Telegramdienst stopt na 163 jaar

Bert (superworm)

Al enkele jaren geleden werd de reguliere Nederlandse telegramdienst opgeheven. Nu komt er ook aan de laatste grote telegramdienst na 163 jaar dienst uiteindelijk een [STOP]. 

Dat meldt Trouw. Door de overvloed aan communicatiemiddelen die men in de afgelopen 160 jaar uitvond, is telegraferen duur en overbodig geworden. India, waar de dienst zich bevindt, is het laatste land ter wereld met een niet-ceremoniële telegramdienst.

De dienst beleefde haar hoogtepunt in 1985. In dat jaar werden ruim 60 miljoen telegrammen verstuurd. Telegraferen bleef in India langer populair dan elders omdat het bij uitstek gebruikt kan worden om afgelegen gebieden te bereiken.

De Britten legden het eerste telegraafnetwerk in hun Indische Keizerrijk aan in 1850. In die tijd werden telegrammen vooral gebruikt om zo snel mogelijk opstanden neer te kunnen slaan. Het eerste telegram ooit werd in 1844 verzonden door de heer Morse.

Toch pinkte Mahinder, een man die naar eigen zeggen al 60 jaar voor de Indiase telegramdienst werkt, een traantje weg op de laatste dag dat het bedrijf open was.