Platini bezorgd over megatransfers

Redactie

UEFA-voorzitter Michel Platini is kritisch over de torenhoge bedragen die in het Europese voetbal aan spelers worden uitgegeven. "Transfers zijn roof. Het is een manier geworden om veel mensen veel te laten verdienen", zegt de Fransman zaterdag in De Telegraaf.

Real Madrid telde twee weken geleden een recordbedrag van zo'n honderd miljoen euro neer voor Gareth Bale. Deze zomer werden in totaal vijf van de vijftien duurste transfers ooit gesloten.

"Steeds meer voetballers zijn daardoor product in plaats van atleet", meent de 58-jarige Platini. "Dit is niet waar ik ooit als voetballer voor heb gestaakt. Wij vochten toen voor meer vrijheid en die is er via het Bosman-arrest uiteindelijk gekomen."

"Ik constateer nu een kentering en zie dat steeds meer spelers niet langer vrij zijn. Vaak op jonge leeftijd worden ze gevangen door managers of bedrijven en verliezen zo het recht om over hun eigen toekomst te beslissen. Dit nieuwe proces bevalt me totaal niet."

Met Financial Fair Play kan de UEFA clubs bestraffen als ze financieel over de schreef gaan. De voetbalbond kan echter niets beginnen tegen hoge transfersommen, tenzij de kosten bij een club aan het eind van seizoen hoger uitvallen dan de inkomsten. "We zullen zien", zegt Platini over de financiële situatie van Real Madrid.

Door Financial Fair Play kan de UEFA clubs beboeten of zelfs van Europees voetbal uitsluiten als ze zich niet aan de regels houden. Malaga, dat het vorig jaar nog schopte tot de kwartfinale in de Champions League, brak de regels en mag dit seizoen niet uitkomen in Europese clubtoernooien.