[DC] Oranje promoveert naar Wereldgroep

Het Nederlandse Davis Cup-team is zaterdag in het Martiniplaza in Groningen naar de Wereldgroep gepromoveerd. Jean-Julien Rojer en Robin Haase beslisten het treffen met Oostenrijk door in het dubbelspel te winnen van Julian Knowle en Oliver Marach: 4-6, 6-3, 6-4 en 7-5. Nederland staat met 3-0 voor en Oostenrijk kan daardoor niet meer langszij komen.

Het Nederlandse koppel had in de openingsset nauwelijks iets in te brengen tegen hun ervaren opponenten. De 33-jarige Marach en zijn zes jaar oudere partner braken in de vijfde game en kwamen zelf geen moment in problemen op eigen service.

In de tweede set dreigden de Oostenrijkers opnieuw als eerste toe te slaan, maar Rojer wist drie breakpoints te overleven in zijn servicegame op 1-1. Het duel kantelde daarna in het voordeel van Nederland. Met een forehandreturnwinner van Haase in de zesde game kwam het team van captain Jan Siemerink op 4-2, waarna beide teams plots veel kwetsbaarder werden in hun eigen servicegames.

Marach en Knowle plaatsten direct de rebreak, maar werden daarop zelf gelijk wederom gebroken. Haase serveerde Nederland vervolgens naar een 1-1 stand in sets. In de derde set hield Nederland het initiatief en braken de Oostenrijkers in de vijfde game. Op 5-3 miste Rojer een return op het eerste setpunt, maar de servicegame van Haase werd aansluitend overtuigend binnengehaald, waarmee Nederland op voorsprong kwam in de partij.

In de vierde set was het voor beide teams ploeteren om hun eigen servicegames te winnen. Twee keer kwamen de Oostenrijkers een break voor door de servicegame van Haase af te snoepen, maar beide keren kon ook Knowle daaropvolgend zijn opslagbeurt niet winnen. Rojer en Haase plaatsten op 5-5 de beslissende break. De laatste set werd gewonnen met 7-5. 

Nederland had al een riante uitgangspositie na de twee overwinningen in het enkelspel op vrijdag. Na de zege in het dubbelspel is Oranje voor het eerst sinds 2009 terug op het hoogste niveau. De Oostenrijkers degeraderen naar de Europees/Afrikaanse zone I.