100 Kunduzmilitairen terug

Bert (superworm)

Deze week werd nog een Nederlands konvooi beschoten in Kunduz. Toch blijft het vaste voornemen om uit de Afghaanse provincie te vertrekken overeind. De eerste 100 militairen komen woensdag van hun door GroenLinks mogelijk gemaakte politietrainingsmissie terug. Dat meldt het ministerie van Defensie vandaag, aldus Trouw.

Op 1 juli is de verantwoordelijkheid aan de Afghanen overgedragen. Hoewel Nederlanders en Duitsers nog wel op de achtergrond aanwezig blijven tot in medio oktober, moeten de Afghanen nu hun eigen boontjes doppen. Ze zullen hun eigen mensen moeten gaan opleiden en hun eigen veiligheid moeten garanderen.

Er blijven voorlopig nog vier F16's beschikbaar. Of het de Afghanen lukt om het heft in eigen handen te nemen, wordt pijnlijk duidelijk in de recente VICE-documentaire "This Is What Winning Looks Like". De docu werd eind 2012 gefilmd in een gebied waar de Afghanen toen al een half jaar zelf verantwoordelijk waren.

Een aantal vreselijke, grootschalige problemen tarten de Afghanen, waaronder honger, armoede, ongeletterdheid, pedofilie, heroïneverslaving, corruptie, Taliban-infiltranten, gebrek aan scholing, schoon water en adequate ziekenverzorging, en door het Westen gesteunde 'warlords':