Merkel wil strengere regels databescherming

Janet (Janetje)

Bondskanselier Angela Merkel wil strengere Europese en mondiale regels voor de bescherming van data. In de lopende onderhandelingen over Europese regels zal Duitsland een 'zeer strikte positie' innemen. Het zal ervoor ijveren dat bedrijven als Google en Facebook verplicht worden aan Europese landen te vertellen met wie zij hun data delen. Dat heeft Merkel zondag gezegd in het traditionele zomerinterview met de televisiezender ARD.

De bondskanselier opperde een protocol over databescherming toe te voegen aan het Internationaal Convenant over Burger- en Politieke Rechten van de Verenigde Naties uit 1966.

De Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich heeft vrijdag in Washington over het afluisterprogramma PRISM gesproken met de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder en vicepresident Joe Biden. Hij toonde zich na afloop tevreden over de besprekingen en benadrukte de noodzaak om terroristische aanslagen te voorkomen. Hij noemde zoekacties onder PRISM een 'zeer gerichte' methode om naar informatie met betrekking tot terrorisme te speuren.

Merkel zei dat het bezoek van Friedrich slechts 'een eerste stap' is in het overleg met de VS. Zij zei 'een duidelijke toezegging' van de Amerikaanse regering te verwachten dat zij zich 'op Duitse bodem aan de Duitse wet zal houden'. Zij voegde eraan toe dat zij vooralsnog geen aanwijzingen heeft dat dit in het verleden niet het geval is geweest.