Celstraf voor fraude met bier

Redactie

Een 56-jarige man heeft maandag zestien maanden cel gekregen voor accijnsfraude met illegale dranktransporten. De man maakte zich schuldig aan belastingontduiking en valsheid in geschrifte met grote partijen drank, zoals blikjes en flesjes bier. De fraude zou de fiscus zo'n 4,5 miljoen euro hebben gekost, zo schat de fiscale opsporingsdienst FIOD.

Deze zaak kwam vorig jaar aan het rollen toen de FIOD ruim 45 duizend liter drank aantrof in een opslagplaats in Den Haag. Daarvoor was geen vergunning aanwezig. Later volgden nog zo'n vierhonderd zendingen van vergelijkbare omvang. De man maakte steeds gebruik van tijdelijke ondernemingen die op papier goederen ontvingen en daarna weer werden opgedoekt.

De man heeft bekend dat de ondernemingen ten onrechte geen aangifte hebben gedaan, maar houdt vol dat zijn rol beperkt is geweest. Hij beweert onder druk te zijn gezet door anderen. De rechtbank in Den Haag ziet de man, die ook acht maanden voorwaardelijk kreeg, echter als 'een onmisbare schakel' in de fraude.