Terreurverdachten opgepakt in Denemarken

Redactie

De Deense politie heeft zondag twee mannen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de terreuraanslagen in Kopenhagen afgelopen weekeinde. De mannen blijven in ieder geval de komende tien dagen vastzitten, zei de advocaat van een van hen maandag.

De verdachten zouden de man die zaterdag een cultureel centrum en een synagoge onder vuur nam hebben geholpen. Volgens de advocaat van een van de verdachten worden de mannen ervan verdacht de schutter onderdak te hebben geboden en een wapen van hem te hebben gedumpt.

Volgens de advocaat vroegen de aanklagers de rechter om de twee mannen vier weken lang in afzondering vast te houden, maar ging de rechter daar niet in mee. Dit toont volgens de advocaat aan dat de Deense autoriteiten geen sterke zaak hebben tegen de mannen.

In het cultureel centrum sprak op het moment van de aanval cartoonist Lars Vilks over de vrijheid van meningsuiting. Vilks tekende in het verleden cartoons van de profeet Mohammed en wordt sindsdien beveiligd. Hij overleefde de aanslag, maar een 55-jarige man kwam om.

Na middernacht op zaterdagochtend werd een man gedood die buiten een synagoge de wacht hield en raakten twee agenten gewond. De schutter ging er daarna te voet vandoor. Hij keerde terug naar een adres dat door de politie in de gaten werd gehouden en werd gedood in een vuurgevecht met een arrestatieteam.