Geinige tweet levert ontslag op

Justine Sacco zal zich voortaan wel twee of meer keer bedenken voordat ze weer een leuk bedoelde opmerking op twitter zal zetten. Vlak voordat ze in Londen op een vliegtuig richting Kaapstad stapte, twitterde ze: "Going to Africa. Hope I don't get AIDS. Just kidding. I'm white!" Achteraf was dat misschien niet zo handig.

Want een aantal retweets van haar 170 trouwe volgers zorgde voor een ware twitterstorm. Dit alles terwijl Justine nietsvermoedend in het vliegtuig zat. Bij aankomst was het internet zo'n beetje ontploft. Ze haalde onmiddellijk de flauwe grap weg, maar helaas was het kwaad al geschied.

Het grapje kwam haar op doodsbedreigingen, scheldpartijen en haatberichten te staan. Ook ontbrak uiteraard het woordje 'racist' niet. Medewerkers van het hotel dat de dame geboekt had, dreigden met een staking als Justine daadwerkelijk zou inchecken. In arren moede brak ze haar vakantie maar af.

Ze had in Afrika -zoals voorspeld- inderdaad geen AIDS opgelopen, maar wel ontslag. Haar werkgever was namelijk not amused over haar ondoordachte actie. Ondertussen ging de digitale lynchpartij vrolijk verder.

"Ik heb mijn lichaamsgewicht eruit gehuild in de eerste 24 uur na de tweet", verklaart de aangeslagen Justine. "Enkel een gek denkt dat blanken geen aids kunnen krijgen. Ik had niet met de mogelijkheid rekening gehouden dat iemand dit letterlijk zou nemen. Het was een bijzonder traumatische ervaring. Je slaapt niet meer en indien je toch de slaap vat, schrik je middenin de nacht wakker en weet je niet meer waar je bent."

Nu, twee jaar later, heeft ze haar verhaal kunnen doen aan Ron Jonson. Deze schrijver werkt momenteel aan een boek dat handelt over digitale schandpalen. Justine is naar de overkant van de grote plas -New York- gevlucht. Ze vond daar een nieuwe baan, maar hield aan het verhaal een posttraumatische depressie over en talloze slapeloze nachten.

Excuses mochten niet baten.