en partnerships sluiten om daar adverteerders te winnen", aldus directeur Bas Beerens dinsdag in nrc.next.

Met WeTransfer kunnen gebruikers kosteloos bestanden versturen die te groot zijn om te mailen. Maandelijks maken zeventig miljoen mensen gebruik van WeTransfer, dat in 2009 werd opgericht door Beerens. WeTransfer krijgt het geld van investeringsmaatschappij Highland Capital Europe.

Familie zoekt naar verdwenen meisje (17)

Maandag is een 17-jarig meisje en een zestienjarige jongen verdwenen. Zowel de familie als de politie is op zoek naar het meisje genaamd Jelisa Johannis en de jongen.

Er wordt aangenomen dat Jelissa werd vergezeld door meerdere jongens en dat ze zijn vertrokken richting Duitsland. Wie inlichtingen heeft kan deze verstrekken aan de politie Haaglanden of Rotterdam. 0800-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Salamander KlŲpping krijgt eigen talkshow

Tech-expert Salamander Klöpping, een pratende handpop die is gemodelleerd naar Alexander Klöpping, krijgt zijn eigen talkshow binnen het VPRO-programma Zondag met Lubach. De tweede reeks, die zondag van start gaat, kent het wekelijks terugkerende item Salamander met een Ander, waarin hij prominente gasten interviewt in de stijl van zijn grote voorbeeld Sven Kockelman.

Onder meer NOS-presentator Herman van der Zandt, wetenschapsjournalist Govert Schilling, 3fm-coryfee Giel Beelen en weerman Peter Kuipers Munneke zullen te gast zijn. Dat heeft de redactie van het programma ZML maandag gemeld.

Het blokje technieuws dat Klöpping in het eerste seizoen wekelijks deed, komt hiermee te vervallen. De VPRO bestelde onlangs twee nieuwe seizoenen van het satirische programma Zondag met Lubach. Lubach gaat de twee nieuwe series maken met vrijwel hetzelfde team als de eerste serie afleveringen die in november en december werd uitgezonden.

Het programma, waarin de cabaretier op eigenzinnige wijze het nieuws van de afgelopen week doornam, kreeg op Twitter en van recensenten veel lovende kritieken. Het programma wist zelfs de Rijksvoorlichtingsdienst aan het schrikken te maken met een vermeend drone-filmpje dat op het Binnenhof zou zijn gemaakt. De RVD stelde een onderzoek in. Maar het bleek te gaan om opnames die in miniatuurdorp Madurodam waren gemaakt.

Sterke zeebeving voor kust Japan

Voor de noordoostkust van Japan is dinsdagochtend (lokale tijd) een zware zeebeving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter gemeten. Er is een waarschuwing uitgevaardigd voor een vloedgolf. Volgens de Japanse zender NHK is er een golf van een meter hoog te verwachten in de provincie Iwate.

Bewoners van het kustgebied van de provincie worden geadviseerd zich in veiligheid te brengen. Plaatsen dicht bij de kustlijn worden naar verluidt geëvacueerd. De beving deed zich voor op een diepte van 10 kilometer en was op zo'n 77 kilometer ten oosten van de stad Miyako. Er zijn nog geen meldingen van schade.

Het gebied werd in maart 2011 getroffen door een zware beving van 9,0 op de schaal van Richter en kreeg te maken met een hevige tsunami. Dat leidde tot een kernramp bij de kerncentrale van de nabijgelegen regio Fukushima. Door de tsunami kwamen zeker 19.000 mensen om het leven.

Een woordvoerder van Tokyo Electric Power Co, eigenaar van de kerncentrales in Fukushima, heeft laten weten dat er geen onregelmatigheden zijn gemeld bij de centrales. De beving was slechts licht te voelen in het gebied.

Sterke zeebeving voor kust Japan
Sterke zeebeving voor kust Japan (Foto: ANP)

Bultrug Oosterschelde terug in volle zee

De bultrug die zich de afgelopen dagen ophield in de Oosterschelde, is terug in de Noordzee. De walvis heeft vermoedelijk gebruik gemaakt van het afgaand tij en is met de stroom mee de Oosterscheldekering gepasseerd. Dat meldt opvangcentrum SOS Dolfijn.

De ruim 4 meter lange walvis was waargenomen bij onder meer Wemeldinge en Yerseke. Een volwassen bultrug kan 12 tot 15 meter lang worden.

In 2003 werd voor de Nederlandse kust voor het eerst een bultrug gezien. Sindsdien is het ongeveer twaalf keer voorgekomen. Op het noordelijk halfrond leven naar schatting 16.000 tot 20.000 exemplaren, vooral in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Bultrug Oosterschelde terug in volle zee
Bultrug Oosterschelde terug in volle zee (Foto: ANP)

Poetin, Merkel en Porosjenko bellen over plan

De Russische president Vladimir Poetin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Oekraïense president Petro Porosjenko hebben elkaar telefonisch gesproken over de uitvoering van het Minsk-akkoord. Dat berichtte het Kremlin in de nacht van maandag op dinsdag.

De drie hebben vooral gesproken over het staakt-het-vuren dat in Oekraïne van kracht is en de situatie in Debaltseve. Ook kwam onder meer de terugtrekking van zware wapens aan bod. Het Oekraïense leger en de rebellen willen beiden niet beginnen aan de terugtrekking zolang er nog wordt gevochten.

Poetin, Merkel en Porosjenko hebben afgesproken contact te blijven houden over de uitvoering van het akkoord. Een woordvoerder van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk heeft gezegd dat er dinsdagochtend een videoconferentie is van de Contactgroep Oekraïne.

Poetin, Merkel en Porosjenko bellen over plan
Poetin, Merkel en Porosjenko bellen over plan (Foto: ANP)

Niger pakt aanhangers Boko Haram op

In Niger zijn meer dan 160 mensen opgepakt die mogelijk banden hebben met terreurbeweging Boko Haram. Ze worden ondervraagd door een antiterreureenheid van de veiligheidsdiensten, meldde de politie maandag.

De veiligheidsdiensten zijn ruim een week geleden begonnen met het opsporen en arresteren van de verdachten. Onder hen is Boko Haram-lid Kaka Bounou die mogelijk betrokken was bij aanvallen op de Nigerese stad Diffa vorige week. Duizenden mensen zijn die stad ontvlucht na bomaanslagen en rooftochten van Boko Haram.

Boko Haram heeft haar thuisbasis in het noordoosten van Nigeria, maar is ook actief in de omliggende landen Niger en Tsjaad.

Niger pakt aanhangers Boko Haram op
Niger pakt aanhangers Boko Haram op (Foto: ANP)

FC Dordrecht neemt maatregelen

De clubleiding van FC Dordrecht heeft maandag ingegrepen na de zware nederlaag van de ploeg tegen FC Utrecht op zondag (6-1). Middenvelder Funso Ojo is vanwege 'een verschil van inzicht' niet langer de aanvoerder van de ploeg, terwijl linksback Marvin Peersman, die rood kreeg, voorlopig is teruggezet naar het tweede elftal.

Trainer Ernie Brandts heeft Josimar Lima als nieuwe aanvoerder aangewezen. Ook hij kreeg overigens rood tegen Utrecht (twee keer geel). Toch vindt Brandts dat de Kaapverdiaan de aangewezen nieuwe leider is. "Op dit moment hebben we een type aanvoerder nodig die zichtbaar vooropgaat in de strijd en daarin een inspiratiebron is voor zijn medespelers."

Peersman is na zijn rode kaart vijf duels geschorst. De Belg moet tijdens die schorsing ook maatschappelijke taken voor de club verrichten.

Overgang Kali naar Al Arabi afgerond

Anouar Kali maakt definitief de overstap van FC Utrecht naar Al Arabi, een club uit Qatar. De 23-jarige middenvelder heeft zich tot medio 2019 aan zijn nieuwe club verbonden.

Kali kwam onlangs negatief in het nieuws, nadat hij op de training de kaak van ploeggenoot Kristoffer Peterson had gebroken. Hij werd daar uiteindelijk voor geschorst. "Die situatie heeft geen doorslaggevende rol gespeeld bij de totstandkoming van deze transfer, maar heeft de besluitvorming natuurlijk wel beïnvloed", aldus manager spelerszaken Edwin de Kruijff.

Volgens De Kruijff kan Utrecht het geld van de transfer goed gebruiken. "Gezien de financiële situatie van de club konden wij dit goede bod niet weigeren."

Assistent-trainer Faber verlaat PSV

Assistent-trainer Ernest Faber vertrekt na dit seizoen bij PSV. De 43-jarige oud-speler van de Eindhovense formatie wil bij een andere club hoofdtrainer worden, meldde hij maandag op de website van PSV. "Het gevoel dat ik toe ben aan een nieuwe stap is nu gekomen. Ik wil me verder ontwikkelen", aldus Faber.

Zijn contract loopt deze zomer af. Faber heeft er dan ruim drie seizoenen als assistent-trainer opzitten, nadat hij in het voorjaar van 2012 overkwam van FC Eindhoven. Bij die club was hij al hoofdtrainer en behaalde aansprekende resultaten. Eerder was Faber trainer in de jeugdopleiding van PSV en assistent in de staf van het Nederlands elftal, onder meer op het EK in 2012. Als speler stond Faber van 1990 tot 2004 onder contract bij PSV.

Hamstringblessure Heerenveenaanvaller Larsson

Sam Larsson kan zondag niet meedoen in de noordelijke derby tussen sc Heerenveen en FC Groningen. De aanvaller van de Friese club heeft aan het uitduel met SC Cambuur van zondag een hamstringblessure overgehouden. De komende dagen wordt bekeken hoe lang de Zweed niet kan voetballen.

Mogelijk is ook Joey van den Berg zondag niet van de partij. De middenvelder liep tegen Cambuur een knieblessure op. Aan het eind van de week weet Heerenveen of Van den Berg inzetbaar is.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.