Tweede tropische dag van 2013

Zondag gaat de boeken in als de tweede landelijke tropische dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt overschreed de grens van 30 graden rond 17.00 uur, meldt Weerplaza. Op 18 juni werd het al 30,4 graden.

De kans op een hittegolf is komende week minder dan vijftig procent, schat een woordvoerder. Van een hittegolf is sprake als het ten minste vijf dagen achter elkaar warmer is dan 25 graden, waarvan minstens drie dagen heter dan 30 graden. De laatste hittegolf dateert van juli 2006. Die maand telde er zelfs twee.

Vanwege de tropische warmte heeft het RIVM is het nationaal hitteplan in werking gesteld. Iedereen wordt geadviseerd genoeg te drinken, inspanning overdag te vermijden, te zorgen voor koelte en alert te zijn voor verbranding van de huid. Het KNMI liet een waarschuwing uitgaan vanwege de hitte.

Ook maandag en dinsdag lopen de temperaturen op veel plaatsen op tot boven de 30 graden. Her en der kan het volgens Weerplaza 34 graden worden. Mogelijk komt woensdag een einde aan de tropisch hitte. Dan is er kans op onweer en regen. Daarmee zou een einde komen aan een relatief lange periode van droogte.