Egyptenaren op de vuist na vrijdaggebed

Redactie

Op een aantal plekken in Egypte is het vrijdag tot confrontaties tussen betogers en de oproerpolitie gekomen. In alle gevallen waren daar demonstranten van de Moslimbroederschap bij betrokken. De protestacties leken groter dan de laatste tijd gebruikelijk was.

In Alexandrië togen honderden Moslimbroeders na het vrijdaggebed van de moskee naar een hoofdweg in de stad. Daar stuitten ze op een demonstratie van tegenstanders van de afgezette president en Moslimbroeder Mohammed Morsi.

De twee groepen betogers begonnen elkaar met stenen te bekogelen en ook werden er schoten gehoord, zeiden de autoriteiten. Veiligheidstroepen maakten met behulp van traangas een einde aan het geweld. Eén persoon vond de dood, vijf raakten gewond, meldde persbureau MENA. Er werden diverse arrestaties verricht.

In de industriestad Mahallah vuurde de oproerpolitie eveneens traangas af om een andere demonstratie van islamisten, in de buurt van een politiebureau, uiteen te slaan.

De interim-regering van Egypte verlengde de noodtoestand in het land donderdag met twee maanden, vanwege zorgen om de veiligheid. Er zou reden tot vrees zijn voor meer terreuraanslagen nu een poging de minister van binnenlandse zaken te liquideren vorige week mislukte. Deze week werden bovendien zelfmoordaanslagen gepleegd bij het hoofdkantoor van de militaire inlichtingendienst en een controlepost in de Sinaï.