Is Mark Rutte homo?

Thako (Okaht)

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over de waarde van het nieuws.

Nieuws is ook maar relatief - Superworm
Bert heeft zeer inzichtelijk zijn visie op het concept nieuws laten zien. Niet alleen door er een column over te schrijven. Hij heeft zelfs een serie onzin aan de nieuwshoek van FOK! toe weten te voegen. Goed geschreven artikelen over pure bagger, waarbij je inderdaad de vraag mag gaan stellen wat nieuws nu eigenlijk inhoudt.

Laat me eerst het woord nieuws onder de loep nemen. Vooral de betekenis binnen de media, waarin we het over het nieuws hebben. Kort door de bocht hebben we het dan over 'berichten over belangrijke gebeurtenissen die kortgeleden zijn gebeurd'. Dan valt al snel een berg onzin af.

Oud nieuws is dus geen nieuws. Maar een gebeurtenis kan ook kortgeleden hebben plaatsgevonden en toch op geen enkele wijze belangrijk zijn. Met daarbij de aanmerking dat wat voor de één onzin is, voor de ander weer uitermate veel belang heeft. Fans van Frans Duijts stellen er buitengewoon veel belang in om te weten welke laatste hoer dat vette lijf nog wil neuken. Ik hoop bij het zien van zijn naam in het nieuws dat hij nu eindelijk eens met pensioen gaat.

Als iets niet belangrijk is, is het in ieder geval géén nieuws. Of het wordt zo belangrijk gemaakt dat in ieder geval voldoende mensen het idee krijgen dat het nieuws is. En dat kan dan weer op verschillende manieren. En dat moet ook wel als een nieuwssite, nieuwsprogramma of een krant nog enig bestaansrecht wil genereren. Want laten we wel zijn: als ze echt enkel zaken zouden publiceren waar we écht iets aan hebben en werkelijk iets toevoegen, zouden één ochtendkrant en één journaal om acht uur al meer dan voldoende zijn.

Dit geldt voor alle media. Een groot deel van de kranten, sites en programma's moeten nu eenmaal geld opleveren. Daar heb je kijkers of lezers voor nodig. Allerhande amateurjournalisten hebben er echter ook baat bij. Wat moet je nog met je geinige website, als geen hond je nog wil lezen?

Ze hanteren doorgaans wel dezelfde tactieken. Ze smukken oud nieuws of geen nieuws op met een pakkende titel. Of ze voegen een paar halve waarheden toe. Suggesties doen het ook wel goed. Als je noemt dat de buurman van een verkrachter een Marokkaan is, ben je al zeker van een verdubbeling van het aantal lezers of kijkers.
En tenslotte kunnen ze het nieuws ook gewoon zelf verzinnen.

Dat laatste is echt simpel. Neem een compleet zinloos bericht over de vakantie van Mark Rutte. Nieuws is dit zeker niet. Het is onbelangrijk en in feite al een bekend feit. De Tweede Kamer heeft tenslotte ieder jaar rond dezelfde tijd reces. Maar laten we daar nu de volgende zinnen aan toevoegen.

“Mark is wederom alleen naar Aruba vertrokken. Zou Mark dan toch homo zijn?”

Vanaf dat moment heb je nieuws gemaakt, door gewoon een volstrekt zinloze en overbodige vraag te stellen.

Wat is nieuws dan dus? Uiteindelijk is het gewoon datgene wat we met z'n allen graag als waarheid willen horen.