Humanitas moet graaibestuurder verantwoorden

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) eist opheldering over de beloning van ruim 95 duizend euro die een interim-bestuurder van de instelling voor gehandicaptenzorg Humanitas DMH voor zijn werk in de maand juli kreeg. Dat meldt een woordvoerder van de staatssecretaris zaterdag.

Van Rijn wil opheldering van de raad van toezicht over de vergoeding. Daarbij vindt de staatssecretaris volgens zijn woordvoerder in zijn algemeenheid dat te hoge vergoedingen of salarissen maatschappelijk ongewenst zijn. "Juist met het oog daarop heeft het kabinet salarissen genormeerd in de Wet normering topinkomens", meldt Van Rijn via zijn woordvoerder.

De Volkskrant berichtte zaterdag over de beloning voor de interim-bestuurder. De krant kreeg via Publeaks declaraties in handen waaruit de hoogte van de beloning blijkt. Als het salaris dat de Schijndelse consultant Raimond Nicodem voor juli kreeg wordt omgerekend naar een jaarsalaris kreeg hij ruim 1,1 miljoen euro. Het maximum jaarsalaris voor bestuurders in de zorg is volgens de wet ruim 187 duizend euro.