Commissie begint werk aan nieuwe grondwet Egypte

Redactie

Een commissie van tien juristen en hoge rechters is zondag begonnen aan het opstellen van een nieuwe grondwet voor Egypte. Het werk moet over dertig dagen gereed zijn. Dan buigt een commissie van vijftig leden zich gedurende zestig dagen over de voorstellen, waarvan de uiteindelijke versies ter goedkeuring zullen worden voorgelegd aan een referendum.

De grondwet die onder de afgezette president Mohammed Morsi werd opgesteld was zeer omstreden. Aanhangers van Morsi's Moslimbroederschap zouden hun islamistische ideeën hebben doorgedrukt.

Nu Morsi door het leger aan de kant is gezet, hopen vooruitstrevenden dat artikelen die aan de sharia meer gewicht toekenden worden geschrapt. Maar zij ontmoeten daarin verzet van de salafistische Nour-partij, die de militaire machtsgreep steunde, maar niet wil dat er wordt getornd aan de zogenoemde 'identiteitsartikelen', waarin staat dat de wetgeving wordt gebaseerd op de sharia. Ook onder de vroegere autocraat Hosni Mubarak stond in de Egyptische grondwet dat wetten werden afgeleid van de sharia.