Overheid verkoopt W.F. Hermans' typemachines

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) is niet van plan in te grijpen in de verkoop van ruim 150 typemachines van schrijver Willem Frederik Hermans aan een boekhandel in Gent. Volgens de minister betreft het geen cultuurvoorwerpen die voor de Nederlandse cultuur onmisbaar zijn, laat ze vandaag weten in antwoord op Kamervragen van VVD en PvdA.

De typemachines zij afkomstig uit het in 2011 gesloten Museum Scryption in Tilburg. Volgens de Mondriaan Stichting zijn de apparaten bij elkaar tienduizend euro waard. Eind juni werd bekend dat de typemachines de helft van dat bedrag naar Boekhandel Limerick in het Vlaamse Gent gaan.

Dat gebeurde na ingrijpen van de Stichting Onterfd Goed. Als de stichting niet had ingegrepen, dan waren de typemachines volgens Onterfd Goed waarschijnlijk via een veiling aan de hoogste bieder verkocht. Een ingestelde jury koos uiteindelijk voor de Gentse boekhandel als hoeder van de typemachines. De boekwinkel is van plan ze te gaan exposeren. Ook de gemeente Groningen dong mee naar de verzameling.

Bussemaker schrijft er vertrouwen in te hebben dat 'op zorgvuldige wijze een besluit is genomen over de bestemming van deze privécollectie'. "De collectie blijft bijeen, is voor publiek toegankelijk in het Nederlands taalgebied, in het land dat W.F. Hermans huldigde met een eredoctoraat en waar hij sedert 1991 woonde", aldus de minister. De gevierde auteur overleed in 1995.

De minister schrijft verder van plan te zijn de Erfgoedwet aan te passen. De wijziging moet ertoe leiden dat het afstoten van cultuurvoorwerpen door overheden zo is geregeld dat wordt voorkomen dat voorwerpen die de Nederlandse cultuur niet kan missen naar het buitenland verdwijnen.