IS onthoofdt 21 christenen in LibiŽ

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft een video naar buiten gebracht, waarop te zien is hoe 21 koptische christenen worden onthoofd. Het zou gaan om Egyptische werklieden die een aantal weken geleden in Libië werden ontvoerd.

De video kwam via twitter naar boven, deze zou afkomstig zijn van een website die solidair is met IS. Op de video is te zien hoe de slachtoffers in oranje overalls gelijktijdig worden onthoofd. De boodschap in de video is gericht aan de kerk in Egypte, zo maakt een beul in de video uitspraken als: "Veiligheid voor jullie kruisvaarders is iets wat jullie alleen maar kunnen wensen".

Het is nog niet duidelijk of het om een authentieke video gaat, maar de slachting is wel bevestigd door de leider van de koptische gemeenschap in Egypte. Het land heeft na het verschijnen een nationale rouw van zeven dagen afgekondigd. De Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi heeft gezegd dat zijn land recht heeft om passende maatregelen te treffen tegen IS.

De video zou opgenomen zijn aan het strand in de buurt van Tripoli, dit zou betekenen dat IS ook daar grond heeft kunnen veroveren. Afgelopen maand stormden in Tripoli twee gewapende mannen een hotel binnen en maakten daarbij negen slachtoffers. Ook heeft de groepering Ansar al-Sharia, welke loyaal is aan IS, afgelopen week in Sirte een aantal tv- en radiostations overgenomen.