Nigerianen wijzen schadevergoeding Shell af

Redactie

De Bodo-gemeenschap in het zuiden van Nigeria heeft een aanbod voor een schadevergoeding van Shell afgewezen. Het olieconcern bood de gemeenschap naar verluidt veertig miljoen euro als vergoeding voor de schade die in 2008 door twee olielekken werd aangericht. Daardoor werden mangrovegebied en visgronden in Zuid-Nigeria ernstig aangetast.

"Het is een grote schande dat de onderhandelingen niet tot een schikking hebben geleid. Ik had gehoopt dat er deze week eindelijk een einde aan dit geschil zou komen en dat we in staat waren gesteld aan de wederopbouw van onze gemeenschap te beginnen", zei Chief Kogbara, voorzitter van de Bodo-raad.

Shell erkent vijf jaar geleden in gebreke te zijn gebleven, maar betwist de hoeveelheid gelekte olie en de gevolgen daarvan voor de gemeenschap.

Dertienduizend vissers zijn hun inkomsten kwijtgeraakt, zeggen de advocaten die de Bodo vertegenwoordigen. Meer dan dertigduizend inwoners van 35 dorpen in en rond de Bodo-lagune zouden zijn getroffen.

Onafhankelijke deskundigen schatten dat tussen de vijf- en zeshonderdduizend vaten olie zijn gelekt. Een gebied van meer dan 75 vierkante kilometer aan mangroves, moerassen en kanalen zou zijn aangetast. Shell zelf houdt het op 4100 vaten gelekte olie.