Nieuws is ook maar relatief

Bert (superworm)

In een vlaag van verstandsverbijstering en geestdrift schreef ik de afgelopen dagen een aantal nieuwsberichten. Dat doe ik voor FOK! nog steeds af en toe en officieus. Daarbij viel mij opnieuw op, hoezeer het nieuws een samenspel van interpretaties is, voor zowel nieuwsposter als nieuwslezer. 

Een aantal weken geleden - met het nieuws bomvol over Volkel, NSA, Turkije en wat niet al - besprak ik met kennissen en collega's hoe slecht het nieuws wel niet was. Was je nog nauwelijks afgekoeld van het drukmaken om het één, dan stak het ander alweer de kop op. Vreselijk nieuws na vreselijk nieuws.

Maar is er zoals afgelopen weekend niet heel veel om over te berichten (behalve wellicht de Snowden-speech), dan blijkt maar weer hoezeer nieuws het resultaat is van onze eigen stemming en interpretatie. Word je van slecht nieuws nerveus, dan lees je ook in de FOK!-, Nu- en andere nieuwstrackers slechts de slechte dingen, geef je de populistische reacties plusjes, steek je verspilde moeite in eigen furieuze commentaren.

Dan is er even een luwte omdat de mensen die ons normaal boos maken allemaal met vakantie zijn en zoek je op Google Nieuws 'cucumber' en 'komkommer' op, afgebakend op de afgelopen week, en vind je tig lokale en regionale nieuwsberichten van over de hele wereld om wegens het uitblijven van ander nieuws en het in de zomer legitiem kunnen posten van komkommer-gerelateerde niemendalletjes, wat te herschrijven te hebben.

Vervolgens is die bron drooggevallen en googel je geamuseerd 'firemen cat'. Een hele bloemlezing aan katten die alleen al de afgelopen week werden gered in (om de één of andere duistere reden) vooral in Ohio in het nauw gedreven waren, en door dappere brandweermannen werden gered.

Ook geinige zaken als de 'recente gebeurtenissen'-pagina op Wikipedia, vol met nieuwe uitvindingen, toegekende prijzen, nieuwe diersoorten en nieuwe wetenschappelijke bewijzen, kan garant staan voor een nimmer eindigende bron van vagelijk belangrijk nieuws.

Selectiviteit - genoeg mensen in mijn omgeving geven al na één zin van mijn rants over het nieuws aan, 'geen zin in al dat gedoe te hebben'. "Waarom zou je je er druk over maken als je er toch niks aan kunt doen?" Geestdriftig zeg ik dan dat 'zonder je druk te maken er ook nooit wat verandert in de wereld', maar een beetje waarheid zit er zeker in hun uitspraak.

Toch blijft het zoals de titel zegt, relatief. Ook dit weekeinde was er genoeg te schrijven over bijvoorbeeld NSA en Snowden, en oorlogsgruwelen en terreurdaden gebeuren nog altijd op dagelijkse basis - ik noem de volksverhuizing tussen Congo en Oeganda die zich sinds donderdag voltrekt, de oplaaiende burgeroorlog in Irak, Syrië, enzovoorts.