Weinig steun voor 6 miljard bezuinigen

anoniem_22072019025900

Slechts 19 procent van de kiezers steunt de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, die zondag is gepubliceerd. De helft van de kiezers wil helemaal geen extra bezuinigingen. De rest vindt dat er minder dan 6 miljard moet worden gekort op de overheidsuitgaven.

Ook bij degenen die vorig jaar op de VVD of de PvdA stemden, is slechts een minderheid voorstander van 6 miljard euro bezuinigen. Bij de VVD-stemmers is dat 32 procent, bij de PvdA 10 procent.

Volgens de peiling vindt 59 procent van de kiezers dat VVD en PvdA er verkeerd aan hebben gedaan niet te zorgen voor een coalitie met een meerderheid in de Eerste Kamer. Ook de VVD- en PvdA-stemmers vinden dat in meerderheid. Een derde van de kiezers vindt dat het kabinet op deze manier kan doorregeren, 41 procent wil nieuwe verkiezingen, 20 procent is voorstander van een nieuwe kabinetsformatie, waarna er wel een meerderheid in de Senaat is.

Als er nu verkiezingen waren, zou de PvdA nog maar 14 zetels halen, 1 minder dan bij de vorige peiling van De Hond. Bij de verkiezingen van vorig jaar september was de PvdA nog goed voor 38 zetels. De VVD zou 20 van haar 41 zetels verliezen. De PVV zou met 30 zetels de grootste partij worden, een score die ze sinds oktober 2011 niet meer heeft gehaald.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Weinig steun voor 6 miljard bezuinigen
Weinig steun voor 6 miljard bezuinigen (Foto: ANP)