Khamenei vindt Amerikanen onbetrouwbaar

anoniem_22072019025900

Irans opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft zondag gezegd dat hij een dialoog met de Verenigde Staten over specifieke onderwerpen niet verbiedt. Maar hij is niet optimistisch over de uitkomsten en waarschuwt dat de Amerikanen 'onbetrouwbaar en onlogisch' zijn. "Zij zijn niet eerlijk in hun handelen."

Khamenei zei dit tegen de scheidende president Mahmoud Ahmadinejad en andere hoge regeringsfunctionarissen. De opvolger van Ahmadinejad, Hasan Rouhani, wil een gematigder koers volgen en een betere verstandhouding hebben met de buitenwereld. Khamenei zei dat Iran moet vaststellen welk doel zijn tegenstanders voor ogen hebben, anders zal het schade ondervinden.

"Wij hebben altijd geloofd en geloven nog steeds in interactie met de wereld, maar het is belangrijk om de andere partij te doorgronden en te bepalen wat zijn doelen en tactieken zijn, omdat wij onderuit zullen worden gehaald als wij ze niet doorhebben", liet Khamenei zondagavond via zijn website weten. "In de omgang met de wereld is het de kunst om je eigen weg te volgen zonder dat de andere partij je kan tegenhouden. Als interactie met de wereld er toe leidt dat je van deze weg afwijkt, is dat een nederlaag."

Rouhani neemt op 4 augustus het roer van Ahmadinejad over. Zijn verkiezingsoverwinning voedt nieuwe hoop dat de spanningen met het Westen over het Iraanse atoomprogramma kunnen worden verminderd. De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben economische strafmaatregelen afgekondigd om Iran te laten afzien van het verrijken van uranium. Het Westen vermoedt dat Iran heimelijk werkt aan kernwapens, wat Iran ontkent.