Kinderen onwel door chloordampen zwembad

Redactie

Tien kinderen en een volwassene zijn maandagmiddag op een camping in het Limburgse Gulpen onwel geraakt doordat vermoedelijk in een buitenzwembad chloorgassen zijn vrijgekomen. De slachtoffers zijn uit voorzorg naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Vanwege het incident werd het zwembad ontruimd, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Bij metingen zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen aangetroffen, aldus de zegsman. Het chloorgas kwam vermoedelijk vrij door een stroomstoring die onder meer de camping trof. Toen de stroom weer aanging, ontstond waarschijnlijk een storing in een pompinstallatie.

Hoe het met de slachtoffers is, is niet helemaal duidelijk. De woordvoerder denkt echter dat de meesten maandagavond of dinsdagochtend het ziekenhuis weer mogen verlaten. Chloorgas kan gevaarlijke gevolgen hebben voor de luchtwegen, aldus de zegsman. "Hoe ernstig het is, is afhankelijk van de duur en de concentratie van het gas." In dit geval was sprake van een buitenzwembad, waardoor de gassen vermoedelijk al vrij snel waren vervlogen.

Het zwembad mag pas weer open als een deskundige de boel heeft geïnspecteerd.