Bardal wint in Rusland, Vuik 16e bij de vrouwen

heywoodu

Schansspringer Anders Bardal heeft de eerste van twee wedstrijden in het Russische Nizhny Tagil gewonnen. De Noor wist zijn landgenoot Tom Hilde nipt voor te blijven.

Op de kleine schans in Rusland maakten de Noren een sterke indruk. Na de eerste ronde ging Hilde nog aan de leiding gevolgd door Bardal, maar een iets mindere tweede sprong betekende dat Hilde zijn meerdere moest erkennen in zijn landgenoot. De ervaren Tsjech Jakub Janda wist zijn goede vorm door te zetten met een derde plek.

In het klassement in de Grand Prix, de jaarlijkse zomercompetitie, verandert er niet veel. De in Rusland afwezige Andreas Wellinger blijft aan kop, gevolgd door de vier Polen Krzysztof Biegun (achtste), Kamil Stoch, Maciej Kot (beiden afwezig) en Jan Ziobro (zesde). Zondag springen de heren van de grote schans.

In Nizhny Tagil was het ook twee keer de beurt aan de vrouwen, zij kwamen op vrijdag en zaterdag in actie. Zonder de langdurig geblesseerde Sarah Hendrickson was de Japanse Sara Takanashi overduidelijk de beste. De zestienjarige Takanashi, vorig seizoen winnares van de World Cup, had een grote marge ten opzichte van de Française Coline Mattel en de Sloveense Katja Pozun. De Nederlandse Wendy Vuik kwam uiteindelijk op de 21e plaats terecht.

Zaterdag was het beeld niet heel anders. Wederom was Takanashi veruit de sterkste en opnieuw pakte Mattel een relatief makkelijke tweede plaats. De derde plek was dit keer weggelegd voor de Duitse Katharina Althaus, die daarmee het beste resultaat uit haar nog jonge carrière boekte. Wendy Vuik stond na de eerste ronde op de negentiende plaats, maar wist door een sterke tweede sprong nog drie plekken winst te boeken en kwam terecht op een prima zestiende stek.