[Foto's] Tour in beeld: deel 2

Peterselieman

Vandaag is de 100e editie van de Tour de France in Parijs afgesloten. Het was een ronde waarin veel gebeurd is en er tot op de voorlaatste dag strijd was tussen de vele wielrenners. In de tweede van een driedelige fotospecial blikken we terug op de achtste tot en met veertiende etappe. Gisteren werd deel 1 al gepubliceerd.

Na zeven etappes door vlakke en heuvelachtige landschappen was het in de achtste etappe aan de klassementsrenners om zich voor de eerste maal te tonen. Team Sky was met Chris Froome de favoriet en hij toonde zich dan ook.

Froome greep in de achtste etappe in de Pyreneën de macht op Ax 3 Domaines. De Brit kwam solo aan voor teamgenoot Richie Porte en Alejandro Valverde die op ruime achterstand werden gezet (Foto Pro Shots)


Bauke Mollema (rechts) en Laurens ten Dam feliciteerden elkaar na afloop van de etappe, want zij werden vierde en vijfde en klommen flink in het klassement. De beide Nederlanders reden erkende klassementsrenners als Alberto Contador en Cadel Evans op ruime achterstand (Foto: Pro Shots)


Nairo Quintana greep deze etappe voor de eerste maal de witte trui van de beste jongere (Foto: Pro Shots)


Quintana was in een felle strijd verwikkeld met de Pool Michal Kwiatkowski die hier een ijsbad neemt (Foto: Pro Shots)


Andere renners kwamen hier niet aan toe, zoals Dimitry Muravyev die uitgeteld op de grond lag. De Kazach moest dan ook al vroeg in de ronde opgeven (Foto: Pro Shots)


De Garminploeg had in de achtste etappe de slag gemist en trok daarom in de negende rit naar Bagnères-de-Bigorre ten aanval. Daniel Martin was in de sprint zijn vluchtgenoot Jakob Fuglsang in de sprint de baas (Foto: Pro Shots)


In deze rit werd er in de beginfase zo snel gekoerst dat Froome geen ploeggenoten meer om zich heen had. Porte, de nummer twee van het klassement, verloor veel tijd en kon een topklassering vergeten (Foto: Pro Shots)


Tot de aanvallers van de dag behoorde ook Nederlands kampioen Johnny Hoogerland, maar hij kwam niet weg (Foto: Pro Shots)


Na negen dagen koers was het tijd voor de eerste rustdag. Gesink verklaart hier tegenover de NOS dat hij deze Tour een knechtenrol zou vervullen. De Nederlander uit de Belkin-formatie bleek vooral in de Alpen belangrijk te zijn voor Mollema en Ten Dam (Foto: Pro Shots)


In de tiende etappe was het woord weer aan de sprinters. Marcel Kittel (rechts) pakte in Saint-Malo zijn tweede zege door André Greipel af te troeven. Mark Cavendish kwam er niet aan te pas nadat hij met Tom Veelers in de clinch lag. De Nederlander kwam hierbij ten val. Het leverde veel stof tot napraten op (Foto: Pro Shots)


Tony Martin liet in etappe elf zien waarom hij de beste tijdrijder ter wereld is, want ondanks zijn kwetsuren eerder deze ronde was hij in Mont-Saint-Michel gewoon de beste. Froome werd tweede en kwam steviger in het geel te staan. Mollema en Ten Dam hielden net als de andere klassementsrenners stand (Foto: Pro Shots)


Nederlands tijdritkampioen Lieuwe Westra kon in de tijdrit geen potten breken. De Fries had nog veel last van een val in de Ronde van Romandië en presteerde daarom deze ronde onder zijn kunnen. Uiteindelijk moest hij in de laatste etappe ziek opgeven, terwijl hij in Parijs al op de Champs-Élysées reed (Foto: Pro Shots)


Kittel liet geen kans onbenut om zich in de sprints te mengen en in Tours mocht de Duitser al weer zijn derde zege deze ronde bijschrijven door Cavendish en Sagan te kloppen. Greipel kon zich door een valpartij niet mengen in het sprintgeweld (Foto: Pro Shots)


Een dag later in Saint-Amand-Montrond zegevierde Cavendish wel. Het werd een bewogen etappe, want de wind speelde een grote rol in de koers. Nadat het peloton al in verschillende stukken was gebroken zette Contador zijn team nog eens aan kop om de laatste beslissing te forceren. Mollema en Ten Dam letten goed op, maar dat gold niet voor Froome en andere klassementsrenners die een minuut verloren (Foto: Pro Shots)


Grootste verliezer van de dag was Alejandro Valverde die op een cruciaal moment in de koers lek reed, waarna Belkin en Omega Pharma-Quick-Step hem er definitief afreden. De Spanjaard verloor bijna tien minuten en hiermee zijn kans op een goede eindklassering (Foto: Pro Shots)


De veertiende etappe was er eentje voor de aanvallers. In Lyon stak Matteo Trentin de armen in de lucht na een knotsgekke slotfase. Julien Simon demarreerde op vijftien kilometer van de meet uit de kopgroep en leek met de zege aan de haal te gaan. De Fransman viel in de laatste kilometer echter stil en werd door zijn achtervolgers voorbijgestoken, waarna Trentin in de sprint de beste was (Foto: Pro Shots)

Morgen volgen de vijftiende tot en met 21e etappe, met daarin de Alpen en het slot in Parijs