Koerden laten hypermoslim vrij

Koerdische rebellen in het noorden van Syrië hebben zondag een lokale commandant van een met Al-Qaida verbonden groep laten gaan. De commandant, Abu Musaab, was zaterdagavond tijdens zware gevechten in de plaats Tal Abyad gevangengenomen. De islamistische terroristen gijzelden daarop driehonderd burgers om de vrijlating van hun commandant af te dwingen, melden activisten volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Koerdische strijders vechten sinds vorige week om militanten van Al-Qaida, onder wie veel buitenlandse moslimextremisten, uit de noordoostelijke provincie Hassakeh te verjagen. Bij de gevechten kwamen meer dan zestig strijders om, van beide kanten. De gevechten breidden zich zaterdag uit tot Tal Abyad, bij de grens met Turkije.

Volgens Rami Abdul-Rahman van het Observatorium werd na bemiddeling een bestand overeengekomen, waarbij Abu Musaab in ruil voor de burgers zou worden vrijgelaten. Zondag waren ook de gevechten geluwd.

Koerden vormen de grootste etnische minderheid in Syrië, ongeveer tien procent op een bevolking van 23 miljoen. Hun loyaliteiten zijn in de burgeroorlog over beide kampen verdeeld. De meeste Koerden wonen in de arme noordoostelijke regio's Hassakeh en Qamaishli, ingeklemd tussen Turkije en Irak. Damascus en Aleppo kennen eveneens verschillende wijken die door Koerden worden gedomineerd.