Italiaanse politie doorzoekt hotelkamer Powell

De Italiaanse politie heeft maandag de hotelkamers van Asafa Powell en Sherone Simpson doorzocht. Dat bevestigt Antonio Pisapia, het hoofd van de politie in Udine. Bij het onderzoek zijn medicijnen in beslag genomen, waarvan nog niet duidelijk is of het om verboden middelen gaat.

Zondagavond werd bekend dat de Jamaicaanse atleten tijdens trials voor het WK in Moskou positief hadden getest op het stimulerende middel oxilofrine. Powell liet direct weten dat hij de doping niet met opzet heeft genomen. "Ik ben geen valsspeler", zei de voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter in een verklaring.

"We onderzoeken de middelen nu", laat Pisapia weten. "Er zijn geen arrestaties verricht." Ook de hotelkamer van conditietrainer Christopher Xuereb werd doorzocht. Powell en Simpson verblijven in Lignano Sabbiadoro om te trainen.

Voor Tyson Gay, die zondag eveneens liet weten dat hij was betrapt op dopinggebruik, heeft zijn misstap direct gevolgen. Kledingsponsor Adidas heeft zijn handen afgetrokken van de Amerikaan, die net als Powell als een van de belangrijkste uitdagers van Usain Bolt op de 100 meter werd gezien voor het WK.

"Wij zijn geschokt door de recente onthullingen", meldt het sportmerk over de snelste man van dit seizoen op het koningsnummer (9,75 seconden). "Hij is een geweldige ambassadeur geweest van de sport, de atletiek en ons merk, maar wij hebben een duidelijk beleid over doping."