NES bestaat dertig jaar

Ricky (Riyakuya)

Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat Nintendo hun eerste gameconsole, Nintendo Entertainment System, uitbracht in Japan. De console groeide uit tot een wereldwijd verkoopsucces met grofweg zestig miljoen verkochte exemplaren.

Tijdens de lancering van de console op 15 juli 1983 kampte de console wel met wat hardwarematige problemen. De meest bekende problemen waren het verslijten van de cartridge loader en het blinking red light probleem. Nintendo zorgde echter spoedig voor een oplossing waarna de verkopen toenamen. NES (Nintendo Entertainment System) is de westerse benaming die Nintendo de console heeft gegeven. In Japan heet de console Famicom (family computer) en in Zuid-Korea werd de console als Hyundai Cowboy gelanceerd. 

Er zijn een aantal verschillen tussen de Famicom en NES. In tegenstelling tot de NES heeft de Famicom een zogenoemde top-loader waar de cartridges in moeten, de NES werkt met een front-loader. Verder heeft de Famicom geen chip op het moederbord die niet gelicenseerde games blokkeert. Deze chip was wel aanwezig in de NES omdat Nintendo de kwaliteit van games omhoog wilde schroeven en daarom eerst een licentie aan ontwikkelaars moest verstrekken alvorens zij games voor de console mochten uitbrengen. Ook qua uiterlijk lijken de twee consoles totaal niet op elkaar. De Famicom heeft een grijs/rode afwerking terwijl de NES een grijs/zwarte afwerking heeft. 

De NES was de eerste console die een controller uitbracht met een d-pad. Voorheen werden consoles altijd voorzien van een joystick die minder accuraat was tijdens het spelen van games. De d-pad zorgde voor een snellere en vooral preciezere besturing.

Verder was de NES voor Nintendo een stap om zelfstandig te worden. Tot aan de launch van de console was Nintendo een verstrekker van arcade kasten en maker van games voor andere platformen. Mede dankzij games als Super Mario Brothers, Dragon Quest en Legend of Zelda bleek de NES een succesvolle strategie te zijn. Na een levensduur van zeven jaar werd de NES in 1990 opgevolgd door de SNES (Super Nintendo Entertainment System). Ook deze console werd een verkoopsucces maar kon niet de grofweg zestig miljoen verkochte units van zijn voorganger evenaren.

Nintendo Enterainment System