'Komende dagen lokaal 36 graden'

Nederland moet zich opmaken voor een paar dagen met tropische temperaturen. In het binnenland stijgt het kwik zondag, maandag en dinsdag waarschijnlijk tot boven de 30 graden. Weeronline waarschuwt voor maandag en dinsdag zelfs voor extreme hitte. Op die dagen kan het lokaal 36 graden worden.

Volgens weeronline.nl is de hitte vooral voor ouderen, zieken en mensen met overgewicht een gevaar. Ze doen er goed aan niet in de zon te zitten, verkoeling op te zoeken en veel water te drinken.

De weerdienst wijst ook nog op de zonkracht. Die is met 7 erg hoog, waardoor de huid snel verbrandt. De maximale zonkracht in Nederland is 8.

De hitte van zondag en de dagen daarna levert mogelijk regionaal en misschien ook landelijk een hittegolf op. Voor een landelijke hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van boven de 25 graden nodig, gemeten in De Bilt. Drie daarvan moeten bovendien tropisch zijn met temperaturen boven de 30 graden.

Na dinsdag moet de prijs worden betaald voor de zomerse dagen en worden regen- en onweersbuien verwacht. Ook doet de temperatuur vanaf woensdag steeds een stapje terug.