FOK!filmblik: The Little Shop Of Horrors (1960)

dekatophetspek

Vandaag zit er in het FOK!filmblik een heerlijke klassieker uit het rijke oeuvre van Roger Corman. Het was namelijk op 14 september 1960 dat de zwarte komedie The Little Shop of Horrors voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen te zien was. In de heerlijke cultfilm draait het om een klungelige bediende in een bloemenwinkel die door een vleesetende plant wordt gedwongen om menselijk voedsel voor hem te leveren.

The Little Shop Of Horrors 1

Seymour Krelboyne (Jonathan Haze) is een wat slungelig figuur die in een bloemenwinkel werkt. Krelboyne wil graag in een goed boekje komen te staan bij zijn baas Gravis Mushnick (Mel Welles) en heeft ook nog een oogje op het sexy maar simpele kassameisje Audrey Fulquard (Jackie Joseph). In de winkel komen de meest vreemde figuren over de vloer. Zo is er ene mevrouw Siddie Shiva (Leola Wendorff) die elke dag bloemen koopt voor begravenissen van mensen uit haar kennissenkring. Een andere vaste klant van de winkel is Burson Fouch (Dick Miller), een man die de bloemen die hij koopt opeet en dan is er ook nog de sadistische tandarts Dr. Farb (John Shaner). Het gaat echter helemaal mis als Seymour op zekere dag zijn zelfgekweekte Venus Flytrap meeneemt naar de winkel. De plant blijkt gek te zijn op menselijk bloed en groeit als kool. Seymour ziet zichzelf gedwongen om te moorden voor de veeleisende plant, met de stem van schrijver Charles B. Griffith.

The Little Shop Of Horrors 4

Bij The Little Shop Of Horrors denken veel mensen aan een film met Jack Nicholson. Dat is op zich best wel een beetje vreemd aangezien de acteur slechts twee minuten te zien is in de film van Roger Corman. Voor het ontstaan van de film moeten we terug naar 1959. In dat jaar had Corman namelijk de beatnik-film A Bucket Of Blood gemaakt en had daar de filmsets nog van staan toen hij het idee kreeg om deze te gebruiken voor een klein filmproject. Het scenario voor de film was geschreven door Charles B. Griffith en was gebaseerd op het korte verhaal Green Thoughts van John Collier uit 1932, waarin een mensenetende plant de hoofdrol had. De film, die als werktitel The Passionate People Eater had, werd met een budget van 30.000 dollar in twee dagen opgenomen.

The Little Shop Of Horrors 3

The Little Shop Of Horrors werd pas echt populair toen de film in de drive-in en grindhouse bioscopen werd vertoond, als double feature samen met Mario Bava's Black Sunday. Later was de film ook nog in combinatie met The Last Woman On Earth te zien. De muziek in de film was geschreven door de cellist Fred Katz, die de muziek oorspronkelijk had geschreven voor Corman's film A Bucket Of Blood. Volgens Mark Thomas McGee, de schrijver van Roger Corman: The Best of the Cheap Acts, verkocht Katz dezelfde muziek zevenmaal aan Corman alsof het nieuwe muziek was. Zo is de muziek die we horen in The Little Shop Of Horrors ook te horen in films zoals The Wasp Woman en Creature From the Haunted Sea.

The Little Shop Of Horrors 2

In 1982 werd er van The Little Shop of Horrors een musical gemaakt, die zich net als de film in de vroege jaren zestig afspeelt. Van de musical zou Frank Oz in 1986 weer een musical-film maken, met onder meer Rick Moranis en Steve Martin. Ook werd er van de serie een animatie-serie gemaakt die vanaf 1991 op de televisie te zien was. Van de film uit 1960 is tweemaal een ingekleurde versie uitgebracht. De laatste keer dat we tot nu over de film hoorden was in 2009 toen regisseur Declan O'Brien (Wrong Turn 3, 4 & 5 en Sharktopus) het idee opperde om iets te gaan doen met The Little Shop of Horrors. We hebben er echter niets meer van vernomen.