Islamisten Filipijnen in de aanval op Mindanao

Redactie

Meer dan 50 mensen zijn gedood en bijna 70 gewond geraakt bij 5 dagen van hevige gevechten op het eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen. Volgens de strijdkrachten zijn de meeste doden gevallen aan de kant van de rebellen van het Moro Nationale Bevrijdingsfront (FMLN) .

Het front verloor 43 man, het leger vijf man en daarnaast zijn vier burgers omgekomen. Sinds zaterdag is er een staakt-het vuren van kracht om te kunnen onderhandelen. De FMLN zou ondertussen circa 100 gijzelaars vasthouden.

Het islamitische FMLN verzet zich tegen de centrale regering van het overwegend rooms-katholieke land. Het front ging afgelopen week in de aanval bij Zamboanga, een havenstad in het westen van Mindanao en ongeveer 950 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla.

De regio in het westen van Mindanao, bekend als Bangsamoro, wordt door het front als door Manilla bezet gebied beschouwd. Bangsamoro was volgens de groep al onafhankelijk voor de opstelling van de Filipijnse grondwet in 1935.

Met een afsplitsing van de FMLN, de Moro Islamic Liberation Front (MILF) wist de Filipijnse regering in juli een vredesakkoord te sluiten. Die groep wordt ontwapend en opgenomen in regionale bestuursorganen en de politie.