Strijders uit Dagestan vechten in SyriŽ

Moslimextremisten uit de Russische republiek Dagestan vechten met de opstandelingen in Syrië mee. Dat heeft de president van Dagestan, Ramazan Abdoelatipov, zondag op zijn website geschreven.

Als ze naar huis terugkeren kunnen zij volgens Abdulatipov daar de stabiliteit ondergraven. Rusland zou er dus goed aan doen te voorkomen dat de extremisten naar Syrië gaan, stelde de president op zijn website. Hij deed daarop verslag van een bijeenkomst op vrijdag met lokale functionarissen. De regionale chef van de geheime dienst FSB, Andrej Konin, zei dat er zo'n 200 inwoners van Dagestan in Syrië zijn maar slechts een klein deel vecht met de opstandelingen mee.

Rusland staat bekend als steun en toeverlaat van het Syrische bewind. Waarnemers hebben al eerder de vrees geuit dat militanten uit Tsjetsjenië en Dagestan de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji willen verstoren. Dagestan ligt 600 kilometer ten oosten van Sotsji, Tsjetsjenië ligt tussen Sotsji en Dagestan. Een militieleider in Tsjetsjenië dreigde vorige week nog de Spelen te gaan verstoren. In de afgelopen jaren zijn veel militanten uit Tsjetsjenië naar Dagestan getrokken.