Boodschap Abe voor IOC valt niet goed in Japan

Chuck-N0rr1s

De Japanse premier Shinzo Abe heeft pers en oppositie over zich heen gekregen, omdat hij het Internationaal Olympisch Comité heeft verzekerd dat lekken bij de kerncentrale van Fukushima onder controle zijn. Abe wordt grootspraak verweten.

Enkele uren voor Tokyo op 7 september door het IOC werd aangewezen als gastheer van de Olympische Spelen van 2020 hield Abe een toespraak. Hij zei daarin dat radioactief koelwater dat wegloopt uit reservoirs water buiten de in de buurt van de kerncentrale gelegen baai niet bereikt en Tokyo 'nooit enige schade zal berokkenen'.

'Geloofwaardigheid van boodschap Abe aan het buitenland wankelt', schreef de landelijke krant Asahi zaterdag op de voorpagina. De oppositiepartij DPJ zei uitleg van de premier te zullen eisen over zijn toespraak. Tepco-topman Kazuhiko Yamashita zei vrijdag juist tegen DPJ-parlementsleden dat de toestand met het weglekkende water niet onder controle is. Tepco is de beheerder van de centrale van Fukushima, die bij de grote aardbeving die Japan in maart 2011 trof zwaar beschadigd raakte.

Een woordvoerder van zijn kantoor verdedigde Abe. Volgens hem is er voor de kust bij Fukushima geen waarneembare hoeveelheid radioactiviteit gemeten.