FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 juli 2013

[Tour] Froome: gele trui zal tand des tijds doorstaan

Chris Froome heeft op het podium van de Tour de France nog maar eens bepleit dat hij de ronde zonder doping heeft gewonnen. "Deze gele trui zal de tand des tijds doorstaan", verklaarde de Engelsman. Eerder had Froome, die de zege opdroeg aan zijn overleden moeder, verklaard zijn overwinning nog niet volledig te kunnen bevatten. "Ik denk dat dat nog wel een tijdje duurt."

Froome werd tijdens de Tour regelmatig gevraagd naar dopinggebruik. Zijn team Sky gaf daarop gegevens over de geletruidrager vrij aan de Franse sportkrant l'Équipe.

Marcel Kittel, de dagwinnaar in Parijs, verklaarde vooral trots te zijn. "Ik ben supertrots op mijn team", liet de Duitser na zijn vierde sprintzege weten. "Hoe we het bij elkaar hielden was geweldig."

Soul Calibur 2 HD gaat online

Namco Bandai heeft bekendgemaakt dat de succesvolle fighting-game Soul Calibur 2 opnieuw gaan uitbrengen als HD-remake met online mogelijkheden voor PlayStation 3 en Xbox 360. Soul Calibur 2 werd oorspronkelijk uitgegeven voor GameCube, PlayStation 2 en Xbox.

Zoals de titel al aangeeft wordt de game voorzien van nieuwe HD-visuals en een online modus. De remake is gebaseerd op de PlayStation 2-versie van de game en krijgt dus sowieso Heihachi Michima uit de Tekken serie als extra personage. Er is niet bekendgemaakt of Hellspawn, het exclusieve personage van de toenmalige Xbox-versie, ook in de game gaat zitten. De GameCube-versie had Link uit de Zelda-reeks als exclusieve personage, deze komt logischerwijs niet in de remake.

Hieronder is de trailer te vinden:

Khamenei vindt Amerikanen onbetrouwbaar

Irans opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft zondag gezegd dat hij een dialoog met de Verenigde Staten over specifieke onderwerpen niet verbiedt. Maar hij is niet optimistisch over de uitkomsten en waarschuwt dat de Amerikanen 'onbetrouwbaar en onlogisch' zijn. "Zij zijn niet eerlijk in hun handelen."

Khamenei zei dit tegen de scheidende president Mahmoud Ahmadinejad en andere hoge regeringsfunctionarissen. De opvolger van Ahmadinejad, Hasan Rouhani, wil een gematigder koers volgen en een betere verstandhouding hebben met de buitenwereld. Khamenei zei dat Iran moet vaststellen welk doel zijn tegenstanders voor ogen hebben, anders zal het schade ondervinden.

"Wij hebben altijd geloofd en geloven nog steeds in interactie met de wereld, maar het is belangrijk om de andere partij te doorgronden en te bepalen wat zijn doelen en tactieken zijn, omdat wij onderuit zullen worden gehaald als wij ze niet doorhebben", liet Khamenei zondagavond via zijn website weten. "In de omgang met de wereld is het de kunst om je eigen weg te volgen zonder dat de andere partij je kan tegenhouden. Als interactie met de wereld er toe leidt dat je van deze weg afwijkt, is dat een nederlaag."

Rouhani neemt op 4 augustus het roer van Ahmadinejad over. Zijn verkiezingsoverwinning voedt nieuwe hoop dat de spanningen met het Westen over het Iraanse atoomprogramma kunnen worden verminderd. De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben economische strafmaatregelen afgekondigd om Iran te laten afzien van het verrijken van uranium. Het Westen vermoedt dat Iran heimelijk werkt aan kernwapens, wat Iran ontkent.

[WK] Waterpolosters beginnen met nederlaag

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben hun eerste wedstrijd op het WK verloren. In Barcelona was gastland Spanje met 14-12 te sterk. De Oranjevrouwen namen een 3-0 voorsprong, maar verloren zes van de zeven volgende punten. De achterstand kon vervolgens nooit meer helemaal gedicht worden.

De andere wedstrijd in poule A tussen Rusland en Oezbekistan eindigde eerder zondag in een afgetekende zege voor Rusland: 22-6. Nederland speelt dinsdag zijn tweede wedstrijd. Dan is Oezbekistan de tegenstander.

Filip zegt: 'Bedankt!'

Koning Filip van België heeft zondagavond vanaf het balkon van het paleis in Brussel het volk bedankt voor de 'prachtige dag' die hij en zijn vrouw Mathilde hebben beleefd.

"Dank u voor uw aanwezigheid om alles samen met ons te vieren", zei de koning, die een ontspannen indruk maakte. "Wij danken u voor uw steun en uw vertrouwen. Laat ons fier zijn op ons mooie land." Daarna wenste hij de menigte veel plezier met het vuurwerk.

Geheime diensten VS en Duitsland nauw verbonden

De Duitse inlichtingendiensten, BND (buitenland) en BfV (binnenland), maken gebruik van programma's van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Daardoor kunnen ze een digitale 'totaalcontrole' van personen uitvoeren.

Dat bericht het Duitse opinieblad Der Spiegel. Het tijdschrift heeft tot nu toe geheime documenten van NSA in kunnen zien.

Het programma dat BND en BfV gebruiken heet XKeyscore. Het werkt op grond van verbindingsgegevens van een doelwit. XKeystore maakt het mogelijk dagenlang data op te nemen, ook de inhoud van de communicatie. Het programma kan ook laten zien welke zoektermen het doelwit in zoekmachines gebruikt of heeft gebruikt.

De NSA zelf onderschept maandelijks vijfhonderd miljoen datagegevens die uit Duitsland komen. Via Xkeyscore komen er 180 miljoen beschikbaar.

BND en BfV weigerden ieder commentaar.

In Duitsland is een heftig politiek debat gaande over de NSA-activiteiten in dat land nadat klokkenluider Edward Snowden had bekendgemaakt dat de NSA op grote schaal telefoon- en computergegevens aftapt.

De Duitse regering heeft van de Amerikaanse regering opheldering geëist. Bondskanselier Angela Merkel gaf Washington te verstaan dat de NSA zich aan de Duitse wet moet houden. Ze zei echter ook niet te weten wat de NSA precies doet. Over de samenwerking van Duitse geheime diensten met NSA wordt uiterst vaag gedaan.

Der Spiegel achterhaalde ook dat de NSA vol lof is over de samenwerking met BND en BvF. BND-baas Gerhard Schindler wordt geroemd om zijn pogingen het strakke beleid inzake datebescherming in Duitsland te versoepelen. De BND zou ook bewust risico's hebben gelopen bij het bevredigen van de Amerikaanse behoeften aan data.

De samenwerking in Afghanistan noemden de Amerikanen 'fantastisch'. De BND is daar 'de vlijtigste partner'. Eind april bezocht een hoge BND-delegatie de NSA-top nog voor beraad over het verkrijgen van data.

Commissie begint werk aan nieuwe grondwet Egypte

Een commissie van tien juristen en hoge rechters is zondag begonnen aan het opstellen van een nieuwe grondwet voor Egypte. Het werk moet over dertig dagen gereed zijn. Dan buigt een commissie van vijftig leden zich gedurende zestig dagen over de voorstellen, waarvan de uiteindelijke versies ter goedkeuring zullen worden voorgelegd aan een referendum.

De grondwet die onder de afgezette president Mohammed Morsi werd opgesteld was zeer omstreden. Aanhangers van Morsi's Moslimbroederschap zouden hun islamistische ideeën hebben doorgedrukt.

Nu Morsi door het leger aan de kant is gezet, hopen vooruitstrevenden dat artikelen die aan de sharia meer gewicht toekenden worden geschrapt. Maar zij ontmoeten daarin verzet van de salafistische Nour-partij, die de militaire machtsgreep steunde, maar niet wil dat er wordt getornd aan de zogenoemde 'identiteitsartikelen', waarin staat dat de wetgeving wordt gebaseerd op de sharia. Ook onder de vroegere autocraat Hosni Mubarak stond in de Egyptische grondwet dat wetten werden afgeleid van de sharia.

[WSR] Uitslagen races Oostenrijk

Nigel Melker heeft een goed weekend in de World Series by Renault achter de rug. De Nederlander werd in het Oostenrijkse Spielberg tweemaal tweede achter de Deen Marco Sørensen.

Race 1

Sørensen startte de race vanaf poleposition en kwam meteen goed weg. Achter hem wist Melker een plaats te winnen en de tweede positie over te nemen. Deze volgorde zou niet meer veranderen, ondanks dat er tweemaal de safety car was na crashes van Ricardo Agostini en Sergey Sirotkin die volgend jaar voor Sauber in de F1 uit zal moeten komen. Kevin Magnussen deed goede zaken voor het klassement door derde te worden, want kampioenschapsleider Stoffel Vandoorne viel uit. Melker liet nog even zien dat hij hard kan rijden, want de snelste ronde kwam op zijn naam, Sørensen kon hij echter niet meer bedreigen.

Race 2

Sørensen mocht ook in de tweede race van poleposition starten en bekroonde zijn uitstekende weekend met een tweede zege. Achter de Deen werd Magnussen als tweede afgevlagd, voor Melker. Deze volgorde zou niet zo blijven, want de Deen kreeg na afloop een straf van twee seconden opgelegd omdat hij in de eerste ronde Melker ingehaald had door buiten de baan te gaan. Hierdoor werd Melker uiteindelijk tweede, voor Magnussen.

Sirotkin herstelde zich van het uitvallen van de eerste race door een keurige vierde plaats te pakken. Vandoorne had wederom pech, eerst spinde hij vanaf de vierde positie en moest hij achteraan aansluiten en later moest hij de bolide aan de kant parkeren. Red Bull-protegé Antonio Felix da Costa was er toen al niet meer bij, want hij kwam niet weg bij de start. Carlos Huertas zorgde nog voor een safety car door in de laatste bocht te spinnen.

In het kampioenschap gaat Magnussen nu met 163 punten riant aan de leiding. Vandoorne staat met 136 punten nog wel tweede, voor Will Stevens die 101 punten heeft. Melker staat één punt hierachter op plaats vier.

Doden bij mortierbeschieting markt in SyriŽ

Bij een mortierbeschieting door regeringstroepen op een markt in de stad Ariha in het noorden van Syrië zijn zondag minstens achttien burgers om het leven gekomen. Dat hebben activisten volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités gemeld.

De beschieting vond enkele uren plaats voor zonsondergang, wanneer moslims hun vasten tijdens de ramadan mogen onderbreken. Onder de doden zouden een kind en twee vrouwen zijn. Ariha is grotendeels in handen van oppositiestrijders.

Ondertussen melden Syrische staatsmedia dat regeringsstrijdkrachten in een hinderlaag bij Damascus tientallen opstandelingen hebben gedood. Het zou gaan om 'terroristische leden van Jabhat al-Nusra die probeerden te infiltreren' in voorsteden van de hoofdstad. Het Observatorium bevestigde dat zeker 28 opstandelingen in de hinderlaag in Adra zijn gedood en dat een groot aantal anderen worden vermist.

Activisten maakten verder melding van gevechten tussen opstandelingen en troepen van het regime in de kustprovincie Tartus. In dit alawitische bolwerk werd tot nog toe weinig gevochten. Het Observatorium beschuldigde het regime ervan na de gevechten dertien leden van een familie, onder wie vier vrouwen en zes kinderen, te hebben gedood bij een aanval op het dorp Bayda, een soennitische enclave. In het dorp vond in mei ook al een massamoord plaats.

Vrouw verdronken in zee bij Noordwijk

Een vrouw die zondagmiddag uit de zee bij Noordwijk was gehaald door badgasten is overleden in een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de lokale reddingsbrigade zondagavond.

Het slachtoffer werd rond 13.00 uur op het strand gereanimeerd door omstanders, onder wie verpleegkundigen. Dat werd daarna overgenomen door de reddingsbrigade, en later door ambulancebroeders. Die hebben haar naar het ziekenhuis gebracht, waar ze is overleden.

De NOS weet te melden dat de 45-jarige vrouw waarschijnlijk onwel was geworden.

[Tour] Kittel wint slotetappe, Froome de Tour

Christopher Froome is de winnaar geworden van de honderdste editie van de Tour de France. De slotrit naar Parijs werd gewonnen door Marcel Kittel.

Onderweg naar Parijs deed het peloton het traditiegetrouw rustig aan, maar eenmaal in de Franse hoofdstad ging het tempo flink omhoog. Voor Lieuwe Westra liep de slotetappe uit op een drama. Hij was al ziek en kon blijkbaar niet anders dan de strijd in het zicht van de haven staken.

Verschillende renners probeerden te ontsnappen, waaronder Bram Tankink in een kopgroepje met Alejandro Valverde en Manuel Quinzato, maar groot werd de voorsprong nooit. De ploegen van de sprinters hielden het tempo hoog waardoor een massasprint onvermijdelijk was. Daarin bleek de Duitser kittel wederom de beste, wat zijn vierde ritzege van deze ronde betekende. Hij bleef Andre Greipel en Mark Cavendish voor.

Voor Christopher Froome kwam de eindzege niet meer in gevaar. Beste Nederlander in het eindklassement is Bauke Mollema op de zesde plaats.

Uitslag 21e etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Marcel kittel DUI AGS 3:06.15
2 André Greipel DUI LOT z.t
3 Mark Cavendish GBR OPH z.t
4 Peter Sagan SLW CND z.t
5 Roberto Ferrari ITA LAM z.t
6 Alexander Kristoff NOO KAT z.t
7 Kévin Reza FRA EUR z.t
8 Yohann Gène FRA EUR z.t
9 Daniele Bennati ITA SAX z.t
10 Murilo Fischer BRA FDJ z.t

Eindklassement:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Christopher Froome GBR SKY 80:49.33
2 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV + 5.03
3 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 5.47
4 Alberto Contador SPA SAX + 7.10
5 Roman Kreuziger TSJ SAX + 8.10
6 Bauke Mollema NED BEL +12.25
7 Jakob Fuglsang DEN AST +13.00
8 Alejandro Valverde SPA MOV +16.09
9 Daniel Navarro SPA COF +16.35
10 Andrew Talansky VS GAR +18.22

Man verwart menselijke as met coke

Toen de 28-jarige William 'Billy' Cantrell deze week bij zijn buurman Steven Medley een doos vond, dacht hij dat hij de jackpot gewonnen had. Overtuigd dat er cocaïne in de doos zat nam hij 'm gauw mee naar huis. 

De doos bevatte echter helemaal geen drugs, maar menselijke as. Zijn oma vertelt: "William dacht dat het drugs was, hij dacht dat-ie een doos cocaïne gevonden had, da's wat-ie dacht." Behalve de doos as nam hij ook de Xbox van de buren mee.

De doos bevatte de overblijfselen van de moeder van buurman Medley. William Cantrell is aangehouden voor diefstal. Het goede nieuws, weet Huffington Post, is dat volgens de oma de man waarschijnlijk niet geprobeerd heeft om een lijntje as te snuiven.

In 2010 werd  in Florida de as van een mens en een hond gestolen door drie boeven die ook al dachten drugs te hebben gevonden. Zij hebben de gestolen waren echter wél geproefd en gesnoven.

Weer onrustig weekeinde in Istanbul

In de Turkse stad Istanbul was het dit weekeinde weer onrustig. Zondag demonstreerden opnieuw enkele honderden mensen tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. De politie was met waterkanonnen aanwezig, maar tot onlusten kwam het niet.

Zaterdagavond kwam het tot in het Gezipark tot rellen toen de politie met geweld een trouwpartij verstoorde en daarbij waterkanonnen, traangas en rubberkogels gebruikte.

Het paar had zich tijdens de massale demonstraties rond het Gezipark leren kennen en vond dit een goede lokatie voor hun huwelijksfeest. De bruid was in het wit gekleed en voorzien van een bijpassend wit gasmasker en een met bloemen versierde helm.

Weer onrustig weekeinde in Istanbul
Weer onrustig weekeinde in Istanbul (Foto: ANP)

Karlovic bekroont rentree met titel in Bogota

Ivo Karlovic heeft zondag het ATP-toernooi in Bogota gewonnen. De Kroaat, die aan zijn tweede toernooi bezig was nadat hij maanden buitenspel had gestaan vanwege hersenvliesontsteking, was in de eindstrijd te sterk voor de Colombiaanse hoop Alejandro Falla: 6-3, 7-6 (4).

Servicekanon Karlovic profiteerde optimaal van de extra snelheid die het spelen op grote hoogte hem bood. Hij sloeg tijdens het toernooi 104 aces in 61 servicebeurten. Hij werd geen enkele keer gebroken. In de tweede ronde schakelde de Kroaat Igor Sijsling uit. Voor Karlovic was het zijn eerste toernooizege sinds 2008.

Battlefield 4 campaign details

In navolging van het eerder aangekondigde Battlefield 4 heeft executive producer Patrick Bach aangegeven dat er meer werk in de singleplayer campaign van de game gaat zitten om het vertrouwen en respect van de fans terug te winnen.

Bach legt in het interview uit waarom ze ervoor gekozen hebben om in de eerste gameplay video van Battlefield 4 alleen de singleplayer campaign te laten zien. Volgens hem maken zowel de fans als DICE zelf zich meer zorgen over de kwaliteit van de singleplayer dan over de multi-player modes. Ook geeft Bach nog uitleg over het verhaal van de game.

In Battlefield 4 neem je de rol van Sergeant Daniel Recker, een lid van een elite groep genaamd Tombstone squad. Terwijl je op een missie bent om informatie van de vijhand te verzamelen wordt je team ontdekt en moet je zorgen dat je je team door een hele lading Russische soldaten vecht in een poging te ontsnappen. Wanneer je aankomt bij je schip de USS Valkyrie kom je er achter dat de informatie die ingewonnen is, eerdere vermoedens doet waarmaken. De Chinese Admiral Chang is een staatsgreep aan het plannen in China. Wanneer dit zou gebeuren, dan zou Rusland hem hierin volledig steunen.

Met deze informatie in je bezit zet je koers richting Shanghai. Jij en je squad zijn op een missie gestuurd om een aantal VIP's op te pikken. Ondertussen is China in rep en roer omdat Amerika betrokken is in een aanslag op Jin Jié, de toekomstige leider en voorstander voor vrede van het land. Admiral Chang heeft de verkiezingen gesloten en het land de status martial law gegeven. Intussen hebben zowel Amerikaanse als Russische troepen zich verzamelt voor de kust van China en is het wachten tot de bom ontploft.

In Shanghai gaan protestanten het gevecht aan met de politie en zijn de straten gevuld met chaos. Tombstone squad slaagt er in om de VIP's te vinden. Onder hen zit een CIA agent genaamd Laslo W. Kovic en een mysterieuze persoon waar het Chinese leger hard naar op zoek is. Samen met Kovic vecht je een weg door Shanghai richting de USS Valkyrie. Ondertussen ontvlucht een groot gedeelte van de polulatie de stad. Veel van hen worden aan boord van de USS Valkyrie gebracht als vluchtelingen. Zonder enige mogelijkheid van communicatie zet je zeil richting Singapore om je samen te voegen met de USS Titan en de 7th US Carrier Group. Bij aankomst kom je er echter snel achter dat de USS Titan is gezonken en ook de 7th US Carrier Group is vernietigd. Vanaf dat moment is niets meer zeker.

Battlefield 4 komt op 29 oktober 2013 uit voor PlayStation 3, Xbox 360, en pc. Later komt de game ook op PlayStation 4 en Xbox One uit.

Obama feliciteert koning Filip

Barack Obama, de president van de VS, liet zondag zijn gelukwensen overbrengen aan de nieuwe koning der Belgen. Dat schrijft het ND.

Daarnaast werd de abdicerende Albert II hartelijk bedankt voor zijn warmte, dienstbetoon en leiderschap. Woordvoerder Caitlin Hayden van de National Security Council zegt namens de president:

"België is een gewaardeerde vriend van de Verenigde Staten en de president ziet er naar uit deze band in de komende jaren verder te verdiepen."

[Upd] [Tour] Westra stapt in laatste etappe af

Het gebeurt bijna nooit, maar nu dus wel. In de laatste etappe van de Tour de France is Lieuwe Westra afgestapt. Het is nog onduidelijk waarom de Fries in de remmen heeft geknepen. Hij zou vanmorgen al niet fit zijn geweest.

Er zijn nu nog 169 man in koers.

Update 20:50 uur

Volgens een tweet van zijn ploeg, Vacansoleil, was Westra al de gehele dag ziek en kon hij daardoor niet verder.

Druk weekend voor kustwacht

Het Kustwachtcentrum Den Helder heeft dit weekend zijn handen vol gehad aan vermiste kinderen, zwemmers in problemen en de recreatievaart. Vooral zondag was het druk.

De reddingsploegen kwamen 37 keer in actie. Tien jachten hadden motorproblemen en een groot aantal liep aan de grond. Een jacht kwam zonder brandstof te zitten.

Verder sloeg een catamaran om, raakte een sportvisser verstrikt in de ketting voor de Oosterscheldekering en moest een surfer worden gered. Twaalf keer rukte een reddingsboot uit voor zwemmers in problemen of vermiste kinderen.

Niemand is verongelukt langs de kust, maar zondagavond zoeken reddingsboten en twee helikopters naar een kind bij Scheveningen en een zwemmer bij Ter Heijde. Om 19.30 uur kwam een melding binnen van een zwemmer die mogelijk bij Texel in de problemen was geraakt.

Cricketers Engeland opnieuw te sterk voor AustraliŽ

De Engelse cricketers hebben een 2-0 voorsprong genomen in de strijd om de Ashes. Op Lords Cricket Ground in Londen won Engeland de tweede wedstrijd al na vier dagen met 347 runs van Australië. 

Engeland begon nog de dag nog met batten, maar nadat Joe Root met 180 runs uit ging vonden de Engelsen het genoeg. De Australiërs moesten om te winnen in totaal 583 runs maken. De Engelsen pakte het tiende wicket nadat Australië tot 235 runs kwam. Hiermee was de wedstrijd al na vier dagen gespeeld, terwijl er voor testwedstrijden vijf dagen gepland staan. 

Op één augustus al de derde testwedstrijd tussen Australië en Engeland beginnen gaan worden. Het circus verhuist dan naar Old Trafford Cricket Ground in Manchester. Australië wist in 1936 nog een 2-0 achterstand goed te maken. Het is ook de enige keer in 136 jaar dat een land na een 2-0 achterstand er toch met Ashes er vandoor ging. 

Gal opnieuw Nederlands dressuurkampioen

Edward Gal is in Hoofddorp voor de vijfde keer in zijn carrière Nederlands kampioen dressuur geworden. Met Glock's Undercover kwam hij in de afsluitende kür op muziek tot een score van 86,650, wat zijn totaal bracht 249,875.

Achter Gal werd Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro (232,408) tweede, het brons ging naar Patrick van der Meer met Uzzo (226,191). Gal won de titel eerder in 2004 (met Lingh), 2009 en 2010 (met Totilas) en vorig jaar ook met Undercover.

AZ verslaat Getafe in Alkmaar

AZ heeft zondag in een oefenduel in eigen huis van Getafe gewonnen. Door doelpunten van Roy Beerens, Viktor Elm en Aron Johansson werd het 3-0 voor de Alkmaarders. De wedstrijd werd gespeeld tijdens de fandag van AZ.

Voor AZ was het duel met Getafe de laatste test. Volgende week zaterdag begint het seizoen voor de bekerwinnaar met het duel om de Johan Cruijff Schaal. In de Amsterdam Arena is dan landskampioen Ajax de tegenstander.

[EK Vrouwen] Duitse vrouwen naar halve finale

De Duitse voetbalsters hebben zich zondag geplaatst voor de halve finale van het EK. In de kwartfinale werd Italië in Växjö met het kleinst mogelijke verschil verslagen: 1-0. Simone Laudehr tekende al na 26 minuten voor de enige treffer van de wedstrijd. Gastland Zweden, dat eerder zondag met 4-0 van IJsland won, is woensdag de tegenstander in de halve eindstrijd.

Maandag staan de andere kwartfinales op het programma. Om 18.00 uur staan in Kalmar Noorwegen en Spanje tegenover elkaar. Om 20.45 uur nemen Frankrijk en Denemarken het in Linköping tegen elkaar op. De winnaars van die twee duels strijden donderdag in de tweede halve finale om een plaats in de eindstrijd.

'Deutsche bank gaat inkrimpen'

Deutsche Bank gaat zijn balans met een vijfde verkleinen. Dat meldde zondag de krant Financial Times, die zich beroept op bronnen bij de instelling. Tegen het einde van 2015 wil de bank dat de verhouding tussen eigen kapitaal en leningen uitkomt op 3 procent. Dat komt overeen met de eisen die de zogenoemde Basel-III afspraken stellen aan banken, maar hierbij is sprake van een tijdspanne tot circa 2018. Nu staat de verhouding bij de Duitse bank nog op 2,1 procent.

De bank zal de maatregelen naar verwachting bekendmaken tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers aan het einde van deze maand. Volgens de onderneming heeft het voornemen waarschijnlijk weinig gevolgen voor de winst.

Eerder maakten onder meer de Zwitserse UBS en de Franse bank BNP Paribas al bekend de verhouding tussen kapitaal en leningen te gaan verbeteren.

Lew: groei Europa belangrijk voor VS

Het economisch herstel in de Verenigde Staten is "onlosmakelijk verbonden" met de economische situatie in Europa. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew zondag tijdens een bezoek aan Griekenland. "Amerikaanse banen en groei zijn verbonden met het vermogen van Europa om groei en welvaart te genereren", aldus de minister.

Lew bezocht Athene daags na de bijeenkomst van de ministers van financiën van de landen van G20 in Moskou. Daar werd onder meer besloten dat economische groei voorrang zou moeten krijgen boven bezuinigingen. Onder meer Duitsland is echter altijd voorstander geweest van een strenge begrotingspolitiek.

De Grieken kregen van Lew het advies om door te gaan met de economische hervormingen die zijn ingezet. "Hervormingen kunnen de basis leggen voor stabiele groei", aldus de Amerikaan. Lew zei respect te hebben voor de moeilijke beslissingen die de Griekse regering heeft moeten nemen en de offers die het land heeft moeten brengen.

.

'Scarlett Johansson zoenen is lastig'

Chris Evans voelde zich erg ongemakkelijk toen hij een intieme scène moest spelen met Scarlett Johansson. Omdat de twee, die momenteel Captain America: The Winter Soldier opnemen, elkaar al ruim tien jaar kennen voelde het voor de acteur alsof hij zijn zusje kuste.

"Ik ken haar nu meer dan een decennium, dus ze is als een zus voor me", legde hij uit op de Amerikaanse strip- en filmbeurs Comic-Con. "Maar voor de film is het een goede zaak." Evans en Johansson leerden elkaar kennen op de set van Perfect Score uit 2002.

Captain America: The Winter Soldier is het vervolg op het twee jaar geleden verschenen Captain America: The First Avenger. De 32-jarige acteur vertolkt wederom de superheld uit de titel, de 28-jarige actrice is heldin Black Widow. De film verschijnt in april.

Blauwgroene string

De dames in de club stopten daar altijd de geldbriefjes in. Het liefst deden ze dat aan de voorkant, zodat ze even konden voelen of die enorme grote bobbel wel echt was. Het was echt, maar daar beleefde hij nooit plezier aan, tegen de tijd dat zijn lul vol was gepompt met bloed, liep het leeg bij zijn hersenen. Klaarkomen, was voor hem nooit mogelijk geweest.

Nieuwe genetische oorzaken voor plotse hartdood

Een aandoening die hartritmestoornissen kan veroorzaken met plotse hartdood op relatief jonge leeftijd tot gevolg, kan worden veroorzaakt door een combinatie van veelvoorkomende variaties in verschillende genen. Onderzoekers van het AMC hebben dit vastgesteld over het zogeheten Brugada-syndroom.

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat de oorzaak lag in één gen. Bij maar dertig procent van de patiënten werd een genetische afwijking gevonden, omdat slechts in één enkel gen werd gezocht naar zeldzame dna-afwijkingen.

Wereldwijd heeft naar schatting een op de tienduizend mensen dit syndroom onder de leden. Een goede screening voor het Brugada-syndroom komt met de nieuwe kennis een stap dichterbij. Bovendien kunnen de resultaten van het onderzoek leiden tot een beter begrip van de erfelijkheid van andere zeldzame ziektes.

Uit het onderzoek onder leiding van AMC-hoogleraar moleculaire cardiogenetica Chris Bezzina onder ruim duizend patiënten in Europa, Japan en de Verenigde Staten blijkt nu dat de familiaire aandoening ook kan worden veroorzaakt door afwijkingen in meerdere genen. Het onderzoek is zondag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

"Doordat het Brugada-syndroom vaak wordt overgedragen van ouder op kind, namen we tot nu toe altijd aan dat het syndroom monogenetisch was en veroorzaakt werd door een mutatie in één enkel gen", aldus Bezzina in een verklaring. "De resultaten van ons onderzoek tonen nu aan dat dit niet altijd het geval is."

Politie Cleveland zoekt slachtoffers moordenaar

De politie van East Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio is zondag in overwoekerde tuinen van leegstaande woningen op zoek gegaan naar mogelijke slachtoffers van een vrouwenmoordenaar.

In de omgeving werden vrijdag en zaterdag drie in plastic zakken gewikkelde vrouwenlijken gevonden. De vermoedelijke dader, een 35-jarige man die geregistreerd staat als zedendelinquent, heeft tegenover de autoriteiten laten doorschemeren dat hij zich heeft laten inspireren door een seriemoordenaar uit de omgeving van Cleveland die elf vrouwen heeft gewurgd en daarvoor in 2011 ter dood is veroordeeld.

Een lijk werd vrijdag aangetroffen in een garage. De twee andere slachtoffers werden zaterdag gevonden, een in een achtertuin en een in de kelder van een leegstaand pand. De vindplaatsen lagen nog geen tweehonderd meter bij elkaar vandaan en de slachtoffers zouden in de afgelopen zes tot tien dagen zijn omgebracht.

De politie is na verhoor van de verdachte naar de buurt teruggekeerd om te zoeken naar mogelijke verdere slachtoffers. In de buurt in East Cleveland wonen ongeveer zeventienduizend mensen en er staan veel woningen leeg. De autoriteiten willen de zaak grondig onderzoeken, maar 'hopelijk blijft het hierbij', zei burgemeester Gary Norton.

File door defecte snelwegbrug bij Sassenheim

De A44 bij Sassenheim is zondagavond in beide richtingen gestremd door problemen met de brug over de Ringvaart. Het euvel ontstond rond 18.15 uur. Een halfuur later stond richting Amsterdam drie kilometer file, meldt de Verkeersinformatiedienst. Het advies is om te rijden via de A4.

De brug was opengegaan voor het scheepvaartverkeer en ging daarna niet meer dicht. Of dat komt door het warme weer is onduidelijk. Een monteur probeert het probleem op te lossen.

Vorig najaar en begin dit jaar zorgde de brug ook al voor problemen. Of de storingen met elkaar te maken hebben is niet duidelijk.

Robben: "Kan nog beter worden onder Pep"

Arjen Robben moet in de voorbereiding vechten voor zijn basisplek bij Bayern München. De concurrentie is flink toegenomen in de selectie van trainer Pep Guardiola.

Ondanks de toegenomen concurrentie kijkt de Nederlander met vertrouwen uit naar het nieuwe seizoen. "Ik voel me persoonlijk super", zei de Nederlandse aanvaller tegenover het Duitse TZ direct na de oefenzege van Bayern op Hamburger SV (4-0).

De vleugelspeler is content met de opvolger van Jupp Heynckes. "Wat onze trainer betreft, heb ik een goed gevoel over het nieuwe seizoen. Ik heb er veel zin in. Ik denk dat ik onder deze trainer nog beter kan worden."

De 29-jarige international, die vrijdagavond nog meespeelde in de afscheidswedstrijd van Mark van Bommel, was eveneens tevreden over de zege op HSV. "Na slechts drie weken voorbereiding een Bundesligaploeg met 4-0 verslaan, dat is niet slecht", aldus Robben.

Brons judoka's Bolder en Verkerk in Moskou

De Nederlandse judoka's Linda Bolder en Marhinde Verkerk hebben op de slotdag van het grandslamtoernooi in het Russische Moskou brons gewonnen in respectievelijk de klasse tot 70 kilogram en de klasse tot 78 kilogram.

Bolder was in de strijd om de derde plaats te sterk voor de Britse Sally Conway, terwijl Verkerk Conways landgenote Natalie Powell versloeg. Ook Iris Lemmen had kans op brons in de klasse tot 78 kilogram, maar zij verloor van Gemma Gibbons, ook al een Britse.

Zaterdag zorgde Anicka van Emden in de klasse tot 63 kilogram al voor Nederlands succes, door de zilveren medaille te veroveren.

Hingis wil ook dubbelen bij US Open

De rentree van Martina Hingis op de tennisbaan neemt steeds serieuzere vormen aan. De Zwitserse wil eind augustus meedoen aan het dubbelspel bij de US Open. In de aanloop naar het grandslamtoernooi zal ze ook haar opwachting maken in Toronto, Cincinnati en Yale (New Haven).

De voormalige nummer 1 van de wereld speelt eind juli haar eerste toernooi, in Carlsbad. Daar vormt ze een duo met de Slowaakse Daniela Hantuchova. De vijfvoudig grandslamwinnares nam in 2003 op 22-jarige leeftijd voor de eerste keer afscheid van het toptennis. Hingis had onder meer veel last van enkelblessures. Begin 2006 maakte ze voor de eerste keer haar rentree.

Anderhalf jaar later moest Hingis haar loopbaan beëindigen nadat ze op Wimbledon op het gebruik van cocaïne was betrapt. Ze zat een schorsing van 2 jaar uit, maar bleef volhouden dat ze onschuldig was.

Freitag bereikt WK-finale 1-meterplank

Schoonspringster Uschi Freitag staat dinsdag in de WK-finale op de 1-meterplank. De 23-jarige Duits-Nederlandse kwalificeerde zich als tiende voor de eindstrijd in Barcelona. Celine van Duin wist het met haar 33e plek niet te redden.

Freitag is Nederlands kampioen op de 1-meter- en 3-meterplank. De vrouwensynchroonzwemploeg plaatsten zich op de vrije combinatie met een elfde plek voor de finale van maandagavond.

Amerikaan Mickelson wint Open Championship

De Amerikaanse golfer Phil Mickelson heeft vandaag het Open Championship gewonnen. De 43-jarige Amerikaan was op de slotdag op de banen van Muirfield in Schotland de beste met een score van vijf slagen onder par. Hij bracht zijn totaalscore na vier dagen daarmee op -3, drie slagen beter dan nummer twee Henrik Stenson, en veroverde zo de Claret Jug.

Voor Mickelson is het zijn vijfde major. Lefty won de Masters drie keer en was een keer de beste tijdens het PGA Championship. Hij volgt Ernie Els op als winnaar van het enige Britse majortoernooi.

Westwood was na drie dagen nog de leider in Schotland, maar op de grijze zondag kon de Engelsman niet doorzetten. Hij ging rond in 75 slagen, vier meer dan het baangemiddelde en zakte naar de gedeelde derde plaats. Ian Poulter die in 67 slagen rondging schaarde zich naast zijn landgenoot Westwood.

De Australiër Adam Scott, vorige maand nog winnaar van de US Open, leek even een gooi naar de titel te doen. De man die vorig jaar bij The Open een voorsprong van vier slagen op de laatste vier holes om zeep hielp, zakte echter op de laatste negen holes weer weg. Ook hij eindigde als gedeeld derde.

Titelverdediger Ernie Els eindigde op een gedeelde 26e plaats met een score van +8. Hoogtepunt van zijn ronde was een eagle op de par vijf zeventiende hole.

Mertens vindt kampioenschap met Napoli niet reŽel

Dries Mertens heeft het naar zijn zin in Italië. De kleine Belg, die PSV verliet voor Napoli, bereidt zich met zijn team voor op het nieuwe seizoen.

"We zijn nu een week op stage in Verona", zegt de vleugelaanvaller tegenover Sporza. "We hebben een leuke groep. De taal maakt het wel moeilijk. Er zijn maar twee spelers die Engels spreken. Ik zal dus zo snel mogelijk Italiaans moeten leren."

De dribbelaar heeft veel vertrouwen in het komende Serie A-seizoen. "Napoli had al goede spelers en het heeft zich goed versterkt. Ik heb lang met de club gesproken. We willen samen groeien. We moeten wel realistisch zijn. Het wordt moeilijk om beter te doen dan de tweede plaats van vorig seizoen."

Edinson Cavani mag dan vertrokken zijn, maar de voorhoede van Napoli kent met José Callejón, Goran Pandev en Lorenzo Insigne nog een aantal getalenteerde voetballers. "De concurrentie is groot, maar ik maak me geen zorgen. We spelen in de competitie, in de beker en in de Champions League. Er zijn dus genoeg matchen voor iedereen. Maar ik ben zeker gekomen om veel te spelen."

De Rode Duivel werd op verzoek van Rafael Benitez naar Napels gehaald. De nieuwe coach bevalt Mertens. "Je merkt dat hij een goede trainer is. Hij legt zijn eigen accenten. Elke speler weet wat van hem verwacht wordt."

Kort en pittige kapsels kwaad op LINDA.

Het is ondertussen een fenomeen geworden op FOK!: kotsen op vrouwen met kort en pittige kapsels. Van die verlepte huisvrouwtjes wiens idee van 'lekker gek doen' inhoudt dat ze hun haar kort knippen en een fel kleurtje geven. Dat ziet er niet uit, vindt menig FOK!ker, en nu valt de redactie van LINDA. hen bij.

Een redacteur van LINDA., het magazine van Linda de Mol, plaatste namelijk zowel op Facebook als op hun site een linkje naar het Facebook-profiel van Henk's Fashion. Op Henk's Fashion worden dames met kort en pittige kapsels op een satirische manier gereviewd.

De meeste mensen zullen denken dat het goed is dat die vrouwen eens gewezen worden op hun vreselijke kapsel. Maar, zoals je kunt verwachten van mensen die hun haar in paarse stekels stileren, ontbreekt het de lezers van LINDA. aan zowel humor als aan zelfkritiek.

Ene Erna zegt: "Ik mis het gen om dit grappig te vinden," waarbij ze raar genoeg refereert aan Henk's Fashion. Elsa klaagt raar genoeg over het kamgedrag van LINDA.: "LINDA dat je hier aan meewerkt om vrouwen af te kammen verbaast me een beetje."

Er zijn echter ook positieve reacties. Astrid denkt dat Henk een heel vriendelijke kapper is. Ene Rudi heeft een kleine tip voor de beheerder van Henk's Fashion: "Zou de de titel wel veranderen in: DE VEERTIG VOORBIJ LETS ALL LOOK LIKE DUDES."

De redactie van LINDA. heeft ondertussen een klein statement over de ophef uitgegeven: "We signaleren een trend, het is niet onze bedoeling om mensen hiermee te kwetsen." Eline hoopt dat LINDA. het nog ten goede draait: "Trouwens ,leuk artikel voor "Linda"...foto's van 40+ dames met korte pittige kapsels die wel gelukt zijn ,ik ben beschikbaar."

Man bijt agent stuk arm af

Toen agenten in Orlando, Florida woensdagnacht een auto met kapot achterlicht illegaal zagen keren, zetten zij het voertuig aan de kant.

Zodra de automobilist de deur opende kwam een penetrante wietlucht de agenten tegemoet. Toen de dienders de 23-jarige Akil Asim Horsford daarmee confronteerden werd hij agressief.

De politie probeerde de inwoner van de Maagdeneilanden uit de auto te halen, maar de man rende weg. Daarbij probeerde men hem te taseren, maar schokte dit Akil Asim niet bepaald. Een achtervolging te voet geschiedde.

Toen de man tegen de grond gewerkt was trok hij plots een wapen en probeerde op de agenten te schieten. Gelukkig deed het pistool het niet en werd de man alsnog getaserd, waarna een politieman zijn wapen probeerde af te pakken.

Dat liet de man niet toe. Hij beet de agent hard in zijn arm en zette het opnieuw op een lopen. Hij werd opnieuw getackled en getaserd.

Hoewel Akil zich tegen de arrestatie bleef verzetten werd hij uiteindelijk geboeid en afgevoerd.

Man slaat zichzelf, geeft buur de schuld

Toen hulpdiensten in Fairbanks, Alaska afgelopen week een noodoproep kregen van een man die zei dat zijn buur hem had aangevallen, stuurde men er meteen de politie op af.

Helaas bleek de melding onterecht. De 50-jarige Tony Gesin had hoogoplopende ruzie met zijn buurman over een stuk grond en probeerde de buurman erin te luizen.

Dat bleek bij een politieverhoor. Gesin had zichzelf ook in het gezicht geslagen zodat er geen vermoeden zou ontstaan, of hij inderdaad aangevallen was.

Iraanse diplomaat ontvoerd in Jemen

Gewapende mannen hebben zondagochtend in de Jemenitische hoofdstad Sanaa een Iraanse diplomaat ontvoerd. De diplomaat werd in zijn auto staande gehouden en gedwongen in een andere auto te stappen die vervolgens met hoge snelheid wegreed, zei een veiligheidsfunctionaris.

De naam van de diplomaat is niet bekendgemaakt.

Het is nog niet duidelijk wie er achter de ontvoering zit. De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi heeft gewaarschuwd dat de Jemenitische tak van Al-Qaida moorden pleegt en buitenlanders ontvoert om het gezag van de centrale regering aan te vechten. De Verenigde Staten beschouwen de Jemenitische tak als de actiefste en gevaarlijkste van Al-Qaida.

Koning Filip spreekt volk onverwacht toe

De kersverse Belgische koning Filip zal zondagavond onverwacht het volk toespreken. De speech komt er op verzoek van de vorst, meldden Belgische media.

Filip houdt de toespraak om 22 uur vanaf het balkon van het Koninklijk Paleis in Brussel. De rede stond niet in de officiële agenda voor de festiviteiten rond de troonswisseling. Filip hield eerder zondag al een korte speech nadat hij de eed had afgelegd.

Koning Filip spreekt volk onverwacht toe
Koning Filip spreekt volk onverwacht toe (Foto: ANP)

Politieagenten schietschijf in SinaÔ

Sluipschutters hebben in de Sinaï drie Egyptische politieagenten doodgeschoten. De agenten stonden op wacht bij een overheidsgebouw, een televisiestation en een politiebureau in El-Arish, de voornaamste stad in het noorden van het schiereiland, bij de grens met Gaza en Israël.

Islamitische extremisten, al langer actief in het gebied, hebben hun aanvallen op Egyptische veiligheidsdiensten opgevoerd sinds de afzetting van de islamistische president Mohammed Morsi op 3 juli. Bij de bijna dagelijkse aanvallen zijn al minstens dertien politieagenten gedood.

Koerden laten hypermoslim vrij

Koerdische rebellen in het noorden van Syrië hebben zondag een lokale commandant van een met Al-Qaida verbonden groep laten gaan. De commandant, Abu Musaab, was zaterdagavond tijdens zware gevechten in de plaats Tal Abyad gevangengenomen. De islamistische terroristen gijzelden daarop driehonderd burgers om de vrijlating van hun commandant af te dwingen, melden activisten volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Koerdische strijders vechten sinds vorige week om militanten van Al-Qaida, onder wie veel buitenlandse moslimextremisten, uit de noordoostelijke provincie Hassakeh te verjagen. Bij de gevechten kwamen meer dan zestig strijders om, van beide kanten. De gevechten breidden zich zaterdag uit tot Tal Abyad, bij de grens met Turkije.

Volgens Rami Abdul-Rahman van het Observatorium werd na bemiddeling een bestand overeengekomen, waarbij Abu Musaab in ruil voor de burgers zou worden vrijgelaten. Zondag waren ook de gevechten geluwd.

Koerden vormen de grootste etnische minderheid in Syrië, ongeveer tien procent op een bevolking van 23 miljoen. Hun loyaliteiten zijn in de burgeroorlog over beide kampen verdeeld. De meeste Koerden wonen in de arme noordoostelijke regio's Hassakeh en Qamaishli, ingeklemd tussen Turkije en Irak. Damascus en Aleppo kennen eveneens verschillende wijken die door Koerden worden gedomineerd.

Fognini roept Delbonis halt toe in Hamburg

De Italiaanse tennisser Fabio Fognini heeft zondag het ATP-toernooi in Hamburg gewonnen. In de finale versloeg de nummer twaalf van de plaatsingslijst de Argentijnse qualifier Federico Delbonis met 4-6, 7-6 (8) en 6-2. Voor Fognini is het de tweede ATP-titel uit zijn loopbaan. Eerder dit jaar won hij al in Stuttgart.

Delbonis, de nummer 114 van de wereld, had zaterdag in de halve finale op het Duitse gravel nog indruk gemaakt. Toen versloeg hij de als eerste geplaatste Roger Federer. Tegen Fognini leek hij ook op weg naar de winst toen hij een set en een break voor stond. Fognini poetste de break weg en werkte in de tiebreak enkele matchpunten weg voordat hij in de derde set toesloeg.

Landskampioen Anderlecht wint Belgische Supercup

Anderlecht heeft zondag beslag gelegd op de Belgische Supercup. De landskampioen versloeg bekerwinnaar KRC Genk met 1-0 in het Constant Vanden Stockstadion in Brussel. Bruno scoorde in de blessuretijd van de eerste helft de enige treffer.

Anderlecht won vorig jaar ook de eerste prijs van het seizoen. Voormalig Ajax- en AZ-middenvelder Demy de Zeeuw maakte net als oud-NEC'er Bram Nuytinck de negentig minuten vol voor de Brusselse ploeg. Oud-Heraclied Samuel Armenteros viel in blessuretijd in.

[WM Darts] Uitslagen middagsessie 1e ronde

Vanmiddag is de eerste ronde van de World Matchplay verder gegaan, in de Winter Gardens van Blackpool stonden er vier partijen op het programma.

Mark Webster mocht met Justin Pipe aan de middagsessie beginnen. Webster, geblesseerd geraakt bij het spelen van een partij voetbal, strompelde lichtjes van en naar de oche. Na de eerste pauze en een 3-3 gelijke stand plaatste Pipe met dubbel 14 een break. The Force liep daarna uit naar 7-3.

Terwijl het spel van The Force er steeds comfortabeler uit ziet leek er bij Spider steeds minder te lukken. Het was te laat voor de linkshandige Welshman, want Pipe boekte met tops een plek in de tweede ronde.

Gedurende de hele wedstrijd tussen Kevin Painter en Jamie Lewis zat Lewis aan het elastiek: Rasta stond telkens twee of drie legs achter. Via tops in de vijftiende leg kwam The Artist op één leg van de overwinning. The Artist gooide proffesioneel de deur dicht voor de jongeling, dubbel tien betekende de 10-7 overwinning.

De eerste break in het treffen tussen Kim Huybrechts en Peter Wright kwam op naam van de Schot: 3-4. Wright voerde de druk op en dit leek zijn effect te hebben op de Belg. Snakebite kreeg nog meer kansen en verzilverde twee breaks: 3-7.

Na de pauze kreeg The Hurricane nog drie pijlen om zich tot een break achterstand te gooien, maar faalde op de dubbel acht. Wright gooit de pot koelbloedig uit: 10-4. Morgen komt broer Ronny Huybrechts nog in actie, hij gooit tegen Adrian Lewis. 

Uitslagen 1e ronde dag 2 - middag:

Justin Pipe (Eng) 10-4 Mark Webster (Wal)
Kevin Painter (Eng) 10-7 Jamie Lewis (Eng)
Kim Huybrechts (Bel) 4-10 Peter Wright (Sch)
Brendan Dolan (N-I) 10-8 Steve Beaton (Eng)

    

Avondsessie vanaf 8 uur:

Mervyn King (Eng) Gary Anderson (Sch) 
Dave Chisnall (Eng)  Paul Nicholson (Aus) 
Phil Taylor (Eng) Stuart Kellett (Eng) 
Michael van Gerwen (Ned) v Colin Lloyd (Eng) 

Opmerkelijke console-mods

Consoles zijn er standaard in allerlei kleuren en afmetingen, zo kun je een witte Wii U kopen, een zwarte PlayStation 3 en een blauwe Nintendo 3DS. Voor sommigen is dit echter niet genoeg, zij gaan aan de slag om nog meer variatie aan te brengen.

Website OneXtraPixel heeft nu 50 bijzondere console-mods verzameld die je hier kunt bekijken. Een drietal zullen we je alvast laten zien. Heb jij ook een bijzondere console? Laat het ons weten in de reacties!

PlayStation 3 omgetoverd tot Las Vegas

Heel veel consoles in één R2D2

Wii met een snufje Mario Galaxy

Tweede tropische dag van 2013

Zondag gaat de boeken in als de tweede landelijke tropische dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt overschreed de grens van 30 graden rond 17.00 uur, meldt Weerplaza. Op 18 juni werd het al 30,4 graden.

De kans op een hittegolf is komende week minder dan vijftig procent, schat een woordvoerder. Van een hittegolf is sprake als het ten minste vijf dagen achter elkaar warmer is dan 25 graden, waarvan minstens drie dagen heter dan 30 graden. De laatste hittegolf dateert van juli 2006. Die maand telde er zelfs twee.

Vanwege de tropische warmte heeft het RIVM is het nationaal hitteplan in werking gesteld. Iedereen wordt geadviseerd genoeg te drinken, inspanning overdag te vermijden, te zorgen voor koelte en alert te zijn voor verbranding van de huid. Het KNMI liet een waarschuwing uitgaan vanwege de hitte.

Ook maandag en dinsdag lopen de temperaturen op veel plaatsen op tot boven de 30 graden. Her en der kan het volgens Weerplaza 34 graden worden. Mogelijk komt woensdag een einde aan de tropisch hitte. Dan is er kans op onweer en regen. Daarmee zou een einde komen aan een relatief lange periode van droogte.

De wolf blijkt een wolf

De onlangs bij Luttelgeest gevonden vermoedelijke wolf, is daadwerkelijk een wolf. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek op het lichaam van het dier, liet biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden zondag weten.

Op maandag 8 juli zei Naturalis op basis van de lichaamskenmerken dat het dier met 98 procent zekerheid een wolf was. Pas na DNA-onderzoek kon dat met zekerheid worden vastgesteld. Dat is nu afgerond, stelt Naturalis. "Op basis van die analyse heeft het laboratorium van Naturalis vastgesteld dat het inderdaad om een wolf gaat."

Zowel Naturalis als onderzoeksinstituut Alterra, verbonden aan de Wageningen Universiteit, liet DNA-onderzoek doen om onomstotelijk vast te stellen dat na 150 jaar de eerste wolf weer in Nederland is opgedoken. Naturalis onderzocht of het DNA zoals verwacht van de soort wolf (canis lupus) is.

Alterra stuurde materiaal naar het Duitse Senckenberg Instituut. In Duitsland leven ongeveer 20 roedels wolven op verschillende plekken. Het Senckenberg Instituut heeft daar DNA van en onderzoekt of de in Luttelgeest gevonden wolf bij een van die roedels heeft gehoord.

Het dna-onderzoek duurde langer dan gedacht. "Het is nu eenmaal niet zo eenvoudig om vast te stellen of het om een wolf of een wolfhond gaat", zei een woordvoerder woensdag.

Het doodgereden dier, een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud, werd gevonden in een berm van de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Het leek het om een wolf te gaan, maar experts sloten niet uit dat het een kruising tussen een wolf en een hond betrof.

Faunabeheer Flevoland vermoedt dat grappenmakers de dode wolf in de berm hebben gelegd, mede omdat in de maag van het dier een bever werd aangetroffen.


Ontleding van de wolf

Batman in Man of Steel-sequel

Het vervolg op Man of Steel, Zack Snyder's reboot van de Superman-franchise, verschijnt in 2015 en zal naast Superman ook Batman tonen. Dat maakten Snyder en Superman-acteur Henry Cavill dit weekend bekend op San Diego Comic-Con.

Het nieuws kwam als een toegift tijdens het panel van Warner Brothers dat voor 6.500 man een reeks aankomende films van Warner Brothers en Legendary Pictures toelichtte. Snyder bracht het nieuws door te melden dat "het officieel is" dat Man of Steel een vervolg krijgt en dat "er een specifiek deel van de film is dat ik wel al kan melden". Hij vervolgde door acteur Harry Lennix, die generaal Swanwick speelt in Man of Steel, uit te nodigen op het podium en hem iets voor te laten lezen.

"Ik wil dat je dit onthoudt, Clark. In de jaren die nog komen, in je meest persoonlijke momenten, ik wil dat je je mijn hand op jouw keel herinnert. Ik wil dat je onthoudt wie jou heeft verslagen." De quote is een passage uit Frank Miller's The Dark Knight Returns en de tekst is van niemand minder dan Batman.

Superman/Batman mockup logo (SDCC)
Superman/Batman mockup logo

Direct erna verscheen een combinatie van het Superman-shield en het Bat-symbool op het scherm, waarna het panel eindigde. Warner Brothers bracht later op de dag een persbericht uit waarin werd bevestigd dat het vervolg op Man of Steel in 2015 uitkomt, een film met zowel Superman als Batman is en wordt geregisseerd door Zack Snyder naar een scenario van David S. Goyer, die medeverantwoordelijk was voor de Dark Knight-scenario's en ook Man of Steel schreef. Snyder en Goyer schrijven samen het verhaal voor de film voordat Goyer er een scenario van maakt. De rol van Batman moet nog gecast worden.

Het nieuws van de Superman/Batman film volgt op een succesvolle release van Man of Steel, die tot op heden 480 miljoen euro heeft opgebracht. In de weken na de release kwamen geruchten naar buiten dat Warner Brothers heel snel een vervolg wilde en deze nog vóór een Justice League-film wilde plaatsen, die oorspronkelijk met potlood op de kalender stond voor 2015.

De toevoeging van Batman aan de cast van het vervolg lijkt erop te duiden dat Warner Bros inmiddels een plan heeft bedacht voor de groepsfilm die de tegenhanger moet zijn van Marvels The Avengers, waarvan het vervolg, Avengers: Age of Ultron, ook in 2015 uitkomt. Door Batman eerst aan Superman's verhaal toe te voegen bestaat de mogelijkheid de introductie van de helden geleidelijk te doen. In plaats van door, zoals Marvel heeft gedaan, eerst elke grote naam een eigen film te geven, kan steeds, per film, een nieuwe held worden toegevoegd aan de lijst.

De film wordt geproduceerd door, naast Zack en Deborah Snyder, ook Christopher Nolan en Emma Thomas, die samen als producers actief waren voor de laatste drie Batman-films. Thomas benadrukte in Warners persverklaring dat die trilogie nog steeds als compleet wordt beschouwd en deze film een nieuwe richting zal zijn voor het personage van Bruce Wayne.

Terpstra zal niet starten in Boxmeer

Niki Terpstra heeft besloten niet van start te gaan in het criterium van Boxmeer. De renner van Omega Pharma-QuickStep zal niet acteren in een circus die zijn ploegmaat Mark Cavendish zo disrespectvol heeft behandeld. Dit liet Terpstra weten op Twitter.

Na de valpartij van Argos-renner Tom Veelers in de twaalfde etappe van de Tour de France maakte de organistatie van Boxmeer bekend dat het Cavendish niet aan de start wilde hebben. De Brit speelde een dubieuze rol bij de valpartij. 

Portier in hals gesneden

Een oervervelende kerel heeft afgelopen vrijdagnacht  een portier bij club Panama te Amsterdam in zijn hals gesneden.  Dit gebeurde na een urban-feestje in deze anders zo beschaafde club.

Een Hindoestaanse man, omhangen met veel blingbling, ongeveer 25 jaar, met stoere vlechtjes tot in zijn nek viel eerder op de avond al vrouwen lastig en werd door twee portiers naar buiten gedirigeerd. Buiten aangekomen was een van de portieren zo handig om weer naar binnen te gaan, terwijl zijn collega een discussie aanging met de mogelijke messentrekker.  Op een gegeven moment haalde de verdachte uit met een scherp voorwerp en raakte de hals van de portier.  De slager in spe vluchtte vervolgens richting het Centraal Station.

 De portier is afgevoerd naar het ziekenhuis, van de dader ontbreekt nog elk spoor.

[EK Vrouwen] Zweedse voetbalsters eenvoudig naar halve finale

De Zweedse voetbalsters hebben zich niet hard hoeven in te spannen om de halve finale van het EK te bereiken. Voor eigen publiek werd IJsland zondag in Halmstad met 4-0 verslagen. Na negentien minuten stond het al 3-0.

IJsland was in de beslissende groepswedstrijd nog met 1-0 te sterk voor Nederland. Zweden treft de winnaar van het duel tussen regerend Europees kampioen Duitsland en Italië in de halve eindstrijd. Die twee landen spelen later zondag tegen elkaar.

Vijftiende steeple-titel veteraan Vroemen

Simon Vroemen weet niet van ophouden. De inmiddels 44-jarige atleet won vanmiddag in Amsterdam voor de vijftiende keer de Nederlandse titel op de 3.000 meter steeple chase.

Overigens is het niveau op dit onderdeel in ons land afgetakeld. Vroemen had geen echte tegenstand en zijn matige tijd van 9.13,22 was genoeg voor zijn zoveelste titel.

Vroemen, die het Nederlands record met een tijd van 8.04,95 in het bezit heeft, is al jaren recreatief bezig. Voor een NK kan hij zich echter nog altijd opladen.

'Euro-banken nog niet crisis-proof'

Banken in de eurozone zijn nog lang niet in staat om een nieuwe financiële crisis het hoofd te kunnen bieden. Dat blijkt uit een analyse van de Royal Bank of Scotland (RBS), waar de krant Financial Times zondag over bericht. De financiële instellingen zouden flink moeten afslanken om hun formaat in overeenstemming te brengen met de economie van de regio.

Volgens RBS zouden de banken circa 2,7 biljoen euro aan vermogen van hun balansen af moeten halen om stabiel te blijven. Op dit moment hebben Europese banken nog zo'n 33 biljoen euro aan vermogen, bijna drie keer zo veel als het bruto binnenlands product van de eurozone.

Boonen sprint naar ritzege in WalloniŽ

Tom Boonen heeft de tweede etappe in de Ronde van Wallonië op zijn naam geschreven. De Belgische renner van Omega Pharma-Quick-Step was in Engis in de massasprint de snelste. Tyler Farrar en Michael Van Staeyen completeerden het podium.

Stijn Steels, Gilles Devillers, Tim Vanspeybroeck en Tom Dernies fleurden de etappe wat op door in de aanval te gaan. Op vijftien kilometer van de meet was het groepje echter weer bijgehaald door het peloton, waarna Boonen de beste sprinter bleek. Belkinrenner Jetse Bol was op plek zeven de beste Nederlander.

Boonen moest dit jaar lang herstellen van een val in de Ronde van Vlaanderen. Hij liet de Tour de France daarom aan zich voorbijgaan en reist ook niet af naar Spanje voor de Vuelta.

De Ronde van Wallonië duurt tot en met woensdag. Morgen gaat de rit van Beaufays naar Bastogne.

Cameron wil internetblokkade kinderporno

Internetbedrijven hebben de morele plicht iets te doen tegen de verspreiding van kinderporno via internet. Dat heeft de Britse premier David Cameron zondag in een tv-interview gezegd. Maandag zal hij in een rede zijn beleidsplannen uiteenzetten.

Cameron wil dat er een lijst met 'verboden' zoektermen komt. Daarnaast moeten internetgebruikers die proberen kinderpornobeelden te vinden een waarschuwing krijgen. Daarop moet staan dat zij hun baan, gezin en zelfs het contact met hun eigen kinderen op het spel zetten.

De Britse premier zei zich grote zorgen te maken. Van de andere kant erkende hij ook dat iedereen er tegelijk een beetje schuldig aan is door te zeggen: het is internet, daarvoor gelden geen wetten, we kunnen er niets tegen doen. ''En dat is verkeerd'', aldus Cameron. De vrijheid van meningsuiting is bij dit soort zaken ondergeschikt volgens de premier.

''Er zijn mensen die die beelden uploaden. Achter hen moeten we aangaan. Er zijn mensen die die beelden bekijken. Daar moeten we achteraan gaan. En er zijn bedrijven die dit alles mogelijk maken. Zij moeten meer doen ons hiermee te helpen'', zei Cameron.

De premier is bereid tot oktober te wachten op maatregelen van bedrijven als Google, Bing en Yahoo. Als er tegen die tijd geen maatregelen zijn genomen of de vooruitgang te gering is, wil Cameron wetgeving invoeren om actie af te dwingen.

Het blokkeren van sites kan daar onderdeel van zijn. De mogelijkheden voor de politie om op te treden tegen kinderporno kunnen ook worden uitgebreid.

Man overleden bij steekpartij Heerlen

In Heerlen is zondagmiddag een man doodgestoken. De politie heeft een verdachte aangehouden. De aanleiding van het incident bij een woning in de Bredastraat was een conflict in de relationele sfeer, meldt de politie.

Het slachtoffer was rond 13.00 uur in kritieke toestand afgevoerd naar een ziekenhuis en overleed daar korte tijd later.

Over de identiteit van het slachtoffer en de verdachte is nog niets bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat ze elkaar kenden. De reden van het conflict en de steekpartij is nog niet helder. De politie onderzoekt de zaak en heeft onder meer een buurtonderzoek ingesteld.

Wielart nadert 'antiek' record op 400 meter

Bij het Nederlands kampioenschap atletiek in Amsterdam heeft Jurgen Wielart op de 400 meter bijna een 27 jaar oud Nederlands record uit de boeken gelopen. De Haarlemmer won de afstand in een tijd van 45,83, de derde tijd ooit gelopen door een Nederlander. Het Nederlands record staat sinds 1986 met 45,68 op naam van Arjen Visserman.

Met zijn tijd van 45,83 verbeterde Wielart zijn persoonlijk record met bijna een halve seconde. Bij het EK onder de 23 vorige week in het Finse Tampere liep hij een tijd van 46,26.

KNMI: code geel, RIVM: hitteplan

Het RIVM geeft zondag aan dat er een zogeheten nationaal hitteplan van kracht is. Dat schrijft het Parool.

Met het plan probeert men gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te voorkomen of beperken. Ook geeft het RIVM aan dat men goed moet smeren: met zonkracht 6 en 7 de komende dagen, verbranden sommigen in een goed kwartier.

Het KNMI heeft verder een waarschuwing afgekondigd die zij officieel 'code geel' noemen en verwacht de komende dagen temperaturen van 27 graden en hoger door heel het land.

Het RIVM-hitteplan werd mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, het Rode Kruis, ActiZ en de GGD. Het is zondag klokslag 12 uur 's middags in werking getreden, voor het eerst sinds 2010. 

Dikke, jonge en oude mensen zijn de meest kwetsbare groepen. Zeker tussen 11 uur 's ochtends en vier uur 's middags is de zon warm. Dit kan volgens het RIVM 'leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn, kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid.'

VS overwegen verbod grondstoffenhandel banken

De Amerikaanse autoriteiten overwegen om een verbod in te stellen op de handel in grondstoffen door banken. Dat meldde zondag de krant Financial Times op basis van bronnen.

Hoge functionarissen van de Federal Reserve zouden de afgelopen weken de zaak met banken hebben besproken. Daarmee zou een einde komen aan de lucratieve handel in onder meer olie en gas door instellingen als Barclays, Goldman Sachs en Morgan Stanley, schreef de krant.

Federal Reserve zou een verbod kunnen uitvaardigen voor banken om grondstoffen in hun bezit te hebben. Toestemming hiervoor werd overigens pas na 2003 verleend. Handel in contracten voor grondstoffen zou wel toegestaan blijven.

Volgens toezichthouders zou er sprake kunnen zijn van belangenverstrengeling en concurrentievervalsing als banken zowel de fysieke handel als de financiële kanten van de markt in handen hebben. De financiële instellingen wijzen er op dat de handel in grondstoffen hun begrip van de materie bevordert en de service aan klanten daardoor verbetert.

VS overwegen verbod grondstoffenhandel banken
VS overwegen verbod grondstoffenhandel banken (Foto: ANP)

Pillenslikkers hebben rustig feestje

Op festival Dominator in het Brabantse Eersel zijn zaterdag 74 mensen aangehouden, in de meeste gevallen voor het bezit van harddrugs. Het hardcorefestival met dertigduizend bezoekers verliep in goede sfeer en zonder grote incidenten, meldt de politie.

De politie had gewaarschuwd geen drugs mee te nemen, maar enkele tientallen bezoekers brachten toch kleine hoeveelheden mee naar het festivalterrein. Bij controles nam de politie onder meer xtc-pillen, cocaïne en speed in beslag.

Het merendeel van de verdachten betaalde ter plekke een boete. In totaal werd ruim tienduizend euro afgerekend. Een 22-jarige man uit Rozenburg had 35 xtc-pillen bij zich en is in een cel gezet.

Het dancefeest City of Dance in Middelburg verliep zaterdag rustig. De politie spreekt van een goed georganiseerd evenement met een prima sfeer. Zeven mensen werden aangehouden, van wie vier voor drugsbezit. Ook zij zijn beboet.

Pakistan wil helpen bij vrede Afghanistan

De Pakistaanse regering wil helpen bij het op gang brengen van vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse regering en de Taliban. Dat heeft Sartaj Aziz, adviseur van premier Nawaz Sharif voor veiligheid en buitenlands beleid, zondag gezegd na een eendaags bezoek aan Kabul.

Volgens Aziz moeten de onderhandelingen door de Afghanen zelf gevoerd worden en onder hun regie. Aziz noemde een stabiel Afghanistan in Pakistaans belang.

Eerder deze maand sloten de Taliban een kantoor in Qatar dat mede was geopend om vredesonderhandelingen te kunnen voeren met de VS en later ook met de Afghaanse regering.

De Taliban hadden de naam en vlag die ze gedurende hun heerschappij in Afghanistan gebruikten, op het kantoor aangebracht. Dat zinde de Afghaanse regering niet, waarop werd geëist dat deze symbolen verdwenen. Bovendien was het regime in Kabul woest over het feit dat de VS een deal zonder hen probeerden te sluiten met de Taliban.

De Taliban werden eind 2001 door Amerikaanse troepen verdreven uit Kabul. Zij hadden Afghanistan toen vijf jaar onder hun controle gehad. Eind 2014 verlaten de laatste gevechtstroepen van de VS en hun bondgenoten Afghanistan.

Veel Taliban hebben hun toevlucht gezocht in Pakistan van waaruit ze aanslagen plegen in Afghanistan. Pakistan zelf kent ook een sterke Taliban-beweging.

Serena Williams pakt zevende titel van het jaar

Tennisster Serena Williams blijft op dreef. De nummer een van de wereld won vanmiddag haar zevende WTA-toernooi van het jaar door Johanna Larsson met 6-4 en 6-1 te verslaan in het Zweedse Båstad.

Hoewel het seizoen voor Williams met zeven toernooizeges niet meer stuk kan is ze wellicht niet helemaal tevreden. Op de Australian Open en op Wimbledon werd de Amerikaanse al vrij snel uitgeschakeld. Wel wist ze Roland Garros voor de tweede keer in haar loopbaan op haar naam te schrijven.

Tennisster Meusburger wint in eigen land

Tennisster Yvonne Meusburger is de winnares geworden van het WTA-toernooi in Gstaad. De Oostenrijkse klopte in de finale voor eigen publiek Tsjechische Andrea Hlavackova.

Meusburger won de wedstrijd in twee sets: 7-5 en 6-2. Het is voor de nummer 86 van de wereld de eerste toernooiwinst uit haar carrière. Vorige week bereikte ze ook al de finale in Boedapest, maar die verloor ze van Simona Halep.

Coalitie Japan wint senaat

De regeringscoalitie in Japan heeft zondag bij de verkiezingen voor 121 nieuwe leden van het hogerhuis, de meerderheid veroverd.

De verkiezing is van groot belang voor premier Shinzo Abe en zijn Liberaal Democratische Partij (LDP). Als de LDP met coalitiegenoot NK de verkiezing zou winnen had Abe's coalitie een meerderheid in beide kamers van het parlement, iets dat de laatste zes jaren niet het geval was. Het zou Abe de mogelijkheid geven zijn economisch herstelbeleid verder uit te bouwen en tevens zijn nationalistische agenda door het parlement te krijgen. Volgens de eerste berichten heeft de LDP minstens 61 senaatszetels gewonnen, NK tien. Daarmee zouden beide partijen in totaal 130 senaatszetels in handen krijgen, acht meer dan de meerderheid. De officiële uitslag wordt maandagochtend vroeg verwacht.

Motorcoureur Antonelli (25) overleden na crash

De 25-jarige motorcoureur Andrea Antonelli is zondag overleden. Dat twittert zijn collega Eugene Laverty. De Italiaan crashte tijdens een superbikerace in Moskou en werd vervolgens aangereden door een andere motorcoureur.

De weersomstandigheden waren slecht in Moskou, waarna Antonelli in het begin van de race onderuitging. Meerdere coureurs, onder wie Laverty, vielen vanwege het natte wegdek.

Britten overleden bij bizar helikopterongeluk

Twee Britten, vermoedelijk toeristen, zijn gedood bij een bizar helikopterongeluk in Rusland. Het toestel wilde landen en raakte de twee die op de grond stonden te wachten om te worden opgehaald. Ook een derde, nog onbekende persoon, stierf.

Het ongeval deed zich voor bij de Rynda-rivier op het schiereiland Kola nabij Moermansk. De helikopter was van een privaat bedrijf. Het ging om een Eurocopter-120. Er was al een noodsignaal van het toestel ontvangen voordat de helikopter de onfortuinlijke landing maakte.

Het ongeluk deed zich rond 08.00 uur Nederlandse tijd voor. De piloot zou de crash overleefd hebben.

Metallica volgend jaar weer studio in

Metallica neemt volgend jaar een nieuw album op. De heren van de Amerikaanse metalband waren de laatste twee jaar volop bezig met hun 3D-concertfilm Metallica: Through the Never, maar richten zich na de verschijning van de film weer helemaal op muziek.

"2014 staat geheel in het teken van een nieuw Metallica-album", beloofde drummer Lars Ulrich op de Amerikaanse strip- en filmbeurs Comic-Con. Het wordt het tiende studioalbum van de heren. Hun laatste plaat Death Magnetic verscheen vijf jaar geleden.

De band presenteerde de eerste beelden van Metallica: Through the Never op de beurs. De fragmenten, waarin de duistere denkbeelden van het gezelschap tot leven komen, werden enthousiast onthaald door het publiek. De film verschijnt dit najaar.

'Chadli bijna van Tottenham Hotspur'

Nacer Chadli zet zijn carriére waarschijnlijk voort bij Tottenham Hotspur. Volgens Voetbal International staan FC Twente en de Londense club op het punt een deal te sluiten over een transfer van de 23-jarige aanvaller. Hij zou zo'n zeven miljoen euro moeten kosten.

De Belg ziet de onderhandelingen met de Spurs volgens het voetbalblad met vertrouwen tegemoet. Eerder werd hij al met een hele rits clubs in verband gebracht, waaronder Ajax, Borussia Dortmund en Juventus. Zijn zaakwaarnemer liet weten dat hij een lucratieve aanbieding van Lokomotiv Moskou heeft afgeslagen.

Chadli verruilde in 2010 AGOVV Apeldoorn voor Twente. In 78 eredivisieduels trof hij 23 keer het doel.

Strijders uit Dagestan vechten in SyriŽ

Moslimextremisten uit de Russische republiek Dagestan vechten met de opstandelingen in Syrië mee. Dat heeft de president van Dagestan, Ramazan Abdoelatipov, zondag op zijn website geschreven.

Als ze naar huis terugkeren kunnen zij volgens Abdulatipov daar de stabiliteit ondergraven. Rusland zou er dus goed aan doen te voorkomen dat de extremisten naar Syrië gaan, stelde de president op zijn website. Hij deed daarop verslag van een bijeenkomst op vrijdag met lokale functionarissen. De regionale chef van de geheime dienst FSB, Andrej Konin, zei dat er zo'n 200 inwoners van Dagestan in Syrië zijn maar slechts een klein deel vecht met de opstandelingen mee.

Rusland staat bekend als steun en toeverlaat van het Syrische bewind. Waarnemers hebben al eerder de vrees geuit dat militanten uit Tsjetsjenië en Dagestan de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji willen verstoren. Dagestan ligt 600 kilometer ten oosten van Sotsji, Tsjetsjenië ligt tussen Sotsji en Dagestan. Een militieleider in Tsjetsjenië dreigde vorige week nog de Spelen te gaan verstoren. In de afgelopen jaren zijn veel militanten uit Tsjetsjenië naar Dagestan getrokken.

Weinig steun voor 6 miljard bezuinigen

Slechts 19 procent van de kiezers steunt de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, die zondag is gepubliceerd. De helft van de kiezers wil helemaal geen extra bezuinigingen. De rest vindt dat er minder dan 6 miljard moet worden gekort op de overheidsuitgaven.

Ook bij degenen die vorig jaar op de VVD of de PvdA stemden, is slechts een minderheid voorstander van 6 miljard euro bezuinigen. Bij de VVD-stemmers is dat 32 procent, bij de PvdA 10 procent.

Volgens de peiling vindt 59 procent van de kiezers dat VVD en PvdA er verkeerd aan hebben gedaan niet te zorgen voor een coalitie met een meerderheid in de Eerste Kamer. Ook de VVD- en PvdA-stemmers vinden dat in meerderheid. Een derde van de kiezers vindt dat het kabinet op deze manier kan doorregeren, 41 procent wil nieuwe verkiezingen, 20 procent is voorstander van een nieuwe kabinetsformatie, waarna er wel een meerderheid in de Senaat is.

Als er nu verkiezingen waren, zou de PvdA nog maar 14 zetels halen, 1 minder dan bij de vorige peiling van De Hond. Bij de verkiezingen van vorig jaar september was de PvdA nog goed voor 38 zetels. De VVD zou 20 van haar 41 zetels verliezen. De PVV zou met 30 zetels de grootste partij worden, een score die ze sinds oktober 2011 niet meer heeft gehaald.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Weinig steun voor 6 miljard bezuinigen
Weinig steun voor 6 miljard bezuinigen (Foto: ANP)

Spanjaarden: premier liegt

Tweederde van de Spanjaarden gelooft premier Mariano Rajoy niet, als hij zegt dat hij geen zwart geld uitbetaald heeft gekregen van zijn partij, de PP. Dat blijkt uit een peiling van het dagblad El Mundo.

De voormalig penningmeester van de PP, Luis Barcenas, heeft beweerd dat er binnen de PP een geheim kas bestond die werd gevuld met donaties van ondernemers. Vanuit die kas kregen politiek leiders van de partij zwarte uitkeringen.

Barcenas zit vast wegens corruptie. Rajoy heeft eerder gezegd dat er niets klopt van zijn beweringen. De eerste minister weigert op te stappen.

Van de Spanjaarden gelooft 83,6 procent dat de PP inderdaad geheime donaties heeft gehad. Bijna hetzelfde percentage, 83 procent, gelooft dat de partijleiders uit die kas betaald werden.

Overigens menen de Spanjaarden dat de toestand bij andere partijen niet anders is dan bij de PP.

Netanyahu: IsraŽl zal eerlijk onderhandelen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwacht dat de onderhandelingen met de Palestijnen niet gemakkelijk zullen zijn, maar dat ze serieus en in eerste instantie discreet gevoerd zullen worden.

Netanyahu verklaarde zondag tijdens de wekelijks kabinetsvergadering dat hij van plan is de onderhandelingen eerlijk in te gaan, maar verzekerde dat hij niet zal toegeven op de veiligheidseisen die Israël stelt. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Netanyahu heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas gebeld om hem te feliciteren met zijn beslissing om weer aan de onderhandelingstafel te gaan.

Asielzoekerscentrum afgebrand in AustraliŽ

Woedende asielzoekers hebben een Australisch asielzoekerscentrum op Nauru, een eilandstaat in de Stille Oceaan, in de as gelegd. Van de relschoppers zijn er 125 opgepakt. Bij de rellen raakten acht asielzoekers gewond.

Australië betaalt Nauru om asielzoekers die proberen per boot Australië te bereiken, op te vangen. Volgens de asielzoekers zijn de kampen weinig minder dan een gevangenis. Vrijdagavond braken gevechten uit tussen asielzoekers en bewakers. Daarbij werd brand gesticht. Het kamp is op de eetzaal en recreatieruimte na verwoest.

De overige bewoners, 420, werden overgebracht naar een nog in aanbouw zijnd centrum elders in Nauru. Daar zitten ze nu in tenten. Langs de hekken van het kamp verzamelden zich zo'n duizend inwoners van Nauru gewapend met machetes en stalen pijpen om te voorkomen dat de opstandige asielzoekers zouden kunnen wegvluchten.

'Assad is nu sterker'

De Britse premier David Cameron gelooft dat de Syrische president Bashar Assad nu sterker is dan enkele maanden geleden. Hij zei dat zondag in een interview bij de BBC.

Cameron wilde de toestand op het slagveld echter liever omschrijven als 'op een dood punt'.

De eerste minister erkende grote moeite te hebben met de extremisten die deel uitmaken van de oppositie tegen Assad. "Daar willen wij niets mee te maken hebben", aldus Cameron. Van die extremisten zijn er 'te veel'.

Cameron zei dat Groot-Brittannië voorlopig geen wapens gaat leveren aan de Syrische oppositie. Er zal wel logistieke steun komen. Vorige week besloot Groot-Brittannië de oppositie te voorzien van kleding die hen beschermt tegen chemische en biologische wapens.

De premier noemde Assad 'een slecht mens' die zijn volk 'verschrikkelijke dingen' aandoet. "Het is een heel bedroevend beeld en een beeld dat de verkeerde kant op gaat", zei Cameron. Hij verwees ook naar de invloed van de burgeroorlog in Syrië op de omringende landen.

Cameron zei die elementen van de oppositie te willen blijven steunen die het Syrische volk echt vertegenwoordigen. Hij zei verder te willen blijven samenwerken met internationale partners die van Syrië een vrij en democratisch land willen maken. ''We willen zien dat dat land tenminste enig succes boekt.''

Westerhof dicht bij hoofdtoernooi Umag

Tennisser Boy Westerhof is dicht bij het bereiken van het hoofdtoernooi in het Kroatische Umag. De Drent versloeg in de tweede kwalificatieronde Tom Kocevar-Desman met 6-3 en 6-2. In de laatste ronde neemt hij het op tegen Boris Pashanski.

De Serviër Pashanski is de nummer 202 van de wereld, Westerhof is 37 plekken lager geklasseerd. Zijn landgenoot Thiemo de Bakker is automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Boerkarellen Parijs gaan verder

Voor de tweede opeenvolgende nacht is het onrustig geweest in Trappes, een voorstad van Parijs. Zaterdagnacht gingen twintig auto's in vlammen op. Ook een politieauto, die getroffen werd door een molotovcocktail, brandde uit.

De rellen begonnen vrijdagavond al nadat de politie een man had opgepakt die woedend reageerde nadat zijn vrouw was beboet wegens het dragen van een boerka die ook haar gezicht bedekte. Dat is sinds 2011 in Frankrijk verboden.

Vrijdagnacht waren er ongeveer 250 mensen actief die de politie bekogelde met stenen en flessen, en vuilnisbakken in brand stak.

Zaterdagnacht waren er circa vijftig relschoppers actief. Er werden vier mensen aangehouden.

Albasini verlengt bij Orica-Greenedge

Michael Albasini heeft zijn contract bij Orica-Greenedge met twee jaar verlengd tot en met 2015. Dat meldt de Australische ploeg. De 32-jarige renner won in dienst van de equipe onder meer al de Ronde van Catalonië.

"Ik weet dat ik naar andere ploegen had kunnen gaan, maar toen het tijd werd om te tekenen, realiseerde ik me dat ik deze niet wilde verlaten", zegt Albasini. "We hebben een hele goede teamspirit hier. Het is fijn om ergens te werken waar je ook lol kan hebben." De Zwitser is momenteel actief in de Tour de France.

Prins Charles is kwakzalflobbyist

De Britse prins Charles zou afgelopen week bij de staatssecretaris van Volksgezondheid hebben gelobbyd voor homeopathie. Hij zou Jeremy Hunt hebben uitgenodigd voor een gesprek om ervoor te pleiten dat homeopathische geneesmiddelen worden vergoed door het Britse systeem van nationale gezondheidszorg (NHS), meldt de krant The Independent zondag.

Charles staat erom bekend dat hij zich achter de schermen geregeld met de politiek bemoeit. Afgelopen week nog oordeelde een rechter dat 27 brieven die hij in de loop der jaren aan ministers heeft geschreven, niet openbaar mogen worden.

'Prins Charles lobbyde voor homeopathie'
'Prins Charles lobbyde voor homeopathie' (Foto: ANP)

[Tour] Dumoulin kijkt tevreden terug

Tom Dumloulin maakte dit jaar zijn debuut in de Tour de France. Met nog één etappe te gaan, kijkt de renner van Argos-Shimano met een tevreden gevoel terug op de afgelopen drie weken.

"Het is een heel mooie Tour geworden, zowel voor mij als voor het team. Drie keer een etappe winnen en een dag de gele trui in de ploeg hebben is ver boven alle verwachtingen die we hadden," aldus de Nederlander. "Ikzelf heb een goed niveau getoond en ben erg blij dat ik me in verschillende etappes heb kunnen laten zien. In de toekomst moet het lukken echt mee te doen om de ritzeges, wanneer ik in de juiste ontsnapping kan meegaan".

Ze hebben een nieuwe koning!

België heeft een nieuwe koning. Filip legde zondag in het parlement de eed op de grondwet af en volgde daarmee zijn even voordien afgetreden vader Albert II op.

De voorzitters van de kamer van volksvertegenwoordigers en de senaat lazen de verenigde vergadering eerst de akte van abdicatie voor. Die had Albert zondagochtend tijdens een plechtigheid in het Koninklijk Paleis in Brussel ondertekend.

Bij de aankomst van Filip in de bijzondere parlementszitting werd hij met applaus ontvangen. Een enkele republikeinsgezinde parlementariër deed demonstratief niet mee. Het gros van de vooral Vlaams-nationalistische tegenstanders van de monarchie was echter thuisgebleven. De plechtigheid verliep zonder wanklank.

Mexico te sterk voor Trinidad in Gold Cup

De voetballers van Mexico zijn zaterdagavond ten koste van Trinidad en Tobago doorgedrongen tot de halve finale van de Gold Cup. Raul Jimenez werd door een goal in de 84e minuut matchwinner in het Amerikaanse Atlanta.

Leo Beenhakker, oud-bondscoach van Trinidad, zal enigszins teleurgesteld zijn door het resultaat. De oud-trainer van onder meer Ajax, Feyenoord en Real Madrid is adviseur en mentor van de technische staf van het Caribische land.

Zesvoudig kampioen Mexico treft Panama in de halve finale. De Verenigde Staten, El Salvador, Honduras en Costa Rica strijden zondag om een plek bij de laatste vier.

Falla jaagt tegen Karlovic op eerste titel

Alejandro Falla kan zondag in Bogota voor eigen publiek zijn eerste ATP-titel veroveren. De Colombiaan was in de halve finale met 6-7 (4), 6-3 en 6-4 te sterk voor de Canadees Vasek Pospisil. In de eindstrijd neemt hij het op tegen Ivo Karlovic, die de als tweede geplaatste Zuid-Afrikaan Kevin Anderson versloeg met 6-4, 6-7 (4) en 6-3.

De laatste keer dat de Kroaat, die in de tweede ronde Igor Sijsling uitschakelde, zo ver reikte op het hoogste niveau was in 2010, toen hij de finale in Delray Beach verloor. De 34-jarige Karlovic maakte vorige week in Newport zijn rentree, nadat hij drie maanden aan de kant had gestaan met een hersenvliesontsteking.

De 29-jarige Falla, die nog nooit een finale speelde, stond een keer eerder tegenover Karlovic. In 2008 versloeg hij het servicekanon op Roland Garros.

Andy Schleck fietst volgend jaar voor Trek

Andy Schleck rijdt volgend jaar voor Team Trek. "Ik kijk uit naar dit nieuwe project", zegt de renner in de Luxemburgse krant Wort. Trek neemt volgend seizoen de licentie over van zijn huidige ploeg Radioshack-Leopard.

Veel zal er volgens Schleck niet veranderen. "We zullen nieuwe tenues krijgen, maar verder verandert er niet veel, zelfs als er een paar renners weggaan. Kim Andersen (de ploegleider, red.) wilde ons graag behouden."

Zijn broer Frank fietst volgend jaar waarschijnlijk ook voor Trek. Nadat de renner eerder dit jaar werd geschorst voor dopinggebruik liet Radioshack weten dat hij niet meer terug hoefde te keren. Eigenaar Flavio Becca is daar echter op teruggekomen en zegt daarnaast dat hij volgend jaar voor Trek mag rijden. Andy Schleck liet eerder al weten in 2014 met zijn broer aan zijn zijde te gaan koersen.

Anastacia opnieuw kankervrij

De 44-jarige Amerikaanse zangeres Anastacia is opnieuw vrij van borstkanker. Dat schrijft Metro op basis van een tweet van de dame: "Ik ben kankervrij voor altijd."

Tien jaar geleden werd de dodelijke ziekte al bij haar aangetroffen. Ook toen overwon ze de kanker. Helaas kwam de borstkanker begin dit jaar weer terug. Onder andere in april geplande concert in Nederland kon door haar ziekte geen doorgang vinden.

De zangeres had begin jaren 2000 een aantal wereldwijde hits met onder andere 'I'm Outta Love', 'Not That Kind', 'Paid My Dues', 'Left Outside Alone' en 'Sick and Tired'.

Hete vakantie met Geertje

“Nederland is nog niet eens klaar voor een kopvoddentaks, terwijl we hier het succes kunnen aanschouwen van een kopvoddenmuur. Israël zou als voorbeeld moeten gelden van het inperken van onnodige burgerrechten voor overlastgevende, door een achterlijke religie geïndoctrineerde bevolkingsgroepen. Ik word hier best opgewonden van.” Het bezoeken van een land waar mensen achter prikkeldraad zitten, is dus erg opwindend. Een soort seksvakantie dus…

Zomerhittip

Het is de vaste weblogbezoeker niet ontgaan: we zoeken een zomerhit en we plaatsen al jullie submits, mits na 1 juni dit jaar uitgebracht. Stuur de plaat van jouw keuze vandaag nog in! 

Een clip ontbreekt helaas in de hittip van vandaag, dus het zal echt van de muziek moeten komen. Submitter _tamarakt zegt: "Als dit niet zomers is dan weet ik het ook niet"

Terreur Breivik in Noorwegen herdacht

Maandag is het precies twee jaar geleden dat de rechtsextremistische terrorist Anders Breivik 77 mensen vermoordde in Oslo en op het eilandje Utøya. Dat schrijft het Parool.

De bomaanslag in de regeringswijk van Oslo die acht doden tot gevolg had, wordt maandag herdacht met een toespraak van de Noorse premier Jens Stoltenberg en met een kerkdienst in de dom van Oslo.

Kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit zullen daarbij ook aanwezig zijn. Naar verluidt zijn de littekens van de aanslag nog zichtbaar: van dichtgetimmerde ramen tot betonnen versperringen op straat.

Gezien de 69 doodgeschoten jongeren op het eiland een zomerkamp van de Noorse Arbeiderspartij bijwoonden, herdenkt ook de Arbeiderspartij de gebeurtenissen.

Het eiland Utøya is maandag open voor publiek. Het is na de aanslagen praktisch onaangetast gebleven. Breivik zit 21 jaar vast voor het plegen van de grootste terreuraanslag in de geschiedenis van het Noorse land.

'HiguaŪn bijna van Napoli'

Gonzalo Higuaín is dichtbij een overstap naar Napoli. De Italianen zouden er al uit zijn met Real Madrid over een transfer van de Argentijnse aanvaller. Dat schrijft Corriere dello Sport. Volgens de berichten moet Napoli ongeveer 35 miljoen euro overmaken naar De Koninklijke, om de beschikking te krijgen over de aanvaller die ook naar Arsenal kon.

Napoli moet echter nog wel een akkoord zien te bereiken met de speler zelf. In de Serie A kan Higuaín vervolgens de opvolger worden van Edinson Cavani, die vorige week een contract ondertekende bij Paris Saint-Germain. Het leverde de Napolitanen 64 miljoen euro op, waardoor Higuaín ineens een koopje blijkt.

Higuaín, die in Madrid nimmer de onomstreden nummer 9 heeft kunnen worden, mag vertrekken en kon rekenen op belangstelling van Juventus en Arsenal. In de Spaanse hoofdstad scoorde hij ondanks zijn bijrol veel: 107 goals in 191 competitieduels.

Huntelaar bijgetankt voor nieuw seizoen

Klaas-Jan Huntelaar is na een lange vakantie klaar voor het nieuwe seizoen. Met Schalke 04 hoopt hij zich dan te revancheren voor vorig jaar, toen het tegenviel. "Ik heb meer dan vier weken vakantie gehad, heerlijk", zegt Huntelaar in Voetbal International.

"Ik had verder geen verplichtingen en hoefde ook niet met het Nederlands elftal mee naar Azië voor die oefentrip. Ik kon, kortom, goed bijtanken en dat was wel nodig ook." Vorig seizoen ging niet over rozen. Hij kwam tot tien Bundesligagoals maar zat een redelijk lange periode in een vormdipje. Dat had z'n redenen. "Ik had last van een achillespees, terwijl ik een hele tijd heb gesukkeld met mijn linkerknie", aldus Huntelaar.

"Ik heb ermee doorgespeeld, omdat het van groot belang was dat we vierde in de competitie zouden worden en ons zo zouden plaatsen voor de voorronde van de Champions League. Ik wilde de ploeg daarmee helpen en ben daarom doorgegaan. Gelukkig slaagden we daarin en moeten we ons komende maand via de play-offs plaatsen voor het hoofdtoernooi."

Files richting de stranden

De Nederlander laat het mooie weer niet ongemerkt voorbij gaan. De ANWB meldde zondagochtend dat er files staan naar de diverse stranden die het land rijk is. 

Dat schrijft het Parool. Zo kunt je richting Zeeland netjes aansluiten in de rij, komt je lastig in Zandvoort en Bloemendaal en is er ook voor Scheveningen een langzaam rijdende wachtrij.

De zwaarste files zijn in de loop van de ochtend inmiddels opgelost. Zoals al op FOK! gemeld is vandaag niet de laatste dag dat het warm is. Ook de komende dagen is het warm, zonnig en klam.

Sijsling verliest dubbelspelfinale Bogota

Igor Sijsling heeft zaterdagavond in Bogota niet zijn eerste eindzege op een dubbeltoernooi weten te pakken. De Amsterdamse tennisser en zijn Franse partner Edouard Roger-Vasselin verloren twee tiebreaks van Purav Raja en Divij Sharan uit India: 7-6 (4) en 7-6 (3).

De nederlaag was voor het duo extra zuur door het aantal gewonnen punten. Sijsling en Roger-Vasselin kwamen tot 84 punten, liefst elf meer dan hun opponenten. Ondanks het verlies kent de Nederlander een goed jaar in het dubbelspel. Op de Australian Open reikte hij met Robin Haase al tot de finale.

Politieonderzoek naar 'diefstal' Kanye West

De politie van Los Angeles heeft een onderzoek ingesteld naar het incident tussen Kanye West en een paparazzo. De rapper viel de fotograaf vrijdag aan op vliegveld LAX, omdat die hem niet met rust liet. De zaak wordt aangemerkt als een poging tot diefstal, omdat West de camera van de man probeerde af te pakken, weet website TMZ.

Het was niet de eerste keer dat de rapper zijn zelfbeheersing verloor. West viel al meerdere keren uit tegen paparazzi. De fotograaf beweert verwondingen te hebben overgehouden aan het incident dat vrijdag plaatsvond. Wat deze verwondingen zijn is echter onbekend.

Golf bomaanslagen in Bagdad

Bij een zestal bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdagavond minstens 35 doden en meer dan honderd gewonden gevallen.

De aanslagen waren gecoördineerd en waarschijnlijk het werk van Al Qaida. Alle aanslagen vonden plaats in sjiitische wijken van de stad, kort na de zogenoemde iftarmaaltijd, de dagelijkse onderbreking van de ramadan.

In alle gevallen ging het om autobommen die ontploften in drukke winkelstraten.

In Baqouba, zestig kilometer ten noordoosten van Bagdad, werd de leider van een soennitische militie, de Sahwa, door schutters vanuit een voorbijrijdende auto gedood. De Sahwa had zich tegen Al Qaida gekeerd. Ook twee lijfwachten van de man kwamen om.

In Madain, ten zuidwesten van Bagdad, kwam een Sahwalid om bij een bomaanslag. Daarbij vielen ook nog vier andere doden.

Belgische koning Albert II afgetreden

De Belgische koning Albert II is zondag afgetreden. Hij tekende zondagochtend in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van abdicatie.

Voordien sprak de 79-jarige Albert nog eenmaal zijn dank uit aan wie hem tijdens zijn regeerperiode terzijde stond. Bij zijn 'merci' voor zijn vrouw Paola, met wie hij een lange tijd moeizaam huwelijk doormaakte, schoot hij vol.

Albert dankte onder meer premier Elio Di Rupo en de begeleiders van de jongste staatshervorming voor hun samenwerking en inspanningen voor België. Di Rupo dankte op zijn beurt de aftredende koning en noemde hem 'een groot staatshoofd'.

De vertrekkende vorst sprak vervolgens zijn vertrouwen uit in zijn opvolger. 'Filip, je bezit het warm hart en de intelligentie om ons land zeer goed te dienen. Jij en je vrouw Mathilde hebben al ons vertrouwen'.

België moet het nu kort zonder koning stellen. Filip treedt pas aan met de beëdiging in het parlement, die rond half één plaatsvindt.

[Tour] Afsluitende avondetappe naar Champs-…lysťes

De Tour de France eindigt op de Champs-Élysées in hartje Parijs. Ter ere van de honderdste editie van de Tour wordt de traditionele slotrit voor het eerst in de geschiedenis 's avonds verreden. De renners vertrekken om 17.45 uur bij het Kasteel van Versailles en zo´n vier uur later strijden zeer waarschijnlijk de sprinters om de felbegeerde etappezege.

De afgelopen vier jaar stond er in Parijs geen maat op Mark Cavendish. De Manx Missile was deze Tour reeds twee keer de sterkste en kan zijn totaal aantal ritzeges op 26 brengen. Hij moet wel rekening houden met de concurrentie, die met Marcel Kittel en André Greipel vooral uit Duitse hoek komt. Kittel maakte deze ronde al drie keer het zegegebaar, Greipel boekte een overwinning.

Voordat de sprinters het uit mogen vechten op de streep, wordt het peloton onder meer over de binnenplaats van het Louvre geleid. Het keerpunt van de plaatselijke omlopen in de Franse hoofdstad ligt dit jaar niet voor de Arc de Triomphe, maar er wordt om de triomfboog gefietst. Overigens overweegt de organisatie nog enkele passages te schrappen om bij daglicht binnen te kunnen komen.

Geletruidrager Chris Froome kan op weg naar Parijs de champagne ontkurken. De in Kenia geboren Brit is de opvolger van zijn landgenoot Bradley Wiggins. Bauke Mollema is op de zesde plaats de beste Nederlander. Peter Sagan is al zeker van de groene trui, terwijl Nairo Quintana het berg- en jongerenklassement op zijn naam schrijft.

'Komende dagen lokaal 36 graden'

Nederland moet zich opmaken voor een paar dagen met tropische temperaturen. In het binnenland stijgt het kwik zondag, maandag en dinsdag waarschijnlijk tot boven de 30 graden. Weeronline waarschuwt voor maandag en dinsdag zelfs voor extreme hitte. Op die dagen kan het lokaal 36 graden worden.

Volgens weeronline.nl is de hitte vooral voor ouderen, zieken en mensen met overgewicht een gevaar. Ze doen er goed aan niet in de zon te zitten, verkoeling op te zoeken en veel water te drinken.

De weerdienst wijst ook nog op de zonkracht. Die is met 7 erg hoog, waardoor de huid snel verbrandt. De maximale zonkracht in Nederland is 8.

De hitte van zondag en de dagen daarna levert mogelijk regionaal en misschien ook landelijk een hittegolf op. Voor een landelijke hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van boven de 25 graden nodig, gemeten in De Bilt. Drie daarvan moeten bovendien tropisch zijn met temperaturen boven de 30 graden.

Na dinsdag moet de prijs worden betaald voor de zomerse dagen en worden regen- en onweersbuien verwacht. Ook doet de temperatuur vanaf woensdag steeds een stapje terug.

Krachtige aardbeving treft Nieuw-Zeeland

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington, is getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 6,9.

Door de beving viel de stroom uit. Waterleidingen knapten. Her en der sprongen ramen. Over menselijke slachtoffers is niets bekend.

De beving vond op tien kilometer diepte plaats in de Cook Strait, 57 kilometer ten zuidwesten van Wellington.

Er zijn periodiek aardbevingen in Nieuw Zeeland. Bij de laatste forse, in 2011 in Christchurch, vielen 185 doden. De aardschok vernielde het grootste deel van het centrum.

Achttien nieuwe insectensoorten ontdekt

Nederland is achttien nieuwe insectensoorten rijker. Dat werd zondag bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels op Radio 1. Het gaat onder meer om de geulschietmot, de houtzwamkever en meerdere wespsoorten.

Sommige van de nieuwe soorten hebben zich recent in Nederland gevestigd, bijvoorbeeld door warmere zomers. Andere soorten kwamen boven water toen minder onderzochte groepen onder de loep werden genomen.

Onder de achttien nieuwe soorten zijn zes nieuwe hongerwespen. In Nederland komen er negen soorten van deze vrij grote sluipwespen voor, zo ontdekte onderzoeker Kees van Achterberg van Naturalis. Zes daarvan waren nog niet bekend. Ook werden acht nieuwe bladwespen ontdekt.

Naast de houtzwamkever en de geulschietmot werd verder de drievleklangpootmug ontdekt. De mug was tot voor kort wereldwijd nog maar 25 keer gezien. Insectenkenners signaleerden het dier vorig jaar in Nederland negen keer. Het achttiende nieuwe insect is de duistere heiderouwzwerver, een vlieg die lijkt op een bij of hommel.

In Nederland komen bijna twintigduizend soorten insecten voor. De nieuwe soorten worden beschreven in het nieuwste nummer van het vakblad Nederlandse Faunistische Mededelingen van Stichting EIS-Nederland en Naturalis Biodiversity Center.

[Tour] Ten Dam: "Op naar Vuelta"

De Tour de France is nog niet afgelopen, maar Laurens ten Dam heeft al weer zin in de volgende grote ronde. "Volgende doel: Vuelta", zo twitterde de renner van Belkin vanmorgen.

Gisteren na de 20e etappe zag de Nederlander het even niet meer zitten. Hij eindigde als 29e op bijna zeven minuten van ritwinnaar Quintana. "Na de rit naar de Ventoux is het een beetje een aflopende schaal. Vandaag had ik echt de benen niet. Ik ben blij dat ik morgen naar huis kan", zo verzuchtte Ten Dam toen nog.

De ronde van Spanje start op 24 augustus.

Gewonden door kampvuur in Brabants recreatiegebied

Een man heeft zaterdagnacht ernstige brandwonden opgelopen door een kampvuur in een recreatiegebied bij het Noord-Brabantse Hank. Omroep Brabant schrijft dat mogelijk benzine op het vuur is gegoten. Een andere aanwezige liep lichte brandwonden op.

De man die ernstige brandwonden opliep zou ook rook hebben ingeademd. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. De andere gewonde kon bij de huisartsenpost worden behandeld.

Het vuur was gestookt in watersportgebied de Aakvlaai. Een groepje was daar met bootjes gekomen. Drie vaartuigen liepen flinke brandschade op door het uit de hand gelopen kampvuur.

Grote brand bij Alkmaars afvalbedrijf

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in Alkmaar is zondagochtend een grote brand uitgebroken. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Bij de brand komt veel rook vrij. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren dicht te houden.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Over de oorzaak van de brand bij de Huisvuilcentrale aan de Jadestraat is nog niets bekend. Volgens de veiligheidsregio woedt de brand in een 'procesgebouw'.

[Tour] Riblon strijdlustigste renner

Christophe Riblon is uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de 100e editie van de Tour de France. Hij zal vandaag met een rood rugnummer over de eindstreep op de Champs-Elysées rijden.

Afgelopen donderdag won de Fransman van AG2R La Mondiale de etappe naar Alpe d'Huez. Ook in diverse andere ritten toonde hij zich van voren,  Riblon is de opvolger van de Deen Chris-Anker Sörensen, die de prijs vorig jaar won.

Kraftwerk geeft extra optredens in Eindhoven

Kraftwerk geeft 17 en 18 oktober twee extra optredens in Eindhoven. De Duitse formatie zou die dagen al optreden, maar heeft besloten twee optredens per dag te geven. Kaarten voor de extra concerten zijn inmiddels in de verkoop gegaan, heeft het management zaterdag bekendgemaakt.

Kraftwerk staat in het najaar in het Eindhovense Evoluon. De eerste shows waren binnen enkele minuten uitverkocht. Hierop is besloten de extra concerten te organiseren. Per optreden zijn ongeveer achthonderd kaarten te koop.

De Duitse band, pionier op het gebied van elektronische muziek, komt naar Eindhoven met een 3D-show. Kraftwerk trad ruim acht jaar geleden voor het laatst op in Nederland.

Mensensmokkelaar nu vogelvrij in AustraliŽ

De Australische regering heeft een drastische stap genomen om de toestroom van bootvluchtelingen verder in te dammen. Wie een mensensmokkelaar aangeeft, kan voortaan rekenen op een beloning van omgerekend bijna 140.000 euro, schrijven Australische media zondag.

"Deze mensen handelen in ellende en de dood. Daarom zetten we een prijs op hun hoofd", zei minister van Binnenlandse Zaken Jason Clare. Volgens de bewindsman opereren de mensensmokkelaars steeds vaker vanuit Australië, terwijl ze voorheen vaak in Indonesië zaten.

Waterpolosters op jacht naar medaille

De Nederlandse waterpolosters gaan vanaf zondagavond op jacht naar een medaille bij de wereldkampioenschappen in Barcelona. Na het missen van de Olympische Spelen in Londen wil de olympisch kampioen van 2008 dolgraag weer bij een internationaal toernooi op het podium staan.

Nederland begint het toernooi zondag met de groepswedstrijd tegen het gastland Spanje. In de poule moet Oranje het verder opnemen tegen Rusland en Oezbekistan.

Het team staat zondag onder leiding van assistent Arno Havenga. Bondscoach Mauro Maugeri is voor een wedstrijd geschorst omdat hij eerder dit jaar in de World League een rode kaart kreeg.

Waterpolosters op jacht naar medaille
Waterpolosters op jacht naar medaille (Foto: ANP)

'Schoolhoofd dwong scholieren tot eten gif'

De directrice van een school in het Indiase dorp Gandamal zou tegenstribbelende kinderen hebben gedwongen een maaltijd te eten die vermoedelijk landbouwgif bevatte. De vrouw sloeg waarschuwingen van een schoolkok en protesten van kinderen in de wind, berichtten Indiase media zondag.

Meer dan twintig kinderen uit het dorp overleden onlangs na het eten van de gratis lunch op de school. De zaak leidde in India tot een landelijke discussie over de slechte kwaliteit van schoolmaaltijden. Uit onderzoek van de overheid blijkt dat vermoedelijk pesticiden in de kookolie zaten.

Onderzoekers vellen volgens overheidsbronnen een vernietigend oordeel over het schoolhoofd. Kinderen die klaagden dat het eten er vreemd uitzag, moesten de maaltijd toch opeten. Ook een protesterende schoolkok werd genegeerd. Het schoolhoofd zou hebben volgehouden dat het eten prima was, omdat de olie was gekocht in de winkel van haar man.

Toen de scholieren en een kok vervolgens ziek werden, sloeg het schoolhoofd op de vlucht. Daardoor zou veel tijd verloren zijn gegaan voordat de kinderen naar het ziekenhuis werden gebracht. De politie zoekt nog naar de directrice en haar echtgenoot.

Steeds meer schatten verstopt in Nederland

Steeds meer mensen verstoppen een schat in Nederland. In stadscentra, natuurgebieden en industrieterreinen: overal liggen de zogeheten geocaches. Inmiddels zijn het er al 24.400, tegenover een kleine 21.600 in januari, meldde het hoofdkwartier van Geocaching in Seattle zaterdag.

Een geocache is een klein doosje of filmkokertje dat verstopt ligt op een gps-coördinaat. Met behulp van een app op de telefoon of met een gps kan het doosje worden gevonden. Daarin ligt een lijstje waar speurders op kunnen aftekenen dat ze de schatkist - cache in jargon - hebben gevonden. Ook zitten er kleinigheidjes in, die je mee kunt nemen en weer in een andere cache kunt stoppen.

Er zijn ook speurtochten waarbij je van schatkist naar schatkist moet lopen. Verder zijn er varianten waarbij een puzzel moet worden opgelost of waarbij opdrachten moeten worden gedaan om aan een volgend coördinaat te komen.

Geen Koningsdag maar Feestdag voor Filip van BelgiŽ

Na Nederland krijgt op zondag 21 juli ook België een nieuw staatshoofd. Maar waar oranjegek Nederland de troonswisseling op Koninginnedag vierde, treedt de nieuwe Belgische koning Filip bescheiden op de 'Nationale Feestdag' aan. Hoewel de Belgen zondag de troonswisseling, het 20-jarig ambtsjubileum van de vertrekkende koning Albert én hun nationale feestdag vieren, lijken de feestelijkheden bij de zuiderburen toch wat kleiner uit te vallen.

Natuurlijk, de beide troonswisselingen hebben veel programmaonderdelen gemeen. Ook Beatrix' Belgische generatiegenoot Albert tekent zondag zijn troonsafstand. De 53-jarige Filip aanvaardt zijn vaders troon met een eed op de grondwet, in het bijzijn van de volksvertegenwoordiging. En na de plechtigheid verschijnt Filip met zijn koningin Mathilde op het balkon van het koninklijk paleis, om de Belgen een blik op hun nieuwe koningspaar te gunnen en te worden toegejuicht.

Maar van de troonsbestijging van Filip lijkt toch wat minder werk te zijn gemaakt dan van de uitbundige inhuldiging van Willem-Alexander, afgelopen Koninginnedag. Zijn vader, koning Albert, kon het zich dan ook veroorloven zijn troonsafstand pas een kleine drie weken tevoren bekend te maken. Het gerucht dat de 79-jarige Albert, die sukkelt en het regeren moe is, zou terugtreden deed al even de ronde. Maar toen hij op 4 juli het nieuws brak was de 21e juli, de nationale feestdag in België, die hij voor zijn aftreden had uitgekozen al in zicht.

België had dus drie weken, en niet zoals Nederland drie maanden, om zich op te maken voor de troonswisseling. En dat terwijl zo'n plechtigheid voor de Belgische monarchie een unicum is. Albert is de eerste koning van zijn huis die uit eigen beweging terugtreedt. Zijn enige voorganger die niet in het harnas stierf, Alberts vader Leopold III, had zich tijdens de Tweede Wereldoorlog onmogelijk gemaakt, maar liet de troon pas na zware druk van de regering aan de toenmalige kroonprins Boudewijn.

De Belgische grondwet zegt dan ook nauwelijks iets over een troonsafstand. Dat de wisseling van de wacht met de Franse slag is geregeld kan de nieuwe koning Filip nog wel eens opbreken, denken sommige staatsrechtgeleerden. Omdat hij op ongrondwettige wijze de troon bestijgt kunnen raddraaiers straks elke wet die Filip ondertekent aanvechten voor de rechter. Maar volgens andere juristen wordt de soep niet zo heet gegeten.

Filip heeft ook al genoeg aan zijn hoofd. Het koningshuis is al jaren veel geliefder in Wallonië dan in Vlaanderen. Veel Vlamingen beschouwen de Saksen-Coburgs als veel te Waals, of zelfs te Belgisch. Een belangrijke Vlaamse partij als de N-VA loopt niet warm voor de monarchie, en klaagt dat die te veel kost. Het Vlaams Belang heeft al helemaal niets met het koningschap op en ziet de Saksen-Coburgs liever vandaag dan morgen vertrekken. De rechtsnationalistische partij blijft dan ook weg bij de ceremonie van zondag.

Die officiële plechtigheden vinden vooral 's zondagsochtends plaats. Op het paleis in Brussel tekent Albert om 10.30 uur voor zijn vertrek. Vervolgens zit België even zonder staatshoofd, tot Filip een kleine twee uur later in het parlement beëdigd wordt.

Dan blijkt of hij zijn zenuwen beter meester is dan zijn vader, die zichtbaar trillend en zwetend de eed stamelde. Andere genodigden zitten wellicht in spanning of de plechtigheid opnieuw wordt verstoord door een dwarse parlementariër. Bij het aantreden van Albert riep volksvertegenwoordiger Jean-Pierre Van Rossem 'vive la république!', hoewel zijn tegenstem al gauw overstemd werd door een meerstemmig 'leve de koning'.

Na de begroeting van de voor het paleisbalkon samengedromde Belgen en een saluut aan de Onbekende Soldaat kunnen Filip en Mathilde nog niet uit de plooi. Er volgt nog een uitgebreid defilé in het Warandepark, voordat de dag met vuurwerk wordt uitgeluid.

Amerikanen bombarderen per ongeluk koraalrif

Gevechtstoestellen van de Amerikaanse marine hebben bommen laten vallen in het natuurgebied rond het Australische Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld. Dat gebeurde tijdens een misgelopen oefening, meldden Amerikaanse media zaterdag. Over de schade aan het rif is nog niets bekendgemaakt.

Het ongelukkige bombardement was noodzakelijk om de toestellen te redden, zeiden Amerikaanse functionarissen tegen NBC News. De twee AV-8B Harriers moesten hun bommen eigenlijk laten vallen in een oefengebied, maar die missie werd afgebroken.

De piloten konden volgens een functionaris niet landen met de bommen aan boord en evenmin wachten tot ze zonder brandstof kwamen te zitten. Noodgedwongen lieten ze de vier explosieven van 500 pond vallen boven het natuurgebied, op een plek waar de kans op schade aan het rif "minimaal" zou zijn. De zee is er ongeveer 60 meter diep.

De vliegtuigbommen zouden niet zijn ontploft. Volgens de functionarissen zet de marine een operatie op touw om de explosieven weer van de zeebodem te halen. Hij benadrukte dat het scheepvaartverkeer in de tussentijd geen gevaar loopt.

Amerikanen bombarderen per ongeluk koraalrif
Amerikanen bombarderen per ongeluk koraalrif (Foto: ANP)

'Tieners worden onzeker van social media'

Tienermeisjes die erg actief zijn op social media, hebben gemiddeld een slechter zelfbeeld dan leeftijdsgenootjes die vaker 'offline' zijn. Dat concluderen Australische onderzoekers na gesprekken met meer dan 1000 vrouwelijke scholieren, berichtte The Sydney Morning Herald zondag.

Volgens de wetenschappers van de Flinders University praten tieners op social media, zoals Facebook, vaak over uiterlijk. Die discussies hebben veel invloed op hoe meisjes zichzelf zien, omdat ze worden gevoerd met leeftijdsgenoten waarvan de mening belangrijk wordt gevonden. "Zelfs een positieve opmerking over hun uiterlijk kan negatieve gevolgen hebben voor het zelfbeeld van meisjes. Het legt te veel nadruk op hoe ze eruitzien", zegt een van de onderzoekers tegen de krant.

'Tieners worden onzeker van social media'
'Tieners worden onzeker van social media' (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Zonnig

Een zeer goede zondagmorgen! Gisteren hadden we een deel van de dag te maken met wolkenvelden, maar in de loop van de dag bleef er van de bewolking niet veel meer over...

Voor de komende drie tot vier dagen kan ik kort zijn: Zonnig met maxima tussen de 25 en 31 graden. In het zuiden van het land kan het lokaal nog wat warmer worden. Op de Wadden blijft het uiteraard wat koeler en verder staat er maar een zwakke oostelijke wind.

Pas na woensdag zit er echt een verandering aan te komen. Het blijft in eerste instantie nog warm, maar de kans op onweer neemt toe en na vrijdag lijken de temperaturen echt te gaan zakken. Bovendien lijken we vanaf dan ook echt wat wisselvalliger weer te gaan krijgen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

natuur1
De zoon van qltel maakte op de laatste schooldag een boottochtje. Gezellig!

 Natuur2a
Qltel maakte vanaf de wal ook nog een paar fraaie foto's.

Eend
Ook deze eend kwam een kijkje nemen.

natuur4
Dit gebeurde allemaal in de omgeving van Goch.

 

 

 

FOK!filmtips van de dag: Split Second (1952) & Hostel II (2007)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Split Second

De FOK!filmtip van vandaag is er eentje voor de vroege vogels onder de filmliefhebbers. Op BBC2, een zender die ons regelmatig laat genieten van de echte klassiekers uit Hollywood, is namelijk op het onchristelijke tijdstip van 08.05 uur al de film-noir Split Second te zien. Split Second was de debuutfilm van regisseur Dick Powell, die later ook naam zou maken met films als The Enemy Below (1957) en The Hunters (1958), waarin het draait om een groepje gevangenen die weten te ontsnappen en samen met hun gijzelaars onderduiken in Lost Hope City, een spookstadje in Nevada. Wat ze echter niet weten is dat het Amerikaanse leger het stadje gebruikt voor het testen van een atoombom. Een heerlijke thriller uit de tijd van de Koude Oorlog.

Voor al die filmliefhebbers die wat later wakker worden is er dan nog een fijne film om middernacht. Op SBS6 is om 00.00 uur de film Hostel II te zien. In de door Eli Roth geschreven en geregisseerde film draait het om een drietal Amerikaanse studentes die op vakantie zijn in Oost-Europa. De studentes studeren aan de kunstacademie in Rome en besluiten een weekendreisje te maken. Ze komen onderweg een prachtige dame tegen, die bij hen in de klas model heeft gestaan en ook een tripje maakt. Ze nodigt de drie uit met haar mee te gaan, maar van een ontspannen reisje blijkt al snel geen sprake meer te zijn.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Vakantiegangers op de bon voor volle wagens

Veel vakantiegangers met te vol gestouwde caravans, zijn dit weekend op de bon geslingerd. Dat gebeurde tijdens politiecontroles op en rond de N57 in het zuiden van Zuid-Holland. "Veel caravans waren overbeladen, vaak zelfs tot 150 procent", meldde de politie zaterdagavond laat.

Zo deelde de politie vrijdag bij de Harmsenbrug bij Brielle 28 bekeuringen uit, waarvan 11 vanwege overbelading. Ook kreeg een aantal bestuurders een waarschuwing, bijvoorbeeld omdat hun voertuig iets te zwaar was. Een dag later slingerden agenten 33 bestuurders op de bon, onder wie 25 met te veel bagage. De politie controleerde in totaal 153 vakantievoertuigen, zoals campers of auto's met caravans.

Vakantiegangers op de bon voor volle wagens
Vakantiegangers op de bon voor volle wagens (Foto: ANP)

Man aangehouden voor steekpartij in Hengelo

De politie heeft zaterdagmiddag een 27-jarige man uit Hengelo aangehouden. De Hengeloër wordt ervan verdacht een 29-jarige plaatsgenoot te hebben neergestoken, meldt de politie.

Het slachtoffer meldde zich gewond op een politiebureau in zijn woonplaats en gaf aan kort daarvoor te zijn neergestoken op de Willemstraat. De man is daarop per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Op basis van de verklaring van het slachtoffer werd de verdachte rond 16.30 uur aangehouden op de Celebesstraat. De politie onderzoekt de toedracht van de steekpartij.

R. Koeman denkt niet aan Barcelona

Ronald Koeman houdt zich niet bezig met een eventueel trainerschap bij FC Barcelona. De trainer van Feyenoord bemoeit zich daar naar eigen zeggen ook niet mee.

"Nee, dat leeft bij mij totaal niet", zei hij na het teleurgstellende gelijkspel tegen FC Dordrecht (1-1). "Ik maak me meer druk om de ziekte van Vilanova. Wie het moet worden? Ik weet het niet, daar bemoei ik me niet mee", zei Koeman.

"Er is nog een hoop werk aan de winkel", reageerde hij op de wedstrijd tegen Dordt. "Maar dat hoort ook in de voorbereiding. Het zou ook niet goed zijn als alles al crescendo zou gaan", zei hij na afloop tegen Fox Sport. "We begonnen nog goed. Het oogde fris, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd dat steeds minder."

"Dat leidde tot een hele vlakke tweede helft. Hoewel zij niet echt veel kansen kregen, hadden we moeite toen Dordrecht één op één ging spelen. Zij waren in de duels agressiever. Ik heb de frisheid van de training niet teruggezien. En dat is wel jammer. Maar we hebben nog tijd genoeg. Het is goed dat we volgende week naar Italië gaan om daar verder te werken."

Owusu-Abeyie op proef bij Crystal Palace

Quincy Owusu-Abeyie hoopt een contract te verdienen bij Crystal Palace. De 27-jarige vleugelaanvaller is op proef bij de club, die afgelopen seizoen naar de Premier League promoveerde. Hij deed zaterdag een helft mee in een met 2-1 gewonnen oefenduel tegen vierdeklasser Dagenham and Redbridge en was daarin goed voor een assist.

De in Nederland opgegroeide Ghanees werd op jonge leeftijd door Arsenal uit de jeugdopleiding van Ajax weggeplukt. Nadat hij in 2005 uitblonk voor Oranje op het WK onder twintig jaar, bleef een doorbraak in Londen echter uit. Na diverse omzwervingen, via onder meer Spartak Moskou, speelde Owusu-Abeyie afgelopen seizoen voor Panathinaikos.

R. Sneijder: "Ik ga niet voor de centen"

Rodney Sneijder ging onlangs niet in op een transfer naar het Turkse Sanliurfaspor. "Het voelde niet goed en ik wist meteen al dat ik het niet ging doen", zegt hij.

"Toen ik dat heb laten weten, wilde de clubleiding meteen naar Amsterdam vliegen en me nog meer geld bieden. Maar ik ben geen voetballer die voor de centen gaat. Dan had ik wel in Qatar gespeeld nu", zegt Sneijder tegen Omroep Brabant.

"Financieel was dat (Sanliurfaspor) zeer aantrekkelijk. Het is een ambitieuze club met een nieuw stadion voor 30.000 toeschouwers. Die club wilde me echt heel graag hebben. Maar ik wilde niet in de tweede divisie van Turkije spelen. Ik denk hogerop te kunnen. En bovendien, het was een club dichtbij Syrië. Daar wil je momenteel ook niet zitten."

Bij RKC mag Sneijder vertrekken. ADO Den Haag heeft geïnformeerd naar de middenvelder. "Ik heb een gesprek gehad met ADO Den Haag. Maar vooralsnog is het daarbij gebleven."

Panama verslaat Cuba in kwartfinale Gold Cup

De voetballers van Panama hebben gisteren de halve finale van de Gold Cup bereikt. In Atlanta in de Verenigde Staten was de ploeg met 6-1 te sterk voor Cuba. De Cubanen waren na 21 minuten op voorsprong gekomen via Jose Ciprian Alfonso, maar nog voor rust boog Manuel Torres die score met twee goals om.

Panama scoorde in de laatste 22 minuten vervolgens vier keer. Carlos Rodriguez, Blas Perez (2) en invaller Jairo Jimenez waren trefzeker. In de halve eindstrijd stuit Panama op de winnaar van het duel tussen Mexico en Trinidad en Tobago.

[WM Darts] Klaasen naar huis, Wade door

Het is Jelle Klaasen niet gelukt zijn goede vorm van de laatste PDC toernooien mee te nemen naar Bolton. De darter verloor gisteravond redelijk kansloos van de runner-up van het afgelopen EK Simon Whitlock.

Met een gemiddelde dat de gehele wedstrijd onder de 90 punten bleef steken verschafte El Matador zich weinig ruimte op de dubbels. Bij een 9-6 achterstand zette Klaasen nog wel knap 158- en 118-finishes neer maar het doek was feitelijk al gevallen. De Australiër was vanavond een paar maatjes te groot voor de Nederlander: 10-8.

Eerder op de avond delfde The Pieman Andy Smith het onderspit tegen The Raging Bull Terry Jenkins, zagen we Barney eenvoudig Suljovic verslaan en won de nummer vier van de wereld James Wade met enige moeite van John Part.

Morgen gaat de eerste ronde verder met onder andere clash tussen Kim Huybrechts en Peter Wright.

Uitslagen zaterdag 20 juli (20:00-0:00) - Eerste ronde

Terry Jenkins (95.93) 10-3 Andy Smith (84.90)
Raymond van Barneveld (99.84) 10-4 Mensur Suljovic (89.56)
James Wade (97.33) 10-8 John Part (88.28)
Simon Whitlock (95.79) 10-8 Jelle Klaasen (87.30)

Merkel: 'Bidden is broodnodig'

Volgens de Duitse bondskanselier kunnen we wel wat hulp van boven gebruiken. Angela Merkel bidt namelijk elke dag, dus ook vandaag, de heilige dag des Heeren.

Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad. De eindbazin van de oosterburen vertelt: "Voor elke belangrijke beslissing ga ik in gebed en vraag God of ik een juist besluit mag nemen."

Merkel gaf de religieuze adviezen aan drieduizend Duitse jongeren op een piëtistisch jeugdcongres in Baden-Württemberg. Merkel zelf deed belijdenis in de Evangelische Kirche.

Ze zei ook dat bidden broodnodig is en dat jongeren zich nooit moeten schamen voor hun geloof, noch hun geloof onder stoelen of banken moeten steken.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
©FOK.nl e.a.