Aanval Arabische landen op kernwapens Israël

Redactie

Arabische landen gaan opnieuw proberen Israël veroordeeld te krijgen voor het kernwapenarsenaal waarover het land zou beschikken. Ze werken aan een resolutie die stelt dat de weigering van de Israëlische regering het bestaan van de wapens toe te geven de vrede in het Midden-Oosten in gevaar brengt.

Alle Arabische leden van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) steunen het voorstel, dat in september in stemming zou moeten komen. Vorig jaar liep een soortgelijke poging op niets uit. In het openbaar klonk toen dat de burgeroorlog in Syrië, de onenigheid over het atoomprogramma van Iran en de spanningen in het Midden-Oosten het in de wielen reed. Maar veel diplomaten vertrouwden de pers later toe dat het meningsverschil tussen Israël en de Arabische landen de boosdoener was.

In de conceptresolutie spreken de opstellers hun zorg uit over de nucleaire mogelijkheden van Israël en stellen ze dat Israël het Non-proliferatieverdrag moet ondertekenen en zijn nucleaire faciliteiten moet openstellen voor inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

Israël weigert te bevestigen of te ontkennen dat het in het bezit is van kernwapens en wil pas meewerken aan nucleaire ontwapening als er een vredesovereenkomst voor het Midden-Oosten is gesloten. Omdat die vredesbesprekingen al jaren in een impasse verkeren worden geschillen als deze in internationaal verband steeds vaker op de spits gedreven.