Sri Lanka verbiedt film over burgeroorlog

Sri Lanka heeft de film Flying Fish verboden. De film gaat over de burgeroorlog tussen de Tamils en Singalezen. "Het is een illegale film en een belediging voor de veiligheidsdiensten en de regering van Sri Lanka", zegt Lakshman Hulugalla, baas van het mediacentrum van de veiligheidsdiensten van het Aziatische land.

De regering zegt de film te verbieden omdat uniformen van het Sri Lankaanse leger te zien zijn zonder dat het ministerie van defensie daar toestemming voor gaf. Hulugalla laat ook weten juridische stappen te ondernemen tegen de filmmakers. De distributie van het drama is stopgezet.

De burgeroorlog tussen de Tamiltijgers en de overheid van Sri Lanka begon in de jaren zeventig en eindigde in 2009. Bij de oorlog kwamen naar schatting tussen de tachtig- en honderdduizend mensen om het leven. In de laatste maanden van het conflict zijn volgens de Verenigde Naties mogelijk veertigduizend slachtoffers gevallen onder de Tamil-bevolking. De Sri Lankaanse overheid ontkent dat burgers zijn gesneuveld.

Flying Fish ging in 2011 in première op het filmfestival van Rotterdam. Regisseur Sanjeewa Pushpakumara won diverse prijzen voor zijn politieke drama. Hij was niet meteen beschikbaar voor commentaar.