Pakistan wil helpen bij vrede Afghanistan

Redactie

De Pakistaanse regering wil helpen bij het op gang brengen van vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse regering en de Taliban. Dat heeft Sartaj Aziz, adviseur van premier Nawaz Sharif voor veiligheid en buitenlands beleid, zondag gezegd na een eendaags bezoek aan Kabul.

Volgens Aziz moeten de onderhandelingen door de Afghanen zelf gevoerd worden en onder hun regie. Aziz noemde een stabiel Afghanistan in Pakistaans belang.

Eerder deze maand sloten de Taliban een kantoor in Qatar dat mede was geopend om vredesonderhandelingen te kunnen voeren met de VS en later ook met de Afghaanse regering.

De Taliban hadden de naam en vlag die ze gedurende hun heerschappij in Afghanistan gebruikten, op het kantoor aangebracht. Dat zinde de Afghaanse regering niet, waarop werd geëist dat deze symbolen verdwenen. Bovendien was het regime in Kabul woest over het feit dat de VS een deal zonder hen probeerden te sluiten met de Taliban.

De Taliban werden eind 2001 door Amerikaanse troepen verdreven uit Kabul. Zij hadden Afghanistan toen vijf jaar onder hun controle gehad. Eind 2014 verlaten de laatste gevechtstroepen van de VS en hun bondgenoten Afghanistan.

Veel Taliban hebben hun toevlucht gezocht in Pakistan van waaruit ze aanslagen plegen in Afghanistan. Pakistan zelf kent ook een sterke Taliban-beweging.