De wolf blijkt een wolf

anoniem_22072019025900

De onlangs bij Luttelgeest gevonden vermoedelijke wolf, is daadwerkelijk een wolf. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek op het lichaam van het dier, liet biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden zondag weten.

Op maandag 8 juli zei Naturalis op basis van de lichaamskenmerken dat het dier met 98 procent zekerheid een wolf was. Pas na DNA-onderzoek kon dat met zekerheid worden vastgesteld. Dat is nu afgerond, stelt Naturalis. "Op basis van die analyse heeft het laboratorium van Naturalis vastgesteld dat het inderdaad om een wolf gaat."

Zowel Naturalis als onderzoeksinstituut Alterra, verbonden aan de Wageningen Universiteit, liet DNA-onderzoek doen om onomstotelijk vast te stellen dat na 150 jaar de eerste wolf weer in Nederland is opgedoken. Naturalis onderzocht of het DNA zoals verwacht van de soort wolf (canis lupus) is.

Alterra stuurde materiaal naar het Duitse Senckenberg Instituut. In Duitsland leven ongeveer 20 roedels wolven op verschillende plekken. Het Senckenberg Instituut heeft daar DNA van en onderzoekt of de in Luttelgeest gevonden wolf bij een van die roedels heeft gehoord.

Het dna-onderzoek duurde langer dan gedacht. "Het is nu eenmaal niet zo eenvoudig om vast te stellen of het om een wolf of een wolfhond gaat", zei een woordvoerder woensdag.

Het doodgereden dier, een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud, werd gevonden in een berm van de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Het leek het om een wolf te gaan, maar experts sloten niet uit dat het een kruising tussen een wolf en een hond betrof.

Faunabeheer Flevoland vermoedt dat grappenmakers de dode wolf in de berm hebben gelegd, mede omdat in de maag van het dier een bever werd aangetroffen.


Ontleding van de wolf