De muziek uit... Kingdom Hearts: Birth By Sleep

Redactie

In 'De muziek van...' schrijft collega Faux. over muziek uit games. Elke keer komt er een andere track uit een andere game aan bod. Dit keer is het een track uit de bekende samenwerking tussen Square Enix en Disney.

Jong en onwetend hadden we vroeger allemaal een schijthekel aan de intro's van games. Zodra het Playstation 2-logo verdween was het een kwestie van keihard op de X-knop rammen, in de hoop dat de introfilmpjes door te spoelen waren. Interesse in wie het spel gemaakt had was er niet, evenmin in welke bedrijven het auteursrecht hadden op technologieën die in het spel gebruikt werden. Voor mij ging het om doorgaan waar ik gebleven was, en zo snel mogelijk. Kingdom Hearts bracht echter onverwachts verandering in die traditie. Verleid door het Disney-logo bracht ik mijn duimen van de knoppen en wachtte af. Sora verscheen en Dearly Beloved klonk door de kamer. Verbaasd legde ik mijn controller weg, ging wat beter zitten en zuchtte. Deze muziek mocht nooit ophouden.

Ik heb mijn zin gekregen. Nu, vele jaren en zes sequels later, is Dearly Beloved nog altijd de muziek die tijdens het hoofdmenu van de Kingdom Hearts-spellen te horen wordt gebracht. Elke versie is weliswaar anders, maar de melodie is en zal altijd hetzelfde blijven. Misschien past het daarom ook wel zo perfect bij Kingdom Hearts. Hoewel elk spel een ander verhaal vertelt, gaat uiteindelijk alles om hoofdrolspelers Sora en Xehanort. De muziek speelt net als de vele Keyblades een sleutelrol en is voor sommigen zelfs het belangrijkste element uit de serie. Ik weet nog wel dat bij de langverwachte opening van de Kingdom Hearts 3D-website het eerste wat mijn vriend zei was: "Dit is de beste Dearly Beloved tot nu toe". Het was het eerste dat hem opviel, en geef hem eens ongelijk. Des te meer was het voor mij een waanzinnige opgave om tussen alle versies van Dearly Beloved mijn favoriet te kiezen. Hoewel ik het liefst ze allemaal even mooi zou willen vinden, kan er maar één de beste zijn. De Dearly Beloved van Birth By Sleep koos zichzelf uit, eigenlijk al na de eerste paar voorzichtige noten. Even voelde ik me weer dat jonge knulletje, zittend voor de Playstation 2. Ik zuchtte, nog dieper dan toen. Deze versie brengt alle nostalgie samen, op een manier die je zo raakt dat je niet weet wat er met je gebeurt. Eerst brak er iets in me, en wilde ik niets liever dan weer klein en naief zijn. Mijn mondhoeken werden omlaag getrokken en voor een moment voelde ik me heel ongelukkig. Kort daarop verscheen er een volle glimlach op mijn gezicht. Hoe kon zoveel geluk verborgen zitten in zoiets kleins en onschuldig als Dearly Beloved, een muziekstuk van nog niet eens drie minuten lang?

Ik vermande mezelf en drukte op New Game. Na tientallen uren aan speeltijd later kon ik tot de conclusie komen dat bij de mooiste versie van Dearly Beloved tot nu toe ook een van de beste Kingdom Hearts-spellen hoorde. Van de zeven dwergen bij Dwarf Woodlands tot Peter Pan in Neverland heb ik genoten. Het is bijna gek om te beseffen dat een nummer als Dearly Beloved bij een spel hoort waarin Disney-werelden en figuren de hoofdrol spelen. En aan de andere kant is het ook compleet logisch, als je bedenkt wat voor een prachtige, poëtische en inspirerende serie Kingdom Hearts is. Afgelopen E3 is Kingdom Hearts III aangekondigd. Dat spel zal het eerste hoofdstuk van Kingdom Hearts (de Xehanort-saga) en daarmee ook Dearly Beloved afsluiten. Mij rest niets anders dan te hopen dat die laatste versie een grandioze finale zal zijn. Zodat ik weer verbaasd mijn controller kan wegleggen en kan gaan genieten. Net zoals zoveel jaar geleden.