Operatie Market Garden groots herdacht

Operatie Market Garden wordt volgend jaar groots herdacht. In september 2014 is het zeventig jaar geleden dat de bevrijding van Zuid-Nederland werd ingeluid, meldt de organisatie zaterdag.

Veghel vormt volgend jaar een week lang het centrum van de herdenkingsactiviteiten. Omroep Brabant meldt dat er een miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland worden verwacht in Veghel bij de eerste grootse herdenking van de operatie in twintig jaar.

Nederland staat volgens de organisatie vlak voor een kantelpunt. "Van de generatie die de strijd om vrijheid aan den lijve heeft ondervonden, is nog slechts een enkeling in leven. De verhalen uit eerste hand willen we, nu het nog kan, overdragen aan huidige en toekomstige generaties", aldus de organisatie in een verklaring.

Operatie Market Garden 2014 moet de bevrijding van België, Noord-Brabant en delen van Gelderland onder de aandacht van de bevolking brengen. "We laten ze beleven wat er de dagen in september '44 gebeurde in deze regio", aldus de organisatie.

In de week van 14 tot en met 20 september is een zogenoemd basecamp de uitvalsbasis voor bijna duizend deelnemers en honderden militair historische voertuigen. Op het kamp, dat de hele week toegankelijk is voor het publiek, vindt onder meer een veteranendag plaats en wordt het leven in de Tweede Wereldoorlog nagebootst.

Verder rijden zo'n zeshonderd voertuigen opnieuw de oorspronkelijke route van Leopoldsbrug in België tot en met Nijmegen. Op zondag 14 september rijdt de colonne van Leopoldsbrug tot Veghel, om de zaterdag daarop van Veghel tot Nijmegen te rijden. Voorts zijn er op verschillende dagen paradroppings en vinden er herdenkingen plaats.

Operatie Market Garden begon op 17 september 1944. Engelse, Amerikaanse en Poolse parachutisten landden op verschillende plaatsen in Brabant en Gelderland. Engelse grondtroepen rukten vanuit België op naar het noorden. De bedoeling was dat belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren zouden worden ingenomen om uiteindelijk de Duitse troepen in het westen van Nederland in de tang te krijgen en om naar het oosten verder door te kunnen stoten. De operatie mislukte echter en werd later bekend als 'een brug te ver'.