SyriŽ lid van verdragclub chemische wapens

Syrië is officieel toegetreden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). De woordvoerder van de VN-secretaris-generaal meldt zaterdag dat Ban Ki-moon alle benodigde papieren heeft gekregen van Syrië voor toelating tot het Verdrag Chemische Wapens.

Over dertig dagen worden de regels voor Syrië van kracht. Dat betekent dat het land zich vanaf 14 oktober moet houden aan het verdrag dat de vervaardiging, opslag en inzet van chemisch wapentuig verbiedt.

Donderdag werd al bekend dat de Verenigde Naties een aanmeldingsbrief van Syrië hadden ontvangen voor het verdrag. De aanmelding moest nog worden vertaald. De regering van de Syrische president Bashar Assad maakte dinsdag kenbaar dat zij het verdrag wil ondertekenen.

Assad liet donderdag in een vraaggesprek met de Russische televisiezender Rossia-24 weten dat Syrië zich houdt aan de 'gebruikelijke procedure' voor toetreding tot het het verdrag. Een maand na de ondertekening geeft Syrië de eerste gegevens over zijn chemische arsenaal vrij, zei Assad. Ondertekenaars van het verdrag verplichten zich hun voorraad chemische wapens te openbaren en die te vernietigen.