Jos van Rey / pedofiel

Luc (LvanLier)

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Een politicus die zich schuldig maakt aan corruptie. Een medewerker van een crèche die zich schuldig maakt aan kindermisbruik. Die twee zaken lijken zo op het oog enorm verschillend, maar eigenlijk zijn ze precies gelijk. Je laat zien dat je niet kunt omgaan met de mogelijkheden die in je functie verscholen liggen om foute dingen te doen.

Stel je nu eens voor, dat een kinderverzorger die wordt verdacht van viezigheid met kinderen op de crèche een tijdje moet wachten op zijn berechting. Zolang het OM niet is toegekomen aan het afronden van het onderzoek en het formuleren van de aanklacht, en zolang de rechter geen tijd op zijn planning heeft kunnen vrijmaken voor de zitting, besluit het bestuur van de crèche, dat de meneer in kwestie gewoon weer aan het werk mag. Inderdaad. De media zouden ontploffen van terechte verontwaardiging. Kamervragen! De crèche al zijn klanten kwijt.

Maar toch… Als het aan de VVD ligt, had Robert Mickelson in afwachting van zijn strafzaak gewoon weer aan de slag gekund bij Het Hofnarretje of bij welke crèche dan ook. Want de VVD vindt dat ook de van schaamteloze corruptie verdachte politicus Jos van Rey gewoon weer kandidaat mag zijn voor zijn partij bij de komende Gemeenteraadsverkiezingen. “Want het duurt te lang tot Van Rey voor de rechter wordt gebracht.”

O? Ons rechtssysteem is te langzaam? Dat is de conclusie? En dat is de reden, waarom mensen tegen wie zeer ernstige en goed onderbouwde bedenkingen bestaan gewoon opnieuw aan de slag kunnen in hun besmette functie? Is dat want onze Nationale Zakkenvullerspartij vindt? Of wil de VVD zeggen dat voor de heer Van Rey een uitzondering had moeten worden gemaakt? Dat zijn zaak even snel tussendoor had moeten worden afgehandeld? Wat is er eigenlijk met die interne integriteitswerkgroep binnen de VVD gebeurd?

Naar mijn mening heeft iedere burger in ons land op afdoening van zijn strafzaak binnen een fatsoenlijke tijd. Dat geldt dus niet alleen voor rommelpoliticus Jos van Rey. VVD-kopstuk Opstelten gaf aan, dat hij absoluut vertrouwen heeft in het OM. Fout. Opstelten moet iets doen aan de schandalig lange doorlooptijd tussen aangifte en berechting.

Totdat het zover is, kan Jos van Rey niet actief zijn binnen de VVD. Ook niet als kandidaat. Lijdt hij daardoor schade? Qua reputatie? Qua inkomsten? Als dat zo is, zal hij na zijn rechtszaak, en uitsluitend indien hij wordt vrijgesproken, aanspraak kunnen maken op een aanzienlijke schadevergoeding. Maar dat is wat anders dan gewoon doorgaan. Dat kan niet in de politiek én dat kan niet in de crèche.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns